Zbraň síťového ničení - TTIP

29. 12. 2013 | 09:53
Přečteno 6575 krát
Další pokus o narušení demokratických principů a omezení práv občanů EU. Článek od Jana Loužka, který se problematikou zabývá v Bruselu.

Na začátku října tohoto roku jsem v předvečer příprav na panelovou diskuzi s názvem Technologie tvořící zákony strávil několik hodin s Martinem Kliehmem z nadace Mozilla Foundation. Mluvili jsme o celé řadě poměrně zajímavých věcí spojených s nadcházeící diskuzí. K závěru jsem se od svého německého kolegy dozvěděl cosi o „ACTĚ 2“ - nové smlouvě, která má jakési podivné jméno. Dalo se to těžko zapamatovat - nejspíš to začínalo na T... a také v tom byla zmíněna zkratka IP (že by IP protokol?)

S postupujícím časem se však dalo snadno přijít na to, o jaký problém se jedná. Zkratka TTIP – Transatlantic Trade and Investment Partneship představuje základní stavební kámen Transatlantické zóny volného obchodu, která má anglickou zkratku TAFTA.

Podstata celé myšlenky je velmi jednoduchá: Sloučení evropského volného trhu a Severoamerické zóny volného obchodu (NAFTA). Tím by se mohl vytvořit největší jednotný trh na světě – což zjednoduší vzájemný obchod a investování na obou stranách Atlantiku. Zvýší se konkurenceschopnost na trhu, což bude v závěru přínosem jak pro Evropany, tak i pro Američany. Hodnota tohoto přínosu byla dokonce i spočítána – a jedná se každoročně o miliardy eur. V čem je tedy problém?

Při tvorbě každého společenství; spolku, organizace, ale i státu je vždy potřeba vyřešit první a základní problém, a tedy definovat pravidla hry. Proto existují spousty smluv, pravidel, dohod aj. V naší zemi je tento princip realizován prostřednictvím komplexního legislativního procesu, ve kterém jsou navrhovány, pozměňovány, předkládány a schvalovány (či odmítány) zákony a různá nařízení. Občané mají možnost se tohoto procesu v určité míře zapojit; buď mohou své návrhy předložit přímo, nebo tak činí nepřímo jejich volení zástupci.

V případě mezinárodních organizací funguje tento proces do jisté míry podobně, byť je do něho zapojeno mnohem více hráčů a má více úrovní. Předseda Evropské komise je přímo volen Evropským parlamentem na návrh Rady ministrů. Evropský parlament může – jako přímo volený zástupce občanů - schválit či odmítnout jakýkoliv právní předpis – nebo mezinárodní smlouvu.

Před sto lety bylo v mezinárodní politice běžné, že mnohé klíčové smlouvy, které upravovaly vztahy mezi hlavními hráči v Evropě byly tajné. O takové dohodě víceméně nikdo nevěděl – byť mohla určovat, kdo bude spojencem a kdo nepřítelem. Každá země, která pak vyhlásila svému sousedu válku mohla být nepříjemně překvapena tím, kdo všechno proti ní stojí. Díky tomu byla všechna mezinárodní jednání vedena de facto v nejistotě a obavách, kdo spřádá tajné plány proti komu. V současné době je tato skutečnost považována za jeden z důvodů rychlého začátku První světové války. Bylo učiněno mnohé proto, aby se již neopakovala.

Celá řada mezinárodních dohod je proto ratifikována mnohými stranami na mezinárodní úrovni. Nicméně v případě obchodních smluv se nacházíme víceméně na začátku minulého století. V loňském roce jsme tak mohli být svědky procesu ratifikace dohody ACTA, který probíhal především za zavřenými dveřmi. Poslanci národních parlamentů - stejně jako parlamentu evropského – se dozvěděli informace o dohodě ACTA z WikiLeaks, a nikoliv transparentní a obvyklou cestou. Byl to především nedostatek informací a netransparentnost celého procesu, které vedly Evropský parlament k apelu na Evropskou komisi, aby celý text zveřejnila. Tento návrh byl nakonec odhlasován drtivou většinou a text dohody zveřejněn.

Jakmile však byl úplný text návrhu dohody na stole a podroben analýze jak uvnitř parlamentu, tak i zainteresovanými stranami zvenčí, stal se rychle předmětem kritiky. Tato skutečnost přiměla další vlády členských států EU aby proces ratifikace pozastavily. Celkem pět výborů Evropského parlamentu (Výbor pro rozvoj – DEVE, Výbor pro občanská práva – LIBE, Výbor pro průmysl – ITRE, Výbor pro právní záležitosti – JURI, Výbor pro mezinárodní obchod -INTA) nedoporučilo Evropskému parlamentu smlouvu k přijetí. Důvodem pro odmítnutí byl především nezměrný počet možných konsekvencí, které by její přijetí a následná implementace mohly přinést. Vzhledem k tomu, že čas, který od zveřejnění do hlasování o tomto dokumentu byl omezen a možná rizika byla příliš veliká, je možné říci, že tajnůstkářství smlouvu de facto samo odsoudilo k zániku.

Od tohoto okamžiku uplynul více než rok. Ukazuje se však, že ti, kteří by chtěli podpořit rozvoj transatlantické obchodní spolupráce, si žádnou zkušenost z vývoje neodnesli.

Schválně jsem chtěl poukázat na to, jak se mi zkratka TTIP jevila onoho říjnového večera jako neznámá a cizí, těžko zapamatovatelná (nejspíš v tom asi nebudu sám). Média totiž o jednání o této dohodě příliš neinformují, a to i když se jedná o text, který nás – bude li přijat – podstatným způsobem ovlivní.

Blíží se třetí kolo jednání mezi Evropany a Američany, které se tentokrát bude konat ve Washingtonu D. C. Nespokojenost s vývojem nicméně roste. Více než 100 neziskových organizací z celého světa v nedávné době podepsalo otevřený dopis, kterým žádá odstranění konkrétní části dohody. Dnes večer se zde v Bruselu uskuteční summit evropských ministrů a již je ohlášena celá řada protestů. Jedním z důvodů, proč lidé protestují je dort, který byl „upečen“ za našimi zády.
A o co že se vlastně jedná?

Sporný bod má název Rozhodčí řízení (v angličtině Investor-state dispute settlement). Jedná se o praxi zakotvenou v základním dokumentu NAFTA (článek 11). Dojde-li k rozšíření NAFTA i na prostor evropského volného trhu, jak je předloženo, začne tento princip platit i v členských zemích Evropské unie. Jak by to mohlo fungovat? Jednoduše.

Vlády řady zemí se snaží přilákat zahraniční investory. Proto nabízejí nižší daně, různé pobídky, daňové prázdniny, připravují průmyslové parky, čímž zvyšují návratnost investice toho či onoho subjektu, který by měl zájem v té zemi začít podnikat. Kromě těchto úlev si ale lze představit ještě jinou možnost. Vláda může například garantovat nezměněné právní prostředí po určitou dobu. Díky tomu by jakákoliv změna zákona, který se dotýká čehokoliv ovlivňujícího investora byla ve své podstatě proti této smlouvě a vláda každé země by za ní mohla být postihována. Implementace možnosti vést rozhodčí řízení znamená, že společnosti mohou přímo napadnout jakýkoliv zákon, který budou považovat za ohrožující pro svoji investici.

Opravdu chceme, aby obchodní zájmy znemožnily našim voleným zástupcům vykonávat to, k čemu jsme si je zvolili? Opravdu jim chceme dát tolik moci?

TTIP má kapitolu ohledně práv Duševného vlastnictví. Text této kapitoly je stále tajný a víceméně celý svět v současné době čeká na to, až si ho bude moci přečíst (pravděpodobně opět prostřednictvím Wikileaks, či jiné podobné platformy). Rovněž stojí za povšimnutí skutečnost, že se vše děje kolem Vánoc – kdy všichni chceme být doma se svými rodinami a zapomínáme na politiku. Je proto docela smutné, jaký „vánoční dárek“ se nám chystá. Pro informaci; dne 13. listopadu zveřejnily Wikileaks dosud tajný text nehotové kapitoly o duševním vlastnictví trans-pacifické smlouvy o partnerství. Upřímně řečeno, není to hezké čtení. Kdyby takové podmínky byly uplatněny v Evropě, TTIP by se tímto mohlo stát „zbraní síťového ničení“.

Přesvědčit evropskou (a americkou) veřejnost o výhodách TTIP není v současné době věru složité – stačí dát do středu pozornosti finanční přínos, který je v sázce, tvorbu nových pracovních míst a podporu investic – a obyvatelstvo, postižené četnými krizemi, vystavené chudobě a ztrátě pracovních míst bude myšlenku podporovat. V současné atmosféře vzrůstajícího radikalismu lze totiž velmi snadno přehlédnout základní myšlenky, na kterých byla západní společnost postavena – mezi které patří svoboda projevu, svoboda konání, kreativita či volná soutěž.

Jan Loužek
Kancelář europoslankyně Amelie Andersdotter

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy