Není Osetie jako Kosovo

27. 08. 2008 | 18:02
Přečteno 7069 krát
V ospravedlňování současné ruské politiky vůči Gruzii vedoucí od rozpoutání ozbrojeného konfliktu až po uznání separatistických republik Abcházie a Jižní Osetie se Moskva zaštitovala srovnáním s vývojem situace v Kosovu. Podobně tak i nemalá řada českých politiků a novinářů, kteří považovali za žádoucí se k věci vyjádřit. (Za všechny zmiňme rozhovor prezidenta Václava Klause v DNES z 16.8., článek Stanislava Křečka výmluvně nazvaný Chtěli jste Kosovo? Máte Jižní Osetii! nebo komentář Pavla Máši Klausův boj s osetinskou lží otištěný 26.8. v LN.)

Srovnání je to zavádějící. Ať už úmyslně nebo ne. Na následujících řádcích se pokouším zdůvodnit proč.

• Kosovo je, podobně jako Palestina nebo Náhorní Karabach pro účastníky konfliktu územím s nedozírnou symbolickou hodnotou, protože je díky svému historickému významu coby „teritorializace národní paměti“ základním kamenem jejich moderní národní identity. Ne tak jižní Osetie. Toto území, kartvelská (gruzínská) provincie Samačablo, se stalo útočištěm křesťanských Osetinců, kteří překročili hřebeny Velkého Kavkazu ve 13. století na útěku před mongolskými hordami. Osetinci jsou nepochybně jedním z dávných kavkazských národů, autonomii na území pod gruzínskou suverenitou získali ale až rozhodnutím bolševiků - poté, co 25. února 1921 dobyla Tbilisi Rudá armáda.

Historické právo národů na sebeurčení je dlouhodobě problematický koncept. V souvislosti s osetinskou identitou je ale vysoce sporný i neotřelý ruský argument, že důvodem intervence byla ochrana občanů Ruské federace. Podle odhadů 80% obyvatel bývalé autonomní oblasti sice vlastní ruské pasy, drtivá většina si je vybavila z denní ekonomické potřeby překračovat bez obstrukcí ruskou hranici a rozhodně ne všichni se za ruské občany skutečně považují.

• Intervence NATO v roce 1999 i Ruska letos byla ospravedlňována probíhajícími etnickými čistkami srbské a gruzínské armády v Kosovu a jižní Osetii. Ponechme stranou úvahu, že zatímco čistky muslimské populace prováděné srbskou armádou na území, které vláda považovala za historické a kulturní jádro Srbska, dávaly mnohem více smyslu – jakkoliv byly zvrácené – než údajné gruzínské čistky v jižní Osetii, kterou Tbilisi nechce pogruzínšťovat, ale jejíž obyvatele chce přimět k uznání své zpochybněné suverenity. (Gruzie, ostatně jako Rusko, už několik let přispívá do programu hospodářského rozvoje jižní Osetie miliony eur ročně; obě strany však podle studie polského institutu OSW využívají rozvojovou pomoc přinejmenším z části k politickým účelům).

Ruská vláda i některé sdělovací prostředky hovoří o záměrném bombardování civilního obyvatelstva v Cchinvali i jinde a o vynuceném exodu osetinského obyvatelstva. Přesně toho samého se dopustily bezpečnostní složky kontrolované nebo podporované Bělehradem v roce 1999; spolehlivé zdroje (ICTY) hovoří o tisících zavražděných a dočasném útěku přibližně 800 000 lidí, tj. téměř celé albánské populace (UNHCR).

Problémem ale je, že dopad gruzínské vojenské akce v jižní Osetii – která následovala poté, co byly několik týdnů z území kontrolovaného de facto jihoosetinskou vládou ostřelována jihoosetinská gruzínská osídlení – na civilní obyvatelstvo citovaný Kremlem se žádné spolehlivé a ověřitelné zprávy neopírá.

Naopak, přestože nevládní a k západním státům často kritická organizace Human Rights Watch označila počet civilních obětí vyčíslený ruskou vládou (1 400) za s nejvyšší pravděpodobností mnohokrát nadsazený.

Shrnující teze Stanislava Křečka o „stejném chování“ gruzínských a srbských jednotek tak stojí na velmi tenkém ledě. Užívání termínu „osetinská lež“ Pavlem Mášou v jasné narážce na lež osvětimskou je navíc přinejmenším nevkusné. A ospravedlnění ruské intervence až příliš nápadně připomíná argumenty, které zaznívaly před zahájením bombardování Srbska spojenými silami NATO v roce 1999.

• Ačkoliv si zásah v Kosovu nezískal jednoznačnou podporu mezinárodního společenství, vyjádřenou rezolucí Rady bezpečnosti podle čl. 41 Charty OSN, byl výsledkem širšího mezinárodního konsensu nejméně členských zemí NATO. Nikoliv tedy jednostrannou a dopředu neprojednanou akcí, jakou byla ruská intervence v jižní Osetii.

Zásahu NATO, který byl v mnohém slovy Michaela Ignatieffa „virtuální válkou“ omezenou na povětšinou chirurgicky přesné bombardování s cílem vyklizení Kosova srbskou armádou, následovalo ustavení mezinárodní správy podle rezoluce RB č. 1244/1999. Nic podobného nelze v případě jižní Osetie očekávat.

Rusko jednostranně uznalo její nezávislost a v současné chvíli stále okupuje gruzínské území za hranicemi separatistických oblastí.

• Neochota zemí NATO podílet se na plnohodnotné invazi, a naopak pokračující ruská okupace části Gruzie již naznačují rozdíl v geopolitickém kontextu obou intervencí. Zatímco velmocensku snahu USA o posílení vlivu na Balkáně nebo přístupu k údajným strategickým surovinám si představují jen příznivci spikleneckých teorií, ruskou snahu o obnovení bývalého vlivu v „blízkém zahraničí“ po rozpadu sovětského impéria v roce 1991 v akademických kruzích nikdo vážně nezpochybňuje.

Vznik nezávislé Osetie spojením jižní a severní části (autonomní republiky uvnitř Ruské Federace) je ostatně přinejmenším tak nepravděpodobný, jako fantastické úvahy o realizaci projektu Velké Albánie. Sami Osetinci si to velmi dobře uvědomují. Skutečně si totiž někdo umí vážně představit, že Moskva, která brutálně potlačuje autonomistické tendence velké části národů severního Kavkazu (Čečenů, Dagestánců, Kabardinců, Adygeů) míní uznání nezávislosti „svých občanů“ v jižní Osetii upřímně a v budoucnu umožní jejich národní sebeurčení společně se severními příbuznými?

• Podle ruského režimu a jeho západních apologetů (nehledě na samotné de facto režimy v Abcházii a jižní Osetii) vznikl mezinárodním uznáním nezávislosti Kosova precedens – ostatně, tehdejšími slovy Vladimíra Putina, „hrozný precedens,“ který se Západu vymstí – na jehož základě mohou nezávislosti dosáhnout i gruzínská území se spornou suverenitou, část jejichž obyvatelstva usiluje o národní sebeurčení a za tímto účelem vedla v 90. letech osvobozenecké války, po jejichž skončení konflikty strnuly, aniž by bylo dosaženo jejich politického řešení.

Názory na oprávněnost uznání Kosova a jejich zdůvodnění se mezi odborníky na mezinárodní právo různí. Nicméně přesvědčení, že tím byl udělen bianco šek separatistickým hnutím jinde ve světě, resp. mezinárodní norma sebeurčení národů (formulovaná po první světové válce, 1918) získala navrch nad územní soudržností států (formulována po vestfálském míru, 1648), aniž by byly podrobně zváženy okolnosti, např. existence „sebeurčení“ v rámci současného uspořádání (autonomie) nebo závažné porušování lidských práv a ohrožení bezpečnosti svých občanů ze strany státu, zaznívá téměř výhradně mezi režimy, politiky a novináři, kteří se k uznání Kosova staví kriticky.

Napětí mezi dvěma zmíněnými normami mezinárodního práva nelze rozhodnout vědeckým verdiktem. Přiznání práva na národní sebeurčení bude i v budoucnu, tak jako v minulosti, důsledkem politického rozhodnutí. (Čeští Němci, kteří odmítali příslušnost k novému československému státu, o tom věděli své.) Nikoliv tedy nevyhnutelným důsledkem právních precedentů nebo objektivních okolností, jak tvrdí ruská vláda.

Za touto rétorikou nevyhnutelnosti se ve skutečnosti skrývá snaha zbavit Moskvu jakékoliv odpovědnosti za své jednání, a naopak přenést odpovědnost za kroky, které USA a evropské země kritizují, na ně samotné. Intervence v Gruzii a uznání separatistických republik se tak stává vlastně kauzálním důsledkem útoku proti srbskému režimu a uznáním nezávislosti Kosova; ostatně i ruské hrozby zaměřením ČR a Polska strategickými jadernými zbraněmi jsou jenom kauzálním důsledkem rozhodnutí těchto států umístit na svém území součásti amerického systému raketové obrany, nikoliv volním rozhodnutím ruské vlády – „Neneseme odpovědnost za naše reciproční opatření,“ vyjádřil se v této souvislosti 1. 6. 2007 více než jasně Vladimír Putin.

Ondřej Ditrych

Autor je doktorand mezinárodních vztahů na Fakultě sociálních věd UK. V roce 2007-2008 působil díky Fulbrightovu stipendiu jako výzkumný pracovník na Harvardu, v letech 2006-2007 pracoval v Ústavu mezinárodních vztahů. Zabývá se teorií mezinárodních vztahů, konflikty na jižním Kavkaze a terorismem. Není členem žádné politické strany, ani nikomu neradí.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy