Eliška měla svátek

06. 10. 2012 | 06:00
Přečteno 10102 krát
Na včerejšek připadl svátek Elišky, mimo jiné také vážené blogerky na Aktuálně.cz příjmením Wagnerové. Vzpomněl jsem si při té příležitosti na premiéra Petra Nečase, který za svátek demokracie označil den, letos v březnu označil den, kdy tato energická dáma odejde z funkce místopředsedkyně Ústavního soudu. Dovolila si tehdy komentovat negativní efekty, které přinášejí vládní reformy.

Potkal jsem ji „Pod Hodinami“, na rohu České a Joštovy, uprostřed kampaně oslovující voliče. Několik z nich se po hovoru vrátilo a k svátku jí přineslo růže z nedalekého květinářství. Nečasův hulvátský výrok (pravda, premiér od té doby přitvrdil do častování jiných termíny jako "debil", takže by se jeho prohlášení o březnovém svátku dalo chápat i jako jistý duh něžnosti k ženě, která si zaslouží víc než úctu za to, co již pro naši zemi a její občany udělala) použil časopis Rozrazil pro rozsáhlý rozhovor s ní, což u některých čtenářů vzbudilo naději, že ze zvolení Elišky Wagnerové senátorkou by mohlo Petra Nečase „picnout“ ještě dříve, než jeho vláda skončí v demisi. Aby nedošlo k mýlce, ono „picnutí“ zjevně nebylo míněno jako fatální zdravotní příhoda, nýbrž šlo jen o „picnutí“ plastikové, něco jako paintballové kuličky použité při atentátu na Sv. Václava. (A aby nedošlo k mýlce ani zde, vazbou „atentát na sv. Václava“ míním označení dne, nikoli oběti.)

Připraví voliči demokracii Nečasem avizovaný svátek?

Zajímavější než květiny mi ale přišly výsledky předvolebního průzkumu zveřejněného společností Sanep:

Předvolební preference Brno-město
Předvolební preference Brno-město


Zdá se, že na svátek demokracie je skutečně dobře nakročeno, i když na účasti každého voliče bude ještě příští a nejspíš i přespříští víkend hodně záležet. Z výsledků se zdá nepochybné, že si brněnští voliči jsou dobře vědomi toho, kdo z kandidátů do Senátu skutečně patří.

Z hlediska Nečasovy starosti o demokracii bychom se přitom mohli obávat pravého opaku. Vždyť z živých odpovědí kandidátů na otázky související s tím, jaká je vlastně role Senátu a co v něm senátor může pro občany naší země udělat (navštívil jsem tu, o které je referováno zde) jsou všichni kandidáti s jedinou výjimkou Elišky Wagnerové schopni dávat odpovědi, ve kterých je vidět, že jako kandidáti o náplni práce a pravomocích vlastně vůbec nic netuší (odpovědi prozrazovaly neznalost toho, že Senát nemá z ústavy řádné pravomoce týkající se státního rozpočtu, nebo si pletly korekční roli při přijímání zákonů s nezávazným debatním kroužkem profesních expertů), navzdory tomu, že jejich písemné předvolební materiály distribuované do schránek se tváří jinak (asi také psány někým jiným).

Jev srovnatelně vzácný s úplným zatměním Slunce

Předvolební preference ukazují, že občanské vědomí může mít mnohem adekvátnější pohled na to, kdo je vlastně české politice českým občanům potřeba, než zmíněná většina kandidátů. Pravda, situace je docela výjimečná. Pro voliče je možnost přispět je zvolení emeritní ústavní soudkyně, která se zřetelně zasloužila o posilování občanských svobod a důstojné postavení občana vůči státu, výjimečnou událostí, která v pokleslých poměrech české politiky přichází velmi zřídka. Jak bylo možné v brněnských ulicích slyšet, je možnost vhodit hlas takto kvalitní kandidátce věc v životě člověka stejně výjimečná, jako zažít úplně zatmění Slunce. Míněno fixací na místo pobytu - za zatměním se můžete vypravit někam do jiné části světa, stejně jako kvůli možnosti někoho slušného volit, můžete emigrovat - výjimečnost chvíle je, že se naskýtá příležitost volební lístek výjimečně kvalitní kandidátce hodit tady a teď.

Odhad preferencí ukazuje výrazný náskok proti stávajícímu předsedovi senátorského klubu ODS Richardu Svobodovi. Ten je spojen se skandálem, ve kterém figuruje společnost Lord a vlastnictvím Nového Semilassa a sovisí se dobou, kdy byl tento dnes obhajující senátor za ODS brněnským primátorem,. Kromě toho je spojen i s kauzou Jalta, viz dobrý popis zde, kdy byl za tuto věc odpovědným náměstkem primátora i primátorem a asistoval u tajného hlasování navrženého dnešním Nečasovým ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem, jehož návrh pomohl zakrýt stopy toho, kdo z městu vládnoucí koalice a tehdejší opozice (dnes je to jedno, protože ODS i ČSSD vládnou ruku v ruce ve velké koalici - „padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina“, nebo jinými slovy „chodníky nejsou ani oranžové, ani modré“). Podepsal smlouvu finalizující tuto ostudnou transakci těsně před zasedáním zastupitelstva, které mohlo škodu korigovat.

Třetí ze schizmat ve stranách druhého a čtvrtého

Třetím za komunistou je v preferencích dnešní rektor VUT v Brně Karel Rais. Komunistobijci by mohli konstatovat, že o druhé místo v prvním kole voleb mají svést zápas jeden komunista polistopadový a jeden předlistopadový. S ohledem na pozici třetí a čtvrtou, kterou dělí jen jedna desetinka je ovšem podobný problém i zde. Karel Rais kandidující za TOP 09 proti Danielu Rychnovskému z KDU-ČSL, tedy frakce kdysi jedné na jižní Moravě nejsilnější politické strany. Stejně se jako polistopadoví komunisté často velmi ideově nesnesou s předlistopadovými, kteří se překabátili na zastánce ODS nebo ty, kdo se vidí ještě víc napravo (viz např. lidé z Liberálního institutu, abych nemusel připomínat, že ve zmíněné předvolební debatě Karel Rais označil za svou případnou náhradní volbu právě výše zmíněného senátora Svobodu), i zde vedlo stranické schizma k obětem. Schopný ředitel Daniel Rychnovský byl po minulých komunálních volbách odvolán z vedení nemocnice u Milosrdných bratří a jeho místo zaujal člen TOP 09 Josef Drbal - dnes rušící pohotovostní služby chirurgů (viz např. zde), dříve jako krajský zdravotní rada bez uzardění obhajující stav, kdy rychlá lékařská pomoc veze pacienta s těžkým infarktem z brněnských Žabovřesk do Hodonína(!) bez ohledu na to, že u Sv. Anny je zrovna výluka, ale v Bohunicích místo na JIPkách byla (osobní zkušenost s blízkým člověkem z rodiny z roku 2003, zemřel tehdy po následujícím převozu zpět do Brna o dva dny později - Drbal to v písemném vyjádření považoval za O.K.).

Daniel Rychnovský má ještě ve zbývajících dnech dobrou šanci Karla Raise o pár desetinek přeskočit. Rektor Rais se dlouho prezentoval jako člověk nespojený s žádným korupčním skandálem. Před dvěma dny ovšem padl rozsudek dávající zapravdu kritikovi vedení VUT panu Ing. Ivanu Otevřelovi, MBA z Fakulty strojní, který z praktik, které dost dobře nelze chápat jako nespojené s korupcí, Raisovo vedení Vysokého učená technického obviňuje (viz zprávu o rozsudku zde). Skutečnost, že kritici realizace rezidence Erasmus mají pravdu, může mírně oslabovat skutečnost, že umístění této stavby je kousek za hranicemi volebního obvodu a že lidé bezprostředně projektem zasažení výsledek senátní volby přímo neovlivní, ve finálním skóre se nicméně i toto může projevit.

Nečekejte od nás ze zavedených bratrstev odpovědi, jen volte

Zarážející je jistá bohorovnost kandidátů z obvodu Brno-střed k tématům, která v nejrůznějších programových prohlášeních hrají velkou roli. Všichni kandidáti byli nedávno tázáni na postoj k důležitým otázkám týkajícím se vysokého školství (odpovědi na otázky iniciativy Pro svobodné vysoké školy a aktualne.cz si můžete prohlédnout zde) se namáhali s odpovědí pouze Eliška Wagnerová, Martin Říha a Patrik Doležal, zbylým byl zájem o jejich postoje v městě, které si říká „univerzitní město“, zcela šuma fuk. A to je jeden z nich rektorem vysoké školy (Karel Rais) a jiný má švagra poslance, který v ODS platí za hlavního experta na vysoké školství (poslanec Walter Bartoš a obhajující kandidát na senátora Richard Svoboda).

Ale zpět k svátku. Blogerce Elišce Wagnerové se k němu sluší popřát právě proto, jak si zatím v kampani vede. Nemá finanční zdroje, které by jí umožňovaly masivní nasazení od pohledu nákladné reklamy, jakou můžeme vidět u rektora kandidujícího za stranu ministra v měsíční demisi Drábka (jestli během října Nečasova vláda padne, bude celá vláda v demisi a v ní jeden z ministrů v demisi již od začátku měsíce - to bude světový ústavněprávní unikát) nebo obhájce předraženosti letadel vhodných leda tak na přepravu koní do domovských stepí Kalouska (o tom, že peníze od sponzorujících firem jsou celostátním problémem TOP09, viz např. zde):

Rais na městem Brnem dotované tramvaji
Rais na městem Brnem dotované tramvaji


Rais na tramvaji
Rais na tramvaji


Tolik k jednom svátku. Ostatním kandidujícím se budu věnovat, pokud i jejich svátek přijde ještě před volbami. Jinému, který už bohudík kandidovat nebude moci, jsem se věnoval v souvislosti s událostmi na jeho svátek nedávno.

Krajským volbám se raději nebudu věnovat ani v připomínkách svátků - tam se pod různými záminkami angažují jiní, pobavila mne třeba „konference“ pořádaná politologií mé Alma Mater pro středoškoláky. Na fakultě informatiky asi navrhnu, abychom tam se středoškoláky mluvili na téma, jak nejlépe vydělat na informačních systémech pro státní správu, ale nezpůsobit, že ty systémy budou opravdu pracovat, potřebný formát přednášejících ale asi neseženem.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy