Hrozné dilema poučené rodičky

04. 10. 2007 | 17:39
Přečteno 26955 krát
Rodička, která se na porod nijak nepřipravuje, to má v Čechách jednoduché. Důvěřuje lékařům a prožívá klidně své těhotenství. Naše porodnictví je přece podle statistik úmrtnosti jedno z nejlepších na světě, tak čeho se bát? Zvědavá rodička to má mnohem těžší. Chce být poučena a studuje různé zdroje. Velmi rychle pak zjistí, že existuje poměrně dost zkušených odborníků, kteří mají ke klasickým porodnicím mnoho velmi závažných výhrad. Pokusím se tyto výhrady stručně shrnout.

Prostředí a personál
Michael Odent, zkušený porodník, který vedl přes třicet let porodnické oddělení ve francouzské nemocnici, považuje klasickou porodnici za nevyhovující, protože je v ní málo klidu a pocitu bezpečí, mnoho lidí a rušivých momentů, příliš přístrojů a moc světla. Proč by měly tyto faktory porodu vadit? Odent upozorňuje ve své knize Přirozený porod na to, že člověk je savec, a potřebuje tedy k bezproblémovému porodu i podobné podmínky. Savčí samice se během porodu přesune na místo, kde se cítí maximálně bezpečně, tedy do ticha, klidu, stranou od ostatních a většinou rodí v noci, tedy ve tmě. Pokud takové podmínky nemá, porod odkládá. Odent zdůrazňuje, že např. to, že se žena cítí být pozorována, je jeden z nejrizikovějších faktorů pro zpomalení porodu a že pravděpodobnost porodních komplikací roste s počtem osob přítomných u porodu. Ptala jsem se na to veterinářky, specialistky na koně. Potvrdila mi, že praxe je skutečně taková. Koně rodí většinou v noci. Stačí, aby kobylu ve stáji někdo hlídal a může odložit porod o několik dnů, ale i týdnů. Proč takovou jednoduchou věc nedokáže respektovat medicína lidská? Odent také zdůrazňuje, že porod řídí primitivní část mozku, kterou ovšem mluvení, vyplňování dotazníků, sledování chodu monitoru, ostré světlo apod. vyřazuje z provozu a tím zpomaluje porod. Proto se může stát, že po příjezdu do porodnice, kde je mnoho lidí, vzruchů a klasické medicínské prostředí, se porod zastaví. Primitivní mateřský instinkt se prostě nedá rozumem přebít. Aby porod proběhl bez komplikací, doporučuje Odent, aby žena rodila v malé místnosti zařízené velmi civilním způsobem, v šeru, klidu, ve zcela svobodné poloze, za tiché asistence co nejméně osob a bez zbytečného připojení na monitor. Otázka zní:dokáže toto průměrná česká porodnice ženě poskytnout?
Domino efekt
To, jak je použití některých medicínských postupů mnohdy kontraproduktivní, vysvětluje ve své knize Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu americká porodní asistentka Henci Goer. Její kniha podložená velkým počtem medicínských fakt nabourává velmi přesvědčivým způsobem naši idealistickou představu o moderním porodnictví. Goer vysvětluje, jak se komplikace a tedy i lékařské zákroky řetězí. Nastoupí první lékařský zákrok, který vyvolá potřebu dalších a dalších zásahů. Pokud se porod třeba kvůli psychickému stresu v porodnici zabrzdí, je tu velká pradvěpodobnost, že lékaři použijí k urychlení porodu syntetický hormon oxytocin. Oxytocin ale může vyvolat rychlý nástup velmi silných kontrakcí. Kvůli silným kontrakcím může monitor nahlásit, že dítě má problém. Řešením je císařský řez. Lékaři pak v rozhovorech říkají: Neumíte si představit, co všechno se může během porodu stát, a používají to jako argument ve prospěch porodu v porodnici. Nevypadá to ale spíš tak, že moderní porodnice si mnoho problémů vyrobí, aby si je pak mohla sama vyřešit a být pyšná, jak zachránila matku i dítě?
Matka a dítěte
To,co moderní porodní systém nedokáže dostatečně respektovat, je také vztah matky a dítěte, který medicína zbytečnými zásahy narušuje. V průběhu přirozeného porodu produkuje ženské tělo mnoho hormonů, které mimo jiné ovlivňují i navázání vztahu mezi matkou a dítětem, či schopnost ženy kojit. Pokud dojde k aplikaci umělých hormonů, přirozená hormonální rovnováha se narušuje, což logicky může mít negativní vliv jak na psychiku matky, tak dítěte. Samostatná kapitola je pak císařský řez a epidurál, protože absence bolesti či vaginálního porodu znamená i absenci některých hormonálních pochodů. Michael Odent dává ve své knize Láska jako věda za příklad ovce, které, pokud rodí v epidurálu, odmítají se starat o svá mláďata. Druhým problémem je to, co se děje hned po porodu. Matka i dítě by měly být v absolutním klidu, naprosto nerušeni okolím. Dítě by mělo ležet u matky a poprvé se přisát k prsu. Jak víme ze zvířecí říše, po narození probíhá tzv. imprinting. Vzniká zde pouto mezi matkou a mládětem. Dítě by se tedy v žádném případě nemělo ani na minutu od matky oddělit a už vůbec ne v první hodině po porodu. Každé i sebemenší odloučení je pro dítě trauma, i když moderní medicína si to nechce připustit. Bohužel, dítě je po porodu podrobováno pediatrickému vyšetření a je téměř pravidlem, že je za tímto účelem odnášeno. Někdy je pryč dvacet minut, někdy i dlouhé hodiny. Pokud takouvou věc uděláte ovci, je velká pravděpodobnost, že už své mládě nepřijme zpátky. Proč takové věci děláme dětem a ženám?
No a co
No a co, řekne si teď mnohý čtenář. Dítě je na světě, matka také žije, oba si sice zažili trochu nepohodlí, ale to nevadí. Matka zapomene a dítě si stejně nic nepamatuje. Profesor Grof, slavný český psychiatr působící v USA, si myslí pravý opak. Grof je otcem holotropní terapie (Havlovi profesoru Grofovi letos udělili cenu - článek na Aktuálně najdete zde) , prostřednictvím které se člověk dokáže na svoje zážitky z porodu rozpomenout. Grofovi pacienti popisují svoje zážitky z porodu jako obrovské trauma, které podle Grofa nemá obdoby. Srovnatelným traumatem by snad mohlo být pouze brutální fyzické zneužití v dětství. Podle Grofových poznatků vnímá novorozenec všechno mnohem, mnohem intenzivněji, než dospělý. Vzniklá emocionální traumata ale nezůstanu ve vědomí, jsou přesunuta do nevědomí a ovlivňují nás celý život. Z tohoto pohledu se ovšem mnoho věcí, které se dějí v porodnici, jeví jako velmi nerozumné. Odloučení, světlo, hluk, chlad, injekce, manipulace cizími osobami, to vše může dítě vnímat velmi negativně. Porod samotný je trauma, tak proč ho dítěti ještě prohlubovat?
Znepokojivé výzkumy
Jsou tu ale i další nepříjemné zprávy. Nárůst lékařských zásahů, vyvolaných porodů a císařských řezů způsobil, že se začalo zkoumat, jaký vliv mají tyto zásahy na lidské zdraví. Na povrch se začínají dostávat alarmující zprávy. Vědecké studie nacházejí souvislosti mezi vyvolaným porodem a autismem, mezi různými porodními komplikacemi a sebevraždami mladistvých či schizofrenií, mezi císařským řezem a vznikem alergií a astmatem, stejně jako mezi léky použitými při porodu a pozdějšími drogovými závislostmi. Odkazy nejen na tyto studie, ale i na mnoho dalších najdete zde. Vše je zde přehledně seřazeno do klíčových slov. Stačí pouze kliknout na vybrané slovo, např. anorexie, a hned zjistíte, že existují nejméně dvě studie, které dávají tuto nemoc do souvislosti se způsobem porodu. Čím více lékařských zásahů, tím větší riziko anorexie, tvrdí studie. Ještě stále vám připadá porod v porodnici jako mnohem bezpečnější než porod doma?
České porodnice
Jak funguje průměrná česká porodnice? Na stránkách sdružení Aperio jich je uvedeno 102, pokud si dáte jako vyhledávací kritérium samostatný porodní box, vyčkávací přístup personálu a neustálý kontakt matky s dítětem, vyjede pouze 26 porodnic. Počty vyvolaných porodů se pohybují podle údajů z webu Aperia od 5 do 40 %, počty císařských řezů od 7 do 28 % a mnoho žen, někde i 80%, musí stále absolvovat bolestivé nastřižení hráze, cože je praktika téměř zbytečná, jak dokazuje praxe např. Vrchlabské porodnice. Jak funguje kvalifikovaný český porodník dobře dokumentuje mail, který mi poslal vedoucí lékař jedné pražské porodnice. V mailu jsem se ho ptala, zda u nich mohu rodit v tichu, šeru, soukromí, ve zcela svobodné poloze a bez toho, aby dítě odebrali pryč kvůli pediatrickému vyšetření.Ćást jeho odpovědi cituji: „Popravdě řečeno nechápu, že jsou pro vás uvedené fakty důležité. Pro mne jsou důležité jiné fakty, které se týkají hlavně bezpečí matek a jejich dětí: přítomnost zkušeného porodníka, možnost monitorace stavu plodu, dostupnost anesteziologa při případných komplikacích." Typický porodník, všechno chce mít pod kontorlou a pod přístroji a předpokládá samé průšvihy. Ano, pokud se jedná o závažné stavy, je takový přístup nutný a práce lékaře je nezastupitelná. Jenže porod je v devadesáti procentech přirozený proces, stačí mu připravit přirozené podmínky a počkat, příroda vše zařídí.
Co si vybrat?
Jsem zastánkyní přirozeného porodu. Mám k tomu mnoho rozumných důvodů. Stojím tedy před velmi nepříjemnou volbou, rodit doma a riskovat udušení dítěte, což jsou argumenty proti domácímu porodu, které čeští lékaři velmi striktně prezentují v médiích a nebo rodit v porodnici a riskovat, že se mi narodí dítě autistické nebo že se v osmnácti zastřelí ?

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy