Nová média (asi) změní svět

01. 04. 2011 | 12:28
Přečteno 3453 krát
Na novém webu ČT24 nabídneme nové možnosti distribuce „amatérských“ zpráv a videoobsahu. Občan se stane spolutvůrcem veřejné služby.


Tu otázku slyším často. Co jsou to ta nová média a čím jsou vlastně nová? Není to zase nafouknutá bublina? Proč má Česká televize divizi nová média? Nestačí, že dělá televizní program, což je její účel?

Chápu to. Hlavní princip nové mediální reality je schovaný. Za nová média se označují internetové servery, mobilní aplikace, kdejaká novinka, která se vymyká tradičnímu rozdělení médií na tiskoviny, rozhlas a televizi. Zapomíná se přitom, že médiem je i divadlo, film nebo telefon. I kdybychom ale přidali veškerou komunikaci – včetně emocionální, zážitkové a estetické, jako je třeba balet a recitace, stále se budeme pohybovat v režimu tradičních, tedy „starých médií“.

A to nikoliv dobou jejich vzniku, nýbrž podstatou takového média.

Jaká je přesná definice „starého“ média? Jde o jednostranný přísun informací, dějů a zážitků skrze určité médium. O přísun se stará skupina profesionálů. Ačkoliv se říkalo odjakživa, že hlavní je divák, čtenář, posluchač, vždy to bylo právě médium, které rozhodovalo, co se bude a nebude psát nebo točit, co bude tématem diskusí.

Staré médium bylo a je je autoritativní a centralizované. V dobrém i špatném smyslu.

Nové médium je jeho přesným opakem. Hybatelem nových médií je kdokoliv z nás. Co bylo největší revolucí z hlediska nových médií?

Zablýskalo se při vzniku počítače, internetu, ale to bylo pořád málo, o žádném „novém médiu“ ještě nemohla být řeč. Šlo jen o nové přístroje, nový archiv a telefonním seznam ve virtuálním světě. Médium, zvlášť to nové, je něco jiného.

Revoluce přišla postupně s mailem, blogem, esemeskou, foťákem a kamerou, v mobilu, sociální sítí YouTube a v poslední době Twitterem, Facebookem a lokalizačními aplikacemi. Změnila se distribuční síť pro data a informace a sám smysl, proč a jak tato data ve společnosti šířit. Změnilo se i chování lidí, způsob, jak komunikujeme, konzumujeme informace a zážitky.

Nová média jsou ta, která umožňují oboustranný pohyb. Nová média jsou nová v distribuci a logice, jak lidé komunikují.
Informace proudí jak z médií k uživateli, tak mezi lidmi a médiem ve virtuálním prostoru. Podoba informace se neustále zdokonaluje. Díky YouTube a podobným sítím má audiovizuální podobu. Díky Facebooku a Twitteru, se šíří tak efektivně a rychle, že je využívají i světové zpravodajské agentury. Nová média aktivizovala dosud klidný svět.

Z virtuálního prachu se zrodila nová pravidla komunikace, kde člověk už není pasivní čekatel na zprávu, ale její tvůrce a distributor.

Minulé generace by šílely závistí, kdyby znaly naše komunikační možnosti a podobu, s jakou jsme se jich chopili na sociálních sítích.
Nezapomínejme, že ještě před dvaceti lety byl mobil ohromná krabice za 70 tisíc korun, která fungovala jen mezi pár vyvolenými. Kameru měli jen ti, co je bavilo vyvolávat filmy a pak je promítat na stěně v obýváku. Fotky byly jen na papíře. A napsat někam svůj názor? Leda na stěnu hospodské toalety. To vše se s novými médii dramaticky změnilo.

Novým médiem je proto spíš fotoaparát ve vašem mobilu než internetový zpravodajský server, zaslaná esemeska spíš než kniha v elektronické čtečce. U nových médií nejde jen o přístroj, ve kterém něco čtete nebo sledujete, nýbrž o to, zda vám to umožňuje obousměrnou komunikaci, možnost aktivní práce, zda máte možnost stát se informačním kanálem, vytvářet alternativu nebo doplňkový materiál k tomu, co profesionální „kamenná“ média vyplodí.

Nová média člověku umožní předvést se, upozornit na sebe a angažovat se ve veřejném prostoru. Každý může být vidět, každý se může zapojit.

Není paradoxem, že se do nových médií pouštějí i tradiční média, což dokazuje například Česká televize. Nejprve na ČT24 a poté na ČT4 a nyní na internetu a v mobilech rozvíjíme interakci diváka a televize. Jde o interakci na nové distribuční cestě.

Předobrazem nových médií může být proslavený pořad Československé televize Nad dopisy diváků. Šlo jen o listárnu, kde se sbíraly podněty a stížnosti, ale ukazovalo to aktivitu lidí, kteří chtěli něco aktivně změnit, mít možnost interakce. Dnes je taková komunikace tisíckrát překonaná, jak v efektivitě, tak v rychlosti a pestrosti sdělení.

Stalo se tak díky zlevnění techniky, která udělala z každého člověka amatérského fotografa a kameramana. Vznikl také prostor, kam můžeme svá „díla“ uložit a nechat sledovat ostatní – internetová úložiště typu YouTube, blogy atd. Vysokorychlostní internet a mobily zefektivnily komunikaci a učinily ji příjemnější. Softwary ke zpracování videa a sociální sítě umožnily i méně zdatným lidem, jak technicky, tak komunikačně, aby se zapojili do systému: nahrávali a pak sdíleli.

A co je důležité: nová média začali respektovat tradiční hráči. Twitter využívají novináři, Youtube nevládní organizace i vlády, amatéři i profesionálové z marketingu, blogují politici i pouzí nadšenci a grafomani, mladí i staří. Facebook a lokalizační sítě nám spojují a efektivně usnadňují sdílení jakéhokoliv obsahu a jeho distribuci napříč planetou a generacemi.

Jsem pevně přesvědčen, že nová média nenahradí ta stará, jednosměrná, ale umožňují efektivnější komunikaci ve chvílích, kdy je společnost ve varu, kdy potřeba informovanosti přesahuje obvyklou míru a neustále se zdokonalující technologické možnosti vybízejí stále větší počet lidí k oboustranné komunikaci.

Kdyby během války v Bosně a genocidě ve Rwandě byly chytré telefony a rozvinuté sociální sítě, možná by průběh válek a násilí byl jiný. A představme si, jak by existence nových médií ovlivnila holocaust, hrůzy starších válek, komunismu a vládu totality.

Když se někdo dívá, zabíjení je těžší. Když se někdo dívá a může podat svědectví, zlo se nemůže skrývat. Politici by nemohli strkat hlavu do písku nebo se tvářit, že to není jejich věc. Současné arabské revoluce, včetně Egypta a Libye ukazují, že tlak na mezinárodní společenství, aby konalo je silnější a efektivnější s proudem informací o násilí a bojích, jak je šíří do světa nová média.

Ti, co věří novým médiím, tvrdí: je stále těžší stát mimo, když důkazy o násilí nebo neštěstí jsou snadno dostupné.

Nová média jsou efektivnější jak tajné služby, i tradiční média, protože novináře je snadné vyhnat, ale lidé, kteří někde žijí a mají po ruce mobil, fotoaparát nebo počítač a přístup na síť, nikdo nezastaví. Tato média rozšiřují počet těch, kdo mohou podat osobní svědectví.

Je samozřejmé, že nová média s sebou nesou negativa: horší ověřování pravdivosti, snížená kvalita obsahu atd. Ale jak například ukázal nedávný festival Jeden svět, na němž jsem byl v porotě sekce Nová média mění společnost, spontánní mediální komunikace vytvořená dobrovolníky a nadšenci je hybatelem společnosti a tvoří téměř páteřní komunikační kanály pro běžné občany, i novináře, lékaře, humanitární organizace, hasiče apod.

Co se týče České televize, nová média jsou příležitostí, jak rozvinout koncept interaktivní televize, která by rozpohybovala onen obousměrný komunikační proces. Na novém webu ČT24, který spustíme během příštích měsíců, nabídne ČT nové možnosti distribuce „amatérských“ zpráv a videoobsahu. Totéž na webu ČT4. Občan se stane spolutvůrcem veřejné služby, poprvé skutečně jejím pevným pilířem a spoluautorem.

Nová média aktivizující lidi ve veřejném prostoru jsou pro veřejnou službu velkou výzvou a mohou jí pomoct chytit druhý dech. Nikdy neměly veřejnoprávní instituce takovou šanci posílit svoji relevanci jako nyní v atmosféře rozvoje nových médií.

Nová média jsou efektivním nástrojem, jak zlepšit náš svět. Pokud tedy budeme mít vůli a chuť to odpracovat.

Psáno pro Mediar.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy