České neziskovky a podpora demokracie

15. 09. 2010 | 09:46
Přečteno 3002 krát
V roce 2007 vyhlásilo Valné shromáždění OSN 15. září Mezinárodním dnem demokracie. Je to každoroční příležitost zhodnotit stav demokracie ve světě a připomenout si, že existuje řada zemí, kde není samozřejmostí.

Česká republika navzdory všem nedostatkům demokratickou zemí je, proto se zcela správně zasazuje o prosazování demokracie a hájení lidských práv i za svými hranicemi. Jak uvádí nová koncepce transformační politiky Ministerstva zahraničních věcí, “transformační politika je politikou podpory lidských práv a demokracie, která využívá specifické zkušenosti České republiky s procesem společenské transformace, budováním demokracie, jakož i nenásilným odporem proti totalitnímu režimu, který zahájení demokratizace předcházel. Tuto zkušenost Česká republika spolu s dalšími zeměmi střední a východní Evropy učinila v 80. a 90. letech minulého století.” Podpoře demokracie a lidských práv se věnuje jak česká diplomacie, která ji řadí ke svým prioritám, tak i řada českých neziskových organizací.

Když letos zveřejnila americká organizace Freedom House pravidelnou studii „Svoboda ve světě“, dala jí podtitul „Eroze svobody se zintenzivňuje“. Freedom House každý rok hodnotí stav svobody a demokracie ve 194 zemích celého světa; podle úrovně politických práv a občanských svobod je dělí na „svobodné“, „částečně svobodné“ a „nesvobodné“. Výzkumné oddělení Freedom House bere v potaz otázky, jako konání svodobných voleb, přítomnost korupce v politickém systému, existenci nezávislých odborů, či možnost svobodné diskuse. ČR se od pádu komunismu řadí do kategorie svobodných zemí a od roku 2005 si dokonce na číselné škále Freedom House udržuje nejvyšší možné skóre. Celosvětově ale studie již čtvrtý rok za sebou ukazuje pokles počtu svobodných zemí. To je nejdelší období poklesu za čtyřicetiletou existenci tohoto měření. Jen za rok 2009 zaznamenalo pokles v úrovni svobody 40 států.

Z pohledu Česka je zajímavé, že mezi oblastmi, kde je pokles úrovně svobody a demokracie nejmarkantnější, je jedno z prioritních teritorií české zahraniční politiky - prostor bývalého Sovětského svazu. Kromě pobaltských států je jedinou zemí v tomto prostoru, která je označena za svobodnou, Ukrajina (a je otázka, jak bude hodnocení Ukrajiny vypadat za rok 2010). Rusko, které bylo v letech 1991-2004 řazeno mezi „částečně svodobné“ země, je od roku 2005 označováno jako „nesvobodné“. Mezi vůbec nejhorší regiony pak patří celá postsovětská Střední Asie – státy jako Turkmenistán či Uzbekistán se po řadu posledních let pohybují u samého dna hodnocení. Mezi jen „částečně svobodné“ nebo „nesvobodné“ země patří kromě zmíněné Ukrajiny také téměř všechny země Východního partnerství, s nimiž se během českého předsednictví v roce 2009 Evropská unie rozhodla navázat intenzivnější politickou a hospodářskou spolupráci.

Studie Freedom House není samozřejmě jedinou informací o stavu demokracie ve světě a určitě bychom našli i optimističtější analýzy. Je nicméně jasné, že dramatický nástup demokracie a s ní spojených svobod po roce 1989, se zpomalil a v některých částech světa dokonce nabral opačný směr. Snaha české zahraniční politiky o podporu demokracie má proto rostoucí význam a to jak s ohledem na univerzalitu lidských práv a svobod, tak i vzhledem k bezpečnostním a ekonomickým zájmům ČR. To se odráží v programovém prohlášení vlády Petra Nečase, která podporu demokracie a lidských práv označila za jednu z priorit zahraniční politiky.

Důležitým rysem české transformační politiky je intenzivní a vzájemně prospěšná spolupráce diplomacie a neziskového sektoru. České neziskové organizace, jako je Člověk v tísni, Nadace Fórum 2000, Agora, Asociace pro mezinárodní otázky, Centrum pro demokracii a kulturu, Občanské Bělorusko, Europeum, PASOS a další, působí v řadě zemí celého světa od bývalého Sovětského svazu, přes Balkán, až po Kubu či Barmu. Některé z těchto zemí, jako například Barma či Kuba, jsou zcela nedemokratické, totalitní. Jiné, například Rusko, se pohybují na pomezí, kde nefunguje standartní demokratické prostředí, ale současně je zde v omezené míře možná opoziční či občanská aktivita, konají se volby, v omezené míře fungují svobodná média. A pak se jedná o země, kde základní demokratické mechanismy fungují, demokracie je ale velmi křehká, občanská společnost a další nezbytné komponenty funkční demokracie jsou nedostatečně vyvinuté. Za takovouto zemi můžeme považovat například Ukrajinu.

Od situace v cílových zemích se odvíjí typy projektů, které neziskové organizace implementují – v případě transformujících se zemí jde například o předávání transformační zkušeností a zvyšování kapacit vládního či nevládního sektoru formou publikací, školení či studijních cest. V případě autoritativních či přímo totalitních režimů se podpora zaměřuje na morální či materiální podporu opozice, politický vězňů a jejich rodin, dodávky léků, ochranu lidskoprávních aktivistů, či zprostředkování přístupu k informacím. Důležitou součástí aktivit je také tzv. advocacy - zvyšování mezinárodního povědomí o daném problému a snaha o ovlivnění politiky jednotlivých států či mezinárodních institucí vůči nedemokratickým režimům.

Česká transformační politika vychází z historie nesvobody, kterou země prošla a následný přechod k demokracii. Charta 77 či osobnost Václava Havla, stejně jako politická a ekonomická transformace 90. let jsou inspirací pro řadu zástupců demokratické opozice a aktivistů po celém světě. Až se země, jako Kuba, kde dříve či později autoritativní režim skončí, budou rozhlížet po světě a hledat příklady a zkušenosti pro úspěšný přechod k demokratickým mechanismům, fungování občanské společnosti a tržnímu prostředí, Česko může nabídnout řadu více či méně pozitivních zkušeností.

Současně je ale třeba české zkušenosti a možnosti nepřeceňovat. Náš přechod k demokracii proběhl před dvaceti lety, naše politická i ekonomická transformace probíhala v atmosféře a v geografické realitě, která je neopakovatelná a do jiných zemí nepřenositelná. Je proto nutné české transformační projekty přizpůsobovat realitě cílových zemí. Transformační politika musí mít dobře definované dlouhodobé priority a cíle. Aby byla úspěšná, musí se smířit s tím, že nemůže dělat „vše všude“, ale současně se musí vytipovaným problémům a teritoriím věnovat konzistentně a dlouhodobě.

Český neziskový sektor, který se věnuje transformační spolupráci, čelí i dalším výzvám. Stejně jako zbytek společnosti udělaly české neziskové organizace za posledních dvacet let obrovský pokrok a některé z nich, patří velikostí, kvalitou práce, nebo unikátností svých aktivit k evropské špičce. Většina českých organizací, které působí v zahraničí, umí pracovat stejně efektivně nebo efektivněji a často levněji, než jejich západoevropští či američtí kolegové. Někdy jsou ale projekty povrchní, chybí jim koncepčnost a dlouhodobý přístup; velká část práce se stále opírá o dobrovolníky; fluktuace zaměstnanců je v některých organizacích vysoká; vzhledem k nedostatečnému financování se někdy projekty „ohýbají“ ne podle skutečných potřeb a priorit, ale podle momentálních zdrojů financování.

Proto je třeba intenzivně pracovat na průběžném zvyšování profesionality a důkladněji než dosud se zabývat efektivitou činnosti a vynakládaných prostředků. Pro zvýšení účinnosti a mezinárodního významu projektů je třeba více rozvíjet spolupráci se zahraničními partnery a to jak v rámci zemí Visegrádu, s nimiž sdílíme podobné zkušenosti a hodnoty, tak i s partnery ze západní Evropy, kde je úroveň spolupráce zatím relativně omezená. České neziskové organizace mají co dohánět i pokud jde o čerpání financí z prostředků Evropské unie, například nástrojů jako je EIDHR (Evropský nástroj pro demokracii a lidská práva). V neposlední řadě je nutné více zapojit i donory z komerční a soukromé sféry, kteří nejsou tolik svázáni byrokratickými pravidly a mohou pomoci s financováním činností, na které je z různých důvodů problém najít peníze ze zdrojů Evropské unie či etablovaných amerických nadací.

V Česku často sami sobě vyčítáme provinčnost. Minimálně pokud jde o podporu lidských práv a demokracie ve světě, to určitě není na místě. Naopak, jak český stát, tak české neziskové organizace mohou být hrdí na svůj aktivní přístup a energii, s jakou se na různých místech světa perou za principy, kterým věří. Zdaleka ne všechny demokratické země obdobné velikosti vyvíjejí na tomto poli takové úsilí. Další úspěchy této práce budou záležet na tom, jak ještě kvalitněji a promyšleněji ji budeme odvádět.

Jakub Klepal, Předseda správní rady, DEMAS - Asociace pro podporu demokracie a lidských práv
Igor Blaževič, Zakladatel filmového festivalu o lidských právech Jeden svět

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy