Jakým přínosem je imigrace?

27. 08. 2008 | 23:41
Přečteno 8956 krát
Imigrace posiluje evropské ekonomiky a imigranti k nim víc přispívají, než z nich získávají. Imigranti udržují při životě systém důchodů, který by se bez nich následkem stárnoucí a řídnoucí domácí populace zhroutil. Imigranti zaplňují volná pracovní místa, pro něž nejsou domácí pracovní síly.

Imigranti jsou pracovitější než zlenivělí Evropané a tím, že jsou ochotní pracovat za nižší mzdy, pomáhají udržovat konkurenci pracovních sil a nízkou inflaci, což evropským zaměstnavatelům pomáhá udržovat nižší výrobní náklady. Imigranti obohacují evropskou kulturu a vzdělanost a vstřebáním evropské kultury a civilizačních hodnot pomáhají povznést i země svého původu, s nimiž udržují kontakt.

Tyto neustále opakované heslovitě zjednodušené informační štěky zvané anglicky „sound bites“ se v evropské politice už dávno staly náboženskými mantrami a dogmatickými poučkami, o nichž málokdo pochybuje, tím méně, aby ověřoval jejich pravdivost. Tak to holt za nás někdo chytrý spočítal, tak je to správné, a tak už to asi bude. Navždy a kolem dokola, dokud se Evropa nepromění v multikulturní ráj.

Jedním z největších propagátorů těchto dogmat je britská labouristická vláda. Té už nezbývá, než brát na vědomí (přehlédnout už to dokáže jen slepec), že nekontrolovaná a neomezovaná emigrace přibližně dvou set tisíc ročně napíná k prasknutí „social cohesion“ čili soužití společnosti, mění k nepoznání britskou kulturu, školství, vzhled měst a každodenní chování lidí, působí přetlak na zdravotnictví a bydlení, ve svých extrémech i ohrožuje bezpečnost země a občanů. A že téměř osmdesáti procentům Britů (včetně dříve usazených imigrantů) už imigrace působí úzkost, ale přiznávají, že se o problému imigrace bojí hovořit, aby nebyli obžalování z trestného činu rasismu a xenofobie.

To vše ale dosud vláda obhajovala tvrzením, že všechna negativa imigrace se více než vyrovnají obrovským ekonomickým obohacením Británie a každého jejího obyvatele. Dokonce si dala práci propočítat, že čistý příspěvek imigrantů britské ekonomice činí šest miliard liber ročně. A že tudíž jakékoli omezování imigrace by škodilo prosperitě britského národa.

Vážně? – řekl si ekonomický výbor sněmovny lordů, v němž sedí vedle bývalých konzervativních ministrů financí Nigela Lawsona a Normana Lamonta i bývalý guvernér Anglické národní banky a několik významných ekonomů labouristických a liberálních.

A s pomocí univerzitních expertů se dali sami do počítání. Letos v březnu jim po devítiměsíčním studiu dokumentů Anglické národní banky, Konfederace britského průmyslu, Britské lékařské asociace, místních správ, odborů, státní auditní komise, ministerstva vnitra, předních ekonomů a sociologů z kalkulaček vyšlo v pětisetstránkové zprávě něco trochu jiného.

Hrubý národní produkt se sice v roce 2006 skutečně zvýšil o přibližně 6 miliard liber (možná, ale vůbec ne výlučně díky imigraci), ale širší výdaje na imigraci činí každoročně 8,8 miliard. To pro výbor lordů spočítal oxfordský profesor David Coleman, a to z položek jako tyto: Jen provoz azylového úřadování stojí 1,5 miliardy. Na miliardové částky vycházejí položky jako výuka angličtiny pro imigranty, zdravotní péče, právnické, soudní, tlumočnické a překladatelské služby při vyřizování azylových sporů, povinné ubytování, podpora v nezaměstnanosti a rodinné příplatky, extra práce policie a etnických referentů při obecních správách. Podle těchto propočtů by tedy spíš vycházelo, že Británie se nekontrolovanou imigrací ochuzuje každý rok o 2,8 miliard liber.

Prosperita populace – připomínají lordi – se navíc měří ne podle hrubého domácího produktu celkově, nýbrž v propočtu na hlavu. Ten za celých deset let labouristické vlády podle vlastních labouristických propočtů nárůstem přistěhovalých pracovních sil o 2,5 milionu vzrostl jen o 58 pencí týdně a to ještě není jisté, co z toho je následek inflace a zda se to dá vůbec propočítat. Jiný (nevládní a tudíž pravděpodobnější) propočet uváděl jen 28 pencí. Slovy šéfa think-tanku Migrationwatch Sira Anthony Greena, „imigrace za deset let průměrnému Britovi polepšila nanejvýš o jednu tabulku čokolády Mars týdně.“ (Nebo obtýden, podle druhého propočtu).

Imigrace systém důchodů nezachrání, neboť i imigranti stárnou a po letech práce mají nárok na důchod i oni, připomněli lordi. Z každého dnešního pracujícího imigranta se jednou stane britský důchodce. A domyšleno do důsledku: na každého pracujícího imigranta, který půjde do důchodu, budeme muset přivézt – dalších kolik že to nových imigrantů, aby na jeho důchod vydělávali? A domyšleno do dalšího důsledku, neznamená to náhodou, že jsme nastavili do setrvačnosti systém nikdy nekončící a trvale se zrychlující imigrace? A není to třeba náhodu taky proto, že labouristická vláda imigranty neomezeně přijímá proto, že obrovská většina z nich po získání občanství volí levici? (Stejně jako třeba v Holandsku a Belgii).

Jestliže imigranti zaplňují místa, pro které nejsou domácí pracovní síly, jak je možné, že i po náhlém přílivu 700 tisíc východních Evropanů počet volných míst v témže roce zůstal přibližně beze změny na 600 tisících? Ptají se opět lordi. Není to třeba tím, že každý imigrant je taky spotřebitel zvyšující poptávku po zboží a službách a tudíž vytvářející nová volná pracovní místa?

Nebo třeba taky tím, že těch zhruba 600 tisíc britských nezaměstnaných jsou lidé trvale nezaměstnatelní nebo po zaměstnání netoužící? Nebo třeba taky tím, že ne každý imigrant přichází nutně za prací, nýbrž někteří i za podporou v nezaměstnanosti? A že tudíž imigrace na stavu zaměstnanosti vůbec nic nemění? Navíc – a to lordi pokládají za dlouhodobě katastrofální – přijímáním kvalifikovaných pracovníků z ciziny se oslabují šance na zlepšení kvalifikace domácích. A že s případným odchodem cizích pracovníků – jak už se děje u Poláků – se Británie ocitne bez kvalifikovaných sil.

Jestliže jsou imigranti ochotnější pracovat za nižší mzdy, jak je matematicky možné, že v roce 2007 vychází průměrná mzda imigranta na 424 libry týdně, zatímco britského občana na 395? Částky, které imigranti odvádějí z britské ekonomiky do svých zemí, jdou do miliard a většina z nich ani není zjistitelná, neboť obchází oficiální bankovní a poštovní převody a je tedy neznamenaná. A navíc, velký a nezjistitelný počet imigrantů pracuje na černo za hotové a neodvádí daně. „Jediný, kdo na imigraci vydělává, jsou samotní imigranti a jejich zaměstnavatelé, ostatní prodělávají, nejvíc dělníci na nízkých mzdách “, uvádí zpráva lordů konkrétně.

Za všechny členy komise, světoznámý ekonom labourista Lord Layard vládu vyzval, aby na imigraci stanovila číselný limit a pravidla, jak jej dodržovat. A varoval, že jinak bude Británie vystavena trvalému náporu přibližně 190.000 imigrantů ročně na dalšího půl století či víc. Současný systém klasifikace imigrantů podle bodování, který labouristická vláda částečně okopírovala od Austrálie, je podle lordů nedostatečný a na tlaku imigrace nic nemění. Předseda komise konzervativec Lord Wakeham nenechal nikoho na pochybách: „Dali jsme vydatně a jasně najevo, že neshledáváme, že by dosavadní vládní politika přinášela jakýkoli velký ekonomický prospěch.“

Jenže socialisté by nebyli socialisté, kdyby si z výtky neudělali pochvalu.

„Tato zpráva potvrzuje, že náš bodovací systém byl správný,“ dal se slyšet ministr pro imigraci Liam Byrne. „Jsme rádi, že výbor tento systém uvítal. Jeho zpráva skutečně potvrdila, že v roce 2006 narostla britská ekonomika o 6 miliard, a to je opravdu hodně.“ A aby si trochu ohřál i svou vlastní polívčičku, přidal: „Zpráva vzala v úvahu i mnohá moje vlastní dřívější doporučení.“

Což v socialistickém newspeaku znamená, že zásluha za všechna zlepšení patří těm, kdo způsobili všechna ta zhoršení, která nelze zlepšit.


Vyšlo v týdeníku Euro

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy