Británie - hřbitov demokracie

09. 03. 2009 | 14:52
Přečteno 8293 krát
„Británie přestala být kolébkou demokracie a stala se jejím hřbitovem,“ komentovala zákaz vstupu holandského poslance Geerta Wilderse do Británie známá sloupkařka Daily Mailu Melanie Philllips, která už několik let zaznamenává postupující islamizaci Británie a popsala ji v dnes už bestellerové knize „Londonistan“. Podobně zákaz Wildersova vstupu komentovala holandská vláda a dokonce i francouzská média, která vždy škodolibě čekají na jakýkoli britský faux pas. Faux pas to byl věru jak se patří a brzký konec britské demokracie a svobody projevu nepochybně věští.

Kdo je Geert Wilders a co na něm britské vládě vadí?

Pětačtyřicetiletý holandský poslanec v parlamentě od roku 1998, dnes předseda vlastní před třemi lety založené Strany svobody (Partij voor de Vrijheid), která má od voleb v roce 2006 v holandském parlamentě devět ze stopadesáti poslanců, ale jejíž popularita se podle nejnovějších průzkumů zvedá až na pětadvacet procent hlasů. V roce 2007 ho hlavní holandská rozhlasová stanice jako brilantního debatéra a řečníka většinou hlasů novinářských i posluchačských jmenovala „politikem roku“. O rok později ho Front Page Magazine jmenoval „Mužem roku“ a v únoru 2009 dostal italskou cenu Oriany Fallaci za obranu svobody. Od roku 2004, kdy byly na něho vydány první vražedné hrozby, je pod stálou policejní ochranou.

Organizační pozoruhodností Wildersovy strany je, že kromě něho nemá žádné členy, jen kandidáty do voleb. K jejímu programu patří omezení státní byrokracie na polovinu, zvýšení počtu policistů a zapojení armády do vnitrostátní bezpečnosti, opozice proti dalšímu rozšiřování EU a evropské ústavě (nyní Lisabonské smlouvě), podpora NATO a větší účasti Holandska na jeho vojenských akcích a boji proti terorismu. Vyzývá k pevné podpoře Izraele jako předmostí Západu, která se musí bránit proti sílícímu džihádu...

„Islám má krvavé hranice“, je Wildersův oblíbený citát ze Samuela Huntingtona. „Krev na nich teče od Indie, Indonézie, Filipín, jižního Thajska, Palestiny, Somálska či Sudánu po rostoucí islámská ghetta evropských měst,“ říká Wilders. Žádá úpravy holandské ústavy a Evropské konvence o lidských právech na ochranu občanů před islámským extrémismem a islamizací Evropy. Wilders a jeho strana navrhují celoevropské zavedení ústavního článku podobného Prvnímu dodatku k americké ústavě. Ten vládě zakazuje vydávat jakékoli zákony narušující svobodu slova a svobodu tisku a znemožňující občanům pokojné shromažďování nebo právo podávat vládě petice za nápravu křivd.

Extrémismem pro Wilderse je nejen aktivní terorismus, nýbrž i ten „umírněný“ islám, který „mírumilovným způsobem“ hlásá nadvládu na ostatními, ovládnutí světa, podporuje zavádění islámských zákonů šarijá, omezuje práva žen, zakazuje odstoupení od islámské víry a kousek po kousku se systematicky prohlodává do evropských institucí, médií, školství, politiky, kultury, práva a bankovnictví. Wilders žádá, aby islámu byla zakázána propagace idejí a příkazů vyzývajících muslimy k vraždění jinověrců, omezování práv žen a homosexuálů a zákazu svobodné debaty.

„Islám není náboženství, nýbrž totalitní ideologie náboženstvím se maskující,“ říká Wilders. „Nemůžeme s muláhy a imámy uzavřít žádnou dohodu. Budoucí generace by nám to neodpustily. Nesmíme promarnit naše svobody, tak jako jsme je nesměli odevzdat nacismu a komunismu. K tomu prostě nemáme právo,“ říká v holandském parlamentě. „Islám je trojský kůň v Evropě. Jestliže islamizaci nezastavíme teď, Eurabia a Netherabia tu budou za chvíli. Před sto lety žilo v Holandsku padesát muslimů. Dnes je jich milion. Ženeme se ke konci evropské a holandské civilizace.“

Wilders podrobně studoval islámskou historii a Korán a navštívil mnohé arabské země. Příčiny islámského extrémismu Wilders vidí ne v nějaké pomýlené dezinterpetaci Koránu, nýbrž naopak v jeho čtení doslovném. Označuje Korán za vražednou knihu ohrožující demokracii a svobodu jako Hitlerův Mein Kampf. Z citátů prokládaných záběry islámského teroru sestavil čtyřhodinový film zvaný „Fitna“, což v arabštině znamená něco jako rozepře. Je to jakási, jak Wilders říká, „procházka Koránem“. Mezi citáty jsou:

„Připravte na ně veškerou armádu a jezdectvo, jaké dokážete sestavit, aby nahnalo hrůzu v srdcích nepřátel Alláha, nepřátel vašich“. Se záběry manhattanských dvojčat zasažených letadly a madridského nádraží.

„I kámen zvolá, Ó muslime, za mnou se skrývá Žid, pojď a usekni mu hlavu. A jménem Alláhovým ji usekneme. Vy židáci! Alláh je veliký. Džihád ve jménu Alláha!“ Citát provázený záběry dnešních imámů vyzývajících k vraždění Židů.

„Chtějí, abyste se zřekli víry a byli jako oni, proto se s nimi nepřátelte, dokud nebudou prchat cestou Alláhovou. Ale stanou-li se renegáty, chytejte je a zabíjejte je, kdekoli je najdete a z jejich řad neberte přátele ani pomocníky.“ Provázené záběry kosovských Albánců ničících srbský kostel a kázání imámů proti křesťanství.

„Bojujte proti nim až do chvíle, kdy nezbude žádný nesouhlas a náboženství je úplně Alláhovo.“ Provázené záběry hrozeb proti Salmanovi Rushdiemu a Ayaan Hirsi Ali. Demonstrace islámských fanatiků v Británii a Dánsku s transparenty „Islám ovládne svět“, „Zabíjej jménem Alláha“ a podobných.

Film končí záběry islamizace Holandska, mešit, ženských obřízek, vraždění žen ze cti, výzev imámů ke kamenování těch, kdo spáchali nevěru, oběšování homosexuálů, poprav žen useknutím hlavy a podobné.

Na film bylo podáno několik žalob, veřejné promítání zakázáno, internetové stránky je většinou musely stáhnout ze strachu z muslimských hrozeb. Pak jej Wilders nabídl k promítání a diskusi na půdách evropských parlamentů pod ochranou parlamentní imunity. Nabídku přijala britská sněmovna lordů a Wilderse do parlamentu pozvala. A teď vypuklo toto drama:

Lord Ahmed sněmovně pohrozil, že dovolí-li promítání, on svolá deset tisíc muslimů na obléhání parlamentu.

Sněmovna odpověděla, že si na to pořídí extra policejní ochranu, ale Wildersovu návštěvu odložila na pozdější datum 12. února.

Vláda Wildersovi zakázala vstup do Británie a Ministerstvo vnitra mu zaslalo prostřednictvím velvyslanectví v Haagu dopis, v němž stálo:

„Ministr vnitra je toho názoru, že Vaše přítomnost v UK by působila opravdové, přítomné a dostatečně vážné ohrožení fundamentálních zájmů společnosti. Ministr vnitra je přesvědčen, že Vaše prohlášení o muslimech a jejich víře, vyjádřené ve Vašem filmu Fitna a jinde by ohrozily komunitní harmonii a tudíž i veřejnou bezpečnost v UK.“

Nikoho nenapadlo žalovat Lorda Ahmeda, že vyhrožuje násilím proti parlamentu, který ze všech institucí nejvíc má právo vyslechnout informace týkající se možného ohrožení demokracie.

Wilders 12. února ráno přiletěl na londýnské letiště Heathrow za doprovodu televizních štábů. Při výstupu z letadla ho zadrželi dva civilní policisté a posadili ho na zpáteční let.

„Tohle by se dalo čekat od Zimbabwe, ale ne od Británie,“ komentoval Wilders.

Kdyby bylo lordům dovoleno Wilderse vyslechnout, slyšeli by mimo jiné toto:

„Evropa je na rychlé cestě stát se Eurábií. Nejdražší z mnoha našich svobod je ohrožena. Musíme ji bránit. Pro generaci mých rodičů byla slova „Volá Lodnýn“ synonymem naděje a svobody. Dnes se Británie stala zemí ovládanou strachem. Bude to za čtyřicet let pořád ´Volá Londýn?´ nebo ´Volá Londonistán´? Bude Británie nabízet poddanství nebo vytrvalost? Svobodu nebo otroctví? Volba je na nás. Svoboda už opět není samozřejmostí. Ale my se nikdy nebudeme omlouvat za to, že jsme svobodní. Nikdy se nepoddáme. Nikdy se nevzdáme. Svoboda musí zvítězit a svoboda zvítězí.“

Vyšlo v týdeníku Euro

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy