Stöckelová z ProAlt: Je dobré riskovat a nebát se

21. 11. 2011 | 11:45
Přečteno 7464 krát
Pozvánka na listopadové divadelní Interpelace. Téma: Umění revolty

"V roce 1989 měla Evropa společnou vizi: bourat hranice a hospodářsky i politicky se spojovat. Po dvaadvaceti letech se evropská jednota štěpí, pod tlakem krizí politických i ekonomických. Tázání se po příčinách tohoto dramatického oblouku bude jedním z témat listopadových Interpelací.

Další paralelu mezi rokem 1989 a současností nabízejí revoluční nálady zejména na jihu Evropy, v USA, severní Africe a na Blízkém východě.

A zatímco jižní a východní pobřeží Středozemního se nyní zmiňuje jako místo boje za svobodu a demokracii, severní pobřeží charakterizují předlužené evropské státy s frustrovaným obyvatelstvem. Na druhé polokouli, v srdci finančního světa, demonstruje různorodá skupina aktivistů za vyšší politickou a ekonomickou morálku establishmentu. Po několika desítkách let se zkrátka objevuje silná občanská aktivita napříč všemi kontinenty - vůbec poprvé v době internetu, videokanálů a sociálních sítí. Není divu, že novým fenoménem se stalo sdílení: informací, zážitků, přátel i nepřátel, idejí...

Listopadové téma Umění revolty je i tentokrát příslibem názorově bohaté diskuse. A to nejen proto, že každý ze tří hostů Tomáše Sedláčka, Aktuálně.cz a Nové scény ND je z jiného názorového proudu." (tolik citace spoluautora projektu Interpelace, hlavního dramaturga Nové scény ND Danielal Přibyla).

Prvním hostem našeho diskusního setkání, kterého chci dnes představit, je Tereza Stöckelová, socioložka a aktivistka činná v iniciativě pro kritiku vládou plánovaných reforem a na podporu alternativ Pro Alt (mimo jiné spolupořádala protestní shromáždění u příležitosti výročí 17. listopadu, na němž promluvil i známý slovinský filozof Slavoj Žižek).

Ještě předtím však jedno důležité upozornění: čtvrtý čtvrtek v měsíci (tedy tradiční termín našich divadelních Interpelací) vyšel tentokrát na 24. listopadu, shodou okolností den, kdy Nová scéna ND uvádí premiéru (pro zajímavost: jde o hru Petra Zelenky Ohrožené druhy).

Ta začíná pouhou hodinu po Interpelacích, což by nestačilo na to, aby technici a jevištní mistři připravili scénu. Tentokrát se tedy výjimečně sejdeme v horním foyer Nové scény (ze kterého se skleněnou stěnou otevírá pohled do Národní třídy).

Kapacita foyer je omezena na necelou stovku míst. Abychom předešli případnému zklamání, rozhodli jsme se v tomto případě umožnit rezervaci míst. Pokud máte zájem, vyzvedněte si „rezervační“ vstupenku již nyní v pokladně Nové scény ND. Samozřejmě zdarma.

Paní Terezu Stöckelovou představuji prostřednictvím několika základních iinformací, které jsem nalezl na internetu a především jejích odpovědí na otázky zaslané všem třem hostům.

Socioložka a aktivistka, od léta 2010 mluvčí ProAlt – občanské iniciativy pro kritiku reforem a na podporu alternativ.

V roce 2001 zakončila studium sociologii na Fakultě sociálních věd UK v Praze prací „Příroda jako kolektivní experiment: případ managementu kůrovce v Národním parku Šumava“. V roce 2008 dokončila doktorské studium prací „Biotechnologizace: Legitimita, materialita a možnosti odporu“.

Věnuje se sociologii vědy a technologií. Výzkumně se zaměřuje na současné proměny výzkumných a vzdělávacích institucí, roli expertizy ve sporech o životní prostředí a reflexivní pohyb znalostí mezi vědou a společností. Pohybuje se v oblasti kvalitativního poststrukturalistického proudu sociálních věd (sociologie, sociální antropologie, studia vědy a technologií). Spolupracuje s organizací Zelený kruh na projektu Rozvíjení spolupráce mezi nevládními organizacemi, veřejností a akademickým sektorem.

V současnosti pracuje v Sociologickém ústavu Akademie věd ČR a vyučuje na Katedře obecné antropologie FHS UK. Působila i jako členka České komise pro nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty při ministerstvu životního prostředí.

Své texty publikuje například v časopisech Vesmír nebo A2. Je autorkou knihy Akademické poznávání, vykazování a podnikání - Etnografie měnící se české vědy

Co považujete za svoji nejdůležitější životní revoltu?

Moje první revolta ve veřejném prostoru se odehrála na týden přesně před 22 lety. Byla jsem v sedmé třídě na základní škole, rodiče byli opatrní pozorovatelé dění, pamatuji se, jak vážně sledovali v televizi, zda bude Urbánek lepší než Jakeš. Já jsem hned v prvních dnech po 17. listopadu, kdy to bylo ještě dost viditelné, nasadila trikoloru. V den generální stávky jsem pak o přestávce zorganizovala útěk naší třídy ze školy. Když šatnář dole otálel s otevřením šatny, přelezla jsem pletivo a par lidem hodila věci. Zmizelo nás asi pět, ostatní stačil třídní chytit, než se dali do pohybu. Šli jsme „do města“ sledovat dění v ulicích. V podvečer se pak u nás doma stavovaly spolužačky a říkaly, že mám pěkný průšvih. Když jsem ale druhý den přišla do školy, nedělo se vůbec nic. Tehdy mi úplně nedocházelo, jak je to možné. Teprve s odstupem jsem si uvědomila, že se vedení školy bálo ještě víc než já. Báli se, aby náhodou nezasáhli proti tomu, kdo nakonec skončí na „straně vítězů“. Nikdy se pak už o té události ve škole nemluvilo. Nenazývala bych to „nejdůležitější životní revoltou“, ale byl to pro mě určující zážitek v tom smyslu, že je dobré riskovat a nebát se - že to vyjde.

Co se Vám při slově revolta vybaví v dnešních dnech?

Dnes je pro mě revolta ve smyslu kladení odporu samozřejmě ProAlt, stejně jako hnutí Occupy v USA a ve Velké Británii, Rozhořčení ve Španělsku, řecké protesty…

Jakou revoltu byste podpořila a co byste od ní očekávala?

Nesouhlasím nutně se všemi požadavky, které dnes různí protestující formulují (především považuji za nebezpečnou iluzi volání po „vládě odborníků“, neboť jako socioložka vědy mám o odbornících velmi realistické mínění; nechci vládu s NERVem vyměnit za NERV ve vládě, stejně jako nic podstatného neřeší výměna Berlusconiho za Montiho), ale kladení odporu dnes považuji za jedinou správnou reakci na celosvětový vývoj po krachu v roce 2008. Místo rekonfigurace finančního systému, byť i dílčí, došlo k tomu, že ekonomická elita využila zmatku k dalšímu masivnímu přerozdělení bohatství ve svůj prospěch (včetně vytvoření kanálů pro budoucí příjmy prostřednictvím půjček na školné atd.).

To, co se během minulého roku celosvětově podařilo, je prolomit i v hlavním proudu veřejného prostoru nedotknutelnost kapitalismu v jeho současné podobě jako jediného myslitelného socioekonomického řádu pro soudobé západní společnosti. Příští rok bude, domnívám se, rokem prohlubování materiálních forem odporu, nejen v podobě dalších stanových městeček, o jaké se dnes pokouší hnutí Occupy, ale také třeba přesunů soukromých účtů do malých komunitních bank apod. Bude pokračovat boj o virtuální prostor, ten samozřejmě neskončil poškozením Wikileaks.

Jakou (ať už konkrétní či ve smyslu formy) naopak odmítáte?

Obávám se takové odpovědi na současnou situaci, která ze strachu z ekonomického neoliberalismu smete i sociální liberalismus; která místo zobecnění principu solidarity bude hledat údajná „přirozená společenství“ typu tradiční rodiny, etnické většiny, církevně definované civilizace. Čili, v našem kontextu, odpovědi typu DSSS ale taky Bobošíková, Klaus, Řápková, národovci nalevo. Vlastně to není žádná revolta, ale spíš reakce: nabízení pseudojistot „my“ vs. „oni“. Já naopak říkám, že v dnešní ekonomicky, ale i sociálně a ekologicky krizové situaci je potřeba socialitu a přináležitost „my“ nově vytvářet.

Divadelní Interpelace na Nové scéně ND. Téma: Umění revolty
24. listopadu 2011 od 17 hodin (rezervace míst v pokladně Nové scény)

Přímý přenos můžete sledovat na Aktuálně.cz a druhém programu ČT 2

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy