Kliniku, kterou obdivují politici, provázejí nejasnosti

17. 09. 2012 | 09:21
Přečteno 9353 krát
Brněnskou kliniku Surgal přijel minulé podnělí slavnostně navštívit premiér republiky, ministr školství a ministr spravedlnosti. Klinika, která se zaměřuje na bohatou klientelu, přitom vyvolává řadu otazníků.

Zaprvé. Samotné vedení Surgalu dává rozporuplné odpovědi ohledně toho, kdo je majitelem kliniky. „Jediným vlastníkem je Fio banka,“ řekla mi ředitelka kliniky JUDr. Jitka Kellnerová. „Surgal patří firmě Guantos a.s.,“ sdělil mi tentýž den předseda správní rady této kliniky prof. MUDr. Petr Gál.

Samotná Fio Banka, která má podle prof. Gála na kliniku zástavní právo, se ke svým vztahům se Surgalem nechce vyjadřovat. „Z veřejně dostupných dokumentů v obchodním rejstříku je patrné, že převod obchodního podílu byl uskutečněn za účelem zajištění pohledávek Fio banky. S ohledem na bankovní tajemství však bližší informace poskytovat nemůžeme,“ odpověděl její zástupce Jan Kostrhoun.


Za druhé. Spornou otázkou dále zůstává, jaké platby tato klinika dostává z veřejného zdravotního pojištění. Surgal vznikla spojením bývalé brněnské nemocnice Delta a firmy BMI Chirurgie. Zástupci kliniky tvrdí, že tudíž nejde o vznik nové kapacity, ale naopak o redukci dvou zdravotnických zařízení do jednoho. Vedení upozorňuje, že klinika má pouze 60 standardních lůžek, nikoliv 90 lůžek, jak tvrdila před časem média.

„Od Všeobecné zdravotní pojišťovny jsme loni získali něco kolem 80 milionů korun,“ řekl mi prof. Gál.

Tuto informaci však nelze relevantně ověřit, protože pojišťovna odmítá údaje poskytnout. Objektivně je také dán fakt, že klinika Surgal rozšířila oproti původním zařízením rozsah služeb.

„Informace o provedených úhradách smluvním zdravotnickým zařízením za poskytnutou a uznanou zdravotní péči jsou záležitostí dvou smluvních stran. Informace o financování jednotlivých smluvních partnerů není ze zákona možné poskytovat,“ odpověděl mluvčí VZP Jiří Rod.

Třetím otazníkem je střet zájmů předsedy správní rady prof. Petra Gála. V brněnské fakultní nemocnici je náměstkem pro strategii a rozvoj, v klinice Surgal je předsedou správní rady. Sám ale v zastávání obou funkcí problém nevidí. V následujícím rozhovoru mi dokonce řekl, že na chod kliniky má pouze formální vliv.

prof. PETR GÁL: NA KLINIKU NEMÁM ŽÁDNÝ KONKRÉTNÍ VLIV



Vaše klinika vznikla převzetím nemocnice Delta, které v roce 2010 platila pojišťovna 51 milionů korun, po transformaci na kliniku Surgal se platby určitě mnohonásobně zvýšily. Kolik vyplatila VZP vaší klinice třeba za loňský rok?

VZP zaplatila naší klinice v paušálních platbách něco kolem 70 milionů korun.

Moje otázka zní, kolik vám celkově zaplatila VZP za loňský rok.

Myslím, že něco kolem 80 milionů korun. Takže ty informace redaktora Petra Holuba ue serveru Aktuálně.cz, že na naší klinice došlo k dramatickému nárůstu plateb, že bereme od pojišťovny 200-400 milionů ročně, jsou absolutně nesmyslné. Nevím vůbec, odkud se berou. Napište tam, že takové platby jsou náš sen.

Pokud vím, tak autoři se uchylují k těmto odhadům většinou proto, že jim VZP odmítá tyto údaje poskytnout. Odhady vycházejí z toho, že podobný obrat mají jiné nemocnice, které poskytují podobný rozsah služeb jako vaše klinika.

Je to samozřejmě nesmysl. Tato klinika rozhodně nemá takový počet lůžek, jak uvádí server Aktuálně.cz. Máme něco kolem 60 standardních lůžek.

I tak ale došlo k nárůstu plateb od pojišťoven skoro dvojnásobně. Měli jste platby 51 milionů, nyní 80 milionů.

To není pravda, sama si to spočítejte, že 51 krát dva nedělá 80. O dvojnásobku nemůže být řeč.

Dotkne se nějak vaší kliniky restrukturalizace lůžkového fondu?

Ano, samozřejmě. 80 milionů je sdružená platba dvou zdravotnických zařízení – původní nemocnice Delta a BMI chirurgie. My jsme jako jediní v kraji zredukovali počet standardních lůžek o 20. Takže těch 80 milionů je součet paušálů dvou zdravotnických zřízení.

Takže vy vlastně tvrdíte, že vznikem vaší kliniky jste naopak pomohli úsporám veřejného zdravotního pojištění.

Ano, samozřejmě. V žádném případě jsme rozpočet veřejného pojištění nenavýšili.

Jakým způsobem se vám podařilo nasmlouvat úhradu za operace 3D laparoskopem, když všechny pojišťovny šetří a mají za úkol nasmlouvat o 10 % výkonů ročně méně?

Žádný kód pro 3D laparoskopie neexistuje. My jsme žádný kód pro tuto operaci nenasmlouvali. To je náš dar pacientům. Jde o laparoskopickou operaci v rámci laparoskopické chirurgie. Bude to hrazeno pojišťovnou jako běžná laparoskopická operace.

Surgal patřila až do loňského března firmě Guantos, která má anonymní akcie na doručitele a vy jste byl členem představenstva této firmy. Je to pravda?

Ano, jsem členem představenstva firmy Guantos.

A kdo vlastní tuto firmu?

Guantos je výhradně česká firma, jejímž vlastníky jsou výhradně české osoby.

Takže informace o tom, že jde o firmu, která má anonymní akcie na doručitele, je zcela nepravdivá?

Není nepravdivá. Když Guantos tu firmu přebíral, tak ona měla kdysi – ti bývalé majitelé to tak měli. Ale obecně platí, že nemocnice SurGal patří firmě Guantos a.s., což je česká akciová společnost, akcionáři jsou výhradně čeští občané, české fyzické osoby.

Myslela jsem, že jediným majitelem vaší firmy je společnost Fio Banka.

Fio Banka má zástavní právo, protože částečně SurGal Clinik úvěrovala. Proto má v obchodním rejstříku zástavní právo akcií.

Takže vlastníkem je Guantos, nikoliv Fio Banka.

Vlastníkem je Guantos a.s.

Před pár hodinami jsem mluvila s ředitelkou SurGalu, dr. Kellnerovou, a ta mi říkala, že jediným vlastníkem je Fio Banka.

Jediným vlastníkem podle obchodního rejstříku je Fio banka, ale ve vztahu ke společnosti Guantos. Ale důležité je, že vlastníkem SurGgl jsou akcionáři firmy Guantos, což jsou všechno fyzické osoby z České republiky. Žádný zahraniční kapitál se na naší klinice nepodílí.

Přiznám se, že tomu nerozumím. Jak to, že ředitelka vaší firmy má v takto důležitých věcech jiné informace než vy? Ráno mi řekla, že jediným vlastníkem je Fio Banka.

Já vám říkám, že jde o obchodní vztah mezi Guantos a Fio Bankou. Fio Banka je úvěrující banka a proto má v současné době z hlediska ekonomicko-obchodního vlastnický vztah.

Není střet zájmů, že jste náměstek pro strategii a rozvoj ve fakultní nemocnice a zároveň předsedou správní rady této kliniky? Určitě máte podobné pravomoci v obou pozicích…

Správní rada Surgalu je čestný orgán, který nemá žádný exekutivní ani výkonný vliv na chod kliniky.

Nechce se mi věřit, že nemáte žádný vliv na chod kliniky SurGal. Jako bývalý majitel BMI chirurgie, se kterou se klinika spojila, máte konkrétní vliv na chod kliniky. Bez vás by klinika určitě nefungovala tak, jak funguje dnes.

Konkrétní vliv na chod kliniky má především paní ředitelka.

A vy ne? Vzal jste si do ledna ve fakultní nemocnici neplacené volno. Budete mít celou dobu čas věnovat se soukromé klinice…

Já jsem si nevzal neplacené volno, ale takzvané tvůrčí volno, věnuji se své akademické kariéře.

Co tedy v rámci své funkce předsedy správní rady máte na starosti? Jaký je váš popis práce vůči Surgal?

Jako předseda správní rady žádný popis práce nemám. Správní rada má dvanáct členů a setkává se jednou za půl roku. Je to poradní orgán a žádné výkonné pravomoci nemá.

Nejste jako bývalý majitel BMI, se kterou se Surgal spojila, osobně zaangažován na tom, aby SurGal ekonomicky vzkvétala?

Už nejsem majitel BMI. Ekonomická bilance Surgalu mě ale samozřejmě zajímá.

A s tímto vaším zájmem nejsou spojené žádné aktivity?

Jaké máte konkrétně na mysli?

To byste mohl říci spíš vy mně, jak člověk vašeho jména, s pravomocí náměstka pro strategii a rozvoj fakultní nemocnice můžete být platný vývoji soukromé kliniky.

Já myslím, že si klinika SurGal svou strategii a rozvoj dělá sama.

Takže ty zkušenosti a vědomosti, které máte jako ředitel fakultní nemocnice, nijak neuplatníte v podobné pozici na soukromé klinice?

Já mohu být nápomocen pouze radou. Což nepovažuji za střet zájmů, právě naopak.

Iva Bezděková, www.tribune.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy