S21 - Překvapivý rozkvět demokracie na jihozápadě Německa

01. 12. 2010 | 10:29
Přečteno 4533 krát
Bádensko-Württembersko leží daleko na jihozápadě Německa, pod "jitrnicovým rovníkem" (Weißwurstäquator) a převládají v něm dvě, co do charakteru naprosto neslučitelné, národnosti: Švábové, o nichž se tvrdí že jsou potomky Skotů, kteří byli ze své vlasti vyhnáni pro přílišnou lakotu a z Bádeňáků, o kterých se naopak Švábové domnívají, že jsou to nesvéprávní ožralkové, načichlí Francií, kteří se nesmí dostat do zodpovědné pozice, kde by mohli popustit uzdu své marnotratnosti. Oba kmeny se shodnou jedině na tom, že nemají nic společného s Bavory, jenž všude mimo Bavorsko platí za zálesní burany.

Náčrt situace v BaWü:

Nadvláda Švábů nad námi bádenskými je citelná a popírá-li ji kdo, je to určitě Šváb. Nicméně ji našinec toleruje, protože hospodářství na jihu Německa celkem funguje, rozhodně si obyvatelé dosud mohli stěžovat o poznání méně než obyvatelé severu. Proto se už od války bádensko-württemberská CDU (křesťanští demokraté) mohli spolehnout na svůj status tzv. "Besenstielpartei", čímž je míněno, že kdyby uklízečky zapoměly na podiu kandidátů CDU smeták, bude i on zvolen do vlády.

Dlouhými lety nepřetržitého vládnutí vznikly pevné svazky mezi politikou a industrií, církvemi, ba i se značně ochočenými nevládními organizacemi. Nad tímto quasimafiósním pletivem, lidově zvaným Maultaschen-connection (analogie k Pizza-connection) se obyvatelé zpravidla pozastavovali s humorem, protože proti mafii, pokud je moudrá, hledí si svého a zajišťuje zemi dostatečnou prosperitu, nemůže žádný soudný Šváb ani Bádeňák nic namítat – snad s vyjímkou nečetných puntíčkářů, určitě přivandrovalých to závistivců ze severu.

Následkem bylo, že sociální demokraté na jihu poněkud odumřeli v neutuchající opozici. Jejich kandidáti bývají bezbarví a nemají v podstatě čím oponovat, leda tím, že oni sami mají špatné konexe k průmyslu. Dalším následkem ovšem je, že CDU nám zpychla a v posledních volbách nebyl zvolen smeták, nýbž Günther Oettinger, kterého mnozí považují za horší alternativu. Dodnes o něm kolují trapná videa na Youtube: "Oettinger spricht englisch"

Musel být odsunut coby komisař do Bruselu a na jeho místo byl dosazen Stefan Mappus, jehož slovní projev alespoň nenutká současně k smíchu i pláči. Dosud nebyl zvolen lidem a je docela dobře možné, že ho ani v březnu nikdo nezvolí, neboť po svých předchůdcích zdědil problém, o kterém sám donedávna neměl ani tušení: Stuttgartské nádraží.

Projekt Stuttgart 21 ("S21" má v Google přes 6 miliónů odkazů):

Před patnácti lety bylo rozhodnuto, že hlavní nádraží bude zbouráno a nahrazeno modením, podzemním nádražím a že celá trať napříč Stuttgartem bude rovněž zakopána pod zem a tak se ve městě uvolní 100 ha stavební plochy. Plány se po patnáct let válely v komunálních prostorách a mohl je posoudit každý, kdo o nich věděl, kdo věděl, jak si k nim sjednat přístup a uměl je interpretovat – tedy kromě několika znalců téměř nikdo. Krom několika zarputilců nikdo neprotestoval. Letos nastal rok, kdy se plány měly uskutečnit a bylo dáno veřejně ve známost, že na podzim se začne bourat nádraží. Došlo k prvním protestům a obyvatelstvo si teprve teď uvědomilo, o jaké veledílo se jedná. Zemská vláda, dosud nezvyklá čelit protestům, se ohradila, že věc je jaksi už dávno rozhodnutá a že se nedá od několika křiklounů zviklat.

Protesty se značně rozrostly, ale zůstávaly na kultivované úrovni. Stuttgartští policisté se demonstrantům omlouvali, že, i proti vlastnímu přesvědčení, je musí zahnat či drobet pozatýkat a vše probíhalo v klidu a pořádku. Pak vláda udělala osudnou chybu – přizvala vodní děla z jiných měst, černé těžkooděnce a dala rázně zakročit proti demonstrantům, kteří přišli hájit stromy v parku proti pokácení. Jak se později ukázalo, nebyla pravda, že demonstranti byli lotři, kteří by házeli na policii kamením, nýbrž spořádaní občané, kteří si jen nepřáli, aby se začalo kácením dvěstěletých platanů pro tolik zpochybňovaný projekt. Bylo několik raněných – vodní dělo totiž může vyrazit člověku oko. Hřmění následovné mediální bouře bylo slyšet až v Berlíně.

Až podsud by to nebylo nic zvláštního.Demonstruje se pořád, Němci bývají velmi hákliví na své stromy, oči a zvláště Švábové na své peníze, zejména v době krize, kdy není na školsví, na kulturu, na zdravotnoctví ani na penze - jen na nějaký pitomý tunely…

Jenže teď se stalo cosi neslýchaného, něco, čeho v Německu ješte nikdy nebylo:

Zemské vládě, v obavách o brzké volby, nezbylo, než se s protestujícím občanským sdružením dohodnout, že celý projekt bude dočasně pozastaven a že všechny argumenty se budou veřejně projednávat. Bez potíží se shodli na mediátorovi, na ostříleném bývalém generálním sekretáři CDU, Heinerovi Geißlerovi. Svého času býval velmi kousavým generálním sekretářem a svými výroky se trefoval protivníkům přesně do brzlíku, ale nikdy ne pod pás, pročež se dnes i jeho bývalí nepřátelé shodují na tom, že patří mezi nejslušnější politiky vůbec - čili skvělej dědek. A tento moudrý pán vedl celý měsíc dikusní marathon, kde se po desítky hodin projednávaly suchopárné detaily geologického podkladu, průměrné ceny za kubický metr tunelu, ochrana minerálních pramenů a osud vzácných brouků. Vše se přenášelo live v televizi a je k shlédnutí též v internetu (desítky hodin hnidopišských rozborů).

Oproti veškerému očekávání se vysílání stalo hitem, zejména v kraji, ale i v celém Německu. Sledovaností předčí telenovely, (1,5 milióny) a proslulí televizní entertaineři jsou očividně břídilové proti osmdesátiletému miláčkovi publika, který neúprosně trvá na tom, aby se diskutující drželi pravidel a odmítá cokoliv pochopit, dokud se dámy a pánové nevyjádří naprosto jednoznačně a srozumitelně.

Na obrazovce bylo lze shlédnout v akci známé i méně známe eminence, o jejichž funkci jsme měli jen mlhavé tušení - a pana Geißlera, jak je svým suchým humoren naleptává a rozhání tu slovní mlhu, ve kterou se snaží halit. Obdobně přísně dovede zakročit proti oponentům projektu, kteří slůvkem jen zavadí o čest protivníka nebo se odváží, skákat mu do řeči.

Výsledek mediace, sledován s nemenším napětím než volba papeže, byl vynesen v úterý 30.11.

Myslím, že českým čtenářům může být celkem fuk, že nádraží má být přesunuto do podzemí, ač s podstatnými změnami, že dráha musí předem prokázat, zda nové nádraží bude přínosem pro cestující, že stromy se už kácet nesmí a že město musí zaručit, že uvolněné pozemky nepadnou do chřtánu spekulantům (čímž byly krutě zmařeny plány některých vlivných zastánců S21).

Za důležitější považuji něco jiného, a proto tento proces vytlačil ze zpráv i obavy z Al-Káidy:

Ukázalo se, že:

- lidé vyžadují, aby byli zasvěceni do detailů politických rozhodnutí (například kam jdou prachy, a to přesně).
- občané jsou schopni a ochotni sledovat jakkoliv suchopárné souvislosti, pokud jsou srozumitelně vysvětlovány. O zprostředkované, medii zjednodušené tlachy už není zájem, poněvač nejsme blbouni.
- zástupci občanských fór dovedou diskutovat velmi ukázněně a na vysoké úrovni
- vrchnost dovede překonat svou arroganci, je-li k tomu donucena. Lze dosvědčit, že po krátkém potýrání je s mnohými dokonce kloudná řeč. Pan Mappus, chválou na adresu svých protivníků nešetře, dokonce rozhodl, že vláda převezme náklady za dobrozdání, zadaná jejími odpůrci. Což je více než fér.

Všeobecně se má za to, že proces je nezvratný a že politika v Německu se zásadně změní, protože lid teď už nestrpí, aby se s ním jednalo jako s volem.

Sám jsem si na sobě všiml prvních příznaků, když jsem teď zaslechl některé postoje činitelů z dálného Berlína, kterým to ještě nedošlo: plky kusé a nediferencované – jako za starých časů (t.j. před měsícem). Připadly mi najednou, jako by neměly budoucnost. Doufejme.

A vůbec nejhoší na tom je, že za to musíme být vděčni ausgerechnet těm Švábům ...

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy