Kauza ProMoPro je jako ze seriálu "Jistě, pane ministře!"

16. 06. 2011 | 12:42
Přečteno 3951 krát
Dnes - v den stávky - je na programu mimořádné sněmovní schůze jednací bod "Informace o podezření z plýtvání prostředků na předsednictví v Radě EU" - tedy o kauze ProMoPro, se kterou je spojen jeden ze symbolů vlády Petra Nečase, ministr obrany Alexandr Vondra. Jeho vymlouvání na mě působí jako vystřižené ze seriálu "Jistě, pane ministře!"

Projev Jiřího Paroubka ze sněmovního jednání o kauze ProMoPro

Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, tedy její zbytky, vážené kolegyně, vážení kolegové, dámy a pánové!

Je skoro symbolické, že v tento den, kdy naše země žije stávkou, projednáváme kauzu ministra obrany Alexandra Vondry. Ptáte se proč? Protože on je symbolem této vlády. Vlády, kterou tvoří strany, které před volbami slibovaly, že nezvýší daně, nerozdělí zdravotní péči na péči pro chudé a bohaté, nezprivatizují důchody, nezruší stavební spoření, budou bojovat s korupcí, budou naslouchat lidem a věci řešit konsensuálně, i s opozicí, aby po volbách učinily pravý opak toho.
Vláda rozpočtové odpovědnosti, práva a boje s korupcí, to si vláda Petra Nečase dala hrdě do svého názvu ve svých počátcích.

Vláda rozpočtové odpovědnosti, práva a boje s korupcí. Opakuji to proto, aby po roce vládnutí této vlády vynikla ta absurdita. Dámy a pánové, to není vtip. Tak se opravdu tato vláda chtěla nazývat. Dnes už ovšem skromně mlčí.

Skoro jako ze seriálu „Jistě, pane ministře!“, kde sir Humphrey zástupci voličů, tedy ministrovi, vysvětluje, že čím méně se něčím chcete opravdu zabývat, musíte to pokud možno dát do názvu a hodně o tom mluvit. Myslím si, že při pohledu na Petra Nečase nebo Alexandra Vondru a jejich výkony tento skvělý britský seriál bledne a Česká televize by měla uvažovat o české verzi. První díl by mohl pojednávat např. o kauze ministra obrany Alexandra Vondry. On se nám totiž snaží namluvit, že je takovým Jimem Hackerem, kterého řídili a řídí všemocní úředníci a jako místopředseda vlády České republiky, cituji jeho vlastní slova, v kauze ProMoPro „o ničem nevěděl, nic nerozhodoval a nic nepodepisoval“.

Dámy a pánové, to nám s vážnou tváří říká ministr vlády, kterému nad hlavou jako svatozář svítí „vláda rozpočtové odpovědnosti a boje s korupcí“, notabene ministr obrany! Myslím si, že není podstatné, zda měl v kauze ProMoPro Alexandr Vondra přímo prsty. Ostatně policejní vyšetřování ukáže, zda tam dokonce může být i komplicita kriminální. Podstatné je, že Alexandru Vondrovi nepřijde divné, že jako místopředseda vlády, cituji, „o ničem nevěděl, o ničem nerozhodoval a nic nepodepisoval“. On se dokonce svou neschopností hájí!

Dámy a pánové, venku, po celé zemi stávkují lidé za svá práva. Vláda, v níž je ministrem obrany Alexandr Vondra, se jim vysmívá, dokonce se je ministr vnitra Kubice pokoušel zastrašovat hrozbou policejního zásahu. Svých práv se domáhají třeba řidiči autobusů či strojvedoucí. Představte si, že by takový autobusák či strojvedoucí způsobil na autobusu či vlaku škodu a s vážnou tváří se hájil způsobem á la Vondra, tedy milý pane vedoucí, autobus či vlak jsem zničil, protože jsem se za jízdy místo řízení procházel mezi pasažéry, ochutnal jejich svačinu, zkoušel měkkost sedaček a rozdával jsem úsměvy. O tom, že na tachometru bylo 120 a řítili jsme se do protisměru, jsem proto fakt nic nevěděl, nic jsem nerozhodoval, nic jsem nepodepisoval. Myslíte, že by mu takové vysvětlení prošlo?

Zkuste jít ven, pane ministře Vondro, běžte ven a postavte se před ty lidi, jimž ordinujete utahování opasků a zkuste jim říci, že jste prošustroval půlmiliardy z jejich kapes, protože jste přece „nic nevěděl, o ničem nerozhodoval a nic nepodepisoval“! Běžte jim vysvětlit, proč oni mají šetřit, utahovat své řemeny, aby pak jakýsi Vondra a tyhle ušetřené peníze, ať už vědomě či nevědomě, prohnal účty v daňových rájích, protože nic nevěděl, o ničem nerozhodoval a ani nic nepodepisoval! My se vám tady, pane Vondro, zasmějeme, ale ti odboráři – a já se jim nedivím – by vám odpověděli na rozdíl od vás chlapsky: dostal byste tu pověstnou Werichovu poslední facku, která vám asi schází do dobré výchovy. Myslím to pochopitelně s tou fackou obrazně.

Dámy a pánové, jsem ze srdce rád, že už se pan ministr Vondra uzdravil, že má páteř v pořádku. Na cestě do Iráku se nám uzdravil. Tak bych mu doporučoval, aby mezi ty odboráře raději nechodil. To by totiž mohlo mít za následek, že by se opět mohl vrátit na lůžko Vojenské nemocnice, kde by mu sličná sestřička musela opět dělat masáže a vařit čaj a my bychom zase museli čekat na jednání. Bohužel, doktora Grünsteina z „Osudů dobrého vojáka Švejka“, který by panu Vondrovi naordinoval klystýr a chinin, ve Vojenské nemocnici už dnes nemají, takže by nám znovu nezbývalo než čekat.
Čekat na to, až nám pan ministr vysvětlí, proč jeho podřízení zajišťovali služby ozvučení a tlumočení pro české předsednictví až na poslední chvíli, konkrétně v srpnu 2008, když o konání českého předsednictví se vědělo léta a s tímto byla také funkce místopředsedy vlády pro evropské záležitosti v lednu 2007 zřizována. Doufám, že nám pan ministr Vondra nebude opět tvrdit, že o českém předsednictví v té době „nic nevěděl, o ničem nerozhodoval a nic nepodepisoval“.

Dámy a pánové, doufám, že se také dočkáme věrohodného vysvětlení rozporu mezi slovy pana ministra Vondry, že se v zakázce pro ProMoPro nijak neangažoval, když tehdejší šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina veřejně, pro Lidové noviny prohlásil, že u něj ve prospěch firmy ProMoPro pan Vondra, tedy vicepremiér, osobně intervenoval. A to dokonce tak, aby antimonopolní úřad dal dobrozdání, že se nemusí vypisovat výběrové řízení!

Pan ministr Vondra by měl také jasně vysvětlit, proč jeho bývalí podřízení tvrdí, že byl o všech věcech týkajících se zakázky pro firmu ProMoPro informován, což dokladují například zápisy z porad, na nichž je třeba smlouva s firmou ProMoPro dávána panu ministrovi Vondrovi na vědomí. Výmluva, že o zakázce ve výši skoro poloviny rozpočtu na pořádání předsednictví nic nevěděl, neobstojí, neboť jak poukázal týdeník Euro, pan ministr Vondra si osobně zkoušel měkkost sedaček limuzín a dělal ochutnavače pokrmů, degustátora. Pokud by opravdu Alexandr Vondra věnoval více času svému degustátorskému jazýčku a luxusu pro své ctihodné ministerské pozadí, než aby si dal pozor, kam mu putují stamiliony za ozvučení a tlumočení českého předsednictví, měli bychom jeho služby nabídnout některé z cateringových firem. Anebo mu doporučit, zda by své pozadí nenabídl k reklamním účelům pro nějakou značku limuzín, třeba se nám pak nějaká ta prošustrovaná koruna vrátí zpět do státního rozpočtu. Pozadí za půl miliardy, to si myslím, by byl reklamní trhák. Slogan by mohl třeba znít „Vondra – jak se vám líbí?“. Když vidím pana Vondru a přečetl jsem si podrobnosti o tom, s jakou péčí dohlížel na výběr aut, hned bych o nákupu takového vozu přemýšlel.

V neposlední řadě mne také velmi zajímá, jak si vysvětluje, že jeho podřízení už v listopadu a prosinci 2008 signalizoval v zakázce pro ProMoPro problém, snažili se cenu snížit, jak dokládají dokumenty, ale pak pan majitel firmy ProMoPro pohrozil schůzkou s panem Vondrou a následně dotěrní úředníci dali pokoj. Podotýkám, že ten pokoj dali jen do té doby, než se pan Vondra poroučel, i se svým mlsným jazýčkem a luxusním pozadím za půl miliardy, z funkce díky tomu, že Topolánkova vláda ztratila důvěru Poslanecké sněmovny. Všechny zmíněné dokumenty, které tyto zajímavé rozpory a nesrovnalosti popisují, byly zveřejněny na serveru Vaše věc. Klíčové ovšem vidím toto: Nemyslím, že úkolem ministra je odpovídat za to, zda jsou čísla na faktuře správně sečtena, či zda objednaná služba byla uskutečněná. Tedy nemyslím si, že ministr může odpovídat za věcnou či formální správnost faktury, ale politickou odpovědnost za svůj tým má a nese.

Dámy a pánové,

venku, po celé zemi lidé dávají najevo této vládě, že s ní nesouhlasí, že je podvedla a že je štve, aby to byli opět jen a pouze oni, co budou jako ovce neustále nejen stříháni,ale že se jim přitom sedře i kůži z těla, aby pak přišel pan Vondra, pan Dalík, Kalousek či Nečas a tuhle jejich vlnu si šoupnul pod triko a rozjel se na svou vilu v Toskánsku anebo jinam. Ano, ta stávka je politická, pane Nečasi, Vondro, Bárto, Johne a Kalousku. A proč vlastně ne. Ti lidé vám chtějí říci, že vás mají dost. Že mají dost vašich lží, kdy jim před volbami slibujete něco jiného, než pak děláte. Že mají dost vašich zlodějen a drzosti, se kterou se pak vymlouváte. Ti lidé mají oprávněně dost toho, aby dotovali pohodlnost vašich pozadí, vaše mlsné jazýčky, vaše jachty a vily v Toskánsku či na Hradčanech! To, že tady pánové Kalousek s Johnem a Bártou nejste, neznamená, že nejste stejní, jako ministr Vondra. Jste stejní, možná někteří z Vás ještě horší, protože si hrajete na svatoušky a nemáte ani odvahu říci tady svému vládnímu kolegovi, že už s ním nechcete hrát kuličky, protože se zesměšnil. Jste stejná parta. Parta, co chce vytunelovat tento stát, zprivatizovat ho pro své kamarády Šťávy, pro své bezpečnostní agentury, ať ji vlastní Bárta nebo Kubice, pro své jachty a vily v Toskánsku. Ti lidé venku mají plné právo stávkovat a vaše drzost, s jakou na jejich akci reagujete, je jen projevem vaší slabosti! Vždyť jste jako z filmu „Hoří, má panenko!“ - čím více bojujete s korupcí, čím více zhasínáte, tím víc se stát řítí do ještě většího dluhu. Vondra je jenom ten, co když se rozsvítilo, byl zrovna se šiškou tlačenky na place. Vážená vládo, zvoní vám hrana, a pokud to neslyšíte, upřímně vás lituji. To, že tady všichni nejste a předhodili jste jednoho z vás, neznamená, že na vás nedojde řada.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy