“Spacegirls” padesát let po Valentině

16. 06. 2013 | 15:12
Přečteno 6204 krát
Uplynulo padesát let, co první žena v historii vyletěla ve stísněné sovětské kapsli na třídenní cestu na oběžné dráze. Oficiálně oslavovaná po boku Jurije Gagarina jako další symbol sovětského vítězství ve vesmírném závodě nad Spojenými státy americkými a mnohými na západě považovaná za důkaz, že v SSSR měly ženy dveře otevřenější, Valentina zůstává poněkud kontroverzní hrdinkou.

Valentina Těreškovová je tak trochu kontroverzní
Valentina Těreškovová je tak trochu kontroverzní

V anglických médiích se člověk moc nedočte, zato ta česká překypují zahanbujícími popisy s nejspíš omezenou důvěryhodností, líčící řadu nedůstojných detailů z letu první ženy do vesmíru. Prý se psychicky zhroutila, celou cestu proplakala a nesplnila žádné ze zadaných úkolů.

Vrchní konstruktér Koroljev prý po jejím návratu přísahal, že žádnou další ženskou už do vesmíru nepošle a taky to neudělal. Tréninkovou skupinu astronautek, které se připravovali na let po boku Valentiny, nechal pro jistotu rozpustit. Muselo uběhnout dlouhých 19 let než další Ruska - Svetlana Savická - dostala šanci.

Jestli se uváděné popisy zakládají na pravdě nebo jde jen o snůšku pomluv je asi jedno, Valentina se médiím vyhýbá a už léta se soustředí na politickou kariéru. Zkusme ale toto výročí využít ke krátkému zamyšlení nad tím, co znamená pro ženy na celém světě, které se snaží prosadit v nejrůznějších muži ovládaných odvětvích.

Samantha – polyglotka, vojenská pilotka a inženýrka astronautka

Samantha - pilotka, astronautka, inženýrka a polyglotka
Samantha - pilotka, astronautka, inženýrka a polyglotka

„Věřím, že všechna podobná výročí prvních kosmických pionýrů je třeba mít v úctě,“ říká Samantha Cristoforetti, jediná žena v současné „astronautské třídě“ Evropské kosmické agentury (ESA). „Tihle lidé byli v úplně jiné situaci než my dnes. Nevěděli co je čeká, jak se ve vesmíru bude chovat jejich tělo, jak se bude chovat jejich kosmická loď. A Valentina Těreškovová, kromě toho, že byla první ženou ve vesmíru, byla taky jedním z úplně prvních vesmírných pionýrů.“

Na rozdíl od Valentiny, která před tím, než se stala mezinárodní hvězdou, coby první žena ve vesmíru, byla celkem nevzdělanou dělnicí v textilní továrně, Samantha je vojenská pilotka, která hovoří plynule pěti světovými jazyky a v kapse má diplomy z několika světových technických univerzit.

Zatímco Valentina vzešla z uspěchaného konkursu motivovaného především potřebou SSSR trumfnout ještě jednou USA a její jediná předchozí relevantní zkušenost spočívala ve skákání s padákem, Samantha uspěla mezi 8000 kvalifikovanými zájemci v posledním astronautském výběrovém řízení ESA v roce 2009. Kromě ní si místo v evropské astronautské třídě vysloužilo ještě pět mužů.

I když je teprve třetí evropskou astronautkou, Samantha si nemyslí, že by její ženství hrálo jakoukoliv roli na její cestě k úspěchu.

„Jako většina astronautů, i já jsem od malička snila o cestě do vesmíru. A měla jsem to štěstí, že se u mě časem rozvinul i zralejší a dospělejší zájem o vědu, techniku a taky létání. Takže jsem nejdřív vystudovala letecké inženýrství a později, když bylo v Itálii ženám umožněno, aby vstoupily do armády, tak jsem se přidala k italskému letectvu,“ říká šestatřicetiletá superžena, která se nedávno vrátila z třítýdenního tréninku v Johnsonově kosmickém centru v americkém Houstonu.

Astronauti testovali v bazénu jak zastavit únik čpavku
Astronauti testovali v bazénu jak zastavit únik čpavku

Její pobyt v NASA dostal tentokrát ještě větší „grády“ než obvykle, když z chladícího systému Mezinárodní kosmické stanice (ISS) začal unikat čpavek. Samantha a ostatní na zemi trénující astronauti testovali v bazénu možnosti, jak únik zastavit. „Byl to úžasný zážitek,“ říká Samantha. „Bylo to fascinující z mnoha důvodů. Už jenom sledovat tu neuvěřitelnou profesionalistu, jak celý tým neuvěřitelně rychle začal plánovat, jak tuhle kritickou situaci vyřešit v co nejkratší možné době. Pracovalo se celou noc, beze spánku, a druhé ráno byl postup hotový.“ Teprve když ho pozemní posádka „na sucho“ vyladila v bazénu, odeslalo řídící středisku pokyny na ISS.

Musíte ukázat, že na to máte

Když člověk poslouchá Samanthino nadšené vyprávění o jejím v životě v mezinárodní kosmické komunitě, mohl by snadno nabýt dojmu, že je to pro ženy úplná hračka prosadit se v kosmických disciplínách. Podívejme se ale co říkají statistiky. Podle zprávy publikované v březnovém vydání časopisu Nature nepůsobí v technických a vědeckých disciplínách jen výrazně menší množství žen. Ve srovnání s jejich mužskými protějšky jsou také méně placeny, musí pracovat víc, aby dosáhly stejného uznání, a víc obětovat.

Mnoho lidí se snažilo pro tento fenomén najít vysvětlení. Někteří říkají, že za to mohou všudypřítomné kulturní stereotypy, které dívky utvrzují v tom, že technika zkrátka není pro ně. Jiní tvrdí, že ženy prostě pro některé úkoly nejsou biologicky tak dobře vybaveny jako muži.

V roce 2006 dokonce musel rezignovat tehdejší děkan Harvardovy univerzity Lawrence Summers, když veřejně podpořil onu biologickou domněnku jako vysvětlení toho, proč je tak málo žen v matematických a fyzikálních disciplínách.

Adina pracuje v ESA v rámci programu pro absoloventy
Adina pracuje v ESA v rámci programu pro absoloventy

„V Rumunksu, odkud pocházím, existuje takový obecný předpoklad, že dívky jsou dobré v humanitních oborech a mají nadání na jazyky, zatímco chlapci mají vrozený talent pro techniku. Ale já myslím, že to není pravda,“ říká sedmadvacetiletá inženýrka Adina Cotuna. Adinin příběh se zdá být jasnou výjimkou z onoho předpokládaného pravidla. Loni, poté, co její země vstoupila do ESA, se stala jedním z prvních absoloventů rumunské národnosti, kteří dostali příležitost pracovat v technologickém centru Evropské kosmické agentury v Holandsku.

Pracovat v kosmickém sektoru prý nebyl ani tak její dětský sen, jako spíš přirozený vývoj jejích vrozených schopností. „Vždycky jsem byla dobrá v matematice, už od základní školy, měla jsem výrazně technické a analytické myšlení,“ říká. „A po maturitě mi prostě poradili, abych šla studovat techniku. Jedna věc vedla k další a tak jsem teď tam kde jsem.“

Připouští, že pouhých pět dívek v ročníku na Fakultě leteckého inženýrství Technické univerzity v Bukurešti mělo život ze začátku o dost těžší. „Musíte jim ukázat, že na to máte, že tam jen nezabíráte místo pro nějakého muže, nedostanete to zadarmo,“ říká Adina. „Musíte dokázat, že vám to myslí, že dokážete dělat tuhle práci, že máte co říct. Ale třeba tady v ESA je všechno užasně fér. Soudí vás podle vašich výsledků a tak to má být.“

Adina si na náš rozhovor po Skypu udělala čas v deset večer po mimořádně náročném týdnu, který strávila zavřená s týmem na pracovišti souběžného designu (Concurrent design facility) připravováním podkladů pro příští družici ESA.

Adina říká, že mnohem náročnější na cestě k mezinárodním zkušenostem v kosmickém sektoru, bylo překonat docela jiné překážky než to, že je žena v mužském odvětví. Jako rodačka z malého města v jedné z nejchudších zemích Evropské Unie totiž musela dlouho přemýšlet nad každou investicí. „Když pocházíte z východní z Evropy, tak to není jen tak, jít studovat na nějakou mezinárodní univerzitu. Je to o tom, jestli si to můžete dovolit, jestli vaši rodiče mají na to vám pomoct nebo jestli sežente peníze jinak. A bez mezinárodní zkušenosti jsou vaše šance v oboru podstatně menší,“ říká.

Takže znovu, o čem je celá ta debata o genderové nevyrovnanosti? Je to snad jen shoda náhod, že je tak málo žen v technických a vědeckých oborech?

Skleněný strop sktečně EXISTUJE

Simonetta di Pippo se stala první ženou v historii ESA, která usedla do čela jednoho z jedenácti direktorátů této kosmické agentury. V roce 2008 se tahle astrofyzička, která od 80. let 20. století pracovala v italském kosmickém programu, stala šéfkou direktorátu pro lidské lety do vesmíru. Z funkce odešla o tři roky později, čímž zanechala poměr mužů a žen v nejvyšším vedení ESA ve stavu 10 ku 1, s pouhou jedinou ženou na řídícím postu.

Simonetta di Pippo, první žena v nejvyšším vedení ESA
Simonetta di Pippo, první žena v nejvyšším vedení ESA

„Mladá talentovaná žena během své kariéry musí překonat celou řadu překážek. Ale ty zásadní jsou dvě – poprvé na úplném začátku kariéry a potom, když pomalu dosahuje vyšších funkcí ale nikdy ne dost, aby se dostala na samotný vrchol,“ říká Simonetta o „skleněném stropě,“ o jehož existenci v kosmickém sektoru je přesvědčená.

A Artemis Westenberg, prezidentka asociace Explore Mars a známá feministka, s jejím názorem souhlasí: „Muži se na mladé uchazečky o práci dívají jinak. Mám na mysli ženy, kterým je 29, 30 let, dokončily studia, mají PhD. To všechno ti muži uvidí, ale také to, že ty ženou jsou právě v tom věku, kdy by měly rodit děti. Jejich pozice je tedy od začátku jiná než pozice mužských uchazečů.“

Obě ženy se zároveň domnívají, že už jen fakt, že ženy myslí a řeší problémy trochu jiným způsobem, je v mužském kolektivu může znevýhodňovat. Současně ale říkají, že myslet „jinak“ nemusí být vůbec na škodu, právě naopak. „Flexibilita, široké porozumění, schopnostu hluboké analýzy, spolupráce místo soutěživosti, tvrdá práce, soustředění na detail, dosahování cílů v zájmu celku a ne kvůli osobnímu zviditelnění a moci, to jsou vlastnosti, které hledáme u dobrého manažera. Většinu z nich může mít docela dobře žena,“ věří Simonetta.

Pokud jde o to, co je příčinou malého množství žen v technických oborech, obě dámy jednoduše odmítají názor bývalého děkana Harvardu. Naopak nad rolí společnosti podle nich stojí za to se zamyslet. „Pokud jste žena inženýrka, může se vám celkem jednoduše zdát, že si nebudete připadat dost „ženská“ prostě proto, že jste ve velmi mužské profesi. Lidé kolem vás, celá společnost, může naznačovat, že to co děláte je podivně neženské, i když vy s tím vůbec nemusíte souhlasit,“ říká Artemis.

Jak důležité je podporovat zájem o technické a vědní obory u dětí bez ohledu na pohlaví, se v současnosti široce diskutuje. Z neznámého důvodu, ve srovnání s obory společenskými, přitahují technické směry stále nižší a nižší množství zájemců. Simonetta věří, že otevřít rovnocenné příležitosti v těchto oborech, je přesně to, co může národy posunout směrem k lepším výsledkům v budoucnosti.

„Podíveme se na to, co se děje ve světě, které státy mají vyrovnanější zastoupení mužů a žen ve vedoucích pozicích. Ty státy, které jsou otevřenější, ty budou v budoucnu v lepší pozici dostat se na světovou špičku. A odpověď je docela jasná – je to Čína, podle současných statistik zaujímají ženy v Číně 51 procent manažerských pozic, zatímco celosvětový průměr je pouhých 24 procent!“

Pokud se zamyslíme nad čínským kosmickým programem, který začal posílat do kosmu astronautky už pár let po svém zahajení, na tom, co Simonetta říká, je asi nejspíš něco pravdy.

Ono totiž nakonec není ani tak důležité jak dobrá nebo špatná kosmonautka Valentina Těreškovová byla, důležité je, že se stala vzorem, který může inspirovat. Inspirovat mladé dívky k velkým věcem a cílům, třeba takovým, jaké má Samantha Cristoforetti.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy