Vyhnání a český nacionální socialismus

27. 02. 2013 | 13:28
Přečteno 20838 krát
Neslušnost a nedůstojnost řady českých nacionalistických reakcí na projev premiéra Petra Nečase v bavorském parlamentu dosti nečekaně přesáhly všechny doposud známé mantinely čecháčkovského fňukání a národního sebepoškozování. Laskavému čtenáři si dovoluji předložit jenom malý výběr, ze kterého jsem vědomě pro úplnou hloupost a nepravdivost vyřadil jakoukoliv zmínku ze strany českých komunistů a neonacistů.

1. Pro objektivnost a přehlednost však nejprve uvádím pasáž textu z projevu Petra Nečase, na který dotyční „demokraté“ reagovali:
„Litujeme, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny,"
„Hledání společné interpretace dějin poskytne morální satisfakci, předválečné majetkové poměry však není možné obnovit.“

2. Petr Hájek – vicekancléř prezidenta Václava Klause, označil Nečasův projev za „zničující úder“, a má za to, že „Nečas prodává národ Sudeťákům“. Senátor Jaroslav Doubrava (čerstvě bývalý exkomunista za Severočeši.cz) rovnou premiéra vyzval „ať jde do hajzlu“. Jaroslavu Foldynovi (ČSSD) je z projevu „smutno“. Jan Zahradil (ODS) „cítí rozpaky“. Vladimír Dryml (SPOZ) ho považuje za „ostudu“. Senátor Lebeda (ČSSD) za „anální horolezectví“. Protestují váleční veteráni a přeživší lidické děti. Podle Jany Volfové (původně ČSSD, dnes místopředsedkyně Suverenita, a po dobu dovolené Jany Bobošíkové nejvyšší česká vlastenka) se Nečas "zásadně zpronevěřil národním zájmům České republiky a pošlapal svými výroky a činy ústavní slib poslance České republiky”.

Všichni kritici se shodují především v tom, že (ve zkratce) premiér vůbec nezdůraznil, že za to všechno může německá strana, která se nikdy neomluvila, a může si za to tedy sama, a že poválečný odsun německého obyvatelstva byl správný právě kvůli předchozímu bezpráví na českém lidu.

3. Jakýkoliv student kterékoliv slušné české školy, který by přišel ke zkoušce s tímto výkladem, včetně Michala Haška (ČSSD) nebo ministra Kuby (ODS) v televizi Prima, by musel být okamžitě vyhozen. Prokázal by tím totiž, že nezná ani ty nejzákladnější dokumenty zkoušené látky. Českým sociálním nacionalistům, bez ohledu na momentální politickou příslušnost, to prochází. Novinářům jakbysmet. Už před šestnácti lety, v lednu 1997, totiž tehdejší premiér Václav Klaus, dnešní šéf Petra Hájka, podepsal jménem České republiky „Česko-německou deklaraci o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji.“

4. Tato deklarace ustanovuje: (Prosím laskavého čtenáře, aby si články II a III přečetl raději vícekrát)
I
Obě strany jsou si vědomy svého závazku a odpovědnosti dále rozvíjet česko-německé vztahy v duchu dobrého sousedství a partnerství a přispívat tím k utváření sjednocující se Evropy.
Česká republika a Spolková republika Německo dnes sdílejí společné demokratické hodnoty, respektují lidská práva, základní svobody a normy mezinárodního práva a jsou oddány zásadám právního státu a politice míru. Na tomto základě jsou odhodlány přátelsky a úzce spolupracovat ve všech oblastech důležitých pro vzájemné vztahy.
Obě strany jsou si zároveň vědomy, že společná cesta do budoucnosti vyžaduje jasné slovo o minulosti, přičemž příčina a následek ve sledu událostí nesmějí být opomíjeny.
II
Německá strana přiznává odpovědnost Německa za jeho roli v historickém vývoji, který vedl k Mnichovské dohodě z roku 1938, k útěku a vyhánění lidí z československého pohraničí, jakož i k rozbití a obsazení Československé republiky.
Lituje utrpení a křivd, které Němci způsobili českému lidu nacionálněsocialistickými zločiny. Německá strana vzdává čest obětem nacionálněsocialistické vlády násilí a těm, kteří této vládě násilí kladli odpor.
Německá strana si je rovněž vědoma, že nacionálněsocialistická politika násilí vůči českému lidu přispěla k vytvoření půdy pro poválečný útěk, vyhánění a nucené vysídlení.
III
Česká strana lituje, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny. Zejména lituje excesů, které byly v rozporu s elementárními humanitárními zásadami i s tehdy platnými právními normami, a nadto lituje, že bylo na základě zákona č. 115 z 8. května 1946 umožněno nepohlížet na tyto excesy jako na bezprávné a že následkem toho nebyly tyto činy potrestány.

5. Německá strana tedy už před šestnácti lety jménem a vahou demokratického státu „přiznala zodpovědnost“, „lituje utrpení a křivd“, „vzdává čest obětem.. a těm, kdo kladli odpor“ a „je si vědoma“, že poválečné události byly důsledkem „nacionálněsocialistické politiky násilí vůči českému lidu“.

6. Ještě v únoru 2013 si český premiér z obav před domácí nacionálně socialistickou politickou spodinou nedovolil přečíst ani úplný text šestnáct let starého odstavce článku III,, schváleného dávno Poslaneckou sněmovnou. Česká strana - „Zejména lituje excesů, které byly v rozporu s elementárními humanitárními zásadami i s tehdy platnými právními normami, a nadto lituje, že bylo na základě zákona č. 115 z 8. května 1946 umožněno nepohlížet na tyto excesy jako na bezprávné a že následkem toho nebyly tyto činy potrestány“.

7. V roce 2013 je pro české nacionální socialisty všech barev stále ještě nemyslitelné přiznat, že pro civilizovaný národ je nemožné schvalovat, omlouvat, a odmítat potrestání zločinů především z období divokého vyhnání na jaře a v létě roku 1945, jako jsou:

- Plánování, organizování a provádění brutální etnické čistky, kde jediným znakem viny byl jazyk a jím definovaná národnost

- Využití státní moci, včetně zákonodárné, soudní a všech státních orgánů, včetně armády a bezpečnostních složek v době míru, k jejich provedení

- Vědomé vytvoření bezprávného stavu, umožňujícího nekontrolované a tolerované násilí proti civilním osobám, s důsledkem mnohačetných vražd, znásilnění, vyhánění, ponižování a utrpení, včetně dětí, těhotných žen a starců.

- Úmyslné amnestování všech těchto činů v roce 1946, a to v rozporu s dokumenty Organizace spojených národů, kterými v té době už Československo bylo vázáno.

Řečeno lidsky: Kdokoliv, kdo z šovinistických pohnutek ještě dnes v neúctě k lidskému životu schvaluje nebo omlouvá vraždy kojenců a malých dětí (Švédské šance, Postoloprty) znásilňování nezletilých (lágr Hanke u Ostravy) a tisíce dalších aktů pomsty na nevinných, je českým nacionálním socialistou, tedy nacistou. Byli to totiž zatím jenom ruští komunisté a němečtí nacisté, kdo věřili, že k lepším zítřkům a spravedlnosti se lze provraždit. Demokrat si nemůže myslet, že rozbít pažbou pušky hlavu malého dítěte (exhumace hromadného hrobu Postoloprty) napomáhá rozvoji demokracie, právního prostředí a lidských práv. Právě proto jsou dnes v mezinárodním právu zakotveny principy nepromlčitelnosti válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidia.

Pro válečné veterány a lidické děti mám celoživotní hlubokou úctu. Snažím se chápat jejich důvody pro jejich dnešní ne příliš informovaný, nedemokratický a ne příliš lidský přístup. Připomínám si, že skutečný hrdina protinacistického odboje Jan Wiener, muž mimořádně spravedlivý a statečný, o odsunu říkal: „Československá armáda je jediná, která se ještě neomluvila za to, že se po válce nechala zneužít k vraždění civilistů“. Nebo je Vám ještě dnes jedno, že Vaším jménem tento stát nechal vraždit děti?

P.S. Znovu opakuji, že nepojednávám o odsunu jako takovém, ale o etapě „divokého vyhánění“ v roce 1945.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy