Nejsme hyeny

15. 10. 2013 | 14:25
Přečteno 3234 krát
Firmu Magellan, která skupuje pohledávky nemocnic, podezírají někteří z toho, že chce nemocnice ovládnout. V následujícím článku jsme zjistili některé nejasné okolnosti fungování této firmy. Ačkoliv společnost nabízí nemocnicím bezúročné půjčky v objemu stovek milionů korun, samotná firma má zatím skoro stejně vysoká aktiva jako dluhy. Peníze si půjčuje od bank na úrok, zatímco nemocnicím nabízí bezúročný finanční servis. Jaký je skutečný motiv této firmy?

Firma Magellan působí v českém zdravotnictví šest let. Svou činnost nazývá klasickým faktoringem. Od dodavatele odkoupí pohledávky většinou po době splatnosti v průměru za 97 procent původní ceny. Od nemocnice pak požaduje 100 procent původní částky. Rozdíl ceny je ziskem společnosti. S nemocnicí si firma domluví splátkový kalendář, většinou od šesti do dvanácti měsíců. V drtivé většině případů nemocnice platí v dohodnutém termínu, takže neplatí až na výjimky žádné úroky. Magellan tvrdí, že pohledávky nemocnic rozhodně nebude nikdy kapitalizovat. "Nejsme hyeny, nepřišli jsme do nemocnic s cílem maximalizovat zisky," říká v rozhovoru šéf Magellanu Petr Formánek.

Redakce Medical Tribune zjistila v působení firmy některé nejasnosti. Společnost sama zatím nemá silné finanční zázemí. Její loňské účetnictví ukazuje 164 milionů korun zisku a 147 milionů korun pohledávek z obchodních vztahů. Přesto je podle svých slov schopna odkoupit třetinu z celkového obejmu pěti miliard dluhů nemocnic (viz rozhovor níže).

Magellan Česká republika je sice dceřinou společností velké a úspěšné firmy Magellan S.A v Polsku, v mnoha ohledech se ale od ní liší. Polská Magellan obchoduje akcie na burze, má základní kapitál ve stovkách milionů eur, vysoké každoroční zisky a hlavně jiný předmět podnikání. „Finanční aktivita Magellanu v Polsku spočívá z cca 45% v poskytování úvěrů přímo nemocnicím a z 55% ve financování a restrukturalizace závazků nemocnic. V ČR je ten poměr cca 5% úvěrů a 95% restrukturalizace závazků nemocnic,“ poznamenává zástupce Magellanu Rafal Skiba.

Odlišné zaměření „matky“ a „dcery“ může vysvětlovat odlišnou úspěšnost obou firem. Zatímco „matka“ poskytuje klasické úvěry, ze kterých se dá lépe zbohatnout, „dcera“ v České republice nabízí nemocnicím nebankovní zacházení a má zatím relativně malá aktiva. Základní kapitál firmy Magellan ČR je pouze 700 tisíc korun.

Šéf Asociace factoringových společností, Tomáš Morávek z ČSOB, na této situaci nic zvláštního nevidí. „Refinancování poskytovatelů finančních služeb z bankovních úvěrů je normální a fungují tak factoringové, leasingové i jiné firmy. Jaký by měl být poměr úvěrů a např. výše základního kapitálu, je na posouzení banky, která refinanční úvěr poskytne.“
Redakce MT při zběžném pohledu do účetnictví ostatních factoringových firem však dospěla k jinému zjištění. Většina z nich má vysoký základní kapitál a mají stamilionové až miliardové zisky.

Ačkoliv firma Magellan tvrdí, že provozuje klasický factoring, úplně klasický factoring to není. Jedním ze základních předpokladů této činnosti je podle ekonomů to, že splatnost pohledávek nesmí překročit 180 dní. Magellan ale běžně nabízí nemocním splatnost třikrát delší – do 12 měsíců.

Komu firma půjčuje?

Zajímali jsme se také o seznam nemocnic, se kterými firma spolupracuje. Firma jmenovitě uvedla pouze čtyři nemocnice. „Namátkou třeba Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, Nemocnice Kladno, Klatovy, Třebíč a podobně,“ odpověděl na dotaz ředitel české pobočky Petr Formánek. Zároveň dodává, že jeho firma spolupracuje také s některými fakultními nemocnicemi. Ministerstvo zdravotnictví jako zřizovatel nemocnic však o žádné takové spolupráci neví. „MZ nemá informace o tom, že by přímo řízené nemocnice postupovaly své závazky této firmě a ani pohledávky vůči těmto nemocnicím nebyly dodavatelskými firmami společnosti Magellan prodávány,“ poznamenává mluvčí Viktorie Plívová a dodává: „Rozhodnutí o případné spolupráci s firmou Megallan je plně v kompetenci jednotlivých ředitelů zdravotnických zařízení. Ministerstvo nicméně takový postup nepovažuje za systémové řešení.“

Redakce MT oslovila zástupce krajů v ČR, zda jejich nemocnice s firmou spolupracují a jak jsou spokojené. „Společnost Magellan v minulosti některé závazky, či pořízení investic financovala. Nejednalo se o odkup pohledávek, ale proplacení konkrétních dodavatelských závazků. Tyto transakce proběhly vždy korektně a nebyl zaznamenám negativní ohlas,“ uvedla Petra Špornová, tisková mluvčí Moravskoslezského kraje.

Zástupci Libereckého kraje se naopak spolupráce s Magellanem obávají. „Hned po nástupu do vedení kraje jsme jasně odmítli jednání o vstupu soukromých společností na trh zdravotní péče v Libereckém kraji. Odkup pohledávek vidíme jako skryté nebezpečí nenápadné privatizace zdravotnictví,“ řekl pro MT Martin Řehořek z vedení kraje.

Firma Magellan se proti takovým podezřením ohrazuje. Rozhodně odmítá, že působí ve zdravotnictví s úmyslem ovládnout české nemocnice. „Naše spolupráce je ošetřena smlouvami. Pokud si některá nemocnice výslovně přeje do smlouvy uvést podmínku, že nebude pohledávka kapitalizována nebo postoupena třetí osobě, tak tuto podmínku do smlouvy dáme,“ říká ředitel Magellanu Petr Formánek. Jaký je postih v případě nedodržení této garance, však firma nesdělila.

Nejsme hyeny, říká šéf Magellanu


Ačkoliv jsem přečetla o vaší společnosti poměrně hodně článků, stále jsem nepochopila, na čem vaše firma vydělává…

Děláme klasický factoring. Profinancováváme pohledávky, především ty po splatnosti. Jsme stabilní, silný partner, máme knowhow vyjednávat s dodavateli tak, že můžeme koupit jejich pohledávku za určité sconto. Většinou v průměru zhruba za 97 procent. A ty tři procenta jsou určeny na to, abychom dané nemocnic nabídli splátkový kalendář.

Nemocnice vám ale dodá peníze třeba až za rok…

Ano, to je riziko pozdního placení. Drtivá většina naší spolupráce je s veřejnými nemocnicemi – krajskými, státními nebo městskými, kde si umíme riziko velmi dobře odhadnout a blíží se nule. Naše přidaná hodnota je v komunikaci. Víme, jaké jsou reálné možnosti nemocnic, dokážeme odhadnout, jaký splátkový kalendář je reálný. Odkoupíme například pohledávky půl roku po splatnosti. Běžná doba splacení je 12 měsíců, ale když nemocnice vidí, že se přecenila, a chce splátkový kalendář na 18 měsíců, je to také možné. V tom případě už nemocnice platí běžné úroky - taková situace se ale zatím stává jen výjimečně, odhadem v pěti procentech případů.

Jaký objem peněz máte vyčleněné na odkup pohledávek?

Podle informací ÚZIS je v České republice objem závazků nemocnic po splatnosti zhruba 5 miliard korun. My jsme schopni pokrýt zhruba třetinu tohoto objemu.

Ale za šest let podnikání máte dle loňského účetnictví aktiva pouze 164 milionů korun….

Výsledek za rok 2013 bude o trochu lepší, postupně se situace obrací k lepším výsledkům. Zatím jsme pouze budovali vztahy. Nemůžeme mít úspěch ihned. Podstata problému je pomoci nejen nemocnicím, ale hlavně dodavatelům, kteří stále delší dobu čekají na svoje peníze. My jsme schopni pomoci nejen nemocnicím, ale i dodavatelům.

Říkáte, že jste schopni pokrýt třetinu z pěti miliard – tedy miliardu a půl, ale na účtu máte jen zlomek. Kde seženete peníze na příští rok?

Máme úvěrové linky od českých i zahraničních bank, půjčujeme si na úvěr od mateřské společnosti. Jsme schopni kombinovat zdroje financování tak, abychom uspokojili potřeby nemocnic. Děláme to proto, abychom pomohli českým nemocnicím k tomu, aby se jim lépe dařilo. Nepřišli jsme proto, abychom maximalizovali svoje zisky.

To je zvláštní. Většina firem má za cíl být finančně úspěšná. Vy tedy děláte spíše charitu, nikoliv byznys?

Vlastně ano. Je ale potřeba, abyste to takhle nemocnicím v tisku sdělili, zatím se nás nemocnice spíše bojí (smích). Teď vážně - naším cílem není chovat se jako hyeny. Náš byznys plán předpokládá pomalý, ale stabilní nárůst peněz, jsme schopni vyjednat s bankami lepší úroky. Se současnou situací jsme spokojení. Máme peníze na další období a na další byznys. Naší vizí je finanční pomoc a partnerství zejména malým a středním dodavatelům do zdravotnických zařízení, na které současná „dluhová“ situace dopadá nejvíce. Prioritou zůstává poskytování takových služeb, které mohou dlouhodobě ocenit jak zřizovatelé tak nemocnice.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy