Ještě jednou několik poznámek k podstatě penzijní reformy

10. 12. 2009 | 14:15
Přečteno 7721 krát
Včera(9.12.2009) jsme měli opět možnost sledovat další díl rozpočtového běsnění české poslanecké sněmovny. V posledních letech se tato záležitost opakuje se železnou pravidelností, tudíž nemělo by nás to příliš překvapovat. Pravda je, že na pozadí finanční a ekonomické krize a zejména v kontextu chmurných vyhlídek na léčbu chronické schodkovosti českých veřejných financí, by člověk čekal přeci jen větší pokoru a střídmost poslanců při rozhodování o cizích penězích /rozuměj penězích daňových poplatníků/. To je ovšem téma spíše pro hlubší politologickou či politicko-ekonomickou úvahu, do které se právě teď nechci pouštět. Odkazuji např. na zajímavý text Davida Marka v dnešním(10.12.2009) E15: http://www.e15.cz/nazory/komentare/jak-se-vyhnout-recke-ceste


Raději bych drobně přispěl do debaty k tomu jaká by měla být terapie jednoho z nejčastěji zmiňovaných problémů veřejných financí – penzijního systémů. V proslovech politiků, v mediích i na odborných setkáních se ve všech pádech skloňuje důchodová/penzijní/ reforma jako jeden z nezbytných domácích úkolů k řešení narůstajícího zadlužení českého státu.

Je to docela pochopitelné, když si uvědomíme, že na důchody jde víc než čtvrtina celého rozpočtu a stát už nestíhá přes tzv. sociální pojištění (rozuměj důchodovou daň) vybírat dost peněz na to, aby měl důchody z čeho platit. A to je ona důchodová daň v Česku jedna z nejvyšších na světě (28% hrubých mezd). Přesto, že důchodci příští rok (2010) nedostanou přidáno ani korunu navíc (vzhledem k nesplnění inflační valorizační podmínky), bude muset státní rozpočet vydat na důchody oproti letošku o 8,5 miliardy víc než letos. Důvodem je to, že vzhledem k demografickému vývoji i v roce 2010 přibude cca 30 – 40 tisíc nových klientů České správy sociálního zabezpečení (dále jen ČSSZ). Navíc v průměru jsou důchody nových důchodců signifikantně vyšší než je průměr u celkové seniorské populace.

Slovnímu spojení důchodová /penzijní/ reforma se tak, v duchu „headlinové“ (rozuměj povrchní) komunikace dnešních medií, pomalu ale jistě dostává povahy jakéhosi tajemného všeléku či téměř bezbolestného řešení, jehož příchodu na svět brání pouze nepoučení politici. Pravda je ovšem docela prostá a také poněkud drsnější.

Český důchodový systém funguje na principu průběžného financování (anglická zkratka PAYGO – pay-as-you go, česky plať jak jdeš), kdy aktuální ekonomicky aktivní generace platí již zmíněnou důchodovou daň, z jejíhož výnosu jsou obratem financovány důchodové dávky současných důchodců (tedy klientů ČSSZ). Předpokládá se, že stejně tak důchody pro dnes ekonomicky aktivních generace budou v budoucnu platit, ti kteří budou v budoucnu plátci daní.
Potud je vše v pořádku, drobný problém nastává vzhledem k tomu, jaký demografický vývoj čeká českou populaci (a nejenom ji) v nejbližších desetiletích. Tady doporučuji stránky Českého statistického úřadu a výstupy z jejich nedávné demografické projekce: http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/stromy_zivota_do_roku_2066

Pro důchody je podstatné to, že se počítá s tím, že zatímco dnes na jednoho příjemce důchodové dávky má ČSSZ ve své databázi cca necelé 2 (slovy dva) plátce důchodové daně, v roce 2050 to v souladu s demografickými předpoklady bude pouze jeden plátce na jednoho důchodce.
Z toho vyplývá, jednoduchý závěr: je-li dnes při důchodové dani 28% průměrný důchod cca 50 % čisté průměrné mzdy, pak za 40 let to při stejné dani bude cca 25% čisté průměrné mzdy.

Aby mohl důchodový systém (PAYGO) dále fungovat existují jen dvě možná řešení, resp. jejich kombinace.
1. důchody se musí snížit
2. nebo se musí zvýšit důchodová daň

To první je v čisté podobě politicky téměř neřešitelné. K takovým opatřením se přistupuje až když je už opravdu hodně zle – viz např.dnešní Lotyšsko a Maďarsko. Proto se to všude na světě děje nepřímo postupným zvyšováním oficiální věkové hranice pro nárok na starobní důchodovou dávku, což ve výsledku znamená totéž.

To druhé je cesta, která je již dnes a jistě bude i do budoucna, zmiňována především z levé části politického spektra. V českých podmínkách je to, při již (v mezinárodním kontextu) enormním daňovém zatížení pracovního místa, nepochybně slepá ulička. Jejím výsledkem bude především zvýšení nezaměstnanosti, růst šedé a černé práce a tím i další úpadek příjmové základny důchodového systému.

Mnozí tedy vzhlížejí jako k univerzálnímu řešení k radikální penzijní reformě, která by spočívala v přechodu od stávajícího systému průběžného financování (PAYGO) k systému individuálních kapitálově krytých účtů, nebo-li k povinnému penzijnímu spoření. Vzhledem k omezenému času a zejména vlastním schopnostem si dovolím pominout vlastní argumentaci, která by se pokoušela doložit, že stárnutí populace je problémem pro důchody bez ohledu na způsob financování a odkazuji na stránku prof. Nicolase Barra z London School of Economics, kterého považuji za největší osobnost současné ekonomie veřejných financí na světě: http://econ.lse.ac.uk/staff/nb/index_own.html#pub.

Praktickým a velkým problémem tohoto řešení však zůstává způsob financování tzv. nákladů přechodu nebo-li tranzitivních nákladů. Ty vznikají tím, že je nutno nahradit nově chybějící zdroje financování důchodů stávajících seniorů, když umožníme aby současní plátci důchodové daně začali část či ( teoreticky) celou tuto daň ukládat na vlastní důchodové účty jako zdroj financování svého budoucího důchodového příjmu. Tyto náklady lze teoreticky financovat z následujících zdrojů:

• Zvýší se důchodová daň pro současnou generaci jejích plátců a toto zvýšení bude směřovat na jejich individuální penzijní účty nebo budou zvýšeny jiné daně a jejich výnos bude sloužit ke kompenzaci vzniklého výpadku v PAYGO.
• Sníží se výdaje na důchody či jiné veřejné programy.
• Zvýší se veřejný dluh, který bude v budoucnu uhrazen zvýšením daní či poklesem výdajů.
• Ve veřejných rozpočtech budou realizovaný jiné úspory.

Nebo ještě jinak, trochu praktičtěji; potenciálně lze zdroje financování tranzitivních nákladů hledat v těchto oblastech:
• Parametrické změny ve stávajícím PAYGO systému
• Zvýšení veřejného (státního) dluhu
• Příjmy z privatizace
• Růst HDP a z něho plynoucí vyšší příjmy veřejných rozpočtů

Je z toho více než zřejmé, že možnosti v tomto směru jsou v českém případě velmi omezené, resp. jejich dosažení je podmíněno mimořádným politickým úsilím a odvahou. To spočívá zejména v nutnosti přesvědčit voliče o nezbytnosti dlouhodobého řešení tohoto problému způsobem, který nepovede k dluhovému kolapsu veřejných financí a současně tím ke dramatickému narušení mezigenerační solidarity, jako nezbytného prvku fungování společnosti.

Abych nebyl špatně pochopen, nevolám po odmítnutí penzijní reformy fondového typu. ČR dnes patří mezi vyspělými zeměmi k těm, které jsou z hlediska budoucí stability penzijního systému nejhůře připraveny na prudké stárnutí obyvatelstva (viz Zpráva EK o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí již z roku 2006 http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/publication7903_en.pdf).
Český důchodový systém je téměř totálně závislý pouze na financování PAYGO, nemá prakticky žádné rezervy a politická reprezentace není schopna dospět k elementární shodě o budoucím dlouhodobém řešení.
Ať už toto řešení bude mít jakékoliv parametry je nad slunce jasné, že bez posílení důchodových úspor se v této zemi neobejdeme.

Penzijní reforma je v Česku trochu něco jako Yetti - Nikdo ho neviděl ale všichni o něm mluví. Důchodový systém a jeho nezbytné přizpůsobení však nejsou nic abstraktního. Důsledky toho zda je tento systém řízen dlouhodobě rozumně či nikoliv neseme a poneseme všichni ať už jako daňoví poplatníci, či jako jeho klienti. Je třeba přiznat, že změny v českém důchodovém zabezpečení probíhají téměř kontinuálně od počátku 90.let. Problém je však v tom, že tyto změny jsou zcela nedostatečné vzhledem k povaze změn prostředí, tj. zejm. demografie, které jsou za dveřmi resp. již pomalu vcházejí do dveří.

Část dnešní politické reprezentace odmítá byť jen otevřeně hovořit o výzvách, které před důchodovým systémem stojí a už vůbec nemá odvahu trvale prosazovat nezbytné přizpůsobovací kroky. Jsem svědky ignorance dlouhodobých trendů a neutuchajícího politického konjukturalismu (rozuměj populismu) typu návrh na 13. důchody, snah o opětovné zavádění profesních privilegií apod.

Tímto textem jsem chtěl pouze připomenout, že v životě není nic zadarmo a v případě penzijní reformy to platí zejména. Penzijní reforma, kterou nutně potřebujeme pro zachování mezigeneračního smíru v této zemi se nedá provést bez toho, aniž by se stala dlouhodobou prioritou č.1 české politiky a veřejných financí.



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy