Před radarem, za radarem – nové rozdělování geopolitických karet?

07. 11. 2007 | 15:32
Přečteno 7665 krát
Ptal jsem se několika známých, jak si vysvětlují nedávný návrh amerického ministra obrany ohledně otevření možné radarové stanice vojenským pozorovatelům z Ruska. Nikdo nedokázal věci rozumět do té míry, aby mohl zaujmout argumentované stanovisko za rámec emocí (nechci Američany, nechci Rusy, nechci nikoho). A jak ta věc překvapivě přišla, včetně překvapeného vedení státu, tak – zdá se – překvapivě odezněla, aniž byla vysvětlena nebo prodiskutována.


Dovoluji si již delší dobu tvrdit, že je projekt protiraketové obrany příliš obtížný, protože nedebatujeme ani geopolitické ani strategické otázky naší obrany a našich zájmů. Proto i v tomto případě převládlo rozpačité ticho nebo bagatelizace. Zůstalo mnoho nevyslovených otázek i obav, narostla nedůvěra a v podstatě čekáme, co bude.

Jenomže čas ani svět nečeká a tento fakt by nás mohl zaskočit v podobě nečekaného postavení naší země v celé věci. Postavení, které může být mimo náš vliv a mimo náš zájem. Proto je třeba se snažit v celé věci rozebrat a zorientovat a zejména anticipovat možnosti vývoje, byť s rizikem chyb. Nevěřím, že v této věci existuje jasná a argumentovaná strategie odvozená ze zkoumání alternativ vývoje a vymezení našich bezpečnostních zájmů. Je tedy se třeba o ní bavit a zkoumat ji.

Co se stalo a co se děje
Přestože byla naše vláda zaskočena návrhy USA o spolupráci s Ruskem, které před tím ministři Gates a Riceová přednesli prezidentu Putinovi v Moskvě, objevovala se tato idea již několik týdnů před tím na internetových serverech, diskutovala se na mezinárodních konferencích a psala ve světových novinách. Česká média ovšem tuto novou situaci nezaznamenala a česká politika proto nezareagovala včas a předem. K pobavení dodávám, že jsem dokonce zaznamenal případ, kdy jeden z šéfů názorových stránek předních českých novin odmítl text upozorňující na prudký obrat v situaci, s námitkou na nerelevanci tématu!

Po delším zrání se v americké politice objevily dvě protichůdné tendence. Na jedné straně americká demokratická kongresmanka Ellen Tauscherová, která má podstatný vliv na financování protiraketové obrany, svou podporu podmiňuje tím, že projekt musí být prokazatelně obranný, neměl by rozdělovat spojence a měl by věrohodně odstrašit možného útočníka. Tauscherová opakovaně signalizovala, že chce projekt zpomalit, dostat pod střechu NATO a politicky zprůchodnit jak směrem k Evropě, tak směrem k Rusku. Tento postoj signalizuje, že Američané minimálně zpomalí. Do jaké míry toto poselství srozumitelně řekla v Praze nevím, ale jinde tak činila opakovaně.

Opačným směrem mířila již od září aktivita vlivného senátora Lugara, který v oficiálně zveřejněném dokumentu vyzval americkou administrativu, aby ještě v rámci mandátu prezidentů Bushe a Putina vyřešila tři okruhy společných bezpečnostních problémů obou zemí: (1) nová báze omezení proliferace nukleárních zbraní a zajištění bezpečné podpory rozvoje nukleární energetiky (2) pokračování (a obnovení) vzájemné kontroly zbraní spjaté s vypršením (2009) zásadní dohody START 1 mezi USA a SSSR, a konečně (3) kooperace v protiraketové obraně. Lugar vidí v této strategické bilaterální agendě možnost překonání nedůvěry Ruska vůči USA, obnovení spolupráce a pozice Ruska, a využití společné možnosti posílení globální bezpečnosti. Protiraketová obrana sice představuje pouze část této agendy, ale je s globální bezpečností provázána do takové míry, že je podle Lugara žádoucí, aby přítomnost a participace Rusů v protiraketovém systému, předávání strategických dat a informací o obraně a hrozbách, bylo doprovázeno přítomností Američanů ve strategických velitelstvích ruských sil. Ani Lugar nevynechává NATO. Vidí v něm třetí stranu spolupráce, respektive vehikl, přes který by se mohla realizovat spolupráce s Ruskem právě v protiraketové obraně.

Z faktického vývoje lze usuzovat, že financování protiraketové obrany se vyvíjí spíše podle Tauscherové, zatímco návrhy ministrů Gatese a Riceové v Moskvě byly podle Lugara. Rusové zatím návrhy na prolnutí strategické obrany odmítli, ale vypadá to spíše na boj o čas. A kdo jen trochu ví, co Lugar od roku 1991 dělal pro odzbrojení a pro strategickou kontrolu a spolupráci, musí považovat jeho variantu za východisko sbližování republikánské a demokratické agendy v těchto otázkách. Do této situace prosakuje stále více informací o tom, že probíhá intenzivní Rusko-Americké jednání v daleko širším rámci spolupráce, včetně dohod o konvenčních silách v Evropě, Kosovu, Iránu a dalších otázkách. Snaha o dosažení výsledků může vyústit v celou řadu strategických kompromisů, které mohou výrazně změnit celkovou geopolitickou situaci, Evropu nevyjímaje.

A co my?
Není snadné za těchto okolností určit, jak se máme chovat a postupovat, protože v této chvíli se oba vážné koncepty dalšího vývoje protiraketové obrany politicky formují mimo náš dosah. Američané nepochybně tlačí na pilu rychlého dokončení bilaterálních jednání.

Nesporné a výchozí je, že bychom neměli pasivně čekat, „co z toho všeho bude“ a co na nás „spadne“, protože bychom se mohli opravdu divit, ať tomu, že budeme uprostřed procesu a bez možnosti jej ovlivňovat, nebo se ocitneme mimo proces a ztratíme svou váhu a cenu, kterou jsme pracně utvářeli posledních patnáct let. Za druhé, není pochyb, že se systém protiraketové obrany bude stavět. Kdo sleduje současné drama v Pákistánu a představí si, že by se mohlo vzbouřenému Talibanu dostat do rukou více než 20 jaderných hlavic a potřebné nosiče, domyslí si, jaká jsou rizika.
Za třetí, máme zájem izolovat Irán, nikoli Rusko, ale víme, že vpouštět znovu geopolitický vliv Rusů do našeho regionu, zejména když Rusko evidentně opouští parlamentní a obecnou demokracii, je obtížně přijatelné. Ale bude se s námi o tom ještě někdo bavit? Pokud ano, musíme – to za čtvrté - naplno zatlačit na spolupráci uvnitř NATO a v evropském rozměru. Potřebujeme navázat úzkou spolupráci s novou polskou proevpropskou koalicí a rychle zapomenout na pokleslou alianci s polskými fundamentalisty. V synergii s Polskem pak lze využít obnovující se zájem Francie o vstup do vojenských struktur NATO, spolupráci s USA a uznání hrozby Iránu.

Je nutné dosáhnout toho, aby rýsující se globální dohoda měla tři nohy, včetně NATO, a protiraketová obrana, její sdílení dat a informací bylo podporováno i evropskými penězi. V této věci nesmíme být šedivě pasivní. Konečně, musíme začít aktivně podporovat vznik vojenské kapacity na evropském kontinentě. To za páté.

Je fakt, že ČR neplatí v současnosti v EU za zrovna důvěryhodnou, pozitivně orientovanou zemi. Ale je třeba se dostat po krůčcích do potřebné pozice uvnitř kolektivní bezpečnosti dříve, než dojde k přímým dohodám mezi USA a Ruskem bez další účasti. Za takových okolností pak totiž budeme moci říci jen „ano“ nebo „ne“, kdy ani jedna z odpovědí nebude správná a pro nás přínosná.

V poslední době máme problémy ve formování a realizaci úspěšné a pozitivní zahraniční politiky, zejména v důsledku nedostatečné nebo chybné analýzy situace dopředu. Mnohé z neúspěchů jsme si mohli ušetřit. Je ale třeba si uvědomit, že protiraketová obrana je natolik vážný projekt, že v jeho anticipaci nesmíme udělat chybu a musíme do maxima využít všech svých vlastních i synergických schopností. Nelze vyloučit, že ani ne po dvaceti letech od pádu železné opony se opět rozdávají geopolitické karty. A bylo by dobré být co nejblíže u toho a nebýt „zcela mimo“.

Pro ČRo 6 a autorův blog Aktuálně.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy