Změna v přístupu ke změně klimatu

21. 01. 2009 | 10:49
Přečteno 6132 krát
Nová vláda se chopila moci ve Washingtonu. Analýzy v českých novinách vysvětlují, že jen naivní Američané si myslí, že se toho moc změní. Mocenské a hospodářské zájmy prý donutí nového prezidenta a jeho kabinet, aby pokračovali ve šlépějích Bushovy éry. Jak to dopadne v Iráku a v Brdech, to uvidíme, ale v oblasti péče o životní prostředí a problémech klimatu obrat již nastal.

Ve filmu "Velký švindl...", který u nás popularizoval think-tank CEP, se tvrdí, že "humbuk s oteplováním" si vymyslela Margaret Thatcherová, která tím chtěla pomoci jadernému průmyslu. Podle toho by vláda platila vědce, aby předpovídali poplašné scénáře. Ať už to bylo v Británii tak či onak, v USA si vědecká obec, NASA, a podobné instituce financované vládou stěžovaly, že se úředníci jmenovaní exekutivou, tedy Bílým domem, snaží potlačit znepokojující závěry. Bushova vláda nepřijala Kjótský protokol, který by vedl ke snižování emisí skleníkového plynu CO2, s tím, že by to brzdilo rozvoj průmyslu.

Na změny klimatu a roli oxidu uhličitého se vyskytuje celé spektrum názorů, a to od popíračů přes skeptiky k zastáncům až k alarmistům. Dva opačné, ale ne extrémní názory jsou popsány v následujících dvou "knolech". Knol je jeden z nedávných výtvorů firmy Google. Má to být 'jednotka poznání' (z anglického knowledge=znalost), kterou může napsat a uložit na google kdokoli, kdo si zde pořídí účet. Už je tam těch knolů přes sto tisíc. Google umožňuje i párování knolů s opačnými názory do debat, a to je případ těchto dvou knolů o změnách klimatu:

Skeptický knol, napsaný pracovníky think-tanku Cato zastává pozici tržního fundamentalismu, která je blízká názorům našeho prezidenta Klause. Podle ní trh dokáže posoudit lépe než vláda, jakými prostředky a jakou technologií čelit nedostatku energie a problémům se škodlivými emisemi. "Každé dva roky," říkají, "prezident nebo kongres (americký parlament) přijdou s novým chytrým nápadem, jak nahradit dnešní automobily, auta na vodík, auta na baterky, na biopalivo z kukuřice... Trh často neví, co je tím nejlepším řešením, ale vláda rozhodně není o nic lepší ve svých odhadech".

Na druhé straně J. Romm ze think-tanku CAPAF argumentuje, ze lidstvo si nemůže dovolit čekat do té doby, až trh problémy klimatu vyřeší. Problém je příliš vážný, příliš velký a naléhavý.

Žádná z těchto dvou stran nezastává extrémní pozice, které se často objevují v denním tisku. Skeptická strana netvrdí, že oteplování neexistuje a je jen strašákem či podvodem, který má vědcům přinést víc peněz na výzkum a třeba umožnit neokomunistům zmocnit se Vašeho majetku. Varující strana netvrdí, že víme s jistotou, že hladina moří se zvedne o deset metrů, pokud pojedeme podle scénáře BAU (zkratka BAU je cizojazyčná; není z německého BAUhaus, ale z anglického Business As Usual = pokračujeme dál, jako by se nechumelilo, tedy bez vládních a mezinárodních zásahů. Prostě, necháme to na trhu, aby problémy emisí a rostoucího nedostatku energie řešil.

Obě strany mají dobré argumenty. Již od dob prezidenta Nixona v roce 1973 vyhlašovaly nové americké vlády cíl zbavit se závislosti na dovozu energie na dovozu ropy a zemního plynu.
Miliardy dolarů byly vynaloženy vládou na všechny možné dotace a subvence, a vskutku nepřinesly podstatné výsledky. Bush vynaložil 1.2 miliardy dolarů na auto "Svoboda" (FreedomCar) . Mělo jezdit na vodík a palivové články. Vlastně ne jen mělo. Pár takových aut jezdí a Washington má pár vodíkových pump. Výsledek je to ale žalostný, protože celý program měl nulový dopad na problém fosilních paliv. Miliarda z peněz daňových poplatníků vyhozená přesně tak, jak to popisuje think-tank Cato.

Druhá strana má ale také dobré argumenty. Netvrdí, že je třeba znárodnit hospodářství, ani zdroje energie. (Takové extrémní stanovisko asi existuje jen jako strašák v pamfletech popíračů ). Tvrdí, že soukromý průmysl, bez vládních investic, by problém vyřešit nedokázal, rozhodně ne včas. Za druhé světové války, když vznikla obava, že by Hitler mohl vyvinout atomovou bombu první, prezident Roosvelt nečekal, že nějaká firma ten výzkum provede na své náklady, ale vytvořil systém Národních laboratoří. Něco, co by se dalo přirovnat u nás k Akademii Věd zkřížené se Škodovkou a umocněné na pátou. Národní laboratoře ty bomby vyvinuly, a to jako první. Teď toho lze litovat, ale tehdy nikdo nevěděl, jak to dopadne. Podobně prezident Kennedy vyhlásil v 60. letech minulého století projekt Apollo a pověřil agenturu NASA, aby uspíšila vesmírné lety. Udělal to proto, že po prvním sputniku vznikla obava, že by Sovětský svaz mohl předběhnout Ameriku v raketové technologii. ("Dohnat a předehnat", to byl tehdy populární slogan v sovětské říši).

I když Bushova vláda utratila mnoho peněz, nejen na vodíkové auto, ale i na všelijaké jiné dotace a programy, opravdu zastávala ten první názor, stejný názor jako Cato a prezident Klaus. Ve volební kampani oba kandidáti, McCain i Obama, slíbili změnu, slíbili že USA se přidá k EU a k zemím, které slíbily omezit emise oxidu CO2. Ovšem v předvolební kampani mají kandidáti tendenci říkat to, co vědí, že voliči chtějí slyšet. Voliči chtějí, aby skončila závislost na dovážené energii už jen proto, že dovoz zdražuje pohonné hmoty. A protože jim to kandidáti slíbí, tak po volbách nějaký ten program a nějaké ty dotace musí mít, i když tomu třeba sami nevěří. No, ale to asi sami víte. Takže o čem je tento článeček? Co je v něm nového?

Obama má zcela jiný přístup k problému alternativních zdrojů energie a emisí skleníkového plynu CO2. Zastává stanovisko popsané v tom druhém knolu, knolu od think-tanku CAPAF. A jak to víme? Jak víme, že to, co říká není zase jen další v řadě slibů a řečí, které k ničemu podstatnému nepovedou?

Můžeme se podívat nejen na to, co říká, ale už i na to, co dělá. Systém Národních laboratoří v Americe stále existuje. Za ta léta mu ubylo na lesku i a na rozpočtu a za Jimmyho Cartera byl celý komplex přejmenován a podřízen nově zřízenému "Ministerstvu pro Energii". Novým šéfem, tedy u nás by se řeklo ministrem pro energii, jmenoval Obama fyzika, (Američana čínského původu) S. Chu. Chu se již delší dobu zabývá problémy alternativní energie a popsal celou řadu problémů, kterými by se podle jeho názoru měl americký výzkum věnovat. Nejen americký. Zatímco projekt Manhattan, který vyvinul atomovou bombu, byl přísně tajný, hledání čistých zdrojů energie je problém, na němž bude spolupracovat celý svět. Bude zahrnovat celou řadu přístupů. Zabývat se mnohými známými problémy, u nichž zatím nikdo nevymyslel řešení, jež by byla přijatelně nákladná, rentabilní. Aby nedopadly jako ta Bushova vodíková auta. Některá, třeba biopaliva, již byla v denním tisku popsána, ale i ty potřebují nové výsledky. Ve výzkumu, který Dr. Chu již vedl, v Národni laboratoři v Berkeley, jsou používány metody moderní biologie a genetického inženýrství k vyvinutí nových mikroorganismů, které dokáží přeměnit celulózu přímo v pohonné hmoty.

Nový život má být také vdechnut technologii SPS, což jsou sluneční PV panely umístěné nad zemskou atmosférou, tedy něco jako solární satelity. Hlavní nevyřešená otázka je jejich vysoká cena
za dopravu materiálu na oběžnou dráhu. Nanotechnologie ovšem otevírá možnost takzvaného "vesmírného výtahu", který by tento problém mohl vyřešit.

Více se o S. Chu, jeho programu a názorech můžete dočíst v tomto blogu (bohužel jen anglicky).

Petr Frish
Autor do roku 1968 pracoval v ČSAV. Po invazi se odstěhoval do USA, kde pracoval ve výzkumu a jako programátor (scientific programming, computer models), specializace počítačové modely. V roce 2002 se přestěhoval zpět na Moravu, kde se zabývá programováním.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy