Montovny se začínají sypat, není divu

09. 10. 2013 | 19:17
Přečteno 17820 krát
Snílkové z České národní banky a dokonce i smíškové novináři se snaží navodit lepší náladu pro povzbuzení české ekonomiky. ČNB slibuje v příštích dvou letech růst, prý už jsme venku z recese. Bohužel nejsme a zatím ani nebudeme. Není k tomu jediný rozumný důvod.

Právě naopak. Platí sdělení podnikatelů, například těch z automobilového průmyslu, že se bude propouštět a statisíce Evropanů přijde o práci, a to nejen v autoprůmyslu.

Nic se totiž nezměnilo, evropská ekonomika se nadále dusí a skomírá pod neustálými státními intervencemi a nesmyslnými dotacemi, které likvidují i ty poslední ostrůvky dýchavičné ekonomiky v Evropě. Celá evropská ekonomika se dusí pod notorickými plánovači z Bruselu pod vedením odchovance radikální levicové Portugalské komunistické strany pracujících - Revolučního hnutí strany proletariátu, pana Barrosso. Ta česká ekonomika se ve jménu evropské integrace pustila do úplně stejné ekonomické pasti a jak je již zvykem, umíme být bruselštější než Brusel, ať tam sedí oranžoví či modří notoričtí plánovači.

Ekonomika odráží potřeby spotřebitelů a podnikatelů, nikoliv notorických plánovačů, ať už pravicových či levicových. A dokud plánovači nepochopí, co se v ekonomice děje a jak funguje, nic se nemůže ani zlepšit.

Česká ekonomika je smrtelně nemocný a stále méně živý organizmus. Je to složitá a nesmírně propletená síť statisíců podnikatelských subjektů a spotřebitelů na straně jedné a obrovská síť neziskového sektoru na straně druhé, to vše propleteno dnes do globální sítě miliard ekonomických subjektů. Tyto české sítě jsou propojeny milióny transakcí denně, statisíce interakcí probíhají i mezi sektory neziskovým (neproduktivním) a ziskovým (produktivním). A tyto sítě se mění denně, v každém okamžiku, než popíšete jen její malou část, už se stačí změnit, asi jako buňky ve vašem těle. Pro zdravý vývoj tohoto složitého organizmu je potřeba vytvářet pravidla a kultivovat prostředí tak, aby se přidaná hodnota mohla zvyšovat a počty transakcí znásobovat, aby více "buněk" vznikalo než zanikalo, musíme vytvořit a hlídat rovnováhu celé sítě, neboť ta je nyní napadána útoky jak zevnitř, tak z vnějšího okolí.

Pokud část nebo části této ohromné sítě ekonomických subjektů začnou ovládat jen úzké zájmové skupiny, začne se organizmus chovat tak, jako by byl napaden zhoubným nádorem. Postupně se zvyšují ceny pro spotřebitele, klesá kvalita výrobků a služeb, klesá celková konkurenceschopnost, statisíce lidí přicházejí o práci, tím klesá kupní síla a tato lavina strhává další subjekty v dalších sektorech po spirále dolů.

Že tam dnes nejsme? Ale jsme, pár příkladů je pro dokreslení. Firma TRW v Počernicích dnes oznámila přesun výroby autodílů do Rumunska, to je „jen“ 150 lidí, to umí plánovači nahradit škrtem pera a vytvoří 300 nových úředníků na Úřadech práce, ale co dalších více než 1500 lidí, kteří ukončí činnost v J&C v Roudnici nad Labem, další desítky podniků prochází velmi podobným vývojem a tak přibývají další desetitisíce nezaměstnaných. Žádný strach, notoričtí plánovači jsou všemocní a dnes na všech billboardech slibují, že "ONI" vytvoří nová pracovní místa. Ano, my všichni víme jak, kde a z čeho to zaplatíme MY VŠICHNI ...

Plánovačům navzdory, nezaměstnanost roste, ekonomika klesá a nadále klesat bude. Kde jsou zásadní chyby?

1. Ekonomické sítě v produktivním sektoru byly z velké části naprosto zdevastovány dotacemi EU, agentury CzechInvest a jí podobné likvidují celé sektory svými nesmyslnými dotacemi, a tím narušením základní rovnováhy na těchto trzích. Celý organizmus je proto potřeba vrátit do rovnováhy, aby se mohl uzdravit, tj. zastavit jakékoliv dotace do soukromého sektoru a přesměrovat je do sektoru neziskového (tento sektor je bez prostředků zvnějšku zcela neudržitelný, asi jako naše děti, než dorostou a uživí se samy, což neziskový sektor nikdy sám nedokáže) a dále do investic do mizerné infrastruktury. Kupříkladu na konci 19. století se vlaky z Ostravy dostaly do Prahy jen o ca 15 minut pomaleji (dnes 3 hodiny), zatímco v „zaostalé“ Číně urazí tuto vzdálenost některé vlaky za méně než hodinu,

2. Zcela chybí měření kvality vzdělávání na středních i vysokých školách. Dokud se školy i profesoři nezačnou financovat podle uplatnitelnosti absolventů na trhu a výši jejich příjmů po skončení studia, nic se nezmění. Je mi jasné, že to se tisícům profesorů nebude líbit, oni neumí naučit něco, co oni sami neumí, ale to je jediná možná cesta, jak do neudržitelného systému vrátit rovnováhu. Za pouhý poslední rok jsme se podle řady studií propadli o 7 příček v konkurenceschopnosti !

3. Zbavme se notorických plánovačů, kteří si myslí, že nás mohou spasit tím, že nám všem začnou řídit naše životy. Nepotřebujeme plánovače, my potřebujeme koordinátory sítí a ekonomy, kteří umí naslouchat trhu a budou hlídat lokální i celostátní rovnováhu a ne ji neustále narušovat dalšími intervencemi a špatně cílenými dotacemi.

Jakému trhu? Tomu globálnímu, který se nyní dramaticky transformuje, éra globalizace končí, přichází postupně re-lokalizace a v tom je obrovská síla, prostor pro statisíce pracovních míst jen v ČR, jen ji rychle využít a budeme muset pracovníky ještě dovážet.

Těch chyb je samozřejmě mnohem více, ale někde se začít musí.

Nejen veškerá demokracie musí být místní, i ekonomika musí být řízena místně. Působnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se musí co nejrychleji zásadně změnit, posunout působnost do regionů, zapojit do stanovování férových pravidel živnostenské cechy, klastry a asociace malých a středních podniků, změnit příliš vysoké limity a geografická pravidla pro posuzování tržní síly, zarazit diskriminační smlouvy, hlídat rovnováhu tržních sil v produktivním sektoru a zároveň transparentnost transakcí v sektoru neziskovém, a to přímo v každém dříve okresním městě !

Pak se nadechneme a začneme se uzdravovat z metastáz, kterými nás všechny nakazili notoričtí plánovači. Oni nás neuzdraví, Salieri Mozarta také neuzdravil, to musíme my sami a "Mozartů" všeho druhu tady máme zatím pořád spousty. Nepotřebujeme plánovače, kteří budou podnikatelům říkat, co mají dělat, ani ty pantáty z myšlením v minulém století, kteří stále věří ve statisíce tun uhlí a ocele, či magnáty, kteří despoticky zválcovali trhy, především díky neschopnému státu, korupci či hloupému ÚOHS a dnes křičí, jak vybudovali ty největší firmy v ČR. To jsou jen další plánovači, kteří zotročili celé kusy dříve svobodnější ekonomické sítě.

Musíme se začít uzdravovat pěkně odspoda nahoru, od malých měst a obcí, přes regiony vyrazit do světa. Podpořit se musí především drobní, malí a střední podnikatelé, ti jsou nejflexibilnější, denně naslouchají svému trhu a umí se měnit jako měňavky nejrychleji na světě, a to globální gigantické montovny nikdy umět nebudou, proto se dnes sypou jak krabičky z karet a sypat nadále budou, i když chvíli tady přežívali díky našim plánovačům, kteří jim z našich peněz nasypali investiční pobídky.

Musíme chránit všechny hráče férovými pravidly (pro jistotu opakuji všechny, tedy malé i velké hráče, bez rozdílu), ale ne dotacemi, protože jsou to právě ti malí, koho ony jedovaté dotace ničí. A to nejen proto, že většina těch slastných dotací stejně skončí v kapsách těch velkých.

Naše ekonomika potřebuje především vrátit rovnováhu, rovné a férové podmínky hry a transparentnost pro všechny, v ziskovém i v neziskovém sektoru.

Plánovači, běžte si po svých!

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy