03. 02.

Jedině zde to máte pevně ve svých rukou, soudruzi

Fabiano Golgo Přečteno 42475 krát

Když kdysi ztroskotal Titanic, mělo hodně lidí - a zdaleka ne, jen náboženských fanatiků - za to, že nešlo o souhru mnoha nešťastných okolností, ale pomstu Boha, který potrestal zpupnost stavitelů, označující loď za absolutně nepotopitelnou.

I když profesně i povahou patřím spíš k suchým pragmatikům než rozevlátým mystikům, mnohé zkušenosti mě poučily, že existují věci mezi nebem a zemí, a to nově i v takových oblastech, jako je hypermoderní síť mobilních telefonů. Stala se mi totiž událost, která, kromě nenadálého zásahu mimozemských sil, snad nemůže mít jiné vysvětlení. Leč pojďme k věci, jak se praví (a nekoná) v politice a šestákových románech:

Dne 22. 1 jsem požádal nejmenovaného operátora, který (zvlášť v dnešní politické situaci) dost troufale tvrdí „je to ve vašich rukou“ o změnu SIM karty s tím, že bude aktivní nejpozději o den později.

Když mi slečna na přepážce zbrusu novou kartu, pracně vylámanou z plastového obalu osobně vložila do telefonu neb jsem měl zpocené ruce, považoval jsem za hotovou věc, že bude bezchybně fungovat, až se po týdnu vrátím z dovolené. (Nemyslím sice, že tento výraz vznikl od slova dovolovat, ale stejně nemám rád, lépe řečeno nesnáším, když se mě někdo o dovolené jakkoli dovolává, takže si nejen mobilní, ale ani žádný jiný komunikativní přístroj na cesty neberu). I s rizikem, že po příjezdu napjatě čekám, co po mě za dobu mé nepřítomnosti kdo chtěl - kupodivu nešlo nikdy o nijak zásadní věci, převažovaly jakési ptákoviny, například jsem měl v přijaté poště 180 spamů (bez toho, že bych komukoli dával svou mailovou adresu).

Na okraj bych chtěl poznamenat, že tak nějak nechápu strategii odesílatelů, protože zprávu s předmětem „buy viagra“ snad nemůže otevřít ani nejsexuálněji nevybouřený jedinec, o přílohách tohoto typu nemluvě. Ale zase odbočuji, omlouvám se.

Když jsem se v neděli třicátého vrátil, mnou očekávaná smršť v podobě pracovních sms či vzkazů se nekonala, mobilní telefon byl hluchý jak pověstné poleno. Vzhledem k tomu, kolik stál, jsem s ním nejen nepraštil, ale naopak ho něžně uchopil do ručky a odnesl opět do stejné pobočky, kde mi další ochotný pracovník vysvětlil, že došlo k chybě zřejmě u jeho kolegyně, neboť SIM karta, kterou tam svou něžnou ručkou prokazatelně vložila, nebyla onou správnou.

Ale kde se tam tedy vzala? Nicméně, aby se věc vyřešila, uchopil další plastový „bazmek“, z něhož, teď už za mého opravdu ostřížího zraku, vylovil z obálky další simku a omluvil se - s tím, že bude aktivována nejpozději do 24 hodin. Nebyla. Dokonce ani nebyla aktivní - tedy na rozdíl ode mě. Uznávám sice, že Bůh si může libovolně zahrávat s lidskými osudy, ovšem dost dobře jsem nechápal, proč by právě mě (s trochou nemístné skromnosti) „konzumního hříšníka“, měl pronásledovat zrovna tímto nesmyslným způsobem, ale jiné vysvětlení mě tak nějak nenapadlo.

S čím kdo zachází, tím také schází, zní přísloví našich babiček, a já se v jeho duchu rozhodl odvrhnout mystiku a tvrdě jednat. Má myšlenka byla prostá, zkusit se nejprve s operátorem spojit mailem, což ovšem nemělo úspěch, neboť mi bylo bryskně sděleno, že moje pětimístné heslo uvedené v dotazu, je pro ně příliš krátké, takže ho nemohou zpracovat. Takže jsem (slangově řečeno chca nechca) musel pokračovat v typicky švejkovské anabázi a vydat se opět do sluncem rozpálených ulic.

Říci, spravedlivě rozhořčen, je vcelku kulantní zhodnocení situace, ovšem bylo mi to platné, jak mrtvému pověstný zimník. Tentokrát jsem už snad ani nechtěl aby mi mobil šel, jako spíš o zjištění, zda je tento takový lapsus dílem lidské neschopnosti či opravdu nadpřirozeným zásahem zvenčí.

Odpověď dalšího příslušného pracovníka mi ovšem spíš než slovo boží připomněla kdysi oblíbené motto stranických i jiných sekretariátů: „pošlete písemnou stížnost a my se ji budeme zabývat“ - jen nedodal, jsa pamětliv zásad tržního hospodářství:„nejlépe vhozením do nejbližšího odpadkového koše“.

Za éry socialismu kdosi na veřejné WC napsal dnes už zapomenutý, leč výstižný slogan: „jedině zde to máte pevně ve svých rukou, soudruzi“… A jak to vypadá, měl pravdu...

01. 02.

Tuneldědek a ovčani

Fabiano Golgo Přečteno 48329 krát

Klaus vydal knihu o své amnestii? Má ještě tu drzost tvrdit, že časem lidé uznají, že amnestie byl správný počin... Pan prezident se vysmívá všem slušným lidem v této zemi.

Prý za to nemůže. Vždyť to vysvětlil v telce že se nemuže zajímat na koho se amnestie v reálu vztahovala. Holt ji dostal k podpisu, tak ji podepsal. Přece důvěřuj svým lidem.

Klaus se zapíše do učebnic dějepisu jako ústavní činitel, co se podepsal pod kuponovou privatizaci, rozpad Československa a nakonec svou politickou karieru završí takovouto nehoráznou amnestií.

Je zajímavé, jak prezident reaguje na činy které se dotýkají bezprostředně jeho. Kuličkový útok bral jako atentát i legraci snáší špatně. Například když mu nedávno volali a představili se jako Slovenský prezident, tak se z toho málem vzteky pomátl. A tento člověk nám bude tvrdit, že ohledně amnestie vznikla hysterie a politická hra?

Předpokládal jsem, že amnestii udělí prezident lidem, kteří spáchali trestný čin z nedbalosti, nepozornosti, při výkonu služby, nebo při neštěstí (jako například ublížení při řízení auta). Rozhodně jsem neočekával, že amnestováni budou i recidivisté... To, co předvedl Klaus je nehorázné pochybení státnika, jenž by za své činy měl nést plnou odpovědnost. Tento sebestřední a arogantní jedinec ukázal hloubku své aroganci moci.

Prezident Klaus ze svého úřadu odejde s hanbou a ponížením. Nevím, čím se jeho arogance a narcismus liší od komunistických předchůdců. Možná tím, že jsou u něj tyto vlastnosti dokonce mnohem výraznější.

Funkční období prezidentovi končí až v březnu. Ten se ještě nevyjádřil zda bude udělovat i milostí. Na milost asi čeká Janoušek, poslanec Pekárek a Wolf, senátor Novák a další...

Václave Narcisoviči Klausenko, vidíš, jaký ksindl jsi nechal propustit? To je to vítězství lásky a pravdy v praxi.

27. 01.

Tak se baví mladí Češi o volbě. Copak hrajeme nějakou ligu?

Fabiano Golgo Přečteno 48295 krát

Citát: Příznivci poraženého prezidentského kandidáta se neprojevují jako tolerantní demokraté a vzdělanci. Z komentářů v mediích spíše lze pozorovat skuhrání ukřivděných chlapečků, kteří se navzájem dlouho ujišťovali jak jsou skvělí, silní a báječní, než přišli kluci z vedlejší vesnice a nabančili jim. Opravdových osobností, kteří jsou nad věcí, je mezi nimi vidět velmi, velice, převelice poskrovnu! Ostatním se hroutí svět: ne ten skutečný, ale ten převážně v Praze vysněný a mediálními spanilými jízdami šířený. S pravděpodobností hraničící s jistotou se ukřivděně pustí do tradičního českého okopávání nohou protivníka…

Zbyněk V myslím, že pokud už se rozhodneme generalizovat, pak je nutno podotknout, že "příznivci vítězného kandidáta" jako skupina, se podobně chovali po dobu celé kampaně, proto se mi to zdá poněkud pokrytecké, nicméně teprve až opadne sentiment, pak bude možno někoho soudit...

Martin O Zbyněk: v průběhu kampaně se obě skupiny chovaly obdobně, chceme-li to opravdu generalizovat a jak poděkoval Zeman voličům KS - váš fanatismus získal Zemanovi další hlasy. Nicméně, jak jsem dnes ráno četl, že údajně řekla Fischerová (a teď mi dovolte citovat ): "Suďme strom dle plodů".

Luděk D Koukám, že tenhle profil už bude taky jenom plný bonmotů ... to se máme na co těšit ...

Martin O Luděk: já myslel, že Schwarzenbergovci mají bonmoty rádi

Ricardo H Jj...ty jako chceš aby sparta začala fandit slavií???? Hehehe!!!

Martin O Ricardo: nechci aby Sparta fandila Slávii, ale když se někdo ohání demokracií, a pak pošlapává její samotné základy, tak se bohužel jinak reagovat nedá.

Tomáš Ko Já mám pocit, že teď zbytečně rozdmýcháváš něco, čemu se chceme po těch x týdnech všichni už vyhnout a zbavit se toho... Já myslím, že volby skončili vyhrál Zeman a tím by to mohlo hasnout ne?

Tomas Kr Jesteze nový prezident zahájil svou kariéru s gracii a skutečně míněnou snahou být prezidentem všech bez rozdílu, urážkami, opilymi výlevy a nadavkami zabalenými do nekonečných bonmotů. On nedostatek voličů svého protivníka nepochybně bohatě vyváží.

Martin O Tomáš Ko: já? Ty jsi asi včera nepozoroval facebook, že?

Marek M Dětičky to brali snad jako nejaky sportovni zapas. A když jsem videl ty ubreceny holky v TV. Tak to presne vystihuje,

Martin O Tomáš Kr.: po včerejšku mám spíše pocit, že k Zemanovi mají způsobem vyjadřování blíže voliči KS.

Tomas Kr Martine, je rozdíl mezi projevy rozladění z prohry, který he pochopitelný, jakkoliv souhlasím, že je dobré si zachovat gracii i v takové situaci. Zatímco pan Zeman si z nadávek, urážek a lži udělal téměř ochrannou známku. Myslím, že pokud někdo sledoval celou volební kampaň nemá pochyb o tom, kdo je skutečně hulvát.

Tomáš Ko Ber to s nadhledem a vyser se na to a řekni si jací jsou idioti ti, kteří i dnes ten facebook zásobujou statusama o volbách, když už se na tom stejně nic nezmění a jen zbytečně vyvolávají flame...

Zbyněk V a ještě bych rád doplnil ke komentáři o "peticích a demonstracích" - neříkám, že bych nutně cítil potřebu se k nějaké podobné akci připojit, ale pokud se někdo rozhodne lidem vytýkat tuto možnost nebo styl upozornění na nespokojenost s určitou situací a jeho názor by se pak měl stát veřejně vnímaným jako správným, pak se náhled na občany České republiky nikdy nezmění a zůstanou těmi lehce ovlivnitelnými pasivními loutkami, které si nechají všechno líbit...

Martin O Tomáš Kr.: takže s vědomím toho, jaká nevraživost vládne si voliči KS vylévají vztek z prohry a dožadují se, aby se voliči MZ zdrželi komentářů? Mám si nechat líbit, že mě lidi posílají do prdele, že jsem debil, protože volim hulváta, atd.? Je tohle v pořádku? Já jsem se před volbami zdržoval sdílení 5 statusů denně o svém favoritovi, tak si dovolím aspoň jeden podnět k sebereflexi a stejně si dovolíte mě za to kamenovat?

Martin Ocelák Tomáš Ko.: já to s nadhledem beru... Totéž bych ocenil i na druhé straně zákopu.

Martin O Zbyněk: "nechat si všechno líbit" a "nerespektovat názor většího množství voličů" podle mě není totéž, ale možná se mýlím.

Tomas Kr Ale já nic takového nenapsal, ja mluvil o zemanovi a jeho chování, ne o jeho voličích, a vadí mi, ze mne někdo haze do stejného pytle.

Martin O Tomáši Kr., mě taky štve, že mě každý hned štempluje razítkem stejným, jako Zemana a taky s tím nic nenadělám.

Tomas Kr Tak se nechovají stejně, pro začátek.

Martin O Aha, takže zase je chyba u těch druhejch, že? No nic, odkážu Tě znova k tomu statusu. Podívej se na svůj fanatismus v průběhu kampaně a pak ukazuj na moje chyby, ano?

JaneQ Kdybyste se vysrali na zákopy děti moje. Copak hrajeme nějakou ligu?

Jirka O Se statusem souhlasím. Doufám, že se jeho autor jím bude řídit .... nemusím si číst, že ten a ten politik je debil, zmrd a podobně .... nikdo debilem není.
Děkuji za pochopení.

Zuzana S Jsem fanoušek KŠ..prosím, opravdu negeneralizovat!!! A jestli ti tohle Marťas někdo píše, tak je to opravdu hulvát, ale nemá to co dělat s tím koho volil, ale prostě s tím jaký je člověk. A kdyby byla situace obráceně, oni byli Zemanovci a Z. by nevyhrál, tak by nadávali stejně. Takových lidí ti může být nanejvýš líto. Ale chápu, že zamrzí vidět na vlastní oči, jak lidé reagují, a jak vlastně naše společnost vypadá,a jaké prostředky si volí ke svému sebevyjádření. Trošku frustrace.

Martin O Zuzka: asi máš pravdu, nadávali by taky. Teď mají příznivci KS zbraň "my jsme vám to říkali". Upřímně doufám, že nebude moc třeba ji používat.

Marian P Martine, rad bych ti pripomenul tva prohlaseni, jak "prumerne inteligentni clovek muze volit Karla" (prelozeno=jste hlupaci) nebo prohlaseni nekterych ucastniku teto diskuze o tom, jak je nekdo ovce, hlupak apod. Toto jsem zazil u nekolika znamych, vzdy volicu Zemana (subjektivni zkusenost). Nemluve o vecne neznalosti zalezitosti, na ktere tak radi imrvere a vsude volici Zemana a vetsinou jakekoliv levice nadavaji. Jak napsala Frantiska v Blesku: "Zvitezila kultura mastne brady." Nezbyva nez respektovat. Stejne jako nezbyva nez demokraticky respektovat, kdyz nekdo pripomene seznam lzi z volebni kampane noveho prezidenta nebo kdyz nekdo pripomene vcerejsi bizarni okamziky z prvniho rozhovoru rozhovoru s novym prezidentem. Btw aligatora fakt nechci videt:-) Myslim, ze sam uz mnoho mesicu postujes neco o tom, ze nesnasis vladu a chces jeji demisi, tak bys mel snest to, ze nekdo bude i nadale postovat podobne o novem prezidentovi, pokud to budou fakta. Je demokracie.

Martin O Marian: vzhledem k tomu, že vláda dělá opravdu nelogické a hloupé kroky, což tvrdí i ti, kteří je volili, myslím, že to je v pořádku, jak píšeš, je demokracie, ale vzhledem ke včerejším reakcím asi 85% uživatelů facebooku a generalizace mě, jakožto voliče MZ, že jsem debil, tak jste mi to bohatě vrátili. Kromě toho, spousta lidí volila KS jenom proto, že jim byl sympatický (jo, asi jo), ale když jsem se s nimi bavil o tom, co chce prosadit, tak to s nimi cuklo. Jako jo, asi by byl reprezentativnější, leč bohužel, chce prosadit kroky, se kterými já nesouhlasím. Asi zvítězila kultura mastné brady, neříkám, že je MZ kandidát mého srdce, tvrdím, že jsem volil proti knížeti.

Marian P Ja bych rad, abys nepsal porad o nelogickych krocich nebo nehazel hesla typu sKarta je na nic (viz nase minule diskuze), ale mluvil konkretne, co je na tom spatne, proc je to spatne a jak to ma byt jinak. Jinak jen zaplevelujes naladu polorevolucnimi hesly bez obsahu, je to levna argumentace, mastna brada kecu u piva ve 4. cenove.

Jirka O To Martin O - a co chtěl KS prosadit?

Martin O Jirka: kromě toho, že už protlačil církevní restituce (ano, jsem si vědom, že máme jiné názory), zvýšení daní, tak chtěl podepsat dohodu ACTA.

Jirka O Ach ano .... a dál?

Martin O Jirka: mně to stačí.

Jirka O Martine, a jasné vyjádření MZ k tomuto problému najdu kde? Martine - nech si demagogii pro jiné. Čarodějnické procesy - v tom nejela církev, ale světští feudálové. Řáděním jezuitů asi myslíš posun vzdělanosti i nižších vrstev a umožnění záskání vzdělání i těm nejchudším. Odpustky - téma diskutabilní, ale dejme tomu. Požehnání nacistům papežem - nesmíš studovat bolševický dějepis, ale seznámit se s fakty. Papež nacistům nikdy nežehnal!!!

Martin O Jirka: my jsme se to v dějepisu učili trochu jinak a nemyslím, že to byli bolševické učebnice.

Jirka O Martine, to nebylo v učebnici, to bylo podle podání učitele .... mimochodem - pokud formulace o tom, že za čarodějnické procesy mohla Církev, či že papež žehnal nacistům v té učebnici byla, pak se ji pokus najít - tady někdo půjde na mnoho let do kriminálu, protože tímto šíří vědomé nepravdy a ještě k tomu formou učebnice.

Martin O Jirka: to jsem asi přehnal, papež to asi nebyl... nicméně i na tom se církev podílela, nicméně, to už je jiná debata a opět off topic od původního příspěvku.

Jirka O Nepodílela!!! Pokud se našli tací, kteří nacisty podporovali, pak jich bylo minimum... jinak, pro Tvou informaci - odhad o počtu obětí řádění nacistů z řad duchovních a řeholníků a řeholnic je v řádu desítek tisíc... Ale tímto směrem jsi ji zaměřil ty - vzpomeň, kdo tu první lhal o oněch domnělých zločinech Církve.

Martin O Jiří: původní smysl toho příspěvku byl docela úplně někde jinde, já bych k tomuhle tématu sám od sebe nepřistoupil... Ale jak jsem říkal, nemá cenu v tom pokračovat, přeju fajn neděli... Určitě jsi si uvařil něco dobrého k nedělnímu obědu.

Marek C Martine, nechtěl jsem moc reagovat, ale nakonec musím. Vím, že jsi levičák srdcí i tělem a chápu proto tvou volbu. Na druhou stranu je jasné, že Zeman není levicový politik, ale populista, který dokáže stmelit voliče od prava do leva. Stejně jako před pár lety zůstal u moci Klaus díky komunistům v parlamentu, dnes to byly i hlasy voličů ODS, které umožnily usednout tomuto člověkovi na Hradě. Nikdy se nebudu moci ztotožnit s takovým prezidentem, který zatajuje skutečné členy svého volebního týmu /Šlouf/, který nechce pomalu ani ukázat svou manželku, kterou z nepochopitelných důvodů supluje dcera /jev v evropské politice nevídaný/ a nehledě na desítky skandálů, které ho obklopovaly v době jeho vlády - byl to on kdo dal vyrůst Grossovi, jehož vlády se účastnil jako úředník ministerstva člověk, který byl odsouzen za přípravu vraždy atd. Nehledě na to, že opravdu zvítězilo buranství a maloměšťáctví /fóbie z dekretů apod./ nad elegancí a vytříbeným stylem. Kdybych neměl rodiče, kteří již nemají fyzických sil na přesídlení dávno bych tu nežil.

Zuzana S Já myslím, že určitě. Já jsem taky zklamaná, že Karel nevyhrál, ale nikdy v životě by mě nenapadlo někomu nadávat a jsem si jistá, že KŠ by z takového chování byl nadmíru zklamaný. Český národ se bohužel projevil, jedna strana nádává, že ta druhá projevila svou hloupost, když zvolili MZ, bohužel ta samá dává najevou svou hloupost, když se projevuje tímto způsobem. Až najdeme kousek soudnosti a slušnosti, bude možná pak reálně nalétz i společnou řeč. Já osobně jsem ráda, že nevyhrál Okamura :D:D

Marian P BTW, tato vlada neni idealni, ale v konkretnich pripadech usetrila statu prachy (sKarta, dalnice), snizuje postupne schodek rozpoctu atd. Podezreni na korupci je u vice osob/stran - Zeman i Kalousek aj., Je pravdepodobne, ze v parlamentnich volbach budu volit nekoho jineho. Jen mi jde o obecny postoj k vecem, jen kritizovani nechapu.

Marek C Českým prezidentem se stal náruživý pijan, kterého volili hlavně chudí, píše BBC...

Martin O Marek: Jasně, Zeman je buran, ochlasta a tohle všechno. Asi ani není úplně levičák, nicméně zopakuji: já nevolil jeho, ale proti Karlovi. Jistě, jeho způsob vyjadřování je sofistikovanější, ale prostě se neztotožňuji s jeho názory, to je všechno. Nemám ze Zemana radost, ale z KS bych ji neměl taky.

Marian P Jinak moje volba Karla byla zcela na rovinu receno o tom, ze podle jeho zivota a cinu je to clovek, ktery v soukromi vyrazne pomaha lidem, jeho projev nejevi znamky nadrazenosti ci agrese. Cili bylo to o osobe, nikoliv strane ci programu. Bohuzel se dotknul i tematu, ktere mnoho lidi nezna (odsun Nemcu a hodnoceni Benese), jenze bohuzel podle toho, co fakt po valce probihalo, ma pravdu.

Martin O Marian: ono nejde jen o sKartu. Nezvládám v tomhle ohledu argumentovat, přiznávám, zatím jsem moc chvály neslyšel. A snížení schodku rozhodně nebylo díky zvýšení daní. O korupci bych se v souvislosti s touhle vládou raději vůbec nebavil. Nicméně, zase stahuješ debatu od původní myšlenky tohodle příspěvku.

Marian P K cirkevnim resitucim doporucuji nacist info. Pokud chces zit v pravnim state, tak se musely udelat. Vysi vyplatu nahrad za uz "ztracene" budovy aj. muzeme resit. Princip dle me ne, dle prava je to spravne, at mame jakykoliv subjektivni nazor. Dobry prehled je v Neviditelnem psu.

Martin O Mariane: neshodneme se na tom. zavání to tunelem, legálnost nabytí toho majetku je taky dost sporná.

Marian P A k tematu: Na obou stranach byla hysterie. Je super, ze se nasla osobnost a jeho tym, ktera dokazala lidi mobilizovat a strhnout, az z toho mladsim holkam ukapla slza. Agrese a nadavani do hlupaku bylo na obou stranach a je pochopitelne, ze se projevuje i nyni ze strany nekterych fanousku KS. Kdyz vidis seznam lzi z kampane prechazejici k nacionalismu (Jsem Cech volim Cecha) aj. Tak u slabsich jedincu jsou divocejsi reakce proste lidsky pochopitelne... Tak to je.

Martin B S tim souhlasím. Součástí demokratického myšlení by měla být i akceptace výsledků voleb.

Martin O Marian: a mám začít čarodějnickými procesy, řáděním Jezuitů nebo odpustkama, či snad přeskočíme rovnou k požehnání nacistům samotným papežem?

Marian P V tom pripade si pridej komunisticke zlociny, pze novy prezident je zvolen za vyrazne podpory KSC. Proto si myslim, ze u obou kandidatu nema smysl zkoumat stredovek a ranny novovek.

Milan Ř Jen poznámka: házet všechny do jednoho pytle je znakem určité mentální nedospělosti, protože jinak bys vedle tohoto článku dal hned fotky a výčet katolických a evangelických kněží, kteří pro svůj otevřený odpor proti nacismu skončili na popravišti nebo v koncentračních táborech, zatímco jiní čeští "vlastenci" statečně mlčeli a přežívali válku jen s doma schovaným remcáním jak je na tom světě špatně. Je prostě dost ubohé vytahovat jen to co se hodí k pošpinění druhých.

Martin O Milan: jsem si toho vědom, např. katolický kněz v Lidicích. já bych to nevytahoval vůbec, už půl hodiny chci skončit, ale někdo to pořád není schopen respektovat.

Jan S Ani mě nepřekvapuje, že se legitimní kritika označuje v duchu nejlepších klausovsko-jaklovských tradic jako "okopávání kotníků".

Milan H jezis, to je ale dlouha a zbytecna debata. pada tady mnoho cizich slov, jako: demokracie, debil, schwarzenberg, generalizace, dokonce i evangelium jsem zahlid ... neni ono nakonec uplne jedno kdo vyhral ? nerikejte mi (vsichni diskutujici), ze vidite smysl zivota ve volbe prezidenta a hazeni fujtajblu na "tabor nepritele" ? dyk je to cely jenom matrix delnicka trida ted bude mit chvili pocit, ze mohla neco ovlivnit, dostala za to mastnou bradu na hrad a co se stane ? zasadi se snad novy prezident o vyssi zivotni uroven ? nema jak ... a nemel by ani knize ... osobne si myslim, ze necela miliarda na volby se dala promrhat daleko ucelneji - treba na umoreni dluhu CR ... no nic, hlavne ze nam neemigruje Klaus, to by byla skoda prevelika.


26. 01.

Češi si zvolili, co je jim bližší a co jim patří

Fabiano Golgo Přečteno 58667 krát

Blesk nejčtenější, Nova nejsledovanější, Zeman prezident. Soutěž Česko hledá prezidenta, vítězem kategorie zpěv hymny a nacionalismus je... Miloš Zeman!

Končí prezident, který si o sobě myslel, že je bůh a nastupuje prezident, který si o všech ostatních myslí, že to jsou idioti.

První projev a Zeman už hýří veselým cynismem a hravou jízlivostí. Zeman už stihl pozurážet novináře, vysypat pytel citátů, políbit Bohdalku a pozdravit šéfa odborů, Zavadila, slovy "Ahoj Jardo!". To bude jedno velké Televarieté. Šlouf bude krásná první dáma.

Zeman je jako špatná bakalářská práce, z 90% jsou to jen citace. Hlavně, že nám zachránil ty Sudety i dekrety...
:-D

Jedno ale je jisté: rohlíky levnější nebudou.

Češi se dokonce chovali velmi odpovědně - svým rozhodnutím uchránili svět před emigrací Václava Klause.


23. 01.

Kaddáfího plastický chirurg odhaluje jeho soukromí

Fabiano Golgo Přečteno 42319 krát

Před 18 lety byl brazilský plastický chirurg Liacyr Ribeiro pozván do Libyiského Tripolisu neznámým divným mužem, aby se zúčastnil prvního panarabského kongresu plastických chirurgů. Ten můž byl Mohamed Zaíd, tehdejší libyjský ministr zdravotnictví.

Jelikož byla Libyie v té době (1994) pod mezinárodním embargem, musel Dr. Ribeiro přistát v Tunisku, kde byl již očekávám Kaddáfího řidičem. V poslední den kongresu přišel ministr Zaíd za Dr. Ribeirem s tím, že by ho chtěl poznat kdosi velmi důležitý. Ribeiro si myslel, že se setká s ministrovou manželkou, protože spolu již předtím hovořili o jejím přání nechat si zvětšit poprsí.

Renomovaný brazislký chirurg nastoupil přímo do ministrova osobního vozidla a jeli dlouho napříč celým Tripolisem, než se dostali do zabezpečené, ba přímo zakonzervované oblasti. Vstoupili do čehosi připomínajícího velkou knihovnu a až tehdy se dozvěděl, že má zkrášlit samotného vůdce.
V tento moment Ribeiro místo pocty cítil spíše hluboký strach. "Co to má znamenat?" pomyslel si. "Musím mu udělat plastiku? Co když nebude s výsledkem spokojený? Nebo hůře, co když Kaddáfí nebude chtít, aby se svět vůbec dozvěděl, že podstoupil plastiku? Nebechá mě hned poté odstranit?"
Mezitím do sálu vstoupil libyjský vůdce a kráčeli společně až k té knihovně a vstoupili. Ribeiro se v ten moment stal jeden z několika málo lidí na světě, kdo vstoupil do Kaddáfího bunkru. O důvod víc strachovat se o holý život.

Zde se setkali s Kaddáfího osobním lékařem, jakýmsi Pákistáncem. Kaddáfí začal lámanou angličtinou vysvětlovat, co by si přál: nechtěl kompletní plastiku, ale malý zákrok. Aby byl i nadále v očích Lybijců spatřován tak, jako je zobrazován na fotografiích. Též žádal, aby doktor zachránil jeho kštici, která v těchto vedrech pod epesní pokrývkou hlavy značně trpěla. Bez své "jarmulky" vypadal jako zanedbaný bezdomovec, který o své vlasy každou chvilkou přijde.

Přál si také, aby nebyla vidět absolutně žádná jizva, i když se v případě faceliftingu udělá za uchem, kde tak jako tak není moc vidět.

Dr. Ribeiro vypráví, jak ho znervóznilo, že Kaddáfí nikdy nereagoval na otázky okamžitě, ale někdy až po několika vteřinách, dokonce i minutách, ale po celou dobu mezi položením otázky a odpovědí hleděl do chirurgových očí. Pak zničehonic vstal a říkal: Jdeme na to! To Dr. Ribeira zaskočilo, protože přicestoval bez svého nářadí a vybavení. Na to Kaddáfí mávl rukou a zavedl chirurga hlouběji do bunkru až do moderního operačního sálu připraveného na každou operaci.

Dr. Ribeiro vystrašený nastalou situací namítl, že je nebezpečné spolupracovat s anesteziologem, který nemluvý stejnou řečí. Neoblomný Kaddáfí se nenechal odradit a opáčil, že nechce celkovou narkózu, ale že lokální bude pro tento malý zákrok stačit. Načež Dr. Ribeiro odvětil, že se to sice dá, ale přesto bude cítit silná bolest. Kaddáfí si nečekaně stáhl svůj arabský oblek, aby ukázal hruď a řekl: "Pohleď, mám tělo 20letého mladíka, ale musíš mě zbavit toho tukového polštáře." A jako vychloubačné dítě vzal doktora, aby mu ukázal osobní posilovnu a 100m bazén přímo v bunkru.
Nebylo způsobu, jak se Kaddáfího zbavit, aniž by podstoupil aspoň nějakouzkrášlovací kůru.

Jednodušše, vůdce chce, vůdce bude mít. Dr. Ribeiro přesvědčil Kaddáfího k provedení liposukce až za půl roku s tím, že odsátý tuk použije pro vyplnění vrásek. Dr. Ribeiro se mohl s úlevou vrátit do Brazílie.

Nakonec se z půl roku stal rok, zato se však Dr. Ribeiro vrátil i se specialistou na vlasové implantáty Dr. Fabiem Nacachem. Tentokrát museli cestovat přes Řím, Maltu a odtud řeckou lodí do Tripolisu. Zde byli očekáváni doktorkou Iong Sinn Lee. Všichni tři poté skončili někde uprostřed pouště ve městě Sirt. Tam už čekal Kaddáfí ve svém obrovském stanu. Evidentně nechtěl, aby to kdokoli věděl, a proto byli daleko od Tripolí a pouze s ochrankou a jednou rusky hovořící blondýnkou.
Bylo sice odpoledne, ale Kaddáfí je poslal spát s tím, že je moc horko a dodal: "V Libyii přes den pracují pouze chudáci. Operovat se bude až ve dvě ráno, proto od půlnoci buďte fit."

Dr. Fabio Nacach se činil celou noc, jediná pauza byla neočekávaná a vyvolána impulzivním vzbuzením "Kde je můj hamburger!?". Ten během chvilky donesla rusky hovořící blondýnka. Jednalo se o jakýsi sendvič s teplým mletým masem a nějakou bílou omáčkou.

Druhý den byla řada na Dr. Ribeirovi, kdy po půlnoci měl převést tuk z břicha do vůdcovy tváře. Dr. Ribeiro se odvážil požádat o dřívější začátek, protože trpí jetlagem. Kaddáfí odvětil "okey, no problem". Od osmi už byl brazislký chirurg nastoupen v moderní klinice přemístěné z bunkru do tohoto stanu ve společnosti dvou anesteziologů ruské a egyptské národnosti a jedné srbské zdravotní sestry. Ale Kaddáfí se samozřejmě dostavil až na půlnoc, jak původně chtěl.

Po zákroku jsme se museli zdržet až do ukončení rekonvalescence, do té doby se plastičtí experti nemohli vrátit do Brazílie. Opět bez varování a znenadání se po 10 dnech objeví usměvavý Kaddáfí a se slovy "toto pusté místo bez žen a alkoholu musí být pro vás Brazilce utrpením" nám dovolil vrátit se domů.

Dr. Ribeiro a Dr. Nacach si celý příběh nechali pouze pro sebe a své blízké, jednak proto, že jim to neumožňovala lékařská etika a jednak proto. Dr. Ribeiro je velmi uznávaným chirurgem, byl prezidentem Komory platických chirurgů, publikoval 68 vědeckých prací a po konzultacích s Lekářskou komoru dospěl k rozhodnutí, že nechá stranou svou lékařskou etiku a promluví o své zkušenosti, protože Kaddáfí už není jenom pacient, ale historické osobnost, u níž je celkem důležité znát charakterové rysy a chování.

Dr. Ribeiro nepřijal Kaddáfího peníze, ale Dr. Nacach obdržel balíček diamantů, údajně pro své ženy a přiznává, že si za to koupil nový byt.

Před 6 lety Kaddáfí znovu kontaktoval Dr. Ribeira s přáním, že by chtěl provést celkový facelifting a ne jen inserci tuku. Tentokrát ž Dr. Ribeiro odmítl a od té doby už od libyjském vůdci neslyšel.

Napsáno pro www.ceskapozice.cz



Dr. Ribeiro s Kaddáfim

23. 01.

Češi, rasismus, ufňukaná kremlofilní bába i jeho xenofobní rodina

Fabiano Golgo Přečteno 47521 krát

Václav Klaus junior prohlásil, že otec Karla Schwarzenberga byl členem xenofobní a protižidovské organizace Vlajka. Máma Klausová zase nechce, aby paní presidentová mluvila německy. Co dělali předci Klausů se neví.

Za útokem na Schwarzenberga je nechutná xenofobie. Ale Klausovi vědí, že to funguje: v ČR je stále větší míra rasismu a xenofobie. Češi jsou čím dál víc "vysazení" na cizince obecně.

Čeští Romové si ze všech etnických nebo národnostních menšin jsou nejčastěji závažné obtěžování s vnímaným rasistickým motivem.

Většina Čechů tvrdí "nejsem rasista", anebo záležitost obrátí naruby a argumentují, že si za to všechno mohou Romové sami, protože se nechtějí přizpůsobit "civilizovanému" chování. Většina lidí má stále negativní názory na Romy a nemyslí si, že by se jejich právům měla věnovat větší pozornost. Dominantní, rasistická společnost vytváří v rasových vztazích množství bariér, takže ti, kteří jsou vylučováni z plného podílu na životě společnosti, mají pocit, že jsou zbyteční, bezcenní a jsou tím frustrováni.

Ale je to trochu jako s Afroameričany. Černoši ve Spojených státech mají úplně odlišné chování než bílí Američané. Bílí Američané jsou puritáni, černoši jsou otevřeně smyslní. Černoši i běloši v Americe hovoří anglicky, ale naprosto odlišně. Obě rasy žijí ve vysoce úspěšné zemi, ale černoši většinou dělají velkou kariéru jen jako komici anebo ve sportu.

Kdyby nebylo Billa Clintona a jeho pozitivní diskriminace (dávání přednosti) černochům, pro černochy by to bylo ještě obtížnější než nyní získat práci v bělošském prostředí. V obchodech znamená tmavší kůže, že na vás stráže dávají pozor (o tom mohu svědčit sám, protože se mi to osobně dělo v Americe a děje se mi to i v České republice).

Mnoho lidí řekne: ale vždyť je to pravda, že černoši v Americe a Romové v ČR často kradou. No, je také pravda, že jsou na posledních příčkách ekonomického žebříku. Nakonec jsou trestáni ti, kdo chtějí žít normálním a počestným životem.

Romové prý chtějí pouze a jedině využívat sociálních dávek, které si nezasloužili, k tomu jsou špinaví a smrdí (mnoho cizinců avšak hovoří o tom, že v ČR musejí často jednat s lidmi, kteří neberou osobní hygienu příliš vážně, mají-li to srovnávat s některými jinými kulturami).

Česká republika i šest let po rozsudku Evropského soudu pro lidská práva vyřazuje romské děti z běžného vzdělávání a odsouvá je do praktických škol.

Zvláštní školy pro zaostalé a pro většinu Romů, to je tak skandální záležitost, že jsem překvapen, že to vůbec existuje. Je to do očí bijící rasismus. Segregace romských dětí na školách v České republice přinesla horší kvalitu výuky, je nesmyslná a nemorální. Neochota českých úřadů řešit segregaci vede k omezenému vzdělání pro romské děti a znamená výrazně nerovný start do života.

Šestileté dítě, které správně neodpoví na otázky v testu, který se týká věcí, které to dítě nezná, protože jeho rodina pochází z jiné kultury, by mělo navštěvovat zvláštní přípravný kurs. Po jeho absolutoriu by mělo začít chodit do normální školy. Objektivní nepřipravenost je u nich zaměňována za mentální postižení. Dávat Romy do tříd s duševně postiženými dětmi je skandál! Ale mnoho českých rodičů je asi rádo, že nemusejí jejich děti chodit do "smíšených" tříd.

Problém je, že Češi si myslí, že nikoho nediskriminují. A že to, že si myslí o Romech většinou to nejhorší, je jen chyba těch Romů. Zapomínají na to, že jestliže nebudou Romové opravdu integrováni do společnosti, budou se i nadále cítit ve vlastní zemi jako cizinci.

Jestliže nejste běloch a jestliže alespoň vaši prarodiče nebyli Češi, tak je to jedno, že jste se v Čechách narodil a že jste tu vyrostli: jste cizincem. V tom špatném slova smyslu.

Romové jsou cizinci v jediné zemi, kterou znají.

Nedávno jsem se svými studenty vietnamského původu (věk mezi 15 a 20 lety) diskutoval na téma rasismu v Čechách. Odpovědi mne vcelku překvapily v tom duchu, že subjektivně vnímaná míra rasistických projevů ze strany české majority byla poměrně vysoká. Jeden příklad:

"Já osobně jsem sice čech ale můj otec je vietnamec a vlastníme velkou stavební firmu - jednu z největších v moravskoslezském kraji - ale v normálním životě je mi to houby platné protože všechny vietnamce hází do jednoho pytle, ve škole jsem se setkal s několika učiteli kteří očividně a evidentně jsou rasisté. Jeden příklad uvedu: sedím v lavici a myslel jsem na něco co se netýkalo výuky, kdyžto najednou se mě učitel na něco zeptal a já jsem v tu chvíli nevěděl jak odpovět a učitel mi řekl tohle - "Pane (mé příjmení) vy jste duchem snad pořád na tržnici?" - a to mě tak vytočilo že jsem si stěžoval ředíteli školy že se mi nelíbí chování učitele k mé osobě a že to beru jako útok na moji osobu s rasovým podtextem. Ale není to jediný takový případ který se vztahoval na moji (barvu) kůže, mohu říci že opravdu někteří Češi nejsou tolerantní k cizincům jiné barvy pleti ikdyž jsem se tady narodil a mám české občanství."

Proč se Češi tak radikálně nevymezuji proti Asijcům, černochům a jiným rasám? Těch několik rasistických šmejdů je v normě, všude na světě se najdou pitomci, ale ti se především rekrutují s mladých lidí, kteří tímto způsobem zahánějí nudu a frustraci ze systému. Ale Češi učí děti rasismu. Matka, která dítěti říká, že "cikáni" jsou špinaví a kradou, a proto by si s nimi nemělo hrát... To přece dává školákům špatný příklad ve věku, kdy je lze nejvíc ovlivnit.

Ten antiromismus, nebo jak to nazvat, máte v sobě bohužel zakořeněný už několik desetiletí, ne-li déle. Proces, který k tomu vedl je ale příliš složitý, začíná předsudky a své místo v něm májí i jisté "rádobyasimilační" snahy komunistů v padésátých letech. Nadruhou stranu nepopírám, že, zvláš´t někteří Romové, dělají maximum pro to, aby v Češích jejich averzi živili.

I když je pravda, že je málokdy vidět, že by Romové chodili na plný úvazek do práce, byla by chyba dojít k závěru, že Romové svou podstatou neradi pracují.

Pro Američany, kteří pracují nesmírně intenzivně, protože je pro ně život definován kariérou a schopností vydělávání peněz, což z jejich hlediska osvobozuje, jsou české zvyklosti pracovat co nejméně, mít co nejdelší dovolenou a v pátek být v práci jen dopoledne (co nejdřív odjet na chatu) - naprosto nepochopitelné.

Je to velmi podobné, když si v ČR neustále stěžují americké nebo německé (britské, rakouské atd.) firmy, jak "ti Češi" vůbec neumějí pracovat. Tito Američané a Němci prostě nerozumějí nedávné české historii, kdy si Češi navykli okrádat vládu a pracovat co nejméně.

22. 01.

Člověk proti přívalu: bývalý pražský primátor Otakar Klapka

Fabiano Golgo Přečteno 46847 krát

Jsou lidské osudy, které by neměly zůstat zapomenuty. Zvláště když se váží k temným obdobím české historie, v nichž si tito lidé dokázali zachovat svoje velké lidství. Takovou velkou osobností, spojenou s Prahou, byl i pražský primátor Otakar Klapka, který patřil v letech okupace nejen k velkým aktérům dramatických události, ale i k jejich obětem.

Klapka (1891 - 1941) byl pro vyvrcholení své životní cesty předurčen právnickým vzděláním, znalostí jazyků ale především svým působením v regionální i nejvyšší politice první republiky.

Poslanec Národního shromáždění za stranu národně socialistickou prošel různými nejvyššími státnímu funkcemi a v roce 1939, po rozpuštění ústředního zastupitelstva hlavního města Prahy se stal vládním komisařem pro město Prahu s titulem primátora. Klapka se hned postavil okupantům na odpor, brzdil jejich úsilí o rychlou proměnu metropole v německé město. Z té doby je známý i jeho postoj k přejmenování pražských ulic a k jejich označení dvojjazyčnými nápisy. Vzhledem k atmosféře té doby se může zdát absurdní, že se tehdy v Praze nenalezlo jediné náměstí nebo třída pojmenována po Hitlerovi.

Jak Klapka očekával, musel narazit na státního tajemníka K. H. Franka, který nařídil, aby pražské ulice byly do tří dnů přejmenovány. Nacisté a kolaboranti také nemohli přejít, jak při projevu na Staroměstské radnici vmetl do tváře Konrádovi Henleinovi, že by se dalo hovořit o sblížení českého a německého národa, ale jen tehdy, kdyby byly otevřeny brány žalářů. A že v dubnu 1939 negratuloval jménem porobené Prahy k Hitlerovým narozeninám.

V červenci 1940 byl Otakar Klapka zatčen a odsouzen na ilegální činnost, kterou provozoval s generálem Eliášem a dalšími vlastenci, k trestu smrti. Po více než celoročním věznění v Berlíně a Praze byl v říjnu 1941 v Petschkově paláci popraven. To bylo několik dní poté, co do Prahy dorazil nový říšský protektor Reinhard Heydrich, který v zemi rozpoutal novou vlnu teroru, a jemuž se právě v Praze dostalo za jeho řádění zasloužilé odplaty.

19. 01.

Hlavně, že Klaus je čistě české příjmení...

Fabiano Golgo Přečteno 50034 krát

Maminka Klausová nechce na Hradě cizinku. Synáček Klaus prohlásil, že otec Karla Schwarzenberga byl členem xenofobní a protižidovské organizace Vlajka a tak se přikláněl na stranu nacismu. Jeho směsný výroky o kolaborantské minulosti Schwarzenbergova otce jsou však nepodložené. Pokus dělat z rodiny Orlických Schwarzenbergů nacisty je vskutku pozoruhodný. Především z psychiatrického hlediska.

Útoky rodina Václava Klause na nečeský původ prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga jsou promyšleným spojením představy českého maloměšťáckého nacionalismu s xenofobií. Klaus otec je skutečně prototyp českého zaprděného maloměšťáka, směšná a zároveň tragická figurka, arogantní a sebestředný politik provinčního formátu.

Rodina Klaus mluví, jako kdyby Schwarzenberg tajně naplánoval českému národu kázat gestapácké nápady anebo poněmcit česko. Mamča vydělala balík předstíráním v desítkách správních rad, taťka brání tělem buldozerem celou republiku před EURVHP a synáček to zvoře komoušskejma kydama.

Pokud je mi známo, tak na prezidenta kandiduje pan Schwarzenberg a Zeman, nikoliv jejich otcové či dědové, manželky či děti. Za socialismu byl důležitý kádrový profil a to přežívá do dnešních dob.

V České republice je prezident jen reprezentativní figurou, i když má určité monarchické pravomoci, jako udělovat milosti a amnestie nebo doporučovat ústavní soudce. Avšak národ hlavně od prezidenta očekává, aby ho dobře reprezentoval. A v mnoha ohledech je tak prezident Klaus daleko přesnějším symbolem českého národa než Václav Havel.

Klaus byl za komunismu průměrným občanem, který v zájmu své kariéry držel pusu, zatímco Havel nejednal jako typický Čech, protivil se neporazitelnému režimu.

Takže když Klaus vyjadřuje svou takzvanou euroskepsi, vyjadřuje tím obavy obyčejných lidí nad dalším zahraničním vlivem na osud svého národa. Avšak když se rozhodl teatrálně vstoupit do EU z Blaníka, se vším tím symbolismem, který všichni znají, udělal vážnou chybu: když pojedl klobásu, jako by to byl symbol českého národa, zapomněl, že je to vlastně symbol předchozího zahraničního vlivu – německých národů. Konec konců, klobása je asi tak česká jako guláš (maďarský symbol). Ani knedlíky nejsou ve skutečnosti české.

To by nám mělo připomenout, že málokdy se komu podařilo udržet si vlastní, čistou kulturu, nedotčenou cizími vlivy, neboť jsme všichni výsledkem neustálé interakce nejrůznějších kultur, od počátku civilizace. Globalizace není nový jev, jen je v současnosti rychlejší, v důsledku rychlosti komunikací a dopravy.

Je to fantazie předpokládat, že by bylo možné nějak udržet kulturu „čistou“, nekontaminovanou cizím vlivem. Klaus sám je nesmírně poamerikanizovaný.

Čeština má množství složitého časování a skloňování a další podivnosti, které kdysi existovaly i v nyní velmi zjednodušené angličtině (byla to tehdy anglosaština a mluvilo se jí v Británii do roku 1066). Koncem 18. století vytvořil Josef Dobrovský uměle spisovnou češtinu tím, že kodifikoval zastaralý jazyk ze století šestnáctého. Do té doby byla obecná čeština, s koncovkami jako „novýho“, „dobrej“ považována za bezpříznakový, spisovný český jazyk. Čtěte knížky z doby před Dobrovským, najdete to tam. Kdyby býval Dobrovský pro psanou formu jazyka nekodifikoval archaickou formu češtiny, byla by spisovná česká deklinace v současnosti o dost jednodušší.

Jazyky se však vyvíjejí a je téměř nemožné zabránit – zejména s příchodem esemesek a emailů – zjednodušenému a zliberalizovanému způsobu vyjadřování. Zjednodušuje se i pravopis – v Americe se nyní daleko častěji píše „nite“ místo „night“ – noc. Televizní stanice pro děti Nickelodeon už léta inzeruje své večerní vysílání titulkem „Nick at Nite“. A nikdo nevykřikuje „ochraňujte náš jazyk“.

V portugalštině máme daleko víc slovesných časů, než by česká či anglická mysl dokázala vůbec pochopit. (kromě všeobecného minulého času, přítomného času a budoucího času, máme taky presens imperfect, dále imperfektní minulý čas, téměř perfektní čas, více než perfektní čas, budoucí minulý čas, budoucí přítomný čas, presens konjunktiva, prezens indikativa...) Neptejte se, většina Brazilců užívá jen čtyři slovesné časy, i když rozumíme všem těmto časům, když jich používá nějaký právník, profesor či politik. Faktem je, že tyto slovesné časy odumřou. Existují dosud už jen formálně, nikoliv ve skutečnosti.

Onen tolik obávaný vliv od větších zemí Evropské unie bude vždy jen politický, nikoliv kulturní. Italové zůstávají Italy, jimiž byli vždycky, a nezačnou pít čaj o páté jen proto, že jsou ve stejné EU jako Britové. Francouzi nejsou o nic méně francouzští jen proto, že jsou v EU i Němci. Jediné kulturní rysy, které dokáží překročit hranice, jsou ty, které příjemcům v jiném národě z nějakých důvodů vyhovují. V nás všech existuje přirozený filtr, proto mluví Španělé španělsky a nikoliv latinsky, i když je španělština z latiny odvozena. Místní kultura vždycky vítězí. Slováci se nestali Čechy v době, kdy bylo Slovensko součástí Československa. Stejně tak nepřijdou ani nyní Češi o svou českost, když je nyní Česká republika součástí struktury, kde jsou daleko silnější hráči.

Krátce řečeno, Češi změní to, co budou chtít změnit. Samozřejmě, vyžaduje to odvahu a sebedůvěru bojovat za to, v co věříte – a v tom může být problém, protože domácí česká kultura se děsí jakéhokoliv otevřeného konfliktu. Avšak sabotáž je stará dobrá česká zbraň, která může fungovat stejně efektivně, jak fungovala v minulosti za Rakušanů, Němců a Rusů.

Není třeba se ničeho bát. Evropská unie není Sovětský svaz, protože nepřichází s tanky a nevnucuje svou vůli. Před vstupem do EU bylo nutno dělat, co EU nařizuje, ale teď... Stejně jako Francie a Německo ignorovaly požadavek, že musejí omezit svůj rozpočtový deficit, stejně tak může i Česká republika předstírat, že je hluchá, bude-li EU chtít změnit něco s hlubokými kořeny v místní kultuře. Byla by snad ČR z EU za to vyloučena? To není tak jednoduché, to by ČR musela udělat něco opravdu extremního. Vzpomínáte na všechno to rozrušení před několika lety ohledně účasti Jorga Haidera v rakouské vládě? Všechny ty hrozby vznesené proti Rakousku. Nic se nestalo. Samozřejmě, co mohou účinně udělat?

Samozřejmě, že je nepříjemné připustit, aby měly větší země při rozhodování v EU silnější hlas. Stačí se ale naučit, jak vytvářet aliance s ostatními zeměmi, aby ČR zvítězila. Jediní lidé, kteří mají co ztratit, jsou domácí čeští politikové, kteří se nyní budou muset přizpůsobit zákonům a předpisům, vytvořeným jinými politiky ze zahraničí, na něž čeští politikové nemají vliv. Pro normálního českého voliče to bude zřejmě výhoda, vzhledem k tomu, že některé tyto země mají daleko zkušenější, civilizovanější, svědomitější politiky. Mnoho těchto zahraničních politiků bude zřejmě daleko méně zkorumpovaných. Hra zájmů a lobbistických skupin bude daleko obtížnější, bude-li člověk muset ovlivňovat holandské i švédské politiky. Toho se pravděpodobně Klaus obává nejvíc.

Zeman a Schwarzenberg - zoufale špatní kandidáti na prezidentský úřad...

Hlavně je, že už tuneldědek za pár týdnů bude vystrnaděn z Hradu.





18. 01.

Neobejmete ji, pokud nejste obr

Fabiano Golgo Přečteno 40793 krát

Představovat náměstí Zachariáše z Hradce je podceněním čtenáře. Když ne na vlastní oči, viděl ho už asi každý v desítkách filmů. Z nich nejvíc osobně se mi libí Nezralé maliny. Barokní a renesanční domy, krámky schované v podloubí, věže jezuitského kostela, či věž svatého Jakuba nebo státní zámek s překrásnou zahradou a také stálou výstavou Jana Zrzavého je zážitek na deset až dvacet cvaknutí fotoaparátem pro většinu návštěvníků.

Slečna v informačním centru v přízemí radnice je ochotná: „Asi největší postavičkou je tu pan Wimmer, co má galerii naproti.“ Neváhám a za pár minut už usedám ke stolu v mázhauzu-galerii, vstupní to místnosti barokního domu na té honosnější straně náměstí. Mezi mísami čerstvého ovoce, šálky čaje a skleničkami výborné slivovice je mi servírovaná též historie jeho zdejšího pobývání galeristy, jeho galerie a také sbírky starých strojů- stabiláků.

Pan Jan Wimmer je náplava, ale on mi snad toto nelichotivé označení promine, ostatně i proto, že ani místní ho již tak dlouho neberou. Bydlí tu prostě natrvalo, vyměnil Severní Čechy za tuto pohodovku. Skromná návštěvnost města hlavně mimo sezónu ho mrzí: „Chtěl bych, aby sem jezdili umělci, pořádaly se koncerty… prostě, aby to bylo opravdové kulturní centrum."

V domě č.15, v měšťanském domě s arkýřem a biblickými motivy technikou sgrafita se setkávám opravdu ve starousedlíkem. Jmenuje se Přibyl a provozuje zde řeznictví. Kromě na háku visícího dobytka tu má i pár přítel. Ti nevisí, ale posedávají. A rádi. Jenže pan Přibyl jde brzy do důchodu. Selánka skončí.

Na náměstí se právě vhrnula skupina Japonců. Pobíhají nadšeně po náměstí, fotí, co doma opravdu, ale opravdu nemají. Fotí fasády, snaží se najít záběr bez toho, co doma mají – bez aut. Na Telč, respektive náměstí, mají tak čtvrt hodiny, pak valí jinam.

Telč je jen třešničkou na dortu této části Vrchoviny. Stačí jen slušné boty a vyrazit. Ani kolo v tomhle mírné kopcovitém kraji není na závadu. Já osobně dávám přednost chůzi, protože na kole se třeba houby fakt špatně hledají. A těch tu bývá požehnaně.

Nejen mykolog či houbojed zaplesá nad dary přírody. Milovníka zádumčivých zákoutí s líně si plujícími listy po vodní hladině rozhodně vyšlu do údolí Moravské Dyje. Může to vzít hned od pramene nedaleko Panenské Rozsičky, kde kupodivu návštěvníci nekradou hrnečky a neničí sošku ani květenu. A pro milovníky výšek? A z různých žulových skalek a kopců je úžasný pohled na rybníky, pastviny a hluboké lesy.

Ale tento kraj je snad hlavně krajem památečních stromů, zejména lip. Ta nejkrásnější a také nejstarší roste v obci Práskolesy. Dnes slouží jako zvonice a cedulka u ní hlásá, že na lidské úděly kouká už osm set let. Neobejmete ji, pokud nejste obr a nemáte rozpažení víc než devět metrů. Ale můžete do ní vstoupit jako do chrámu.

I Kostelní Myslová, romantická vesnička s kostelíkem z poloviny třináctého století, má svoji třistaletou lípu. Tedy měla, nebot‘ ji kdosi zapálil. Úmyslně. Pár set metrů nad ní počmáral židovský hřbitov hákovými kříži a svůj názor zopakoval na kamenné vyhlídce věnované místnímu malíři Františku Mořicovi Náglovi a jeho rodině. Všichni zahynuli v Osvětimi. Zbyl po nich jen mlýn, dnes ruina. Po vandalské akci opucoval vyhlídku, kterou se sousedy postavil.

Proč se vesnička jmenuje Kostelní je zřejmé, ale proč Myslová? Prý se nějak tak jmenovali majitelé panství. Já si myslím, že myšlení je tu prostě hlavním hobby.

Jdu dál do Dobré Vody. Z bývalých radioaktivních lázní je hotel a hospoda. Co je důležitější, nad obcí je kostelík zasvěcený svatému Jáchymovi, patronovi horníků, zde přímo těm, co zde kutali hlavně stříbro. Kostel, ostatně jako i jiné církevní stavby na Telčsku, je otevřen jen o mši. Nenechavci – dnešní loupežnicí totiž nevymřeli. Ale i tak stoji za to kopeček vyšplhat. Z kamene kyne malý permoník Jáchmek s neodolatelnou pobídkou: když mu pohladíš nos, ten tvůj tě prý přivede k pokladům. Jakých ovšem neříká.

Jáchymek ale rozhodně není jediný zdejší „svatý“. Téměř na každém rozcestí je křížek nebo kaplička. Zde samozřejmě vypiglovaná.

Katolické náboženství tu má své neochvějné kořeny. Co větší obec, to kostel a také klášter. Asi nejznámější je klášter v Nové Říši či Kostelním Vydří. Jen tak na okraj. Právě v karmelitánském klášteře v Kostelním Vydří - jižně od Telče - se udržuje kult vyhánění ďábla.

Být starostou města, která je vyhlášeno památkou UNESCO, není lehké. Je totiž chimérou, že tato organizace nasype plné pytle eur do dalšího zvelebení místa. Něco sice nasype, ale hlavní zátěž je na obci či soukromnících. A euforie řadových občanů umírá s nárůstem nezaměstnanosti v regionu.

Co pak v sezoně, to ještě jde, ale od října do dubna je tu úplně prázdno a taky smutno, říkají unisono všichni obyvatelé Telče. Mají zato, že příčinou je nedostatečná kapacita hotelů. Neperu se. Ale turistovi jaksi uniká, že Telč není jen náměstí a pár fotek. Není to ovšem jeho vina.

Nechci malovat čerta na zeď. Ale jisté historické prameny praví, že v dobách válek uprostřed 15. století se zmocnil Telče houfec husitských bojovníků. Protože Telč byla většinou katolická a také páni radní byli katolíci, kladli husitům odpor a nechtěli se jen tak vzdát. Tu vtrhli husité do radnice a vyhodili pány radní z oken ven na náměstí. Zopakovali si u nás to, co už mělo v Praze r. 1420 svou premiéru a Telč měla svou defenestraci.

S návštěvami by ráda počítala určitě i další místa. A nejen na párkrát cvaknutí spouští. V kraji, kde se jim líbí, je potřeba nechat i nějaký peníz. Telčsko si to zaslouží, zaslouží si to i lidé, kteří tento kraj neopustili v minulosti ani neprchají za živobytím jinam.


17. 01.

Schwarzenberg šišlá? Má Klaus ml. držku na křivo?

Fabiano Golgo Přečteno 51066 krát

"Ktééé tomof muj", vysmál se Klaus junior knížeti. Je to skandální, jak se opřel do KS za to, jak šišlá. Připadá mi to jako by se mu někdo posmíval, že má držku na křivo. Smát se někomu za výslovnost nebo zpěv, je jak posmívat se někomu za křivou hubu.

Klaus ml. je stejný jako jeho otec - arogantní a vzdálený od skutečné reality... Dneska Klaus junior v pořadu Martina Veselovského v rozhlasu dokázal, že nejen Schwarzenberg má problémy s češtinou a je mu špatně rozumět.

Avšak je to nutno dodát, že i když Klausuv syn se zachoval jako uličník a nikoli jako ředitel školy, MAFRA (která vlastní, mimo jiné, MFDnes, Lidovky a Metro) se zachovala velmi neprofesionálně, když zveřejnila jeho email.

Tak vzdělaný a inteligentní člověk, jako je Václav ml., by neměl zapomínat, že například ve starověké Spartě... no to je jedno. Už jím pohrdají vlastní studenti PORG.

Zeman nebo Schwarzenberg, špíny v podpaždí mají oba dost, první v minulosti, druhý v současnosti...

Kdybych byl volíč v ČR, nehlasoval bych pro Schwarzenberga ani Zemana... Schwarzenberg je prý vzdělaný a zná cizí jazyky. Jen že na BBC museli davát titulky, aby bylo rozumět, co říká v angličtině. A česky se ještě nenaučil. Při každém jeho projevu se musím pekelně soustředit a stejně rozumím každé páté slovo.

Zeman se vrhá na síť a Schwarzenberg objede vesničky. Je to jako kdyby Havel šel za KSČM na kafé.

Doporučuju ČT ať natočí kriminální seriál, který by zobrazil zločiny z čas opoziční smlouvy. Mohl by se jmenovat "30 případů Miloše Zemana".

Vtip: Na otázku, zda hodlá vést konfrontační kampaň, odpověděl Karel Schwarzenberg: "Nein." a Miloš Zeman: "Nikoli, hovado pane redaktore."

null

null



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy