Zločin v podmínkách internetového věku

25. 07. 2011 | 09:58
Přečteno 13218 krát
Ať si to chceme či nechceme přiznat, v jednom bodě byl Anders Behring Breivik úspěšný. Získal publicitu pro dokument „2083 - Evropská deklarace nezávislosti“ (2083 – A European Declaration of Independence), kterého by si nikdo jinak vůbec nevšiml. Neboť podobných pošahaných textů koluje po internetu až příliš mnoho. Na jednom místě (str. 1408) se tu dokonce praví, že „aktuální vojenská operace je vedlejším úkolem a marketingovou metodou pro distribuci tohoto kompendia“. Byla tedy stovka životů zmařena („je lepší zabít více lidí“ – str. 837) jen proto, aby udělala reklamu textu, který autor nazval kompendiem, a jenž je nesourodým a zmateným kompilátem textů, citací a megalomanských vizí?

Aniž bych mu chtěl dělat reklamu, jeho existence i forma nutí k zamyšlení. Po vysvětlujícím úvodu má tyto části:

  • Kniha 1 „Co byste měli znát, naše zfalšovaná historie a další formy kulturní marxisticko/multikulturální propagandy“ – str. 38

  • Kniha 2 „Evropa v plamenech“ – str. 280 (zde je citován Václav Klaus)

  • Kniha 3 „Vyhlášení preventivní války" – str. 766 (o tom, jak je třeba zachránit Evropu před muslimy), jejíž součástí jsou volně řazené části o templářských rytířích, o tom, jak byl jejich řád údajně znovu tajně založen v Londýně 2002, přičemž jedním ze zakládajících členů se stal Breivik, a také o metodách boje, které je třeba volit, o historické prognóze války o Evropu, jež by měla vítězně skončit v roce 2083.


  • Od stránky 1349 následují „Další studie“, jejichž součástí je sebepropagující interview s Breivikem, jeho životopis, a na straně 1414 začínají „Osobní reflexe a zkušenosti v průběhu různých přípravných fází (akce)“, což jest jakýsi deník a osobní poznámky včetně technických návodů a zkušeností s přípravou trhaviny. (Zde Breivik uvádí své zážitky z Prahy.)

    Obětoval jsem téměř celý víkend na to, abych se pokusil proniknout do psýchy někoho, kdo je schopen bez mrknutí oka střílet do lidí a přitom se prezentovat jako člověk s pozitivním přístupem k životu a světu. Bylo to zbytečné, nepochopil jsem nic. Jenom jsem se dozvěděl některá data o dosavadním životu masového vraha Breivika, která v médiích zatím nejsou.

    Syn norských diplomatů s neurovnaným rodinným zázemím (otec odešel rok po narození Anderse), do příběhu vstupují spory o péči o dítě. Zřejmě bouřlivá puberta, příslušnost k pouličním hip-hopovým gangům, aktivní sprejerská minulost, včetně vandalismu. Když připomíná, že byl jedním z nejaktivnějších sprejerů v Oslu, který způsobil škodu kolem 700 000 euro, a když se neváhá přiznat k poškození dvaceti jízdenkových automatů („naše rebelie proti společnosti provozující metro“ - str.1207), jakoby cítil potřebu zdůraznit svoji výjimečnost i v tomto negativním smyslu.

    Od osmnácti let odklon od pouličních dobrodružství a příklon k nenávisti k přistěhovalcům, neukončené vysokoškolské studium. Jak jsem si vydedukoval, v té době začal žít hlavně internetem, kterým si na gymnáziu snad i přivydělával. Podle vlastních poznámek byl a je také hráčem bojových videoher. V jednadvaceti letech vstup do pravicové Pokrokové strany, ve třiadvaceti zmíněný vstup do řádu templářských rytířů. To vše dle jeho vlastní sebeprezentace, i když všechno může být ještě trochu jinak, neboť možnosti klamat na internetu jsou veliké.

    Jediné, co jsem pochopil, bylo to, že bez internetu by Breivik nebyl schopen vytvořit nejen snůšku epigonských textů, obsahových plagiátů, wikipedických dat a zvrácených megalomanských programových manifestů, ale ani výbušninu, která rozmetala kanceláře vládních budov v Oslo. Celou technologii a postupy získal a ověřoval na webu. Dodávky jednotlivých komponentů a chemikálií získával internetovými nákupy ze zahraničí, něco z Číny, něco z Polska, munici do samopalu (oprava - do samonabíjecí pušky) z USA – 300 nábojů.

    Internet mu sloužil také k vydělávání peněz, když prodával softwarová řešení a webové prezentace místním firmám, využívaje levné programátory z Ruska, Rumunska, Indonézie. Jeho plán A získat investicemi na burze tři miliony euro na vytvoření celoevropské organizační platformy nevyšel, takže se Breivik údajně v roce 2006 uchýlil k plánu B – se čtvrtmilionem euro vytvořit kompendium textů a podniknout ozbrojenou akci. Tolik podle vlastního vyjádření, kterému můžeme i nemusíme věřit. Jedno je jisté – byl nezaměstnaný, aby ušetřil, přestěhoval se k matce, ke konci prodával cenné věci, aby mohl financovat své výdaje. Letos na jaře už byl finančně zcela na dně, možnosti jeho deseti kreditních karet byly vyčerpané, splatnost účtů vyjednal na konec července.

    Při čtení některých částí Breivikova textu člověka napadají různé asociace a srovnání: například Hitlerův Mein Kampf a Breivikovo vyhlášení preventivní války – v pozadí stejná nenávist k nepříteli a sliby jeho zničení, tak absurdní, že je nelze brát vážně.

    Nebo: Mohamad Atta (33) a Anders Behring Breivik (32) – oba ze střední, materiálně zajištěné třídy, oba s dlouhodobým plánem a utkvělou ideou pramenící z pokřiveně vnímaného světa. Atta před teroristickým činem se posiluje četbou koránu. Breivik pro “udržení motivace” (str. 845) doporučuje denní mentální cvičení, sestávající se z meditování a filosofování při chůzi a za poslechu motivující hudby z Ipodu.

    Nepochybuji o tom, že o osobnosti Anderse Breivika bude ještě napsáno mnoho komentářů a psychologických studií. Rád bych si přečetl takovou, která by analyzovala jeho vztah k ženám a sexu. Není asi náhoda, že tihle vraždící mesiáši nejsou schopni navázat trvalejší a hlubší vztah se ženami – možná mentálně, možná fyzicky. Sexu a kritice sexuální nevázanosti se Breivik věnuje hned na několika místech textu (na str. 1171 uvádí příklady z vlastní rodiny). Na druhé straně mu nejsou cizí prostitutky, v Praze si užil hned dvě (str. 1424) a na stejné stránce dál uvádí: “Ze svého operačního rozpočtu jsem si dal stranou 2000 euro, které chci utratit za prvotřídní escort girl týden před vykonáním svého poslání… Je snadnější čelit smrti, jestliže víte, že biologicky, mentálně a spirituálně jste v pohodě.”

    Text několikrát zmiňuje možnost mučednické smrti, ke které však v případě Breivika nedošlo. Na straně 939 textu se praví: „Jestliže z nějakých důvodů přežijete operaci a jste zatčen, pak vaše věznění se stane začátkem propagandistické fáze…. Ve světle takto získaného statutu žijícího mučedníka, vaše nové vlivné postavení vám umožní významně přispět ke konsolidaci národní či panevropské organizace…“

    V souvislosti s takto deklarovaným cílem mám trochu obavy o to, jakým směrem se veřejná diskuse dále obrátí. A také mám trochu špatné svědomí, že svým blogem upozorňuji na text, který měl raději zůstat v prachu internetového smetí jako výplod obludně deformovaného ega, ať už příčiny této deformace jsou jakékoli. Naštěstí většina textů „Evropské deklarace nezávislosti“ nepřesahuje úroveň diskusních příspěvků, kterými někteří jedinci tapetují nemoderované internetové diskuse. Jedno je však jisté – internet prostoupil naše životy natolik, že se bez něj neobejde ani zločin.

    P.S. Zaujala mne Breivikova nenávist vůči univerzitním profesorům a žurnalistům, které zařazuje mezi zrádce kategorie B, když kategorie A je vyhrazena politikům, šéfům médií a kulturním lídrům (str. 930). Jako přednostní cíl a místo „šokového útoku“ ve svaté válce o Evropu doporučuje zvolit na druhém místě, hned za mítinky politických stran, mediální konference, kde je prý koncentrace žurnalistů a profesorů největší. Studenty v této souvislosti klasifikuje jako „přijatelný nepřímý cíl, neboť například 95-99% studentů žurnalistiky přímo či nepřímo multikulturalismus podporují.“ (str. 921).

    Blogeři abecedně

    A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy