Obdivuji, jak se někomu daří zametat stopy

01. 07. 2009 | 23:59
Přečteno 13516 krát
Brněnský radní a nedávno odvolaný člen představenstva Veletrhů Brno Jiří Zlatuška říká:

Brno/ Brněnského radního Jiřího Zlatušku nedávno odvolala valná hromada Veletrhů Brno z představenstva. Podle něj jde o trest za to, že kritizoval vedení Messe Düsseldorf, konkrétně Egberta Zündorfa. Zlatuška se v posledních dnech také „proslavil“ tím, že na jeho popud zrušili brněnští radní výběrové řízení na vedoucího odboru kultury, které měl vyhrát Marek Hladký. V týdnu odpovídal čtenářům Brněnského deníku Rovnost on-line přes internet. Lidé se ptali i na jeho postoj k jeho největšímu kritikovi Petru Paulczynskému. „Není mým kritikem. Jeho internetové stránky jsou spíše místní žumpa a on sám z nich vychází především jako sexistický homofob. Myslím, že beze mne by nebyl na světě šťastný,“ odpověděl čtenářům Zlatuška.

* Co bylo skutečným důvodem pro vaše nedávné odvolání z představenstva Veletrhů Brno?

O žádném oficiálním důvodu nevím. Existoval dopis primátorovi, který bych parafrázoval tak, že se mnou někteří lidé nechtějí kamarádit. Já byl v představenstvu za Brno a měl jsem tam reprezentovat zájmy města a jeho obyvatel. Nedělám svou práci kvůli tomu, abych si dělal přátele.

* Překvapilo vás odvolání?

Ne. Překvapil mne způsob, jakým zástupci německého akcionáře jednají. O některých praktikách jsem si myslel, že jsou možné jen na „divokém východě“.

* Vaše vyloučení tedy nijak neodůvodnili?

Ne. Náměstek Oliver Pospíšil se jako zástupce města zúčastnil valné hromady. Až tam zjistil, že navrhli moje odvolání. I pro něj to bylo překvapení. Předtím o tom totiž nejednalo představenstvo ani dozorčí rada.

* Jednal jste nějak dál ve věci střetu zájmů a korupce u Veletrhů, kterou jste kritizoval a upozorňoval na ni? Dal jste podnět k vyšetřování?

Problém střetu zájmů jsem uplatnil ve shodě se zákonem.

* Jakou roli hraje zástupce města u Veletrhů? Schvalovalo stavbu nového pavilonu P a jeho využití město?

Brno je asi třetinový akcionář Veletrhů Brno. U nového pavilonu mi vadí, že jsem na městské radě neuspěl s návrhem prosadit stavbu jako víceúčelovou s ledovou plochou nebo oválem pro rychlobruslení. Inspirovala mne hala v Utahu, kde něco takového za o poznání menší peníze šlo. To byl příklad využití vlivu akcionáře na budované investice, takto si ho vedu ve statistice, kde jsem neuspěl.

* V týdnu zastupitelé rozhodli o tom, že prodají kontroverzní palác Jalta na Dominikánském náměstí. Je tím celá věc vyřízená?

Ne, já jsem ani pro prodej nehlasoval. Navíc protikorupční policie stále koná a doufám, že stopy nejsou úplně zametené. Je škoda, že okolnosti vzniku směny nejsou ochotni více vysvětlovat bývalý primátor Duchoň nebo jeho tehdejší náměstek Svoboda. Hodně pozornosti se upínalo na jejich kolegu Jonáše, který to celé dokončil. Věc ale asi byla rozehraná tak, že se hodně brzy vědělo, co z nemovitostí města se podaří vyloupnout. Pokud vím, jeden z privátních aktérů už má trvalé bydliště na Maltě.

* Co pro město směna znamenala?

Pro Brno neznamenala směna žádný přínos, o ten se strůjci transakce na magistrátu zasloužili pro soukroméosoby na druhé straně tohoto „obchodu“. Po právu se této věci věnují orgány činné v trestním řízení a navzdory dobře zameteným stopám, mimo jiné v pověstném tajném hlasování zastupitelstva, doufáme, že toto vyšetřování skončí povoláním viníků k odpovědnosti. Město Brno však není jediným, kdo na tuto transakci výrazně doplatil. Obětí se stali i nájemci lékárny U Raka nebo matka tří malých dětí, které se po změně vlastníka znehodnotila investice, se kterou do nájemního vztahu s městem Brnem vstupovala.

* Vidíte nějaké dopady kauzy už nyní?

Všímáme si vnitřních politických procesů, kterými byli nebo teď jsou někteří z komunálních politiků, kteří v minulém období v Radě města Brna transakci uskutečňovali nebo ji uskutečnit pomohli, zbavováni stranickými kolegy politického postavení. Doufáme, že se tento proces nezastaví.

* V souvislosti s Jaltou mluvíte o korupci. Kolik jste podal podnětů protikorupční policii nebo trestních oznámení, když tvrdíte, že korupce je všude? Do jaké míry jsou vaše kauzy úspěšné?

Netvrdím, že je korupce všude. Konkrétní podněty jsem dával. Byl bych rád, kdyby se kradlo o trochu méně. Myslím ale, že to Českou republiku nečeká dříve, než vyschnou zdroje peněz zvenku. Ostudné je i dění kolem kauz, které jsou jinak docela chvályhodné. Příkladem je třeba vývoj kolem ICRC. Neprůhlednost je dost velká a mám trochu perverzní obdiv k tomu, jak se daří zametat stopy.

* O jaké podněty šlo?

Podněty dávám proto, aby se s věcmi něco dělo, ne abych se s nimi musel chlubit.

* Považujete za normální, že sociální demokraté hlasují v zastupitelstvu proti koaličním partnerům i ve věcech, které jim kdysi slíbili jako nepřekročitelné? Například nedávné neschválení kandidatury Brna v soutěži Evropské hlavní město kultury 2015 nebo změna územního plánu města tak, aby koleje, které vedou ze současného vlakového nádraží zůstaly, a nádraží tak mohlo být zachované pro železniční dopravu.

Nepovažuji to za šťastné. Brno město kultury byl jednoznačný přínos. Odpískáním se ani peníze nijak moc neušetří. U nádraží stále doufám, že zvítězí rozum – přesun je nevhodný. Špatné územní řízení navíc již zrušil soud. Peníze na špatnou stavbu z Evropské unie podle mého soudu nepřijdou – a nevím ani o tom, že by o ně už Česká republika zažádala. Je tam evidentní zájem politickoekonomické lobby, nikoli zájem lidí.

* Zůstanete i po hlasování v uplynulém týdnu v koalici s ČSSD?

Žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvařila. Doufám, že i ČSSD dojde k závěru, že by bylo lepší naše společné programové prohlášení plnit a nebát se toho. Občasné konflikty pročisťují debatu a nutí hledat řešení. Zachování provozu na stávajícím nádraží je v koaliční smlouvě, nedovedu si představit, že by to partneři nerespektovali.

* Proč nemáte rád Mirka Hladkého, kterého jste nedoporučil zvolit šéfem odboru kultury?

Nemám proti němu nic. Jen bych považoval za ostudu pro Brno, kdybychom ho na místo přijali.

* Město chystá k použití projekt Omnie na opravu vily Tugendhat. Co si o tom myslíte? Byl jste pro použití Sapákova návrhu.

Byl jsem především pro respektování zákona a neposvěcení postupu legitimizujícího postup, který byl nekorektní. Začalo to už za primátora Duchoně, který odmítl námitky, které posléze soud shledal jako závažné a dostačující pro zrušení. Naše koaliční partnery se mi nepodařilo přesvědčit o tom, že se v tomto kurzu nemá pokračovat. To beru jako prohru.

* Jak se stavíte ke kritice opozice, která je hodně přísná? Proč kritizuje právě vás?

Opozice doufá, že se jí podaří vytvořit velkou koalici. To je vcelku legitimní.

* Vaším velkým kritikem z ODS je Petr Paulczynski. Jaký na něj máte názor?

Není mým kritikem. Jeho internetové stránky jsou spíše místní žumpa a on sám z nich vychází především jako sexistický homofob. Myslím, že beze mne by nebyl na světě šťastný. Možná mne i volil. Bez myšlenky
na mne se asi neprobouzí. Jestli má můj obrázek nad postelí, nevím a nestarám se o to.

* Kritika nepřichází jen od politiků. Například při hokejových zápasech nyní už extraligového týmu Komety často skandují fanoušci klubu sprosté urážky na vaši adresu. Jak si to vysvětlujete?

To je záležitost skandujících. Chtějí pro Kometu peníze z města, které budou chybět tam, kde se takto neskanduje.

* Někteří z fanoušků si myslí, že se stále pouštíte do Komety a hážete jí klacky pod nohy.

Nepouštím se do Komety a upřímně řečeno by mne do šestky hrající proti Kometě zcela jistě žádný příčetný trenér nepostavil. Nechci jen neprůhledné financování a veřejné peníze házené do privátní firmy. Tomu se říká zakázaná veřejná podpora. Kometě samozřejmě přeji postup, je to dobrý příklad pro mládež i v tom, že ne všechno se musí vyhrát sportem. Někde se dají věci i koupit.

* Jak se stavíte k podpoře sportu v Brně jako celku? Myslíte, že by jej město mělo podporovat víc?

Sportovní infrastrukturu by město mělo podporovat a rozvíjet. Považuji za chybu, že umřel projekt Ponava. Podpora sportu není podporou komerčních klubů nebo obchodních společností v komerčním „sportovním“ cirkusu. Důležitější je podpora mládežnických družstev, přístupnost sportovišť a podobně. Tam peníze mají jít. Něco jiného jsou komerční podniky typu extraligy nebo automobilových závodů. Chléb a hry bylo motto politiků už ve starověkém Římě. Jako živočišný druh jsme od té doby moc velký pokrok neudělali, ale aspoň lidské oběti už chybějí.

* Chystáte nějaké novinky na fakultě informatiky Masarykovy univerzity, kde jste děkanem?

Ano. Jednou až dvakrát týdně jsem na jednáních se zahraničními partnery kolem účasti v přípravě projektu, díky kterému by na naší fakultě mohlo být jedno z center Evropského technologického institutu. Pracujeme na projektu CERIT, který by měl zlepšit možnosti uplatnění špičkových technologií v Brně. Pro ministerstvo budu garantovat velký projekt hodnocení kvality českých vysokých škol a dalších institucí terciálního vzdělávání.

* Proč se začínají budovat další dopravní stavby okolo výstaviště jako je nový dopravní uzel u hotelu Voroněž a raději se nedokončí ty, které začaly? Třeba Dobrovského tunely.

Postup investic záleží i na penězích, které Brno přímo neovlivní. Všimněte si třeba konfliktů kolem uzavírek v Řečkovicích a na výjezdu na Svitavy v loňském roce. Tam radnici Správa silnic a dálnic nevyšla vstříc. Koordinace není ideální, ale město za vše nemůže. Například o víkendu se nedalo vyjet z Brna na jih, to je podobný případ tomu, co bylo loni kolem Řečkovic.

* Co vás motivovalo k tomu, abyste se věnoval politice?

Politika je správa věcí veřejných. Nevidím důvod, aby v ní byli pouze lidé, kteří se neuživí vlastní profesí či nerozumí ničemu jinému, než organizaci vlastního vlivu uvnitř politických stran.

* Nesemlelo vás trochu dění v brněnské politice? Dá se nějak srovnat se senátem?

Srovnat se nedá, i když Senát už dost upadl – viz podpora zkrácení volebního období poslanců nebo praxe „nezabývat se“ u zákonů, které jsou hodně důležité.

* Čím jste chtěl být jako malý?

Popelářem. Fascinoval mne mechanismus kuka vozů i možnost jezdit na stupátku.

* Kolik máte volného času?

Moc ne, a mohu si za to sám.

(27. 6. 2009, Brněnský deník Rovnost)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy