Pražská organizace – „měkký podbřišek“ ČSSD?

06. 01. 2010 | 11:04
Přečteno 3613 krát
I v Praze žije mnoho obyčejných lidí, pro které je ČSSD nadějí. Obávám se, že není zdaleka jisté, jak s touto nadějí naložíme a zda pražská organizace ČSSD bude nadále jen měkkým podbřiškem strany, nebo něčím jiným….

Název jsem si vypůjčil od W. Churchilla, který takto nazýval jižní Evropu, ve snaze přimět Spojence, aby raději než ve Francii otevřeli druhou frontu na slabším místě německé obrany. Stejně tak jako slabší místo ČSSD se může jevit její pražská organizace která, podobně jako v předchozích volbách, může i v těch nadcházejících významně ovlivnit jejich výsledek. Kdybychom totiž nebrali v úvahu výsledky voleb ve volebním kraji Praha, měla by ČSSD více poslanců, než má ODS, a byla by jednoznačným vítězem minulých voleb. Volební výsledek v Praze je proto pro ČSSD téměř zásadní, nezdá se mi však, že by to někdo významněji bral na vědomí…

Praha, jako každé hlavní město v kterémkoliv jiném státě, má významné odlišnosti od zbytku republiky, se kterými každá politická strana, která chce ve volbách uspět, musí nebo by alespoň měla, počítat. Především je zde soustředěn větší počet státních úřadů, větší počet vysokých škol a vědeckých pracovišť nebo podniků veřejné dopravy, než v kterémkoliv jiném volebním kraji, což významně ovlivňuje složení voličů. K odlišnostem od jiných volebních krajů patří ale např. také vysoké procento občanů žijících v nájemních nebo družstevních bytech a velký počet důchodců. Je zde však nižší procento nezaměstnaných a naopak jsou zde vyšší příjmy (nikoliv však důchody), než kdekoliv jinde v republice. Jsou to banální konstatování, ale nezdá se mi, že by z toho byly vyvozovány konkrétní politické záměry. Jen s kampaní za odstranění zdravotnických poplatků to v Praze asi nevyhrajeme….

Zdá se mi také, že ke specifickým pražským podmínkám činnosti kterékoliv politické strany patří i to, že je zde věnována větší pozornost hromadným sdělovacím prostředkům, které významněji než kdekoliv jinde ovlivňuji názory občanů. A o obecném negativním ovlivňování občanů proti politice ČSSD jistě není třeba pochybovat . Se zjevnými důsledky: vajíčkové šílenství, které v závěru jarní volební kampaně bylo rozpoutáno v Praze u Anděla proti ČSSD, by jinde v republice, domnívám se, nebylo možné …

Dominance pouze dvou politických strav v Praze – ODS a ČSSD – vedla k tomu, že spolupráce jednotlivý funkcionářů těchto stran byla mnohem těsnější, než kdekoliv jinde. V jiných krajích na komunální úrovni byla v mnohem větší míře realizována spolupráce s KDU - ČSL, KSČM nebo s místními politickými seskupeními, byla a jsou zde realizována různá koaliční spojenectví, což v Praze nikdy nebylo. To vedlo k tomu, že pokud si ČSSD chtěla zachovat jakýkoliv vliv na politiku města, nebo alespoň vliv na obsazení některých funkcí, musela vždy spolupracovat pouze s ODS, když vlivy jiných stran byly zcela okrajové. Z toho pak plyne negativní povědomí o tom, že v Praze ČSSD nepředstavuje žádnou opozici nebo variantu k vládnutí ODS. Toto povědomí převládá patrně i ve vedení strany: na facebooku nedávno první místopředseda ČSSD B. Sobotka publikoval názor, že působení P. Béma v pražské politice umožňuje i „neexistence silné opozice na pražské radnici“. Těžko tomuto povědomí kvalifikovaněji odporovat. I když s ohledem na osobní kontakty politiků lze z lidského hlediska pochopit jistou ostýchavost k radikálnímu opozičnímu vystupování, některá koaliční spojenectví s ODS v Praze jsou nevysvětlitelná: skutečnost, že pouze koaliční spolupráce s ČSSD umožňuje starostování neuvěřitelného M. Jančíka v Praze 5 je i řadou členů ČSSD považována za sebevražednou…

Názory pražské organizace ČSSD jsou slyšet jen zřídka. I když existují. Nelze počítat s tím, že by hromadné sdělovací prostředky, nebo radniční noviny městských částí měly zájem je šířit. Nejsou však využívány např. elektronické sdělovací prostředky. Prakticky nikdo z pražských funkcionářů se významněji neobjevuje, na rozdíl od vedoucích představitelů ČSSD, častěji na nějakém blogu nebo na sociálních sítích. Právě zde je ovšem negativní názory na politiku ČSSD slyšet nejčastěji a protiváha těmto názorům by byla velmi žádoucí….

V minulých volbách získala ČSSD v Praze šest poslanců, z nichž pouze dva byli v Praze při sestavování kandidátky umístěni na přímo volitelná místa. Autor se z důvodů, které čtenář jistě chápe, nechce k této stránce politiky pražské ČSSD blíže vyjadřovat. Skutečností však zůstává, že k takové destrukci dosavadního složení „krajských“ poslanců došlo jen ve Severočeském kraji a v Praze s tím ovšem, že v obou krajích budoucímu úspěchu takto složené kandidátky nenapomohla kritika jejího sestavování a sestavení nejen od našich politických soupeřů, od kterých to lze konec konců očekávat, ale i z řad členů a sympatizantů ČSSD. Zásadní rozdíl ovšem spočívá však v tom, že zatímco v Severočeském kraji volební preference ČSSD jsou vysoké, a zejména vnitrostranická kritika kandidátky na ně zřejmě neměla podstatnější vliv, v Praze je tomu, podle průzkumu preferencí politických stran, jinak….

Specificky pražskou záležitostí je případ kandidatury O. Zubové. Ta byla na patrně volitelné místo kandidátky zařazena poté, co proběhly tzv. primárky, v podstatě několik hodin před krajskou konferencí, která měla celou kandidátku schvalovat. To ukázalo jediné: když se chce a když je něco „potřeba“, jde všechno! Bez ohledu na zaklínání se respektem k demokratičnosti „primárek“ a nezměnitelnosti jejich výsledků. O. Zubová však oslovuje specifický okruh voličů – snad právě ty, kteří dosud k ČSSD neměli moc blízko - a někteří členové ČSSD v Praze její kandidaturu přivítali. Jenom budoucnost však ukáže, zda na míle trčící účelovost této pozoruhodné změny - v době sestavování kandidátky dobré, dnes však už neexistující finanční zázemí - bude ku prospěchu společné věci pražské ČSSD a zda ta skupina voličů znající práci O. Zubové výrazněji převáží nad těmi, kteří pražskou kandidátku ČSSD volit nebudou z týchž důvodů…

Programově, zdá se, je postavení organizace strany v kraji tvoření velkoměstem zdánlivě méně složité, než v krajích složených z různých typů osídlení. Praha nemusí řešit problematiku zemědělství, nemusí se zabývat krajskou a celostátní dopravou obsluhující celý kraj, zdravotnictví je zde saturováno státními (fakultními) zařízeními a problematika životního prostředí je velmi zúžena. Pražané, jako obyvatelé každého velkoměsta, mají velmi specifické problémy a na ně musí politická strana, má-li být úspěšná, reagovat. Ale v tom je právě ten problém: programová východiska strany jsou zaměřena celostátně a specifické problémy Prahy nejsou významněji brány v úvahu.

Kampaň za modernizace ČSSD zahájená před několika lety J. Paroubkem počítala se zvláštní pozorností, která při sestavování volebního programu přihlédne k pražským podmínkám. Výsledky však příliš patrné nejsou.

Dobře je to vidět na jedné z klíčových otázek, budoucí pražské volební kampaně, na problematice bydlení. Bez celostátně deklarovaných návrhů a záměrů na řešení tohoto problému nemá ČSSD v Praze voličům co nabídnout! Problém musí být řešen zákony a nikoliv – jako jiné problémy v jiných krajích - iniciativami krajské organizace. Ty, v případě bydlení, situaci jen zhoršují. Neboť jistě je možné např. slibovat, že při stanovování výše nájemného (jehož i regulovaná část se stává pro stále větší část obyvatel Prahy již nezaplatitelnou) bude brán ohled na sociální situaci lidí, ale tím se jen prohlubuje celkový nepřehledný zmatek, neboť se prohlubují rozdíly mezi občany bydlícími v obecních bytech a v bytech soukromých vlastníků, mezi občany bydlícími v té městské části, která nájemné zvyšuje tak, a sousední, která si počíná jinak. Tím voliče smysluplně a výrazněji oslovit nelze, o budoucí úpravě práv a povinností občanů v novém občanském zákoníku nemluvě. Snad proto, že řešení těchto otázek je v jiných volebních krajích problém jen několika velkých měst a zdaleka zde (na rozdíl od Prahy) ve volebních programech nedominují, není jim vedením strany dosud věnována pozornost, která by korespondovala s významem volebního výsledku, který strana v Praze dosáhne, či nedosáhne.

I v Praze žije mnoho obyčejných lidí, pro které je ČSSD nadějí. Obávám se, že není zdaleka jisté, jak s touto nadějí naložíme a zda pražská organizace ČSSD bude nadále jen měkkým podbřiškem strany, nebo něčím jiným….



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy