Soud jako fraška

10. 06. 2012 | 15:09
Přečteno 4840 krát
„Podle páteční zprávy agentury FE britská vláda tajně intervenovala do probíhající mezinárodní arbitráže mezi Českou republikou a britskou polostátní společností Dupery LTD. Před londýnským soudem se nyní snaží nahradit nezávislého rozhodce, jmenovaného Českou republikou, osobním přítelem bývalého britského premiéra Tonyho Blaira Georgem Weissem. Weiss je přitom oficiálním ekonomickým poradcem dvou posledních britských vlád a vede skupinu ekonomických odborníků Konzervativní strany. V minulých letech fungoval také jako poradce hned několika ministerstev a vládních orgánů, a dokonce zasedal ve správní radě s vládou kooperující společnosti. Právní zástupci České republiky upozornili v minulém týdnu soud na nepřijatelnost politického zasahování do arbitráže, a označili snahu britských míst obsadit všechna tři místa rozhodců svými prokazatelně podjatými kandidáty za výsměch mezinárodnímu i britskému právu“.



Že to zní neuvěřitelně? Jistě, je to výmysl. Britská vláda by si asi nic takového nikdy nedovolila a ani dovolit nemohla. Proč to ale prochází vládě České republiky?

Docent Jiří Schwarz je členem Národní ekonomické rady vlády, Ekonomické skupiny odborníků ODS, je nebo byl členem hned několika poradních sborů různých ministerstev a dalších vládních orgánů, příjemcem grantů, rozdělovaných ministerstvy, je blízkým přítelem ex-premiéra Mirka Topolánka, se kterým si tyká a společně přednáší, a v neposlední řadě byl po tři roky i členem správní rady Nadace Machinery Fund, založené společně lidmi z offshorové firmy, která ve stejném sporu spolupracuje se státem, a společnostmi holdingu Vítkovice a.s., který je s onou offshorovou firmou dokonce majetkově propojen. Ten, kdo by si myslel, že pan Schwarz může být nestranným a nezávislým rozhodcem ve sporu, ve kterém je jednou ze stran stát, a jehož součástí je i ona offshorová firma, musí brát vládu práva nesmírně vážně... Jenomže jde o notoricky známý a zpolitizovaný spor státu se společností Diag Human....

Je to zvláštní pocit. V malé soudní síni Městského soudu v Praze hájí Jiří Schwarz svoji věc. Mladá soudkyně Lucie Jackwerthová všechno pečlivě diktuje do protokolu. Všichni hovoří slušně a většinou k věci, jak se u soudu patří. Je to ale jenom divadlo. Pokud si soudkyně přečetla spis, musí vědět, že jí pan Schwarz lže. Jenomže Jiřího Schwarze navrhuje stát jako rozhodce, a stát u soudů v České republice může zjevně všechno – i lhát.

Takzvaný Červený seznam neodstranitelných vad IBA (International Bar Association), stejně jako pravidla UNCITRAL (orgán OSN, jehož normy jsou doporučeními pro tvorbu národních zákonů) definuje situace, které neodvolatelně a okamžitě diskvalifikují kohokoliv pro funkci rozhodce. Stane se tak vždy, pokud:

1.1. Existuje shoda (identita) mezi stranou sporu a rozhodcem, nebo pokud je rozhodce právním zástupcem subjektu, který je stranou v rozhodčím řízení.

1.2. Rozhodce je manažerem, ředitelem nebo členem dozorčí rady, nebo má podobný kontrolní vliv v jedné ze stran.

1.3. Rozhodce má významný finanční zájem na jedné ze stran nebo na rozhodnutí ve věci.

1.4. Rozhodce pravidelně radí straně, která ho jmenovala, nebo radí s touto stranou spojené entitě, a rozhodce, nebo jeho/její firmy z toho získávají významný finanční příjem.

Další komentáře, pravidla a rozhodnutí mezinárodních arbitrážních soudů diskvalifikují i takové rozhodce, kteří v takových vztazích byli v minulosti, anebo v nich byli jejich právní či jiné firmy, i kdyby se na tom dotyčný osobně vůbec nepodílel. Skutečné právo bere nestrannost a nezávislost soudců a rozhodců velmi vážně. Českým soudcům je to jedno - jde přece o stát.

Jiří Schwarz tvrdil soudkyni Jackwerthové, že členem správní rady Nadace Machinery Fund byl od listopadu 2006 a že byl jmenován na čtyři roky, načež v září 2010 rezignoval.
Jenomže:
- Offshorová firma Towit Machinery Trading, která se státem spolupracuje ve sporu, ve kterém chce Jiří Schwarz být rozhodcem, byla založena až 21.července 2007.
- European Machinery Foundation, (EMF) byla touto společností založena až 21.listopadu 2007. Mají stejnou správní radu a sídlí ve stejné budově. Soudkyně Jackwerthová má dokonce fotografii.
- Nadace Machinery Fund byla ve Vítkovicích založena až 17.prosince 2007. EMF je uvedena jako její spoluzakladatel, a v jejích orgánech vždy sedí její zástupci.

Otázka číslo 1: Mohl být pan Schwarz členem správní rady Nadace, v době, kdy neexistoval ani její zakladatel, a která byla založena až o třináct měsíců později?

Zápis z jednání správní rady Nadace Machinery Fund ze 17.prosince 2010 uvádí jako první bod „Volbu členů správní rady NADACE po uplynutí volebního období“, které je podle statutu tříleté, a ne čtyřleté, jak soudkyni tvrdil Jiří Schwarz. Zpráva o ověření výroční zprávy pak Schwarzovo angažmá končí dokonce až 31.prosincem roku 2010. Pikantní je, že Ministerstvo zdravotnictví poprvé navrhlo Jiřího Schwarze jako rozhodce v tomto sporu už v květnu 2010, tedy v době, kdy byl i podle svých slov, už třetí rok usazen v orgánech nadace, založené a kontrolované zástupci skupiny, spolupracující v tomto sporu se státem. Přesto podal písemný souhlas se svým jmenováním a přiložil čestné prohlášení o neexistenci konfliktu zájmů...

Mirek Topolánek je natolik blízkým přítelem Jiřího Schwarze, že se s ním radil i večer dne, kdy odešel z postu předsedy ODS. Jak tehdy v dubnu 2010 zadokumentoval bulvár, přítomni byli dále už jenom předseda poslaneckého klubu ODS Tluchoř a bývalá spolupracovnice Gabriela Kloudová. Pan Topolánek se jako politik ke sporu České republiky a společnosti Diag Human, v němž jeho přítel Schwarz chce rozhodovat, opakovaně a nekvalifikovaně veřejně vyjadřoval. V České televizi dokonce v přímém přenosu obvinil Diag, že vyprovokoval aféru plzeňských práv... Tedy, žádné kšeftování s tituly, žádná korupce, ale útok na stát... Jen pro úplnost – hvězdou skandálu na plzeňských právech byl také-docent Milan Kindl, tradiční autor posudků pro státní orgány a polostátní firmy, jako je ČEZ, obchodně propojený s další ze dvou se státem v tomto sporu spolupracujících offshorových firem. Toho si stát sám zvolil jako prvního rozhodce ve sporu s Diag Human už v roce 2008... Druhý státem prosazovaným rozhodcem je jeho bývalý těsně před koncem „studia“ uprchlý student Petr Kužel, rozdělující jako prezident Hospodářské komory státní granty, a také zasedající v řadě poradních orgánů vlády.

Otázka číslo 2: Mohou být takoví lidé nestranní?

Zbytek je fraška. Cituji z „Protokolu o jednání před soudem prvního stupně“:

(Jiří Schwarz) „Dále uvádí, že je pravdou, že je mezi poradci, respektive je členem Národní ekonomické rady vlády, a to sice v současné době již v pořadí druhé. Práce je organizována tak, že tajemník této rady svolává pravidelná zasedání, vždy v první pondělí v měsíci, která se konají pod vedením premiéra a většinou se jich účastní tedy ekonomičtí ministři. Členové jsou zváni, dostávají podklady k těmto jednáním, mohou je doplňovat, mohou se také účastnit jednání odborných komisí, nicméně členové rady nejsou za svou činnost honorováni“.

Dále pan Schwarz přiznal tři další bývalá poradenská angažmá v orgánech vlády a „Zdůrazňuje, že jako ekonom se snaží vystupovat proti velkému státu a velké vládě, a snaží se tudíž omezit roli vlády ve státě, opravuje se ve společnosti. Není tudíž možné hovořit o jeho identifikaci se státem“...

Přeloženo do jazyka normálních lidí – „Je pravda, že jsem poradcem státu, a nejméně jednou za měsíc sedím s premiérem a ekonomickými ministry. Také je pravda, že sem tam dělám státu řadu let poradce. Je pravda, že jsem seděl v té nadaci, kterou ovládá jedna za stran sporu. Ale nemám a nikdy jsem s nimi neměl nic společného, jsem nezaujatý, nestranný a nezávislý, čestný a neúplatný....“

Přidejte si k tomu soudkyni Městského soudu v Praze Natašu Reichlovou, která jmenovala rozhodcem Petra Kužela, přesto, že je jednou stranou sporu žalován o náhradu škody, je očividně podjatý – a její rozhodnutí bylo zveřejněno nejmenovaným politickým bulvárem trochu trapně o více než čtyřicet minut dříve, než ho sama vyslovila....

Otázka číslo 3: Jaký respekt mohou mít takové soudy?

A jaký respekt může mít takový stát a jeho představitelé?

Poznámka nakonec – Protikorupční policie, která měla na jaře 2010 snahu vyšetřit, kdo stojí za oněmi poněkud podezřelými offshorovými společnostmi s neznámými vlastníky, požádala ve Švýcarsku cestou právní pomoci o výslech pana Damiano Della Ca, který na protest proti „protiprávnímu a nefér jednání“ českých rozhodců Kužela a Kindla rezignoval koncem března 2010 na funkci rozhodce v tomto sporu. Osmnáct detailních otázek českých policistů a odpovědi pana Della Ca byly nakonec protokolárně zaznamenány kantonální policií ve švýcarském Aargau. Jsou zničující. Vyplývá z nich, mimo jiné, že dokument, který zástupce státu s vážnou tváří předložil jako důkaz soudkyni Jackwerthové, nemůže být nic jiného, než ex post vyrobené falzum. Není divu, že než se odpovědi dostaly zpět do České republiky, zastavilo v září 2010 Rampulovo Vrchní státní zastupitelství policejní šetření jako „neodůvodněné a nezákonné od samého počátku“. Spis byl uložen ad acta, policistům přidělena jiná práce - a odpovědi ze Švýcarska se, podle dostupných informací, ztratily....

Autor je členem mezinárodního právního týmu Diag Human

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy