Děloha není futrál na dítě

19. 02. 2010 | 10:09
Přečteno 37329 krát
S urputností hodnou lepších věcí se snaží paní ministryně spravedlnosti protlačit zákon o náhradním (surogátním) mateřství, které by mělo být završeno poskytnutím dítěte neplodnému páru. Její návrh, který krom loňského podzimního „kulatého stolu“ nebyl nikde diskutován a již se projednává ve vládním výboru pro lidská práva, kamžto nedopatřením (nebo naopak) z uvedeného jednání nedošla jedna podstatná část.

Není mi jasné, proč chce paní ministryně zaplevelit náš dostatečně chaotický právní systém dalším paskvilem, který by buď zcela rozvrátil stávající zákon o rodině a zrušil jeho klíčovou část (matkou je žena, která dítě porodila), nebo by přinesl další legislativní potrat s nezbytnými novelizacemi ještě dříve, než by vstoupil v platnost. O motivech její usilovné snahy lze jen spekulovat, v žádném případě však nejde o naléhavou společenskou prioritu.

Své názory na tento (abych se nedopustil urážky majestátu, tak bez epitet) nápad jsem na podzim 2009 prezentoval ve svém blogu Děloha na leasing a proč jsem proti (. Rád bych tento text doplnil o několik skutečností týkajících se postavení, rizik a práv těch zúčastněných, kterým se předkladatelky zdaleka nevěnovaly tolik, jako virtuálnímu právu neplodné ženy na dítě (čekám, kdy v duchu vznikající svérázné tradice vznesou některé ženy svá práva na manžela s opčním právem na tchyni).

Začněme etickým hlediskem a myslím, že se můžeme shodnout na Aristotelově názoru (Etika Nikomachova), že jde o hledání „dobra“. Novorozeně uložené do až dosud beznadějně prázdné kolébky je pro objednávající pár nepochybně dobrem. (A já dodávám: pokud dítě bude zdravé! Ale co když nebude?) Je však celý proces také dobrem pro dítě a pro „náhradní matku“? Jí bych chtěl věnovat následující řádky, i když ona sama v režii ministerstva spravedlnosti (MS) jako by měla v celém dramatu zanedbatelnou roli, označovanou herci jako štěk (také hund). Přijde, otěhotní, odnosí, porodí, odevzdá, odejde, může se odlíčit, umejt a jít domů. Skutečně tu není žádný problém?

Z blíže neupřesněné špionážní zprávy představitelek MS na jednání vládního výboru pro lidská práva (8. 2. 2010) vyplynulo, že v 60-65 % případů (jakých?) se jedná o „částečnou surogaci“, což znamená, že dárkyní vajíčka je sama náhradní matka. Advocatus diaboli se ptá: Je tohle ještě medicína? Je oplodnění zdravé fertilní ženy léčebným úkonem? Jestliže ano, která pojišťovna a komu to bude hradit? Ale to ať si vyřídí právníci, já chci upozornit na bio-psycho-sociální rizika, které tato žena ponese. Nejen u paní ministryně, také u ní mě zajímají motivy, leč také stupeň jejího porozumění celé situaci. Chce pomoci lidem, kteří zoufale touží po dítěti (jejich hlubinné motivy rozpatlávat nebudu). Proč? Je tak altruistická, že spolkne jen tak všechny rituály (viz poslední odstavec!) spojené s početím, devět měsíců ne právě nejpohodovějšího života zakončených porodem, po němž bude následovat totální masakr všech biologických, psychologických i spirituálních mechanismů, jež se k mateřství pojí? Pokud si myslí, že pocit ušlechtilosti jí bude dostatečnou odměnou, tak to nedomyslela. On je totiž zatracený rozdíl mezi „myslet si“ a „prožít to“.

Ale mohou tu být i jiné důvody k páchání dobrých skutků. Mezi nimi je na čelném místě pocit viny, nejčastěji za předchozí potraty, či odložené děti, jak plyne z dostupné, byť velmi sporé literatury. Dárcovská „ušlechtilost“ však může sytit i zcela sobecké potřeby: narcismus, kompenzaci mindráků, potřebu slávy nebo alespoň uznání, atd. Nebo chce hypotéku a nedosáhne na splátky? Luxusní výlet kolem světa jako kompenzaci za prožitá trápení? To byla jediná věc, v níž byli účastníci zasedání svorní: komercializaci v takovémto případě nikdy nelze vyloučit („ale lze ji eliminovat“, prohlásily mluvčí MS – to už není ani k smíchu). Kdo by tyhle aspekty měl posuzovat? Vždyť jsou to vklady, které dostane dítě do vínku. Zatím tato virtuální osoba vystupuje jako sólistka, ale co když má rodinu? Jak se k tomu postaví partner, jak děti? Co když nakonec zvítězí zdravé a přirozené instinkty a ona odmítne dítě vydat? Atakdále...

Co je však mnohem podstatnější, jsou biologické a psychologické děje odehrávající se během fyziologického těhotenství, porodu a v časných poporodních obdobích. Příroda totiž své zákony štupovala trochu déle než paní ministryně, jsou tedy sesumírovány lépe a platí! Jaké procesy se odehrávají během proměny milenky v budoucí matku a nakonec matku? Z toho mála, co víme, je jasné, že jde o komplexní děje, které mají zajistit přežití bezbrannému novorozenci vrženému z poklidu vesměs parazitické, ale nikterak pasivní existence v děloze do protivenství světa (a to pomíjím letošní zimu, politickou situaci a krizi). S početím se objeví nejen chutě na kyselé okurky, ale v první řadě hormonální změny. Ty však nejdou osamoceně; všechny tři řídící systémy – endokrinní, imunitní a nervový – jsou úzce propojeny. Mozek budoucí matky se na novou situaci začne připravovat rovněž; musí se jednak naučit rozeznat potřeby a přání děťátka, jednak jim také umět vyhovět. I prvorodička má mnohem více instinktů, než žena, která nerodila a s každým dalším těhotenstvím se její schopnosti rozvíjejí. Kultivují se od okamžiku početí a jejich kvalita strmě stoupá před porodem a bezprostředně po něm.

Substrátem těchto dovedností jsou dramatické změny v neuronální síti, v jejím objemu, aktivitě a kapacitě. Jsou to především oblasti hypotalamu odpovědné nejen za regulaci ženských pohlavních hormonů, ale celé řady dalších pochodů. Jiným aktivovaným centrem je hipokampus – paměťová banka. Její úkol spočívá ve zlepšení učení a paměti, zejména prostorové. Neuronům zde vyrůstají nové výběžky, vytvářejí se nové spoje; budoucí maminka musí přeci vědět, kde jsou po ruce zásoby, ať už v pelíšku nebo mimo něj, aby nemusela nechat své děťátko dlouho o samotě jako možnou kořist predátorů.

Ano, predátorů, nepřátel a škůdců. Proto se zostřuje její vnímání, aktivují se emoční stavy. Tuto skutečnost je možné prokázat pokusem: předložíme-li fotografie obličejů zachycující různé výrazy, rozeznají budoucí maminky daleko přesněji než netěhotné ženy a mnohokrát přesněji než muži emoční naladění vyfotografované osoby. Speciálně citlivé jsou na signály hrozícího nebezpečí, tedy na výrazy vyjadřující (i podprahově) strach nebo hněv, později i hnus. Tato schopnost jde ruku v ruce se stoupající úzkostností. Smyslem tohoto naladění je ochrana potomka; příliš suverénní matka, či dokonce v tomto ohledu přiblblý otec, by nerozpoznali nebezpečí včas a dítě by mohlo být ohroženo. Vyšší míra úzkosti se může projevit v poruchách nálady po porodu, zvláště nemá-li nedělka dostatečnou podporu z okolí (výskyt tzv. poporodního blues je mnohem nižší ve společenstvích, která mají jednodušší, ale bezpečnější a těsnější sociální vztahy).

O primární připoutávací vazbě jsem se dostatečně rozepsal ve svém předchozím textu, zde bych jenom zmínil, že podobně jako ctnost je sama sobě odměnou, jsou pocity vycházející z tohoto vztahu přínosné (a pochopitelně nezbytné) pro novorozence, ale šťastný uspokojující a naplňující pocit odměny prožívá i matka. Ve hře je celý orchestr neurohumorálních regulačních mechanismů. Ze všech biologických kořenů vyrůstají procesy psychické a dítě v děloze velmi dobře pozná, zda je vítané nebo nechtěné. Zde jen připomenu světově prioritní práce Langmajera a Maťejčka o „nechtěných dětech“ a jejich těžkých deficitech počínaje těhotenskými komplikacemi, nízkou porodní váhou, enormně vyšší nemocností přes špatné prospívání až po destruktivní sociální maladaptaci, kterou transgeneračně předávaly svým dětem, třebas počatým v lásce a s nejlepšími úmysly.

Jak vyřeší surogátní matka dilema mezi přírodními silami a svým slibem vzdát se dítěte? Bude na ně myslet od samého početí jako na nechtěné? Nebo si po porodu nechá vymýt mozek specialistou? Nebo se stane naší pacientkou pronásledovanou pocity viny? Nebo zcela popře svou osobnost (depersonalizace) i své pocity a bude ve stylu proslavenějších pachatelů zla tvrdit, že ona by to nikdy ze své vůle neudělala, ale když jí to přikázali, tak co jí zbývalo? Je to trochu jako Sophiina volba a nevím, proč má být tento stav posvěcen zákonem.

A vůbec se mi nelíbí, jak se chystaná úprava vaří pod pokličkou. Jedinou skutečně kompetentní osobou na zmíněném zasedání vládních zastánců lidských práv byla doc. JUDr. Senta Radvanová z Právnické fakulty UK v Praze, která vystoupila jako znalkyně práva a vyslovila jasné právní stanovisko. Negativní. Kde ale sakra jsou ti, co by se měli brát za práva dětí? Kde jsou představitelé lékařské etiky? Vystoupení mluvčích MS mi přišlo značně amatérské, zejména nápad přebrat zákonnou úpravu z britské (kde funguje po staletí zcela jiný právní systém, než u nás). Proč bychom měli být sedmou nebo osmou zemí na světě, která si bude zahrávat s tímto ohněm? Proč by musela medicína dělat vše, co dokáže, ať to stojí, co to stojí? Bude příštím zadáním klonování?

Vím, že mnoho lidí se mnou nesouhlasí, někdy dokonce převelice. Přesto myslím, že Řekové měli pravdu, když říkali že některé kousky se vymstí. Viz citát z Wikipedie: Hybris (ὕβρις) znamenala v řeckém starověku navenek projevovanou pýchu, domýšlivost a aroganci, vyzývavé, drzé jednání a vystupování, jež nutně vyvolá trest bohů, který pak postihne celou společnost. Cum grano salis lze označit pronájem dělohy za prostituci, třebaže ušlechtilou (ale ta dnešní taky začala v chrámech). Proč MS nejdřív nevyřeší problém prostitutek? Vždyť těch nešťastných žen je řádově třikrát víc než žadatelek o pronájem dělohy a altruistických Ukrajinek, které jej nabízejí.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy