O nás bez nás - schvalování zákonů v Česku

21. 01. 2013 | 11:10
Přečteno 3051 krát
Poslanci schvalují zákony bez diskuse s těmi, kterých se budou týkat. Žijeme opravdu ještě v demokracii?

Poslanci se rozhodli zavést elektronické recepty povinně. Bez vědomí lékařů či lékárníků. A dokonce i proti vůli ministerstva zdravotnictví, tvrdí náměstek Petr Nosek v rozhovoru pro Medical Tribune.



Konzultovala s vámi trojice poslanců včele s Borisem Šťastným návrh zákona o povinné e-preskripci, kterou sněmovna narychlo formou přílepku schválila před Vánocemi?
Ano, ta záležitost byla s ministerstvem zdravotnictví konzultována na poslední chvíli. Já osobně jsem nebyl z této věci nijak nadšen. Tady proběhla odborná jednání, jak by měla být e-preskripce ukotvena. Došli jsme se všemi účastníky k závěru, že výsledek musí být v podobě povinné e-preskripce, ale předtím je třeba vyřešit některé technické i odborné problémy.


Souhlasíte tedy s tím, jakým způsobem byla prosazena povinná e-preskripce?


Já nesouhlasím s tím, jakým způsobem byla celá věc prosazena. Nicméně nemohu říci, že jsem o tom nevěděl.


A se samotným zněním paragrafu o povinné e-preskripci souhlasíte?


Ten paragraf odpovídá době přípravy a zpracování. K této legislativě však bude nutné další ustanovení, které bude jasně definovat určité procesy s tím spojené. Například to, kdo jaká data bude moci sdílet a podobně.


Rozumím tomu správně, že bez souhlasu ministerstva tři poslanci protlačili poslaneckou sněmovnou během deseti dnů takto závažný zákon?


Tato iniciativa vznikla na půdě poslanecké sněmovny. Rozhodně ministerstvo tuto aktivitu neiniciovalo. Ministerstvo s tímto prosazením zákona nesouhlasilo, ale vědělo, že se tak stane. Já jsem osobně tuto věc v této formě měl tendenci poslancům vymluvit.


Ptali jsme se navrhovatele paragrafu o povinné preskripci Borise Šťastného, se kterými zástupci odborné veřejnosti takto závažnou věc konzultoval. Odpověděl nám: „Otázka elektronické preskripce byla diskutována v průběhu posledních pěti let na mnoha fórech.“ Co odpovíte na stejnou otázku vy? S kým tento konkrétní zákon konzultovalo ministerstvo zdravotnictví?


Pravdou je, že i na půdě ministerstva fungovala pracovní skupina, která tuto věc projednávala. Závěr těchto diskusí byl, že jiná cesta než povinná není. Nebyl však stanoven termín, kdy bude tato povinnost prosazena. V tomto ohledu tedy byla tato změna pro odbornou veřejnost šokující. Poslanci tímto aktem předběhli dohodu s poskytovateli na termínu zavedení povinné e-preskripce.


Celá věc ale prošla zcela nestandardní cestou bez připomínkového řízení odborné veřejnosti.


Samozřejmě, ale takto probíhají všechny poslanecké návrhy.


Prezident ČLK Milan Kubek se ptá: „Přijde vám logické, že když něco nefunguje, nikdo o to nemá zájem, tak se to udělá povinné?“


Já bych to takto nedefinoval. Systém elektronických receptů funguje. Nicméně to, že každý lékař musí mít elektronický podpis, ztěžuje celkovou komunikaci a je to pro něj administrativně náročné. To je ta jedna z věcí, kterou se snažíme v rámci elektronizace řešit - aby osoby, které mají v registru oprávnění k předpisu, mohly prostřednictvím registru používat elektronickou preskripci. Ve vztahu k lékařům má elektronická preskripce tato technická omezení. Co se týče fungování úložiště vůči lékárnám, tak tam se dá říci, že funguje úložiště na sto procent, bez jakýchkoliv problémů. Pan prezident Kubek zřejmě naráží na to, že v tuto chvíli elektronický recept nepřináší žádnou další přidanou hodnotu, a proto zájem lékařů není. Dnes tento systém není tak daleko, abychom například viděli, jaké léky má pacient předepsány a sledovali léky navzájem.


Nebyl to ale původní smysl těchto elektronických receptů – aby odhalil duplicity, interakce? Pokud úložiště tuto funkci neplní, jaký má jiný smysl?


Na to probíhala velice zajímavá odborná debata. Původní ambice byla ta, že SÚKL shromáždí všechny recepty a bude je posílat lékárníkům, aby došlo k odhalení případných interakcí. Já jsem osobně zaváděl pilotní projekt na zjišťování kontraindikací ve středních Čechách. V řadě případů na první pohled dochází ke kontraindikaci, ale pokud neznáte, jakým způsobem pacient ty léky užívá, tak nemůžete tvrdit, že dochází ke kontraindikaci. Už dnes má lékař možnost díky některým softwarům kontrolovat kontraindikace ve vlastní ordinaci, a tak by měl mít možnost interaktivní komunikace s centrálním úložištěm. To byl měla být jedna z bazálních funkcionalit, kterou ten systém musí obsahovat. Takový bude můj požadavek.


Prosím tedy jasnou odpověď – plní stávající systém úložiště receptů tuto základní funkci nebo ne?


>Ne.


Má tedy stávající systém úložiště elektronických receptů nějakou praktickou hodnotu než pouze tu, že se někde shromažďují recepty v elektronické podobě? Bylo oněch 150 milionů vynaložených na úložiště účelně nebo zbytečně?


Je fakt, že dnes úložiště neplní tu funkci, kterou by plnit mělo. Vy se mně asi ptáte, zda nebylo vyhozeno 150 milionů korun a teď se nechystáme vyhodit dalších 150 milionů korun za softwarové nadstavby. Na to odpovídám, že nikoliv - investice, které šly do stávajícího úložiště nejsou vyhozené peníze, budou dále rozvíjeny.


Redakce MT zveřejnila informace ohledně pozadí firem, které získaly zakázky od SÚKL na software a správu centrálního úložiště. U dvou firem jsme zjistili možné politické propojení, třetí firma získala zakázku po půl roce své existence. Co na tato zjištění říkáte vy?


Já jsem ten článek nečetl. Mohu ale obecně říci, že jsem už před časem dali novému vedení SÚKL jasné zadání - zprůhlednit všechny zakázky ve všech oblastech.


To říkají mnozí politici „zprůhlednit smlouvy“. Co se za těmito slovy skrývá konkrétního?


My jsme řekli novému vedení, že nastupuje s tím, aby vyčistil stůl. Pozval jsem si stávajícího šéfa IT v rámci SÚKL, pan Veselého. Ukázal mi, že veškeré smlouvy jsou dané do stavu, že je bude možno vypovědět. Některé z nich jsou už vypovězené.


Tyto výpovědi se týkají i firem, které servisují úložiště?


Z rozboru je zřejmá jednoznačná závislost na těchto firmách. SÚKL sám jako státní instituce neměl tyto záležitosti ve svých rukou. Nyní vedení ústavu pracuje na tom, aby dostalo věci do stavu, který je standardní.


Rozumím vám tedy správně, že firmy si samy určovaly svoje podmínky, nikoliv SÚKL, který tyto firmy platil?


Dá se to tak říci. Vždycky tam asi ale musí být vůle na obou stranách, aby takový stav mohl nastat. Takže stávající vedení usiluje o to, aby se vyvázalo z jednostranného vymezení, aby bylo možné budovat otevřený systém. Teď bude důležité udělat za těmito firmami tlustou čáru ale s tím, aby bylo možné jejich softwary dále využívat a pouze k nim přidat novou komponentu, aby nebylo nutné budovat celý systém znovu.


Říkáte tlustou čáru za smlouvami s minulými firmami. Ministerstvo chystá elektronizaci ve velkém. Jak by měla výběrová řízení vypadat do budoucna? Měly by mít podle vás šanci vyhrát výběrová řízení firmy s politickými vazbami nebo firmy, které jsou na trhu pár měsíců?


Nejsem si jistý, zda by automaticky měly být z výběru vyřazeny firmy, ve kterých dříve působili někteří politici. Neumím si představit, že dáte parametry do výběrového řízení, že firma nesmí být spjata s tou či onou osobou. Co se týče krátce vzniklých firem – to už může být samozřejmě problém. I když se najdou zase oprávněné námitky, že upřednostňujeme velké firmy s velkým obratem a diskriminujeme začínající, nadějné subjekty.


Pokud bude zákon o povinné e-preskripci schválen, co bude dál? Samotný zákon je formulován velmi obecně a řešení konkrétních a zcela zásadních problémů ponechává na blíže neupřesněném „prováděcím právním předpisu“. Pracuje MZ už na tomto předpisu?


Tento předpis bude muset stanovit podmínky systému, podmínky lékařů, musí stanovit kdo, jakým způsobem bude mít nárok na sdílení údajů registru, od lékárníka až po zdravotní pojišťovnu. Uvažujeme dokonce o tom, že i občan by měl mít možnost se podívat, jak preskribují lékaři. Tyto věci musí být vydány prováděcím předpisem. Zatím ale na prováděcím předpisu nepracujeme, protože čekáme, zda tato legislativa bude s konečnou platností schválena.


Podoba tohoto prováděcího předpisu bude vytvořena opět bez připomínkového řízení?


Nikoliv, tato vyhláška projde klasickým výběrovým řízením. Až budeme tento materiál připravovat, svoláme pracovní skupinu, která tu působila k e-preskripci. Bude zde přítomna Česká lékařská komora, Grémium lékárníků, zástupci pojišťoven a zároveň Úřad pro ochranu osobních údajů.


Takže když to shrneme. To, že budou muset lékaři předepisovat recepty elektronicky povinně, rozhodli politici bez nich. Způsob, jakým bude povinná e-presekipce probíhat, už s odborníky konzultovat budete…


Já předpokládám, že prováděcí předpis poslanci psát nebudou a ministerstvo vždy bere odbornou veřejnost do diskuse jako partnery…


Iva Bezděková, www.tribune.cz


bezdekova@tribune.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy