Jak se dělá grafika TEDxPrague aneb Vezměte tužku do ruky a zkuste to!

08. 03. 2012 | 21:49
Přečteno 7408 krát
Vloni v létě mi známý na oslavě svých narozenin vyprávěl o báječné konferenci plné inspirativních myšlenek hodných šíření, kterou v Praze spolupořádá.

Znělo to natolik lákavě, že jsem mu o pár měsíců později nabídla své grafické služby i polygrafické know-how. Zadarmo a nezištně jsem se pustila do příběhu, který probíhal zcela v režii letošního tématu, totiž Není na co čekat.

kus webové hlavičky TEDxPrague 2012
kus webové hlavičky TEDxPrague 2012


Přišla jsem s nápadem, kterému postupně všichni propadli: postavit grafiku celé akce na „sketches“ a „sketchnotes“, tedy na kresbičkách a kreslených poznámkách. Pokud vám to nic neříká, vzpomeňte si na dlouhé telefonáty nebo nudné porady, při nichž si zapisujete poznámky a pod rukama vám kromě nich vyrostou i roztodivné obrazce – dokonce tu a tam pečlivě vyšrafované nebo lemované obloučky.
Asi máme nějak v mozku zakódované, že když k psanému textu přibude ještě nějaké to kreslené zaříkávadlo, lépe si danou věc zapamatujeme. Kreslíme bezděčně, uvolněně, u toho posloucháme toho druhého a svůj projev nehodnotíme. Kdybychom to měli zopakovat později na požádání, zasekneme se. Vždyť přece neumíme kreslit!
blok 1 - Co nás brzdí
blok 1 - Co nás brzdí

1. Co nás brzdí
Původně jsem si to myslela i já o sobě. Tedy… kdysi jsem na střední výtvarnou školu přišla jako nadšená kreslířka, ale odcházela jsem s přesvědčením, že kreslit neumím a nebudu (ač jsem měla výborné známky). Opakované odmítnutí na AVU mě v tom utvrdilo a následujících téměř dvacet let jsem tužku do ruky vzala jen, když bylo třeba napsat pohled nebo seznam na nákup.
Zlom nastal, když měla moje dcera rok. Některé děti řeknou coby první slovo „máma“, „bába“ nebo „táta“ – první slovo mojí dcery bylo však „krtek“. Musela jsem tu potvoru kreslit všude a vším. Nacvičila jsem si pár tahů a ona se třásla nadšením, když jsem začínala hromádkou, z ní lezly packy, pak se objevilo tělo s nosem… Krtek jako „značka“ byl ve všech knížkách, schovával se v diáři, hromádku měl na židličce, venku v blátě i ve sněhu, krtčí zaklínadlo fungovalo dokonce i místo dudlíka. Stále jsem u sebe nosila blok a tenkou fixku a ve frontách a čekárnách jsem kreslila. Krtka brzy vystřídali ptáčci, pejsci a kočičky, kytky a stromy. Vrcholem byly samozřejmě figurky. Nejdřív táta, pak máma a holčička. Zprvu to byly celkem obludy, ale pak se začaly svým předlohám podobat. Nekonečné opakování vytrénovalo ruku a dcera mi pomohla překonat můj blok. Pro ni byly moje „sketches“ natolik dobré, že s figurkami začala hrát divadlo, mluvila na ně a ony jí odpovídaly. Když se jí po tátovi stýskalo, přinesla si ho a vyprávěla mu.

loutky mé dcery
loutky mé dcery


Klientovi bych ale samozřejmě svoje kresbičky nenabízela, měla jsem na to své osvědčené spolupracovníky, kteří umí kreslit doopravdy.
blok 2 - Víme, jak na to
blok 2 - Víme, jak na to

2. Víme, jak na to
Když jsem pro TEDxPrague odprezentovala nápad používat místo fotek a rámečků hlavně jednoduché kresbičky, věděla jsem přesně, koho s kreslením oslovit, aby to dopadlo skvěle. Ale ta dáma neměla čas… Nevadí, vím přece o řadě dalších ilustrátorů, nabídku nemohou nepřijmout – tak krásný a kreativní projekt!
Dostávala jsem jedno odmítnutí za druhým. A čas běžel. Členové týmu už tlačili na první kresbu.
S hrůzou v očích jsem šla koupit fixy a čtvrtky. Jestli teď vážně rychle někoho neseženu, budu to muset nakreslit sama! Polil mě studený pot.
Možná by bylo jednodušší říct: „Nápad dobrý, ale nemá ho kdo zrealizovat, tak promiňte, já odstupuji.“ Ale proč to vzdávat, když jsem to ani nezkusila? Prostě si sednu a nakreslím tu mizernou kresbičku. To se prostě nějak povede. Ty další už nakreslí někdo jiný.
Sedím hodinu, před sebou skicák, pauzáky, vyrovnané fixy, tužky… a surfuju. Brouzdám už druhou hodinu. Zaskočím si na oběd, napíšu pár mailů, někomu zatelefonuju. Sbalím to, jdu domů. Dneska se to nepovedlo.
Další den si připravím kreslení hned na ráno. Prostě začni! Přesvědčuji se důrazně. Navrhnu místo toho grafiku nové knížky a zalomím 150 stran, začnu psát manuál pro jednu firmu, zanáším korektury… Prostě zásek. Grafické peklíčko. Don’t think, act! Ale jak? Čas běží…
K večeru si konečně nakreslím kompozici. Na další papír zkusím lehce přiložit tužku a načrtnu první kousek. Jde to, musím tu odvahu podpořit, rychle čmárám další, až je to hotové. O nic nejde, kdyžtak mě s tím vyhodí.

early birds - první kresba
early birds - první kresba

Návrh přijat téměř bez připomínek. Kresbu chtějí ihned vložit na Facebook. Jsem ohromená. Zvládnu to. Prostě začnu jen čmárat. Kreslení se dostaví.
blok 3 - Hrdinové kolem nás
blok 3 - Hrdinové kolem nás

3. Hrdinové kolem nás
Jeden kreslíř se nakonec přece jen chytil. Lákal ho projekt i spolupráce. Chvíli trvalo, než jsme se sladili, ale pak to začalo skvěle fungovat. Střídali jsme se, vymýšleli obrazy, kreslili. On levou a já pravou rukou. On tuší, já černou fixou a tužkou. Téměř dokonalé spojení. První hrdinové, eskymáci s ploutvemi, byli na světě. Spolu s blonďatou turistkou pluli ve vzdušném korábu a žádný mrak je už nemohl zastavit. Strašně nás to bavilo a vzájemně jsme se podporovali.

vstupní plachta Archa
vstupní plachta Archa

Pak mě napadlo, že program, který účastníci dostanou do ruky, by mohl být celý kreslený. Žádné fotky přednášejících. Jen kresby. Progooglujeme je, něco si na ně zjistíme a pak to hodíme na papír. Bavili jsme se jak nikdy předtím. A taky dřeli jak koně.
Bárta - přednášející. program.
Bárta - přednášející. program.

Dopadlo to líp, než jsem si představila. Kresbičky pak kolovaly po internetu a já navrhovala další a další díly příběhu TEDxPrague grafiky. Téměř stovka figurek padla na animovanou upoutávku, kreslilo se pro Cinema večírky v Bio Oku, mobilní web, trička a tašky.

návrh na Cinema II - Petr Koubský
návrh na Cinema II - Petr Koubský


Kresbičky a známé postavy eskymáků poskakovaly na lodi ve veškeré inzerci, na dekoraci Archy, při prezentaci průvodců jednotlivými bloky. Nakonec pluly mezi mraky i kolem dokola scény.

registrace Archa - Foto: Peter Struckel
registrace Archa - Foto: Peter Struckel


navigace Archa - Foto: Karel Tůma
navigace Archa - Foto: Karel Tůma


scéna Archa - Foto: Peter Struckel
scéna Archa - Foto: Peter Struckel


Asi by se všechno dalo udělat jinak a lépe, to jistě ano. Co na tom, že nebylo všechno dokonalé a vyhlazené. Mělo to vlastní tvář, začalo si to žít svým životem. Nejdůležitější však pro mě osobně bylo překročení vlastního stínu. Rozpustila jsem v sobě to, co mě brzdilo, a vyhrála jsem – nad svým vlastním strachem.

Příběh letošního TEDxPrague se při jeho přípravách doslova odehrál ve mně. Moje osobní „myšlenka hodná šíření“ tedy zní: „Chcete-li něco dělat, a nevěříte si, prostě začněte. Pusťte se do toho. Zkuste to. Nevadí, že to napoprvé nevyjde. Vyjádřeno slovy Jacka Nicholsona z Přeletu nad kukaččím hnízdem: ‚Aspoň jste to zkusili. Aspoň jste to, kurva, zkusili.‘“

Kresby: Jana Štěpánová a Roman Kriegel
Grafika: Jana Štěpánová, RedGreenBlue
Foto: Karel Tůma, Peter Struckel




Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy