Válečník Obama odhodil fíkový list

30. 11. 2009 | 11:19
Přečteno 11084 krát
Ještě i po jedenácti měsících je to příjemný, osvěžující pocit. Sledovat počínání amerického prezidenta, který si za všech okolností dává práci s důkladným a dlouhým přemýšlením o alternativách. Který dříve než rozhodne, chce slyšet všechny názory, včetně těch, jež jdou proti jeho dosavadnímu směru uvažování.

Tři měsíce trvající zvažování nové válečné strategie pro Afghánistán v režii Baracka Obamy, které ukončí jeho úterní projev k národu z vojenské akademie ve West Pointu, ale ukázalo, že i tento chvályhodný přístup má své limity.

Klopotný způsob, jakým se americký prezident dopracovával k nepochybně nejzávažnějšímu rozhodnutí své kariéry, odhalil zatím snad nejlépe to, jaký politik v osobě Baracka Obamy v Bílém domě sedí.

Co všechno jsme se během podzimu afghánského rozhodnutí o Obamovi dozvěděli?

1. Profesor prezidentem

Barack Obama si do úřadu prezidenta přenesl praxi a způsoby univerzitního profesora, své předpolitické profese.

Od září v nejstřeženější a nejutajovanější místnosti Bílého domu uspořádal devět strategických porad v souhrnné délce skoro třiceti hodin. Členové jeho národně bezpečnostního týmu během prvních pěti sezení procházeli současnou situaci v Afghánistánu po vzoru seminaristů oblast po oblasti, problém po problému.

Když na jejich konci nebyl profesor Obama spokojen, zadal nové domácí úkoly a nařídil nové disputace (zpracování nové strategie mělo původně trvat jen několik týdnů).

2. Afghánský fíkový list spadl

Válka v Afghánistánu posloužila Baracku Obamovi v předvolební kampani jako štít před případnou kritikou, že je příliš „měkký“ na to, aby se mohl ve světě po 11. září stát prezidentem. Obama byl od počátku odpůrcem války v Iráku, což z něj udělalo miláčka levicové základny Demokratické strany.

Pro zvolení hlavou státu však potřeboval přesvědčit rozhodující skupinu středových voličů, že nebude váhat s použitím síly při obraně země. K tomu účelu opakoval do omrzení mantru, že zbytečná irácká válka odvedla pozornost od války afghánské, která na rozdíl od té první stojí za vybojování a je třeba nasadit všechny síly, aby ji USA vyhrály.

Tříměsíční rozhodování o dalším postupu v Afghánistánu vyústilo pro Obamu v odhození tohoto fíkového listu. Na stole zůstaly racionální a pragmatické argumenty plus zbrusu nové politické kalkulace.

3. Válku už radši ne

Z velmi veřejného Obamova zvažování (ačkoli se porady konaly v podzemní operační centrále Bílého domu a účastnili se jich takřka výhradně nejbližší prezidentovi spolupracovníci, o průběhu každé z nich sepsala média detailní zprávu) jasně vyplynulo, že prezident přestal věřit v osudovou důležitost afghánské mise.

Obama si na konci prodlužované revize afghánské politiky spočítal, že z hromady strategicko-vojenských i situačně-politických ohledů hovoří většina pro vyslání posil. Období, kdy tak trochu pobushovsku bezelstně považoval afghánskou válku za tu dobrou, již je třeba – bez ohledu na počet obětí či utracené peníze – vyhrát, však pro něj definitivně skončilo.

Jde o zásadní mentální výhybku v Obamově uvažování, která má potenciálně zásadní dopady na další vývoj událostí.

4. Já a vietnamský syndrom

Největší paradox? Obama je po dlouhých letech prvním americkým prezidentem, jehož v dospělém věku nepoznamenala válka ve Vietnamu. Přesto může být prezidentem, který klíčové rozhodnutí svého funkčního období činil pod vlivem Vietnamu.

Již uprostřed léta pozval Obama do Bílého domu skupinu prominentních historiků, specialistů na období Vietnamské války. Hlavní obavou zaměstnávající prezidentovu hlavu nebyly vojenské analogie mezi bojem v Indočíně a tím v Afghánistánu, ale vnitropolitická paralýza, kterou eskalující konflikt způsobil prezidentu Johnsonovi.

Obama sám sebe vidí – a chtěl by tak být viděn i historií – jako velkého reformátora americké společnosti. V Johnsonovi spatřuje posledního prezidenta, který se o tak dalekosáhlé reformy pokusil, spolu s nimi ho však smetla válka ve vzdálené zemi, konzumující veškerý jeho čas, všechen jeho politický kapitál a podstatnou část výdajů federálního rozpočtu.

5. Neschovám se za generály

Vedle Vietnamu provázel Obamovo rozhodování ještě jeden stín: riziko, že bude vyhlížet, jako by byl ve vleku generálů.

Demokratičtí prezidenti to měli v posledních desetiletích vždy těžší než jejich republikánští kolegové. Zatímco ti druzí museli jen zřídka prokazovat, že s armádními špičkami vyjdou, Obamovi straničtí souputníci se často potáceli kdesi uprostřed mezi otevřeným nepochopením a úsporně skrývanou snahou uniformovaným nadbíhat.

Obamův předchůdce George Bush dovedl splynutí s generály ve svém druhém funkčním období k dokonalosti: David Petraeus se stal veřejnou tváří jeho pokusu o záchranu iráckého tažení (Bush ani jinou možnost neměl, jeho tvář byla zcela znevěrohodněna), z vojáků učinil své nejbližší rádce, s nimiž osobně každý týden konzultoval postup.

Obama dal od počátku jasně najevo, že tato praxe skončí. Pro Afghánistán si vybral svého velitele, aby s ním pak po následujících několik měsíců nepromluvil slovo. McChrystal se mu „pomstil“ tak, že když do Washingtonu na sklonku léta zaslal analýzu situace v Afghánistánu a s ní spojenou žádost o posily, zahájil vlastní „promo kampaň“ za její přijetí.

Zvažování, zda mu vyhovět, se tak pro Obamu stalo složitým vyvažováním mezi potřebou uhrát si vůči vojákům své a nezbytností vyhnout se situaci, kdy by (poté, co by žádost McChrystala o posily odmítl) další zhoršování situace v Afghánistánu padlo kompletně na jeho hlavu.


6. Ať žije manipulace

Obama přesto v průběhu oněch třech měsíců připustil, aby cosi z jeho autority možná nevratně vyprchalo. Strategické rozvahy jeho „válečného štábu“ měly být důvěrné, velmi záhy se však absurdně staly naprosto veřejnou věcí. Ve zprávách, které vždy následující den přinášely americké deníky, chyběla snad jen informace, kolikrát se kdo během několika hodin vysmrkal.

Je vcelku jedno, že tím, kdo vypouštění informací novinářům spustil, byla druhá strana (rozuměj vojenské složky a stoupenci eskalace americké účasti v Afghánistánu obecně). Obama, potažmo jeho političtí poradci skeptičtí k intenzivnějšímu vojenskému zapojení, se do něj s chutí a bez odkladu zapojili a selektivním vypouštěním informací umně manipulovali veřejnou debatu.

Avšak tím, kdo v takovém prostředí v konečném důsledku tratí, je prezident sám. Vyhlíží, jako kdyby se neuměl rozhodnout a nezvládal učinit si pořádek ve svém nejbližším okolí. Byl to nakonec starý praktik, ministr obrany Robert Gates, kdo pěkně bez servítků vyzval všechny zaangažované, aby sklapli.

7. Kompromis nade vše

Jestli něco Obama jako politik miluje, pak je to smiřování zdánlivých protikladů, vybírání a cizelování pragmatického řešení, které spojí nejlepší stránky obou polarit.

Nová afghánská strategie byla pro amerického prezidenta výživným procvičením tohoto instinktu. Obama došel k závěru, že vyklizení – byť mimořádně obtížné – pozice v Afghánistánu není v tuto chvíli pro Spojené státy přijatelnou alternativou.

Je si zároveň velmi dobře vědom, že pro levicové křídlo jeho strany je eskalace konfliktu nestravitelným směrem vývoje. Rozhodl se tedy pro zdánlivě nemožný (a fakticky nebezpečný) kompromis, kdy americkému národu oznámí, že do boje sice posílá další desítky tisíc vojáků, zároveň tím však startuje ukončení konfliktu.

8. Dokážu zapomenout na profesuru?

V čem je tento postup nebezpečný? Ani ne tak tím, že je nejisté, zda mu někdo bude věřit. Důležitější je, aby oněch zhruba třicet tisíc Američanů neodjíždělo riskovat své životy zbytečně. A k tomu bude z Obamovy strany potřeba trocha nekompromisnosti spočívající v tom, že prezident na dobu roku až dvou zapomene na nejrůznější alternativy, které se mu nabízely, i pochybnosti, jež s ním stran šancí na afghánské vítězství evidentně cloumají.

Američané sice zřejmě z čistě psychologických důvodů potřebují slyšet, jak rychle a za jakých podmínek se jejich synové a dcery budou vracet domů. V tom se však jejich situace liší od amerických vojáků, amerických spojenců, afghánských politiků i obyvatel a všech okolních zemí v regionu. Ti všichni naopak potřebují od prezidenta slyšet, že ústup bez dosažení cílů nepřichází pro USA v úvahu a že vojenští velitelé i prostí pěšáci od něj dostanou veškerou materiální i nemateriální podporu, kterou k úspěchu potřebují.

Ano, je to neprofesorské a pro akademicky založeného člověka nepřijatelně nekompromisní. Jenže když se jde do války, nemůže si politik luxus univerzitního diskursu dovolit.

Že si to Obama uvědomuje, dosvědčuje jeho rozhodnutí oznámit svůj válečný plán z westpointské akademie. Působivé obrázky s kadety za jeho zády však nebudou prezidentovi stačit. Chce-li svému plánu dodat věrohodnost, udělá dobře, když ho hned vzápětí podpoří skutky. Návrh na speciální daň, z jejíhož výnosu by vybrakovaná státní pokladna intenzivnější afghánské tažení zaplatila, by byl dobrým prvním počinem.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy