Vyjdeme z plynové krize konečně poučení?

08. 01. 2009 | 01:27
Přečteno 29291 krát
Už je to tady zase. Putin s Gazpromem zavřeli vprostřed tuhé zimy kohoutky od ruského plynu. Politici odlétají jednat, energetici otevírají strategické zásobníky, novináři píšou o energetické krizi. A lobbisté zneužívají tísnivé nálady, aby prosadili další jaderné elektrárny. Déjà vu toho, co se dělo právě před třemi lety. Jenže proč se od té doby pramálo změnilo? Odpověď lze shrnout do jedné věty: protože chybí politická vůle, nebo schopnost (patrně však obojí) k nezbytné proměně energetiky.


Špatná energetická koncepce

Platná Státní energetická koncepce České republiky přijatá v roce 2004 označuje „nezávislost na cizích zdrojích energie“ za „základní prioritu“. Naše republika nyní dováží 42 % zdrojů energie, které ročně spotřebuje (dovážíme všechno jaderné palivo a většinu ropy i zemního plynu). Jak se tato základní priorita zvyšování nezávislosti promítla do schváleného (snad naschvál tzv. "zeleného") scénáře? Těžko uvěřit vlastním očím, ale takto: dovozní závislost roste na 49 % v roce 2020 a na 58 % v roce 2030.

Vládní experti počítají s nadále rostoucí spotřebou energie, a proto navrhli postavit další jaderné reaktory, vybudovat nové tepelné elektrárny, dovážet více plynu, dovážet více ropy. Zpracovali sice celý vějíř scénářů, ale jak ukazuje následující graf, ani v jednom nebyli schopni nalézt cestu ke skutečnému snížení dovozní závislosti a rozdíly jsou jen kosmetické:

Státní energetická koncepce ČR
Státní energetická koncepce ČR


Oficiální energetická koncepce tedy, navzdory všem proklamacím, v případě své realizace naši situaci během dvaceti let zásadně zhorší.


Trójský kůň jaderných elektráren

Pozoruhodným fenoménem je mimořádný důraz na budování jaderné energetiky coby nástroje ke snížení energetické závislosti. Během plynové krize se toto dogma znovu objevuje ve výrocích premiéra na Slovensku nebo prezidenta v Bulharsku – zemí, které jsou postiženy vyschlými plynovody nejvíce.

Jenže odložme emoce a paniku stranou a podívejme se na fakta. Nakolik mohou jaderné elektrárny omezit dovozy zemního plynu? Nakolik mohou snížit naši energetickou závislost?

Zemní plyn se v našem regionu používá především k výrobě tepla: ohřevu vody, vytápění budov, vaření. Jen malá část plynu se spaluje pro výrobu elektřiny – což je prakticky jediná oblast, kde by jaderné elektrárny hypoteticky mohly plyn nahradit.

Na Slovensku se za účelem výroby elektřiny spaluje 12 % dováženého zemního plynu, v České republice je to 9 %, v Bulharsku 26 % (viz poslední oficiální statistiky Eurostat, data z roku 2005).

Na Slovensku se ale například téměř všechen takto využitý plyn spaluje v kogeneračním režimu: elektřina je vyráběna spolu s teplem jako vedlejší produkt. Kdyby se těchto 12 % plynu přestalo spalovat a nahradilo jadernou elektřinou, chybělo by potřebné teplo. V Bulharsku činí podíl zemního plynu na výrobě elektřiny pouhá 4 % a slouží tam jako špičkový zdroj pro vyrovnávání výkyvů spotřeby – ani zde jej tedy jaderné reaktory, které běží v základním pásmu na plný výkon (nebo jsou odstaveny), nemohou nahradit. I kdybychom ale pominuli tato praktická omezení, pomohly by jaderné elektrárny našim zemím snížit spotřebu zemního plynu řádově o pouhá procenta.

Jaderná propaganda však před námi skrývá další podstatný problém: i jaderné elektrárny znamenají rostoucí závislost na dovozech ze zahraničí - a opět zejména z Ruska! Žádná z našich zemí není schopná vyrábět jaderné palivo do reaktorů. Ani kdybychom rozšířili těžbu uranu, nijak to nepomůže, protože tento materiál musí projít mimořádně složitým zpracováním (konverze, obohacení, výroba pelet z oxidu uraničitého), než je ho možné vsunout do reaktoru v podobě palivových tyčí – a tyto procesy zvládá jen několik zemí na světě.

Konkrétně pro sovětské jaderné reaktory typu VVER 440, které mají v Bulharsku, na Slovensku a my v Dukovanech, existuje na světě jediný a monopolní dodavatel paliva – ruská firma TVEL. Pro temelínské reaktory typu VVER 1000 se firma Westinghouse snažila vyvinout palivo více než deset let, avšak její palivové proutky se stále kroutí, praskají a ohrožují provoz elektrárny. ČEZ proto počínaje letošním rokem začíná nakupovat palivo pro Temelín rovněž od ruské firmy TVEL.

Další Trójský kůň spočívá v jaderných technologiích. Leckdo možná žije v přesvědčení, že české strojírenství nám umožňuje alespoň část jaderných technologií zajistit od domácích dodavatelů. Chyba lávky. Již v roce 2004 se stoprocentním majitelem firem Škoda jaderné strojírenství, Škoda hutě a Škoda kovárny stala ruská firma OMZ. A od roku 2006 tři čtvrtiny akcií firmy OMZ kontroluje společnost Gazprombank, jejíž zástupce výkonného ředitele je současně předsedou představenstva OMZ.

Znamená to, že i za nitky „našich“ jaderných elektráren téměř přímočaře tahá Putin. Urputná snaha slovenské vlády za každou cenu dostavět dva reaktory sovětského typu VVER 440 v Mochovcích, aby se údajně snížila závislost země na Rusku, tak patří na jeviště nějakého hodně absurdního dramatu.


Skutečná změna energetiky

Přiznejme si otevřeně, že obří jímky na plyn, do kterých si můžeme napumpovat rezervy na dva, možná tři měsíce, nejsou hodny označení strategických zásob. Putinovi stačí držet potrubí přiškrcené půl roku, a už nás bude mít na kolenou.

Zdravý rozum radí, když něco nemáme a nedokážeme si to spolehlivě obstarat, abychom se naučili to nepotřebovat. Je žádoucí, aby česká (stejně jako slovenská či bulharská) ekonomika začala hledat cesty, jak spotřebu dovážených paliv snižovat, a ne ji nechávala jako dosud stále narůstat.

Že je možné tímto směrem proměnit energetiku celého Evropského společenství, ukazuje mimo jiné scénář publikovaný počátkem prosince organizací Greenpeace. Zpracovali jej experti Institutu technické termodynamiky při německém Ústavu pro letectví a aerodynamiku a nizozemské výzkumné organizace Ecofys. Ve spolupráci s univerzitami a zástupci průmyslu z oboru obnovitelných zdrojů modelují do roku 2050 potenciál reálně existujících a technicky uskutečnitelných opatření zaměřených na zvyšování energetické efektivity a na rozvoj obnovitelných zdrojů energie.

Ve srovnání s prognózou Mezinárodní energetické agentury by takový scénář dokázal snížit spotřebu zemního plynu na méně než polovinu, viz následující graf:

plyn v EU27
plyn v EU27


Celkově můžeme při zachování ekonomického růstu, vývoje populace i životního komfortu výrazně snížit celkovou spotřebu energie a zároveň zásadně proměnit skladbu jejích zdrojů. Většinu potřeb můžeme již v polovině století pokrýt kombinací domácích obnovitelných zdrojů (vítr, slunce, vodu ani biomasu nemusíme dovážet). Spotřeba fosilních paliv v zemích EU 27 se snižuje na třetinu dnešní úrovně, a spolu s tím dochází k potřebnému poklesu emisí skleníkových plynů:

scenar EU27
scenar EU27


A jak by taková reforma energetiky vyšla ekonomicky? Do roku 2030 by stála na počátečních investicích do úspor a výstavby obnovitelných zdrojů asi o 350 miliard Euro víc než referenční scénář (1790 miliard v alternativním scénáři oproti 1420 miliardám v prognóze Mezinárodní energetické agentury). Zároveň by se ale do roku 2030 ušetřilo za nákup fosilních paliv zhruba 1700 miliard Euro (průměrně asi 75 miliard Euro ročně), což by téměř pokrylo veškeré vstupní investice.

Že to zní nereálně? Jen proto, že se zatím bohužel nenašel politik, který by dokázal překročit vlastní stín a krátkodobé zájmy energetických společností, postavených na tzv. „klasických zdrojích“.

My optimisté doufáme, že současná plynová krize třeba rozsvítí nějaké osvícené hlavy a věci se konečně dají do pohybu. Bylo by škoda, kdybychom museli procházet stále novými šokovými terapiemi.


Upozornění: Postoje a názory vyjádřené v tomto textu jsou osobním hodnocením autora, nikoliv organizace Greenpeace.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy