Návrh zdravotních reforem k veřejné diskuzi

16. 10. 2008 | 18:54
Přečteno 10185 krát
Kde? V Číně. Nespokojenost se zdravotnictvím se v Číně v posledních letech stala masová a selhání dřívějších tržních reforem už bylo oficiálně uznáno. Média denně přinášejí otřesné vhledy do honby státních nemocnic za ziskem a do rodin, které se kvůli nákladům na léčení zadlužily natolik, že musely přerušit léčbu svých dětí.

Pracovní skupina 20 ministerstev po dvou letech spolupráce a konzultací s čínskými a zahraničními experty právě předložila veřejnosti svůj návrh nových reforem. Další experti a celá čínská veřejnost mají teď měsíc nato, aby návrh nastudovali a své podněty poslali online Národní komisi pro rozvoj a reformy (což je jedno z nejvlivnějších ministerstev, které spolu s Ministerstvem zdravotnictví vede přípravu reforem). Očekává se tisíce příspěvků.

Zdravotnictví v Číně posledních 30 let se vyznačuje selháním tržních reforem

Vzhledem k úrovni svého hospodářské vývoje, Čína dosahuje poměrně dobrých výsledků (střední délka života je 73 let a novorozenecká úmrtnost 19/1000). Ve srovnaní s jinými zeměmi na podobném stupni hospodářského vývoje však Čína už není tou hvězdou kterou se stala v 50.-70. letech, kdy rozšířila osvětu a nejzákladnější zdravotní služby bezplatně pro všechny a navzdory hladomoru a kulturní revoluci snížila úmrtnost ze 200/1000 na 34/1000 a prodloužila střední délku života z odhadovaných 35-40 na 68 let. (Posun od výborných výsledků směrem k výsledkům průměrným je zachycen v grafu níže.) Problémem posledních 30 let se staly kromě pomalejšího zlepšování zdravotní situace také rostoucí rozdíly. Dítě, které se dnes narodí ve městě na východním pobřeží má desetkrát větší šanci, že se dožije svých pátých narozenin, a v průměru bude žít o nějakých 15 let déle než dítě, které se narodí v čínském vnitrozemí.

Během posledních 30 let úspěšných tržních reforem v Číně (díky kterým se po tuto dobu dařilo držet průměrný roční reálný růst HDP na více než 10 procentech a snížit počet chudých o půl miliardy), se výrazně zlepšila nabídka kvalitních lékařských služeb v čínských velkoměstech.

Pro většinu čínské populace se ale lékařské služby staly luxusem. Polovina současných chudých udává nemoc a s ní spojené účty za lékařskou péči jako hlavní důvod jejich chudoby. Podle nedávných průzkumů se i krátký pobyt v nemocnici stal finančně nedostupným pro třetinu čínské populace.

Finanční nedostupnost lékařské péče má dva hlavní důvody. Prvním je, že ceny lékařské péče v posledních letech rostly bez jakékoliv účinné kontroly a mnohem rychleji než průměrné příjmy. Druhým důvodem je, že většina čínské populace si musí veškeré náklady spojené s lékařskou péčí hradit z vlastní kapsy. Na čínském venkově jde z rozpočtu domácností až 90% všech zdravotnických nákladů. Celkově stát platí pouze 17% všech výdajů na zdravotnictví (což je 0.8% HDP a 4% státního rozpočtu), které z velké části směřují do specializovaných nemocnic ve městech. Dalších 30% celkových výdajů je hrazeno přes pojišťovny. Ty slouží především zaměstnancům státního sektoru. Na venkově se od roku 2002 rychle šíří místní družstevní zdravotní pojišťovny, které pojištěným proplácejí v průměru 20-30% výdajů v místních nemocnicích).

Nemocnice a kliniky jsou sice státní, ale musí si na sebe vydělávat samy, a to především prodejem léků a poskytováním nadstandardní péče. Pacienti platí za lékařské služby předem. Nemocné, kteří nemají na zaplacení péče, nemocnice i kliniky odmítají. Základní péče a léky, jejichž cena je regulována, nejsou v nabídce. Namísto toho se nabízejí služby a léky nadstandardní, jejichž cena regulována není. Lidem, kteří jsou schopni platit požadované ceny, nemocnice poskytují moderní diagnostické testy, služby a léky v množství, které často převyšuje potřebu organismu a může i škodit. Příliš mnoho je v nabídce všeho drahého, včetně císařských řezů či infúzí do žíly (které se díky marketingu staly módou a ti, kteří si to mohou dovolit, chodí do nemocničních infúzních lobby s křesly a televizemi na píchnutí do žíly kdykoliv se necítí úplně dobře). O negativních dopadech na organismus a zvláště v případě antibiotik i na veřejné zdraví zatím diskutují jen odborné časopisy. Nemocnice si konkurují v boji o majetné pacienty. Podíl některých nejnovějších lékařských přístrojů a technologií na osobu je tak vyšší v Pekingu nebo Šanghaji než v evropských městech.

Státní regulace se zatím zaměřovaly na vstupy (jako je počet zaměstnanců nebo nemocničních lůžek) ne však na úměrnost a kvalitu péče. Pacienti čelí zdravotnímu personálu sami za sebe. Pokud mají pocit, že se jim nedostává dobré péče, nebo je jim péče odmítnuta, nebo jsou jim naúčtovány úkony navíc, sami bojují se zdravotním personálem (někdy i podle zpráv v čínském tisku dokonce pěstmi). Lékaři, ač jsou zaměstnanci státních klinik a nemocnic, si na sebe a na svou instituci musí vydělat. Nezbývá jim tedy než generovat příjmy – a to dělají bez velkých omezení a kontroly. Procenta z prodeje léků, často navýšena bonusem přímo od farmaceutických výrobců, jsou pro zdravotnický personál zatím nenahraditelným zdrojem obživy.

Tyto problémy už nejsou tajemstvím. Před třemi lety k nim podal podrobnou veřejnou analýzu čelní vládní výzkumný ústav (Development Research Center of the State Council). Závěrem analýzy bylo, že tržní reformy posledních 30 let v čínském zdravotnictví selhaly. Strhla se veřejná diskuze. Tehdejší Vice Premiérka Wu Yi se národu omluvila za selhání systému. Prezident Hu Jintao vyhlásil zahájení nových reforem, které mají zajistit základní zdravotní péči každému občanu Číny.

Symbolika a naděje

Před dvěma dny čínská vláda zveřejnila svůj třiceti-stránkový návrh zdravotních reforem se žádostí o veřejnou diskuzi a náměty. Podstatou současného návrhu je zejména vytvořit síť středisek levné základní péče, zajistit dostupnost základních léků, rozšířit systém zdravotního pojištění a dotací na péči pro chudé, a reorganizovat řízení státních nemocnic směrem k nižší přímé závislosti na příjmech z prodeje léků a úkonů.

Je symbolické, že ke zveřejnění došlo ve stejný den, kdy Světová zdravotní organizace publikovala svou výroční zprávu (World Health Report), která se letos soustředí na „základní zdravotní služby pro všechny“ – ke třicátému výročí mezinárodní deklarace z Alma-Aty, ve které se členské země WHO zavázaly, že zajistí základní zdravotní služby pro všechny do roku 2000. Celosvětově se to zatím nepodařilo. Čína doufá, že se jí to podaří pro vlastní populaci do roku 2020. Současný proces přípravy reforem a jejich načrtnuté obrysy – za předpokladu pokračujícího rychlého hospodářského růstu a dobrého rozpracování důležitých technických detailů – dávají celkem dobrou naději.


Graf: Ve srovnaní s jinými zeměmi na podobném stupni hospodářského vývoje Čína už není tou hvězdou kterou byla před 30 lety – novorozenecká úmrtnost v poměru k HDP na osobu (logaritmická měřítka)


Výše uvedený krátký souhrn charakteristik čínského zdravotnictví vychází z mnoha předchozích analýz, včetně vlastních, např:
“China’s Health System Reform.” Far Eastern Economic Review. November 2007.
Health, Poverty and Economic Development, report by WHO and China State Council Development Research Center. Beijing. 2006.

Podrobnosti čínského návrhu zdravotních reforem, zatím jen v čínštině, naleznete zde

Letošní zpráva WHO – World Health Report 2008

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy