Odpovědi na otázky přítele zleva

13. 06. 2011 | 14:15
Přečteno 8167 krát
Plánovaná stávka dopraváků a havířů a její pozastavení pražským Městským soudem zjitřuje pocity mnoha našich občanů, ať už jsou politicky napravo či nalevo. V této souvislosti mi na jednom diskuzním blogu můj levicový přítel položil několik otázek, na které chci tímto jemu, i ostatním, kteří mi podobné otázky kladou, odpovědět:

1. myslíte, že tento křivácký podraz ze strany vlády pomůže k uklidnění ve společnosti nebo naopak k eskalaci napětí, už tak dost vysokého?

Mětský soud vysvětlil způsob a čas předání předběžného rozhodnutí odborům zde:
http://www.novinky.cz/domaci/236009-soudce-odborarum-jsme-se-opatreni-ke-stavce-snazili-dorucit-uz-v-patek.html?ref=zpravy-dne

V žádném případě nelze vysvětlovat ani žádost o pozastavení stávky ani způsob a čas předání soudního rozhodnutí soudními vykonavateli vládě jako „křivácký podraz vlády“.

Vláda se nechová „křivácky“. Odbory ale už řadu dní před původně stanoveným dnem stávky prohlašovaly, že stávka za každých okolností, bez ohledu na jednání s vládou bude (viz blog Jana Lipolda http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-lipold.php?itemid=13406) a minimálně od čtvrtka rozšiřovaly letáky které stávku oznamovaly. Proč je to u odborů v pořádku a u vlády ne, ačkoliv vláda za doručení soudního rozhodnutí neodpovídá?

Uklidňuje takové jednání odborů situaci a nevede k eskalaci napětí?

2. myslíte si, že je možné, aby odbory do budoucna, po tomhle triku vlády měly k vládě alespoň základní důvěru, nutnou pro jakékoli konstruktivní jednání?

Tento argument se dá lehce obrátit. Proč by po tom, co odbory zjevně nemají o konstruktivní jednání zájem, k nim vláda měla mít alespoň základní důvěru?

Jenže taková odpověď, stejně jako taková otázka, neříká nic a jsou ve skutečnosti neplatné. Odbory a vláda spolu jednat musí. Ani odbory, ani vláda nejsou institucemi které existují ve vakuu. Odbory jsou odpovědné svým členům, kteří jsou občany této země, vláda je odpovědná všem občanům, včetně odborářů. Ani odbory ani vláda nemájí právo se vzájemně bojkotovat.

3. soudím špatně, když budu tvrdit, že postoj ke stávce je de facto rozhodováním každého z nás o postoji k současné vládě?

Tady máte zcela zjevně pravdu. Postoj ke stávce je de facto rozhodováním každého z nás o postoji k současné vládě. A to je právě chyba. Postoj k vládě se má vyjadřovat jinak. V demokratické zemi nejlépe volbami. Pokud to nestačí, pokud nechceme na volby čekat, a chceme svůj nesouhlas vyjádřit hned, pak třeba demonstracemi. Dokonce i masovými demonstracemi, pokud přesvědčíme dost spoluobčanů. Ústava a Listina práv a svobod nám dokonce, pokud odpor nelze vyjádřit, protože činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny, nabízí v Listině i jinou, ještě radikálnější možnost, občanskou neposlušnost. Náš ústavní pořádek a naše ústavní orgány ale fungují, jejich činnost není znemožněna. Pokud ovšem nepovažujete to, že právě nevládne strana Vám bližší, za neústavní a za něco co znemožňuje jejich činnost.

Odbory vládu nevolily ani nejmenovaly. S vládou musí pracovat stejně jako vláda musí pracovat s nimi. Odbory nerovná se všichni občané. Blokády na veřejných komunikacích nejsou zákonným prostředkem vyjádření nesouhlasu. Barikády stavíme v revoluci. Stávka není revolucí.

Listina práv a svobod platí pro všechny občany, nejen pro odboráře a nejen pro levici. Celá listina je psaná pro ochranu práv každého jednotlivého občana. Má jej chránit proti zvůli moci. Není součástí našeho ústavního pořádku pro ochranu jedné zájmové skupiny, odborů, nebo pro ochranu jednoho politického směru, levice.

4. Pokud jste na otázku č. 3 odpověděli ANO, pak se vás ptám: jak tato vláda svým manévrem s předběžným opatřením změnila z vašeho pohledu svoje image, že ji dnes, v reálu, na právních detailech a kličkách hájíte? Ta vláda už nemá ministry, kteří neochránili veřejné finance a umožnili svým konáním značné škody? Ta vláda už nemá ministry spojené s velkými korupčními kauzami? Ta vláda už přestala být drzá, arogantní? Ta vláda už nefízluje, nelže, nepřihrává malé velké domů svým kamarádům, neudává se navzájem, nedělá si všemožné podrazy, Opravdu k tomu stačilo jedno jediné podání k městskému soudu a máme zde typologicky úplně jinou vládu, než byla ta, s kterou řada z vás měla naprosto zásadní problémy ještě v pátek ráno?

Na otázku číslo 3. jsem odpověděl ano. Přesto tvrdím, že z mého pohledu vláda svůj image nezměnila. Vláda nejednala nezákonně a neústavně, nezneužila politickou moc. Předběžné opatření nevydala vláda. Vydal jej nezávislý soud. Tím, že se k němu ministr Kalousek obrátil žádný zákon neporušil. Naopak, potom, co odbory vyzvaly k nezákonným silničním blokádám, konal svou občanskou i ministerskou povinnost. Obrátil se na soud. To je v demokracii jediný možný přístup. Soud mu dal za pravdu.

Soud se nezabýval jen lhůtou k ohlášení a zahájení stávky. Tam by se snad dalo argumentovat, vzhledem k tomu, že nejde o stávku v kolektivním vyjednávání, že jde o „právní detaily“, i když se soud opíral o precedentní rozhodnutí Vrchního i Nejvyššího soudu. Asi Vám ale uniká, že v odůvodnění předběžného opatření soud uvádí i jiné důvody, které jej vedly k jeho rozhodnutí:

„Soud též konstatuje, že z mediálních výstupů je známo, že je plánováno nejen stávkovat, tedy přerušit práci, ale i blokovat ostatní dopravu včetně soukromé zejména na hlavních tazích a velkých městech ve spolupráci s dalšími odborovými svazy, což přesahuje Ústavou zaručené právo na stávku.“

Neuniklo to jen Vám, ale i mediím a odborům. Jinak si neumím vysvětlit, že odbory nejen nepřestávají vyzývat k blokádám, ale dokonce vyhrožují, že „nekteré“ blokády budou „živelné“. To znamená, že se snaží vykličkovat z odpovědnosti za případné vzniklé škody. Soud ale odborům stávku pozastavil i na základě toho, že je plánováno nejen stávkovat, tedy přerušit práci, ale i blokovat ostatní dopravu včetně soukromé. Jakákoliv blokáda je nezákonná a organizace jakékoliv blokády, nejen „živelné“, podle soudu „přesahuje Ústavou zaručené právo na stávku“. Ve svém článku, psaném a zveřejněném ještě před vydáním předběžného rozhodnutí jsem na to upozorňoval. V žádném případě to nepovažuji za „právní detaily a kličky“. Nevím, zda to mám považovat za hloupost, nekompetentnost, nebo za organizovanou trestnou činnost. Odbory si koledují o to, aby jejich stávka byla znovu zakázána.

Svůj postoj ke korupci a plýtvání veřejnými financemi jsem ve svých článcích už mnohokrát vyjádřil. Psal jsem o tom už léta a budu o tom psát i nadále. Nešetřil jsem, nešetřím a nebudu šetřit ani kritikou současné vlády. Ano, jedná se stále o tutéž vládu, která nám vládla minulý týden a měsíce před tím. Odmítám ale názor, že problém je výhradně vinou této vlády a bude vyřešen jejím pádem. Korupční kauzy se nedotýkají jen jí, ale i všech našich předešlých vlád. Odmítám názor, že růst státního dluhu a propad veřejných financí je její vinou. Naopak, tato vláda (a předešlé pravicové vlády) se o reformu veřejných financí, důchodového systému, zdravotnictví a ostatních problémových oblastí hospodaření státu alespoň snaží, i když možná, díky svým vnitřním problémům, málo účinně. Její pád nevidím jako krok k ozdravení systému.

V žádném případě ale nevidím ohlášenou stávku jako konstruktivní krok k nápravě problémů které před námi leží. Je to politická stávka a je protestem „proti něčemu“. Není hlasem „pro něco“, pokud tím „něčím“ nemá být pád vlády. V žádném případě nevěřím, že by pád vlády a vláda levice byla lepší. Ani v řešení korupce, ani v ostatních problémových oblastech keré zmiňujete.

Tím, že kritizuji korupci a plýtvání veřejnými financemi, jsem nijak nezměnil své politické názory. Jsem i nadále „pravičák“. I lidé napravo korupci odmítají. Korupce není ani „pravicová“, ani „levicová“. Jsem ale velmi rád, že se k tomuto problému podobně staví i rozumní stoupenci levice. Jen tehdy, když alespoň v tomto nalezneme společnou řeč, bude možno problém korupce řešit. Je to společný problém nás všech.

"5. Opravdu chcete, aby tahle vláda po tom, co zde předváděla doposud, pokračovala v řízení tohoto státu? Opravdu si myslíte, že když se jí to, z dopuštění osudu a naší slabosti podaří, bude to ku prospěchu téhle země?

Věřím, že reforma je nutná a že je dlouhodobě jediným řešením problémů veřejných financí.

Byla si toho dlouho vědoma i levice, tedy alespoň Sociální demokracie. Start reforem několikrát v minulých letech dokonce halasně ohlašovala, ale kromě toho, že šmahem odmítala „pravicové reformy“, nikdy, ani v letech kdy vládla, nic nevykonala a ani nic nepřipravovala. Ani teď nemá nic připraveného. Ještě včera, 12.6.2011, předseda ČSSD Sobotka na dotaz iDNES (http://zpravy.idnes.cz/sobotka-vidime-moznost-zvysit-dane-misto-vladni-duchodove-reformy-1pc-/domaci.aspx?c=A110610_081716_domaci_kop) odpovídá:

"Stejně jako odbory i vy ostře odmítáte vládní důchodovou reformu. Máte ale připravenou nějakou vlastní alternativu? Zatím jsem si nevšiml, že byste něco takového prezentovali.

Předpokládám, že ještě v červnu zahájíme debatu nad alternativou ČSSD v oblasti důchodové reformy. Bude k dispozici odborné veřejnosti a občanům, aby nám k ní posílali své názory a připomínky. Diskusi bychom rádi uzavřeli na podzim na programové konferenci sociální demokracie. V červnu a v červenci představíme naši alternativu k důchodové i daňové reformě, v boji proti korupci i o tom, jak by mělo vypadat české zdravotnictví v případě, že sociální demokracie uspěje v příštích volbách."

ČSSD až teď, po letech odmítání „pravicových reforem“ a vlastní nečinnosti a potom, co se mnohokrát pokusila (z toho jednou úspěšně) „položit pravicovou vládu“, chce „zahájit diskusi“ o reformách a předložit svou alternativu někdy na podzim, po své programové konferenci.

Takový přístup mně rozhodně nenaplňuje důvěrou.

A i proto si myslím, že bez ohledu na její problémy, bez ohledu na to, že ji často kritizuji, je tato vláda ku prospěchu naší země.

Protože k ní není alternativa, lepší nemáme. Jediná strana, která by jí mohla nahradit, sama přiznává, že nemá co nabídnout a kromě komunistů se nemá o koho opřít. Rozhodně by to, že by se ujala moci znamenalo, že i když snad nějakou alternativu za šest měsíců sesmolí a na podzim předloží, komunisté, na kterých bude záviset i kdyby s nimi nebyla v koalici, ji žádnou skutečnou reformu nedovolí.

A to bude znamenat, že se reformy veřejných financí nedočkáme, zdravotnictví bude i nadále černou dírou, na zajištěné důchody můžeme za nějakých patnáct či dvacet let úplně zapomenout a státní dluh nás bude stále se zrychlujícím tempem posunovat tam, kde je dnes Řecko (to bylo mimochodem ještě před deseti lety zhruba tam, kde jsme my dnes). Vývoj státního dluhu má svou dynamiku a zadlužení neroste lineárně.

A nemá to nic společného s podáním k Městskému soudu.

Leták šířený odbory v týdnu před stávkou
Odborový leták
Odborový leták


Růst státního dluhu v mld. Kč
Vývoj státního dluhu
Vývoj státního dluhu


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy