Projekt za čtyři miliardy čeká na veřejné peníze

22. 10. 2012 | 09:00
Přečteno 5825 krát
Onkologové v celé republice postrádají peníze na základní léčbu pacientů. Někteří lékaři připouštějí, že kvůli nedostatku peněz se úroveň léčby rakoviny u nás zhoršuje. Za této situace vzniká v Praze protonové centrum, které už stálo 4.2 miliardy. A firma doufá, že získá smlouvy s pojišťovnami.

Protonovou terapii zkoušejí lékaři používat v řadě zemí světa jako účinnější a přitom šetrnější metodu léčby některých onkologických onemocnění. Přes dobré výsledky této terapie však oborníci upozorňují na to, že objektivní přínosy této metody se zatím nepodařilo vědecky ověřit. „Kromě vzácných indikací jako jsou dětské nádory, stále platí předchozí závěry autorů studií – zisk z protonů v praxi zůstává kontroverzní, nejasný,“ napsal pro Medical Tribune radiolog Prof. MUDr. Pavel Šlampa

Nově postavená prosklená budova v areálu Nemocnice Na Bulovce v Praze měla sloužit právě protonům. Celý projekt se rozjel poté, co někdejší nucený správce VZP Antonín Pečenka podepsal v roce 2006 smlouvu o smlouvě budoucí, ve které zavazuje pojišťovnu k úhradě této terapie.

Tehdy s vybudováním centra souhlasil někdejší šéf Bulovky, dnešní ředitel VZP, Pavel Horák. Jenže za šest let se situace v českém zdravotnictví změnila. V Praze vznikla řada supermoderně vybavených onkologických pracovišť v různých fakultních nemocnicích – nejnovější lineální urychlovače, PET, CT za miliony eur z evropských dotací. Za této situace chce firma PTC, aby pojišťovny hradily diagnostiku na dalších drahých přístrojích uvnitř centra. Navíc se celková síť zdravotnických zařízení v tuto chvíli spíše redukuje.

Firma PTC, která centrum provozuje, smlouvy s pojišťovnami zatím nemá. Všeobecná zdravotní pojišťovna v září pro ČTK jasně uvedla, že s firmou uzavírat smlouvu nebude.

Protonové centrum přesto na svých stránkách uvádí, že v říjnu přijme k diagnostice první pacienty. Zatím půjde pouze o ty pacienty, kteří si budou ochotni vyšetření sami zaplatit. „Naším zájmem je nabídnout volné kapacity ještě před zahájením protonové léčby. V této chvíli se spoluúčastí pacienta,“ odpověděla mluvčí PTC Jana Kulhánková.

Přesto, že VZP dává od projektu ruce pryč a tvrdí, že smlouva o smlouvě budoucí je neplatná, firma PTC říká opak. Podle mluvčí se vztahy s pojišťovnami vyvíjejí slibně: „Vedeme úspěšná jednání s řadou zdravotních pojišťoven. Snažíme se proto maximálně urychlit legislativní proces směřující ke splnění všech podmínek, abychom mohli přistoupit k vlastnímu uzavírání smluv o úhradách poskytované lékařské péče.“


Do protonového centra jsem šel medicínsky, nikoliv kvůli kšeftu

Antonín Pečenka jako nucený správce VZP zavázal před šesti lety pojišťovnu k tomu, že s tímto centrem bude spolupracovat. „Tato smlouva je stále platná. Včetně všech sankcí za nedodržení smlouvy,“ říká MUDr. Pečenka.

Jako nucený správce VZP jste podepsal smlouvu o smlouvě budoucí. Co je v ní vlastně obsaženo?

Smlouva o smlouvě budoucí je standardní postup při akcích, které jsou investičně velmi náročné. Investor potřebuje mít jistotu, že druhá strana dodrží podmínky smlouvy. Ve smlouvě se pojišťovna zavazuje, že v určité době po výstavbě bude hradit péči v tomto centru. Tuto smlouvu jsem uzavíral v dubnu 2006. Metodu protonové terapie mám nastudovanou a prosazoval jsem ji už v době, kdy jsem působil na ministerstvu jako zástupce pojišťovny přístrojové komise.

Současný management VZP se k této smlouvě nehlásí. Říká, že je neplatná.
Není neplatná, prošla právním auditem, který si nechala udělat banka. Právní audit je velmi těžko zpochybnitelný.

Takže podle vás tato smlouva platí?
Ano, samozřejmě.

Jsou ve smlouvě obsažené nějaké sankce?Je to standardní smlouva, která obsahuje stejné principy jako v ostatních smlouvách, které pojišťovna uzavírá. Ničím se neliší. Takže obsahuje samozřejmě i sankce.
Jak vysoké jsou tyto sankce, které by měla VZP podle vás platit, pokud smlouvu nedodrží?
Já tu smlouvu nemám u sebe, protože jsem se s bratry Laštovkovými rozešel ve zlém. Má ji VZP a zástupci PTC. Pamatuji si jen, že šlo o určité procento za každý den z ušlých úhrad. Sankce jsou založeny na zprodlení na straně VZP s uzavřením řádné smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče po uzavření výběrového řízení a po uběhnutí času, který má pojišťovna stanovena jiným zákonem. Částku si nepamatuji a popravdě jsem jí nikdy nepovažoval za důležitou.

Takže tím, že VZP projekt protonového centra dosud nerozjela, nabíhá jí určité penále už nyní?

V současnosti žádné sankce ze smlouvy o smlouvě budoucí nemohou běžet, nejdříve musí PTC získat řadu povolení, např. registraci nestátního zdravotnického zařízení, potom musí proběhnout výběrové řízení, žádost o uzavření smlouvy se zdravotními pojišťovnami, správní lhůta, překročení, sankční ustanovení apod. Rád bych ale řekl jednu věc. Když byl Pavel Horák ředitelem Nemocnice na Bulovce, dal mi dokument, ve kterém uvádí, že předběžně souhlasí s výstavbou a provozováním protonového centra na Bulovce. Na základě tohoto dokumentu se celý projekt rozjel. Nyní se Pavel Horák k tomuto dokumentu nezná. Dokonce jsem mu nedávno připomenul, že je první schvalovatel tohoto projektu, tak ať nedělá, že o tom nic neví.

V jakém roce vám Pavel Horák toto přislíbil?
15.prosince 2004 zaslal Pavel Horák z pozice ředitele FN Bulovka předběžný souhlas s výstavbou a provozováním protonového centra v areálu nemocnice majitelům společnosti PTC.

Od té doby se ale hodně věcí v českém zdravotnictví změnilo. V Praze je od té doby řada supermoderně vybavených onkologických pracovišť v různých fakultních nemocnicích – nejnovější lineální urychlovače, PET, CT za miliony eur z evropských dotací. Navíc se celková síť zdravotnických zařízení v současné chvíli redukuje. A u Bulovky má vzniknout další onkocentrum s moderními diagnostickými přístroji. To se nelze divit, že pojišťovna dnes už nechce smlouvy podepsat.
Tak na to stejné se mně Pavel Horák ptal. Tak otázka mně úplně zděsila, protože byla stejně diletantská jako ta otázka, na kterou se mně ptáte vy. V protomovém centru mají dvakrát CT, dvakrát MR, jedno PET a jedno CT. Tyto přístroje slouží dvojím zobrazení ložiska, digitální fůzí obrazů a k výpočtům pro tvorbu ozařovacího plánu. Dále slouží k tzv. simuaci a kontrole pozice. K primární diagnostice by mohly přístroje sloužit jen v "nadbytečné kapacitě" a po předchozím souhlasu zdravotních pojišťoven.

Ale v současné době protonové centrum nemá od Úřadu pro jadernou bezpečnost povolení provozovat samotnou protonovou terapii, tak přijímá pacienty pouze na diagnostické služby…
Ale ani na diagnostické služby nemají s pojišťovnami smlouvu. A pokud je nezískají, žádnou diagnostiku dělat nebudou. To vybavení je stejné, jako na všech 36 protonových pracovištích na světě. Není tam nic navíc. Je tam CT, PET a dělají se tam vždycky dva obrazy, aby se mohl vytvořit trojrozměrný ozařovací plán. Proto tam tyto přístroje jsou. A protože centrum nemá peníze, začali najednou obracet, že by se tam mohla dělat diagnostika. Nelze, aby prováděli pouze diagnózy, to není reálné. Současné vedení buď věci tají nebo blufuje.

Nejdříve jste jako nucený správce podepsal smlouvu s PTC a pak jste po odchodu z VZP pro tuto firmu šel pracovat. Zajistil jste tak jako zástupce veřejné instituce obchod, pro který jste tuto smlouvu zajistil. Myslíte si, že takový krok obecně by měly naše zákony umožňovat?Protonové centrum jsem prosazoval jako zástupce VZP ČR v tzv. "přístrojové komisi" někdy od roku 2002. Nikdy jsem nepočítal s tím, že pro ně budu pracovat. Já jsem to podepsal v dubnu 2006 a s nimi jsme podepsal smlouvu o dva roky později.

Ale mně zajímalo, jestli je to tak podle vás správně…Jak říkám, já jsem vůbec neměl v plánu u nich pracovat. Když jsem viděl, jak to dva roky vedou nekvalifikovaně, tak jsem jim poté nabídl svoje služby a podepsal jsem s nimi smlouvu. Řadu věcí jsem připravil tak, aby to po odborné stránce mohlo fungovat. Když to bude někdo chtít kvalifikovat jako konflikt zájmů, tak to tak je a s tím já nemůžu nic dělat. Ale je fakt, že jsem dávno před podpisem smlouvy s centrem tuto metodu obhajoval. Já jsem do toho šel medicínsky a nikoliv kvůli kšeftu.

V tisku se objevily informace, že o protonové centrum má teoretický zájem Agel, který by ho mohl odkoupit.
Pokud vím, tak pan Chrenek si většinou všechno pronajímá. Možných investorů je víc. A asi vyčkávají, protože až to bude váznout ještě déle a bude to mít ještě menší cenu.

Nečekáte, až firmu PTC koupí jiná firma s tím, že byste se pak do toho projektu opět zapojil?
Já s nikým aktivně nevyjednávám, na to jsem malý článek toho projektu. Na druhou stranu jsem připravený spolupracovat, když by přišla nějaká nabídka…Já jsem tomu projektu věnoval už hodně roků života. Sestavil jsem tým lidí, který měl nastoupit už nyní, ale nenastoupil. Poté, co se bratří Laštovkových takto ukázali, s nimi nechtěli nic mít. Tým byl poměrně komplexní jako základ. Bylo připraveno patnáct lidí všech odborností. Nastoupil by tam tým lidí, který já jsem vyhledával tři roky.

Iva Bezděková, www.tribune.cz
foto: Lidovky.cz


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy