Pavle Blažku, odejděte...

31. 07. 2012 | 10:05
Přečteno 11551 krát
Pane ministře,

Předkládám zde dokumenty a jejich střízlivou interpretaci. Podle nich jste jako advokát v roce 2002 (a) převzal zastoupení státu v době, když už byl před schválením zákon, jenž jeho zastoupení advokátem zakazuje, (b) sjednal přitom za minimum úkonů odměnu, která převyšuje souhrn všech Vašich loňských příjmů, (c) ve zbývajícím čase dohodil znalecké firmě, spolupracující trvale s Vámi i Vaší manželkou, znaleckou zakázku, předraženou asi třicetkrát, jejíž výsledek je trestným činem dle ust. § 346 (1) trestního zákona : „Kdo jako znalec podá nepravdivý, hrubě zkreslený nebo neúplný znalecký posudek, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti“. Vámi vyjednaná odměna za zcela zpackaný, neudržitelný, a posléze právem odmítnutý posudek činila 5,25 mil. Kč.

Pokud je jediný z předkládaných dokumentů zfalšován, nepravdivý, nebo v následujícím textu dezinterpretován, podejte na mne trestní oznámení. Pokud jakékoliv moje tvrzení z tohoto textu je nepravdivé, podejte trestní oznámení. V opačném případě nemáte v politice co dělat. Odejděte, protože jste s největší možnou pravděpodobností podezřelý ze spáchání několika trestných činů s následnou rozsáhlou škodou pro veřejné rozpočty. Jste nepřijatelnou ostudou právnické profese, svojí politické strany i demokratické politiky vůbec. Jste výsměchem spravedlnosti.

V roce 2001 zneužil Váš blízký přítel JUDr. Zdeněk Koudelka (spolužák ze studií, kolega na fakultě, v minulosti spolumajitel některých Vašich společností, od Vašeho nástupu do funkce častý návštěvník budovy Ministerstva spravedlnosti) svého vlivu na tehdejšího ministra zdravotnictví Bohumila Fišera, pro kterého pracoval jako tajný placený politický poradce. Vaším společným cílem bylo vytvořit prostor pro zadání zcela nepotřebné zakázky na nové právní služby a znalecký posudek, a to i přesto, že právní zastoupení státu mělo v krátké době přejít na novým zákonem ustavovaný Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, a oběma stranami sporu přijatý znalecký posudek (Kochánek/Luňák) již byl zpracován. Ministr na nátlak JUDr Koudelky sabotoval usnesení vlády, které mu od listopadu 2000 ukládalo co nejrychleji ukončit spor se společností Diag Human jednáním. V případě splnění usnesení vlády by ovšem žádné další právní služby a posudky nebyly potřeba.

Důkaz č.1
Zápis z jednání MZdr a Diag Human „o výběru osob soudních znalců“ ze dne 9.dubna 2001
s vyjádřením shody na jmenování konkrétních znalců. Prokazuje existenci společného postupu při výběru znalců.

Důkaz č.2
Zápis z jednání MZdr a Diag Human z června 2001, potvrzující existenci a oboustranné přijetí znaleckého posudku znalců Kochánka a Luňáka. Prokazuje, že žádný nový znalecký posudek a nové právní zastoupení nebyly potřeba. Všechny náklady k tíži veřejných rozpočtů tedy byly uměle vyvolané a zbytečné.

Důkaz č.3
Smlouva o dílo mezi MZdr a znalcem Doc.Ing. Josefem Luňákem o vypracování znaleckého posudku „a to na základě podkladů předaných zhotoviteli objednatelem nejpozději do 25.4.2001“. Prokazuje, že podklady pro posudek dodalo po dohodě obou stran ministerstvo zdravotnictví, a že smlouvu za ministerstvo podepsal pověřený první náměstek Michal Pohanka.

Důkaz č.4
Informace ministru Fišerovi z 8.8.2001– prokazuje, že ministr Fišer, ovládaný poradcem Zdeňkem Koudelkou, jednal vědomě proti rozhodnutí Vlády ČR.

Ve spojení se Zdeňkem Koudelkou jste se už v roce 2001 po dobu několika měsíců připravovali na převedení právních služeb na Vás osobně a zpracování nepotřebného znaleckého posudku na firmu DEUP, sídlící na stejné adrese jako Vaše advokátní kancelář. Pro DEUP, řízený dalším Vaším blízkým přítelem Ing.Bc.Radomírem Daňhelem, se kterým společně vlastníte nejméně jednu nemovitost, jste přitom v té době pracoval jako externí právník a Vaše manželka v ní působila jako soudní exekutor. Firma v té době neměla sebemenší odbornou zkušenost a kvalifikaci pro zpracování posudku v dané oblasti.

Důkaz č.5
Informace Právního odboru MZDr ministru Fišerovi z 15.října 2001. Prokazuje, že Zdeněk Koudelka dlouhodobě prosazoval přidělení jakékoliv zakázky na znalecké posudky pro firmu DEUP, spojenou s Vámi a Radomírem Daňhelem.

Důkaz č.6
Dopis firmy DEUP Ministerstvu zdravotnictví z března 2002. Prokazuje personální propojení firmy s Vámi a s Vaší manželkou. V hlavičce společnosti je Alena Blažková vedena jako soudní exekutor této společnosti a Vy jako její externí spolupracovník.

První Váš pokus se ještě kvůli odporu právního odboru ministerstva nepodařil. Koudelka proto přesvědčil ministra Fišera o nutnosti změnit nepohodlné usnesení vlády z listopadu 2000 a připravil pro něj za ministerstvo všechny podklady. Nechal se pak za ministerstvo dosadit do komise, která měla „z pověření vlády“ a v režimu utajení „najít“ nového právního zástupce a firmu na zpracování nového znaleckého posudku.

Důkaz č.7

Záznam o výběru znalce z 15.1.2002 – prokazuje, že Zdeněk Koudelka nakonec jménem ministerstva zdravotnictví prosadil zakázku pro Vás, svého osobního přítele, a pro s Vámi spojenou firmu Radomíra Daňhela.

Důkaz č.8
Smlouva o poskytování právních služeb mezi MZdr a JUDr.Pavlem Blažkem z února 2002
. Prokazuje předem dohodnuté smluvní zajištění nestoudně předražených služeb a Vaši osobní zodpovědnost za fakturování všech předražených částek za znalecký posudek i právní služby. Prokazuje také, že Vaše advokátní kancelář sídlila na stejné adrese, jako firma DEUP. Platební podmínky jsou ve smlouvě úmyslně naformulovány tak, aby k vyplacení došlo ještě před létem 2002, kdy bylo jasné, že Bohumil Fišer odejde z ministerstva. Navíc jste věděli, že už od 1.července 2002 začne platit zmíněný zákon, nově upravující právní zastupování státu v majetkových sporech.

K tomu, aby rozhodci nemohli použít předchozí posudek (Kochánek/Luňák), jste jako nový právní zástupce České republiky zaslal 25.března 2002 dopis předsedajícímu rozhodci, ve kterém jste jménem státu a v rozporu se skutečností tvrdil, že „Osoba oprávněná jednat za Ministerstvo zdravotnictví ČR nikdy neobjednala vypracování posudku výše uvedenými soudními znalci a výsledky posudku těchto znalců nevycházejí z materiálů předložených Ministerstvem zdravotnictví ČR“. „Jsem zplnomocněn prohlásit, že stane-li se citovaný znalecký posudek důkazním prostředkem v rozhodčím řízení, bude takovéto jednání považováno mým klientem v návaznosti na výše uvedené za jednání protiprávní, a to případně i ve smyslu trestního práva“.

Šlo o vědomou nepravdu, která měla sloužit k zastrašení rozhodců a prodloužení sporu tak, aby rozhodci nemohli odmítnout zpracování a předložení nového znaleckého posudku společností s Vámi spojenou.

Důkaz č.9
První strana Vašeho dopisu JUDr Josefu Kunáškovi z 25.3.2002, obsahující vědomě nepravdivé informace a výhrůžky rozhodcům.
Důkaz č.10
Odpověď na Otázku 3 v dopise MZdr z 15.8.2007 Prokazuje nepravdivost Vašeho tvrzení.
Důkaz č.11
Odpověď na Otázku 8 stejného dopisu. Prokazuje nepravdivost Vašeho tvrzení.

Zasláním vědomě nepravdivých informací v dopise z 25.března 2002 jste se pravděpodobně dopustil ve spolupodílnictví přípravy trestného činu podání nepravdivého znaleckého posudku a dokonal trestné činy vydírání a poškozování cizích práv. Jako přitěžující okolnost by mělo být vzato v úvahu, že jste tak činil v organizované skupině a jménem České republiky.


Důkaz č.12
Odpověď na Otázku 7 v dopise MZdr z 15.8.2007. Prokazuje částky ministerstvem proplacené ve Váš prospěch.

Důkaz č.13
Dokument z archívu Vyšetřovací komise Sněmovny Parlamentu ČR.
Seznam částek, vyplacených MZdr za právní a znalecké služby do roku 2004. Prokazuje řádové předražení právních a znaleckých služeb, Vámi poskytovaných. Ve srovnání s předchozím a podstatně kvalitnějším znaleckým posudkem znalců Kochánka a Luňáka šlo o třicetinásobně vyšší částku.

Bezprostředně jste se tedy podílel na spáchání trestného činu podání nepravdivého znaleckého posudku, který byl navíc neodůvodněně mnohonásobně předražen. Spolu se Zdeňkem Koudelkou jste se s největší pravděpodobností dopustili i spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejné osoby, neboť ze zištných důvodů, ve skupině a pro vlastní obohacení jste svoje jednání kryli jménem Ministerstva zdravotnictví, a Vy i jménem České republiky. Bylo by jistě vhodné, aby orgány činné v trestním řízení prošetřily tyto informace, a postupovaly i ve Vašem případě tak, jak jim ukládá zákon. Věřím, že po dobu vyšetřování se jako potencionálně podjatý vzdálíte jakékoliv možnosti rozhodování, které by mohlo být vnímáno jako pokus o ovlivnění postavení nebo konání orgánů činných v trestním řízení.

Vaše okamžitá rezignace jako člena vlády a ministra spravedlnosti by se pro džentlmana v takové situaci mohla zdát jediným čestným řešením.


Jan Urban

P.S. Zdeňka Koudelku jsem ve stejné věci poprvé vyzval k podání žaloby nebo trestního oznámení na moji osobu už v roce 2008. Tehdy v konfrontaci s podobnými dokumenty v přímém přenosu Otázek Václava Moravce odpověděl, že „orel much nelapá“. Dodnes se toho neodvážil, k dokumentům se nikdy nevyjádřil, a hájí se lží, že „byl vždy na straně státu“. Myslím, že patříte ke stejnému ptačímu druhu. Bohumil Fišer zemřel, a nemůže být proto trestně stíhán.

Poznámka:
Podle Aktualne.cz (16.7.2012) koupili manželé Blažkovi a Daňhelovi v květnu 2001 společně rohový dům v Brně-Zábrdovicích a zaplatily za něj 7,5 milionu korun, což je 3,75 milionu na jednu rodinu. Podle deníku Právo (15.4. 2003), přispěli Blažek a Daňhel o necelý rok později ODS na volby každý částkou čtyři sta čtyřicet tisíc korun.

Tento text by asi nevznikl bez laskavé a velkorysé spolupráce neziskové společnosti Acta non verba a jejich webu www.kverulant.org. Jejich vlastní a podstatně humornější pohled na tuto věc najdete na http://www.kverulant.org/don%20pablo.html Vřele doporučuji i znalcům hantecu...

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy