Mizí stromy. Zbytečně!

23. 03. 2009 | 13:16
Přečteno 4711 krát
Ochráncům přírody vadí, že dřevorubci Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje kácejí stovky stromů a tisíce keřů podél silnic.
Více o kácení stromů nejen u silnic a další zásahy do přírody a krajiny v Královéhradeckém kraji najdete na http://spravnirizeni.blog.cz
Vytýkají silničářům, že veškeré kácení a mýcení odůvodňují jediným paragrafem, podle něhož tyto dřeviny ohrožují život či zdraví osob, bezpečnost a plynulost silničního provozu. Takové žádosti podle nich většina obcí bez zkoumání raději schválí. Ochranáři však míní, že mnohé pokácené stromy nejsou pro řidiče nebezpečné. „Nechceme chránit proti vykácení a ořezu každý strom a keř, protože některé mohou být skutečně nebezpečné pro automobilisty. Ale silničáři nemůžou plošně kácet všechno, co roste kolem cest. To by se mohlo stát, že za pár let nebude kolem silnic žádný strom ani keř,“míní ekologický aktivista Stanislav Penc.
Ochranáři se obrátili na vedení SÚS Královéhradeckého kraje, aby jim řeklo, kde všude, kolik a jaké stromy chce do blížícího se konce vegetačního klidu vykácet. Silničáři jim to ale dosud nesdělili, pouze poskytli data za loňský rok. V nich stojí, že od listopadu 2007 do konce března loňského roku padlo podél cest v kraji téměř šest tisíc stromů a téměř devadesát tisíc metrů čtverečních keřů. To ochranáře šokovalo. Z počtu pokácených stromů a keřů za loňský rok usuzují, že SÚS Královéhradeckého kraje kolem silnic kácí stromy možná mnohem více než všechny správy a údržby silnic v České republice dohromady.

„V celé zemi by se mělo totiž letos za období vegetačního klidu vykácet podle údajů inspekce životního prostředí devět tisíc stromů. Přitom společnost SÚS Královéhradeckého kraje za stejný čas loni zvládla vykácet téměř šest tisíc stromů. To je neuvěřitelné,“ míní Stanislav Penc.
Zdeněk Kos, pověřený řízením SÚS Královéhradeckého kraje, říká, že o kácení stromů v konečném důsledku rozhoduje obec, která má tyto stromy a keře ve správě. „Všechny žádosti o vykácení navrhuje náš odborník a podle nás jsou tedy v pořádku. Pokud to posoudí někdo jiný jinak, to je jiná věc. My nejsme ti, kteří rozhodují, že se určitý strom skácí,“ řekl Zdeněk Kos a dodal, že silničáři žádají o vykácení jen v případě, že stromy jsou nebezpečné pro provoz.
Nepřipadá mu zvláštní, že silničáři v kraji pokáceli loni v období vegetačního klidu téměř šest tisíc stromů, ač letos všechny ostatní SÚS z celé republiky ohlásily pokácení devíti tisíců stromů. Na otázku, zda to není velký nepoměr, Zdeněk Kos řekl, že nepoměr by to byl, kdyby silničáři stromy káceli zbytečně. „Pokud je kácíme v zájmu zajištění bezpečnosti, tak je to podle mne v pořádku. Jestli je to desetkrát více než v jiných krajích, nejsem od toho, abych to posuzoval,“ řekl Zdeněk Kos.
Vymýtí je silničáři všechny?
Akciová společnost Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje hodlá vykácet stovky stromů a tisíce keřů podél silnic. Žádosti o vykácení poslala na řadu obcí a měst v kraji s tím, že všechny tyto stromy a keře kolem silnic ohrožují život či zdraví osob a bezpečnost a plynulost silničního provozu.
Obce je většinou posvětily.
Ochránci přírody z Milkovic na Jičínsku však viní společnost SÚS Královéhradeckého kraje z toho, že formálně a podezřele používá u zdůvodnění kácení všech těchto stromů jediný paragraf zákona.
„Společnost nepřikládá k žádostem žádné posudky odborníků, které by zdůvodnily oprávněnost kácení stromů a keřů. A obce většinou po oprávněnosti kácení nepátrají. Často dovolí vykácet zdravé stromy a spoustu keřů. Ty nejenže neohrožují bezpečnost provozu, ale například v zimě účinně brání vzniku sněhových jazyků a tedy zvyšují bezpečnost provozu. Často jsou také keře podél silnic důležitým útočištěm pro ptáky a další živočichy,“ říká předseda Milkovického přírodně společenského kroužku Stanislav Penc.
Po zásahu inspekce silničáři stromy nesťali Ochránci přírody dokonce povolali před pár dny na dřevorubce společnosti SÚS Královéhradeckého kraje kontrolory České inspekce životního prostředí, když začali likvidovat podél silnic v obci Zelenecká Lhota přes sedm tisíc metrů čtverečních keřů a osm jabloní. O nich společnost tvrdila, že jsou proschlé a že ohrožují bezpečnost lidí.
„Inspekce ale zjistila, že silničáři kácení vůbec neoznámili na městský úřad. Za to jim hrozí vysoká pokuta. Dřevorubci pak nesťali ani jeden strom, o němž tvrdili, že je suchý. A keře nezačali mýtit, jen je po okrajích ostříhali,“ řekl Penc.
Ochránci přírody míní, že pokud nedávno ministři Bursík a Bendl uklidňovali veřejnost, že plošnému kácení podél silnic zamezí, nemusí to být tak docela pravda. „Silnice druhé a třetí kategorie totiž patří krajům a tam se díky silničářům kraje kácet plošně zřejmě bude,“ míní Stanislav Penc.
Podle něj je problém i v tom, že SÚS Královéhradeckého kraje má jako obchodní společnost s krajem podepsanou smlouvu na kácení i likvidaci dřevní hmoty. „Správa a údržba silnic proto chce vykácet co nejvíce stromů, aby vydělala co nejvíce peněz. A pochopitelně jí bude více záležet na vlastní ekonomice než na životním prostředí,“ míní Stanislav Penc.
Ochránci přírody se domnívají, že by se celým plošným kácením měla zabývat česká inspekce životního prostředí či výbor pro životní prostředí Královéhradeckého krajského zastupitelstva.
Kos: kdyby obce zamítly kácení, tak nekácíme Zdeněk Kos pověřený řízením akciové společnosti SÚS Královéhradeckého kraje považuje všechny stromy, které silničáři kácí v kraji, za nebezpečné silničnímu provozu a lidem. „Samozřejmě, že jsou nebezpečné. Jestli tam na žádostech máme, že ten a ten strom ohrožuje bezpečnost silničního provozu, tak ohrožuje bezpečnost silničního provozu. Jinak bychom o jeho kácení nežádali,“ řekl Zdeněk Kos a na dotaz, proč SÚS Královéhradeckého kraje používá pro všechny žádosti jediný paragraf, že stromy ohrožují bezpečnost provozu, řekl: „A jaký jiný paragraf máme použít? Naší starostí není, aby pršelo nebo svítilo sluníčko, ale zajistit bezpečnost silničního provozu. Pokud bychom neopovažovali ty stromy za nebezpečné pro řidiče, nežádali bychom o jejich kácení. Náš cíl není pokácet všechny stromy, ať to stojí, co to stojí,“ tvrdí Zdeněk Kos.
Na fakt, že po zásahu České inspekce životního prostředí upustili silničáři od kácení stromů z obci Zelenecká Lhota, řekl: „Samozřejmě že jsme to přerušili do doby, než případ Česká inspekce životního prostředí případ vyšetří. To je běžný postup. A kdyby některá obec zamítla kácení stromů, tak je také nekácíme,“ řekl Kos.
Tvrdí také, že není v zájmu silničářů kácet stromy. „Čím nás stojí více úprava zeleně, tím méně můžeme peněz použít pro spravování výtluků a rekonstrukce silnic,“ řekl Zdeněk Kos, ale zároveň připustil, že krajský úřad silničářům zaplatí všechny stromy, které pokácí.
Vzápětí řekl, že kraj má omezené prostředky na údržbu silnic a silničáři by raději než na kácení stromů vynaložili o deset milionů více na úpravu silnic. Zdeněk Kos odmítá také, že by společnost byla závislá na počtu vykácených stromů a keřů.
Dětenice aspoň chtějí za pokácené stromy nové A jak se dívají na kácení samotné obce? Například na Jičínsku jediné Dětenice neodsouhlasily žádost SÚS Královéhradeckého kraje o kácení stromů. Všechny ostatní ano.
Žádostmíní ale blíže posoudit například starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr. „Přišla až nyní a přišlo jich více. Také od Českých drah. Tak jsem říkal, že se na to v pondělí podívám. Jsme lázeňské město a přísně kontrolujeme i žádosti soukromníků, když žádají o vykácení stromů na své zahradě. Nechceme, aby Lázně Bělohrad přišly o pěkné stromy. Posoudíme i žádost královéhradeckých silničářů,“ řekl starosta.
Radomír Vališka, starosta Dětenic a tedy jediné obce na Jičínsku, která žádost silničářů omezila, řekl, že obce mohou v určité lhůtě silničářům kácení zakázat nebo omezit. „My jsme je pouze omezili a tím, že požadujeme vysázení tolika stromů, kolik jich silničáři pokácejí. Je nám jedno, jaké to budou stromy, mohou to být i jiné než ovocné, které chtějí pokácet. Ale chceme je vysázet,“ řekl starosta Dětenic na Jičínsku.
Naopak zástupci města Libáň na dotaz ochránců přírody, proč se nezabývali žádostí silničářů a nezačali o kácení stromů vést správní řízení, sdělili, že tato žádost odpovídá zákonu, že visela odpovídající dobu na vývěsní desce a že kácení stromů je tedy v pořádku.


Vyšlo 23. března 2009 v regionální příloze MF Dnes pro Královéhradecký kraj zde a zde

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy