Průběžné volební poznámky

29. 05. 2010 | 14:00
Přečteno 14798 krát
K volbám patří tradiční rituál: ve 13:55 usednout k počítači, spustit online televizní přenos a pak celé odpoledne procházet volební server ČSÚ a sledovat, jak postupně nabíhají výsledky. Rozhodl jsem se, že si letos budu dělat poznámky: hlavně pro sebe, ale chcete-li, trochu i pro vás.

22:25 - Na volebním serveru ČSÚ je nyní již dostupné oficiální rozdělení mandátů, je možné si projít i jména zvolených poslanců. Moje zapisování tím končí, přemýšlení o zvratech, které tyto volby přinesly, naopak začíná. Pokud vás moje dnešní neuspořádané poznámky zaujaly, děkuji za pozornost.

A ještě douška: je hned několik stran, které by se mohly přihlásit k tomu, že v těchto volbách zvítězily. Rád bych ale připomněl ještě jednoho nenápadného vítěze, výzkumnou agenturu SC&C, která pro Českou televizi zpracovala prognózu na základě exit polls výzkumu. Jejich odhad byl velmi překvapivý a kdyby nevyšel, mohla z toho být ostuda první kategorie. Dopadlo to ale dobře a odhad byl naopak velmi přesný; o to větší uznání bychom nyní měli projevit autorům.

22:17 - Preferenční hlasy úřadovaly i v dalších krajích, zde jen pár nevýraznějších případů. V Poslanecké sněmovně zasedne dopravní expert Stanislav Huml (VV, SČ kraj), naopak Vlasta Parkanová (TOP, JČ) a Pavel Severa (TOP, Pce) nepostoupili ani z prvního místa. V Plzni razantně uspěla tamní hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD), z osmého na první místo. V Karlových Varech byl výrazně přeskákán tamní lídr ODS Miloš Patera, který se ještě před volbami dostal do ostrého konfliktu se svými stranickými kolegy. Na kandidátce ČSSD výrazně uspěli Jiří Paroubek a Jiří Šlégr, na třetí místo za ně však vyskočil známý Paroubkův kritik Jaroslav Foldyna, který díky tomu na nevolitelné místo odsunul jiného svého odpůrce, krajského předsedu a Paroubkova asistenta Petra Bendu. V Jihomoravském kraji uspěl hejtman Michal Hašek, který vyskočil z 11. místa a předstihl dokonce i jedničku kandidátky ČSSD Bohuslava Sobotku.

Subjektivně se mi zdá, že nejvíce se skákalo na kandidátkách ODS a TOP 09. V řadě případů byl zvýšený počet kroužků na samém konci kandidátní listiny, což by naznačovalo efekt výzvy Defenestrace 2010. Opět subjektivně: nejvíce se tento vliv projevoval právě u ODS. Dalo by se to vykládat jako tichý protest některých voličů, kteří se nakonec rozhodli jí svůj hlas odevzdat, ale dali najevo nesouhlas s některými kontroverzními osobnostmi, které se za ni ucházejí o zvolení.

21:40 - Zatímco čekáme na Olbramovice, můžeme se ještě vrátit k preferenčním hlasům. Vedle vykroužkování Ivana Langra se dají najít i další zajímavé případy. V Praze došlo k citelným přesunům na kandidátce ODS, která už před volbami procházela vnitřním pnutím. ODS tu získá 8 mandátů, ale z první osmičky na kandidátce se do sněmovny dostanou jen čtyři (první) kandidáti. Jen díky preferencím uspěli Tomáš Chalupa (populární starosta Prahy 6), Marek Benda (jeho kroužkování před volbami na Facebooku svým fanouškům doporučil Mirek Topolánek), Lenka Kouhoutová a Jan Florián, který kandidoval na posledním, 36. místě. Pohyby v Praze nastaly i u ČSSD: mezi čtyři úspěšné kandidáty z 18. místa vyskočil Stanislav Křeček (známý odpůrce deregulovace nájemného) a z 6. místa Jiří Koskuba (primář v nemocnici Na Bulovce).

21:13 - Volební systém před čtyřmi lety výrazně zdeformoval volební výsledky: ODS a ČSSD potřebovala na jeden mandát cca 23 tisíc hlasů, KSČM 26 tisíc, KDU-ČSL téměř 30 tisíc a SZ 56 tisíc. Jinými slovy, hlas každého voliče SZ vážil jen asi 42 % jednoho hlasu voliče ODS. Poměrnost letošních výsledků je na jednu stranu výrazně ovlivněna existencí 5% klazule, protože bezmála pětina hlasů propadla (KDU-ČSL, Zemanovci, Suverenita, Strana zelených atd.). Rozdělení mezi pět stran, které uspěly, je však na druhou stranu výrazně poměrnější než před čtyřmi lety. To je dáno tím, že i nejmenší VV získala bezmála 11 procent hlasů, což už z ní z hlediska volebního systému činí středně velkou stranu.

ODS tak na jeden mandát potřebovala necelých 20 tisíc hlasů, ČSSD 20 600 hlasů, u TOP 09 je to 21 tisíc, KSČM 22 600 a VV 23 711 hlasů. Odchylka ve váze hlasu pro jednotlivé strany tedy byla do 10 procent, což není tolik. Zajímavé je, že shodou okolností nejvíce volební systém pomohl ODS, dokonce ještě více než nejsilnější ČSSD. S jistou mírou nadsázky to můžeme nazvat malý "bonus pro nevítěze". Pokud by mělo být rozdělení mandátů mezi postoupivší strany čistě poměrné, vypadalo by takto: ČSSD 54 (-2), ODS 50 (-3), TOP 09 by měla 41 (0), KSČM 28 (+2) a VV 27 (+3).

20:49 - Zajímavé: ještě před chvílí chyběl k celkovým výsledkům hlasování poslední volební okrsek, zato teď už chybí dva. :-) Vedle Tuchoměřic jsou to nyní i Olbramovice (Jihomoravský kraj); zřejmě došlo k nějakému problému a výsledky se tam musí přepočítat (?).

20:38 - Po minulých volbách v roce 2006 se často, ale chybně, tvrdilo, že jen díky zahraničním hlasům došlo k zachování výsledku 100:100, zatímco bez nich by ČSSD a KSČM získala převahu 101 hlasu. Nebyla to tak docela pravda: díky hlasům zahraničních voličů se tehdy v Jihočeském kraji přidělil jeden mandát navíc, který skutečně připadl ODS. Pokud by se však zahraniční hlasy odečetly, výsledek ČSSD by se sice zlepšil, ale tento poslední, třináctý jihočeský mandát by stejně nezískala, protože by se místo toho přiděloval v Olomouci - a tam by ho zase získala ODS. Celkové rozdělení mandátů mezi strany se proto kvůli zahraničním hlasům nezměnilo, stejně jako v roce 2002.

Letos je to tedy premiéra! V zahraničí byly odevzdány celkem 8 172 platné hlasy, což je o 1 470 více než minule (+ 22 %). Zvítězil zde TOP 09 (39,6 %), další pořadí je ODS (27,4 %), Strana zelených (10,5 %), ČSSD (6,1 %), Věci veřejné (5,3 %); KSČM pouze 1,95 %. Tím, kdo ze zahraničních hlasů těžil, však vzdor výrazně nadprůměrnému výsledku nebyl TOP 09 (hlasy navíc na mandát nepotřeboval), nýbrž ODS - jak už jsem psal níže, mandát na úkor Věc veřejných získala o 87 hlasů, přitom zahraniční voliči jim jich dodali o 1801 více než VV. Naopak k zásahu do rozdělení mandátů mezi jednotlivé kraje tentokrát na rozdíl od minulých voleb nedošlo, jižní Čechy jich sice i tentokrát mají 13, ale měly by je i bez zahraničních hlasů.

20:00 - Omlouvám se za nepřesnost: přebírací místo je Hostivice, ale chybějící data jsou z Tuchoměřic...

19:56 - A je to tady! Pařížané věnovali ODS jeden mandát navíc: v Jihočeském kraji získají celkem čtyři, zatímco Věci veřejné jen jeden; rozhodlo to 87 hlasů. Celkové výsledky tedy: ČSSD 56, ODS 53, TOP 09 41, KSČM 26, VV 24. Chybí ještě úplně poslední volební okrsek v Hostivici ve středních Čechách, i tam by sice ještě mohlo dojít k posunu, ale není pravděpodobný.

19:22 - Dorazily hlasy z Toronta a náskok Věcí veřejných před ODS se snížil na 31 hlasů: osud posledního mandátu, který je v těchto volbách ještě nejistý, tak mají v rukou krajané, kteří hlasovali v Paříži...

19:15 - Z celkových necelých 15 tisíc volebních okrsků už nám chybí jen 7; tři v Praze, jeden ve Středočeském kraji (Hostivice), jeden na Vysočině (Bystřice pod Pernštejnem) a dva v zahraničí (Toronto, Paříž). Protože zahraniční hlasy se letos počítají do Jihočeského kraje, stále existuje možnost, že Věci veřejné přijdou o jeden jihočeský mandát ve prospěch ODS.

19:02 - Říká se: dva právníci, tři právní názory. V případě různých zdrojů o rozdělení mandátů to je nyní ovšem podobné: Aktuálně hlásí 56-51-41-27-25, iDnes.cz má 57-51-41-26-25, mně zatím stále vychází 56-52-41-26-25, přičemž v Jihočeském kraji je to už jen o 47 hlasů. Rozdíly jsou každopádně drobné a všechno se to ještě může mírně posunout.

18:52 - Ke změně v rozdělení mandátů je momentálně nějblíž v Jihočeském kraji, kam se letos započítávají i hlasy ze zahraničí. Věci veřejné momentálně svůj druhý mandát získávají o pouhých 99 hlasů před ODS, a tento náskok se v čase mírně snižuje.

18:40 - Děkuji cambridgskému i berounskému detašovanému pracovišti, že mne upozorňují na další zajímavosti. Na výsledku Ivana Langra v Olomouckém kraji není zajímavé jen to, že ho kolegové přeskákali, ale také kteří kolegové to byli. Přes 5 procent preferenčních hlasů dostali i tři úplně poslední kandidáti na listině; také v Praze uspěl úplně poslední kandidát na listině. Zdá se, že akce Defenestrace 2010, vyzývající ke kroužkování úplně posledních čtyř kandidátů na listinách, slaví úspěch. To si rozhodně říká o podrobnější analýzu, až budou výsledky hlasování kompletní: pro složení Poslanecké sněmovny budou každopádně tito "outsideři" zajímavou novinkou.

18:30 - Mírná změna v rozdělení mandátů: ODS přetáhla ČSSD jeden mandát, nyní je skóre 52:56; hypotetická trojkoaliční většina se zvýšila na 118 mandátů. K podobným přelivům ještě může v rámci dopočítávání docházet: v Praze by jeden mandát navíc na úkor ČSSD mohla získat TOP 09 a v jižních Čechách ODS od VV.

18:20 - Co znamenají čísla o mandátech: případná trojkoalice ODS, TOP 09 a VV by mohla mít až 117 mandátů, samotná ODS a TOP 09 má 92 mandátů. Třípětinová většina, potřebná ke změnám ústavy, je 120 mandátů - k jejímu dosažení tedy nechybělo mnoho. Když jsem ve 14:10 na základě první prognózy SC&C ukazoval, že čtyřkoalice (včetně KDU-ČSL) by mohla ústavní většiny dosáhnout, a ukazoval na tom, jak překvapivá prognóza to je, nevěřil jsem, že bude opravdu tak blízko. Chybělo jen něco přes 20 tisíc hlasů pro KDU-ČSL.

18:11 - Je čas začít počítat mandáty: zatím stále jen předběžně, mandáty se totiž přidělují v krajích a o rozdělení často rozhoduje pár hlasů, a ty mohou teprve přijít ze zatím nedopočítaných okrsků. Současný výsledek, který jsem si v jednotlivých krajích spočítal, je následující: ČSSD 57 mandátů, ODS 51 mandátů, TOP 09 41 mandátů, KSČM 26 a VV 25 mandátů.

17:40 - ČT24 přinesla informaci, že Ivan Langer nebude poslancem. Voliči ho "vykroužkovali": i když byl původně na kandidátní listině jako první, díky preferenčním hlasů pro jeho kolegy skončil nakonec až na osmém místě, a tolik mandátů ODS v Olomouckém kraji rozhodně nezíská. Když stejný osud postihl v roce 2002 Ivana Pilipa na společné kandidátní listině Koalice, šlo o vnitřní přetahovanou mezi voliči Unie svobody a KDU-ČSL; tentokrát jde však o jasné slovo voličů "Langerovy" ODS. K vykroužkování jednoznačně přispěla změna úpravy preferenčních hlasů, na rozdíl od minulých voleb bylo tentokrát možné přidělit až 4 preferenční hlasy a k přesunu do čela kandidátky stačí jen pět procent. Kdyby platil původní systém, Ivan Langer by se poslancem s největší pravděpodobností stal. Preferenční hlasy však zamíchají i pořadím na dalších kandidátních listinách, k podstatným přesunům dojde také na pražské kandidátce ODS. Do sněmovny by se díky nim měl dostat i Marek Benda, který byl kvůli sporům se svými pražskými kolegy odsunut až na 17. místo, s 5,26 % preferencí se však posunul na šesté místo kandidátky. Jak se výsledky hlasování postupně zpřesňují, ukazuje se, že voliči přichystali šéfům stran ještě víc překvapení než se zdálo.

17:15 - Podívejme se i na krajské výsledky stran, které nedosáhly na 5 procent. První pod čarou je v tomto okamžiku KDU-ČSL, které bude chybět zhruba půl procentního bodu, což znamená asi 26 tisíc hlasů. Kdyby se volby konaly jen na Moravě, ve sněmovně by byla: v pěti moravských krajích dosáhla průměrně 7,2 %, v českých však s výjimkou kraje Pardubického nebodovala. Strana zelených je nyní kolem 2,4 %; k hranici se nejblíže přiblížila v Praze (4,77 %), na zbytku území kolem 2 procent jen s drobnými odchylkami. Podpora Zemanovců v jednotlivých krají citelně kolísala, patrně i v závislosti na osobnostech lídrů. Nejlepší výsledek zaznamenali na Vysočině (6,12 %), kde Miloš Zeman bydlí, třetí nejlepší pak v Ústeckém kraji, kde kandidoval. Na druhém místě je výsledek ve Zlínském kraji - těžko říct, zda s tím může nějak souviset navštěva, kterou zde Miloš Zeman hned v počátcích existence své nové politické strany vykonal u někdejšího předsedy JZD Slušovice Františka Čuby. Suverenita se přes 5 procent dostala pouze v Plzeňském kraji.

17:03 - Sečteno je 92 % okrsků, je čas se znovu podívat do krajů. ČSSD vede v deseti krajích: ve všech pěti krajích na Moravě, a dále v Ústí, jižních Čechách, Plzni a Karlových Varech. ODS si připsala Královéhradecký, Liberecký a Středočeský kraj, ale v Praze o 2,5 procentního bodu prohrála s TOP 09; před podzimními komunálními volbami tu má důvod k zamyšlení. Pokud jde o odchylky v jednotlivých krajích, relativně stabilní výsledek na celém území mají Věci veřejně a - s výjimkou Prahy - také KSČM. Baštou TOP 09 je Praha (výsledek je tu o dvě třetiny nad svým průměrem!), jistě svoji úlohu sehrála i osoba krajského lídra Karla Schwarzenberga; naopak v Moravskoslezském kraji získali jen necelých 10 procent. ODS má letos oproti minulým letům výsledek vyrovnanější, což je však pro ni spíše špatná zpráva, která znamená ztrátu některých tradičních bašt. Relativně nejlepšího výsledku však i letos dosáhla v Praze (25 %), naopak nejslabšího v Olomouci (16,99 %), kde byl krajským lídrem Ivan Langer.

16:35 - Pořád je možné, že ODS nakonec v počtu hlasů zvitězí před ČSSD, ale zdá se mi to nepravděpodobné: v tomto okamžiku je stav 19,62 ku 22,81 %, rozdíl tedy přes tři procentní body. Myslím, že výsledek by mohl být 21 % ODS a 22 % ČSSD. Měli bychom si v tomto okamžiku připomenout snahy po zavedení bonusu pro (relativního!) vítěze, který neúspěšně prosazovala právě ODS. S radostí si to po volbách zkusím spočítat, ale odhaduji, že kdyby se jim byla jejich snaha podařila, přinesl by bonus ČSSD tolik hlasů navíc, že bychom se opět nacházeli v těsné blízkosti volebního patu 100:100. Tak už to s volebním inženýrstvím bývá.

16:25 - Trend pokračuje, desetinka za desetinkou, v Praze jsme zatím stále jen ve třetině. Nic zásadního už se ale nestane: můžeme začít přemýšlet o tom, kdo sestaví vládu. Můj první dojem: tentokrát si po volbách nikdo neumyje ruce bez Věcí veřejných. :-) Na první pohled se jako logické řešení jeví trojkoalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Společně by měli získat velmi pohodlnou většinu kolem 110 hlasů, což by byl nejlepší stav od roku 1992, umožňující relativně stabilní a akceschopné vládnutí, omezující vliv jednotlivých poslanců a snad i fenomén přeběhlictví. Po volbách se ale může stát leccos: a do určité míry bude záležet i na rozhodnutí prezidenta republiky Václava Klause, koho pověří sestavením vlády. ČSSD je totiž hlavním poraženým těchto voleb, přesto je zatím stále relativním vítězem s největším počtem hlasů; může se to ještě změnit, ale zřejmě to tak těsně zůstane. V. Klaus v minulosti uplatňoval dva přístupy, které se zde mohou dostat do konfliktu: a) šanci sestavit vládu má mít relativní vítěz voleb; b) vládu ať sestaví ten, kdo mu přinese 101 podpisů nekomunistických poslanců.

16:03 - Jsme za polovinou: 55 % okrsků, 40 % voličů. Trendy jsou stále stejné: levicové strany klesají, ODS a TOP 09 jde nahoru, VV jsou zhruba na svém. Pět procent se vzdaluje lidovcům, Zemanovcům i Suverenitě. Rozdíl mezi ČSSD a ODS už se snížil jen na 4 procentní body (23 vs 19 %). Odstup mezi ODS a TOP 09 zůstává stabilní, také přibližně 4 procentní body, zatím je ale málo dat z Prahy, která to může snížit.

15:50 - Politolog Tomáš Lebeda před chvílí na ČT24 přišel se zajímavou myšlenkou: pro KDU-ČSL to nevypadá dobře, ledaže by se v Čechách sčítalo rychleji než na Moravě a po vlně českých venkovských okrsků by nyní ještě přišla moravská venkovská vlna. To mne nenapadlo, na rozdíl od Lebedy mám ale výhodu, že sedím u počítače a mohu jeho hypotézu rovnou ověřit na webu ČSÚ. Nevyváženost skutečně existuje: nejméně okrsků bylo spočítáno v Praze (11,46 %), nejvíce v Plzeňském kraji (62,06 %). Mezi Čechami a Moravou (podle volebního chování do ní počítám i Vysočinu) však není žádný velký rozdíl, na Moravě jsou dokonce o pár desetinek vpředu.

15:43 - Díky přibývajícímu množství dat o zpracovaných okrscích se můžeme pomalu začít dívat na výsledky v jednotlivých krajích. Ve 12 z nich zatím vede ČSSD, výjimkou je Liberec, kde ji zatím jen těsně předstihla ODS, a také Praha, kde je pořadí TOP 09 (! - 26,78 %), ODS (22,01 %), ČSSD (15,54 %), VV (10,90 %), KSČM (6,32 %), SZ (4,76 %). Pro ODS to není moc lichotivý výsledek, ale je očekávaný. Definitivní špatná zpráva je to pro SZ: pokud se ani v Praze nedostává přes 5 %, těžko se jí to může podařit celostátně. Hranice, k jejímuž překonání se nyní mohou upínat naděje jejích lídrů, už není pětiprocentní, ale tříprocentní: ta by pro SZ znamenala alespoň přístup ke stálému příspěvku na činnost (ročně minimálně 6 milionů korun).

15:35 - Volby v roce 2006 neskončily patem kvůli voličům: ODS, KDU-ČSL a Strana zelených měly dohromady o 200 tisíc hlasů víc než zbylé dvě strany v Poslanecké sněmovně. Viníkem byl volební systém, který poškodil malé strany, zejména SZ. Je proto na místě otázka, jestli se to letos nemůže opakovat. Zdá se, že nikoliv: je tu sice řada menších stran, ale pokud skončí pod 5 procenty, do rozdělování mandátů nezasáhnou. Do Poslanecké sněmovny by v tomto okamžiku vstoupilo pět subjektů (stejně jako minule), ovšem nejmenší z nich (VV) je nyní na necelých 11 %, což už je výsledek do té míry vysoký, že by je volební systém neměl výrazněji poškodit.

15:30 - Sečteno už je 25 procent okrsků, ve kterých žije 12 procent voličů: na tomto rozdílu je dobře vidět, že jde skutečně o ta nejmenší sídla. KDU-ČSL jde stále dolů a naděje na pět procent slábnou, podobně jako u Zemanovců a Suverenity. Krůček za krůčkem posiluje TOP 09, ODS. Také Strana zelených, ale příliš pomalu (nyní 1,91 %).

15:15 - V průběžných výsledcích se postupně sbližují procenta ČSSD a ODS, tak jako obvykle. V úplně prvních číslech byl rozdíl 13 bodů, po sečtení prvního procenta okrsků už jen 7, nyní (po sečtení necelých 14 %) něco přes 5 bodů. Prognóza SC&C, které jsem v prvním okamžiku vůbec nevěřil, pro mne začíná nabývat na věrohodnosti. Pro celkový výsledek levice má však zatím pokračující sčítání praradoxně pozitivní výsledek: pod pět procent v průběžných výsledcích klesla KDU-ČSL a o její křesla by se podělily ostatní strany. Zcela orientační přepočet na mandáty tak nyní dává levici už 92 křesel.

15:00 - Výsledky voleb rozhodnou o tom, kdo nám bude vládnout v příštích čtyřech letech: je to tedy bezpochyby vážná věc. Dnešní průběh je však zároveň neuvěřitelně napínavý a zábavný tím, že podle průběžných výsledků nelze odhadnout vůbec nic. KDU-ČSL je těsně nad 5 procenty a lze spíše předpokládat, že s příchodem okrsků z vetších měst se bude její výsledek snižovat. Naopak zcela těsně pod hranicí jsou Zemanovci a Suverenita, i jejich výsledek však podle mého názoru půjde spíš dolů. U zelených se dá čekat opačný průběh, ale pět procent je daleko. Na první pohled se stále zdá, že pravý střed by měl mít většinu, ale rozhodne počet stran, které se do sněmovny dostanou.

14:45 - S tím, jak se postupně zvedá počet zpracovaných okrsků, se mírně sbližují čísla z průběžných výsledků s povolebním průzkumem: ČSSD 24 %, KSČM 15 %, ODS 17 %, TOP 13 %, VV 10 %, Zemanovci 5 %, Suverenita těsně pod 5 %. Největší z ostatních stran jsou Zelení s 1,5 %. Jejich výsledek bude po zpracování dalších okrsků postupně stoupat, ale je otázka, zda to bude stačit na překročení klauzule.

14:40 - Zpracováno je téměř půl procenta okrsků: účast v nich dosáhla necelá 64 %. Zdá se mi, že celková účast by v tom případě mohla překročit první odhad S%C (62 %) a možná i minulé volby (64,47 %).

14:28 - Už přicházejí první průběžné výsledky: podle webu ČSÚ je sečteno 0,07 % okrsků. Vede ČSSD (24 %), následuje KSČM (22 %), ODS (11 %), Věci veřejné (11 %), TOP 09 (9 %), KDU-ČSL (8 %), Suverenita (5 %). Jak je vidno, od odhadů se to velmi liší, což je zcela v pořádku: jde o data z těch úplně nejmenších, kde se sčítá nejrychleji. Zpravidla jsou to okrajové oblasti, kde se volební chování liší od průměru.

14:10 - Jakékoliv přepočty na mandáty jsou teď téměř nesmyslné: vstupní data jsou totiž nepřesná, a další nepřesnost vznikne tím, že se nezohlední konkrétní rozdělení hlasů v jednotlivých krajích. Ale pro představu, jak moc překvapivá ta data jsou, alespoň mlhavý odhad: sociální demokrati a a komunisté by dohromady měli méně než 80 poslanců. Jinými slovy, případná koaliace ODS+TOP+VV+KDU by měla ústavní většinu. Bez Věcí veřejných by vláda zřejmě vzniknout nemohla.

14:05 - Výsledky exit polls jsou naprosto šokující: ODS a ČSSD shodně 20 %, TOP 09 17 %, KSČM a Věci veřejné 11 %, lidovci 5 %. V pásmu do tří procent ještě Zemanovci (4 %), Suverenita (3 %) a Strana zelených (3 %). Zatím je ale brzy na větší závěry: v roce 2006 to podle stejného prvního průzkumu vypadalo, že by většinu poslanců mohla získat dvoučlenná koalice ODS a KDU-ČSL, přitom nakonec ji nesložili ani společně se Stranou zelených.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy