Netransparentní Transparency International

12. 12. 2012 | 10:00
Přečteno 7761 krát
Další zmanipulovaný průzkum nahrávající Janu Fischerovi zveřejnila Transparency International.

Transparency International v České republice je organizace, jejímž úkolem je především zjišťovat prostřednictvím vybraných lidí, co si myslí o korupci u nás. Transparentní tedy podle TI je to, o čem rozhodne, že je transparentní.

Tak to bylo i v posledním průzkumu Transparency International, který měl mapovat transparentnost kampaní prezidentských kandidátů. TI postupovala podle tzv. kritérií dobré praxe. Kandidáti pravice zvítězili jako nejtransparentnější, kandidáty levice a občanů označila TI jako netransparentní. Podívejme se kdo, proč a jak takto postupoval.

Transparency International by měla přispívat svými průzkumy k transparentnosti české politiky. Od jejího počátku však byly některé její aktivity zpochybňovány. Jednalo se o podivné spolupracovníky, například bývalé ministry ODS. TI odmítala dlouho zveřejnit vlastní etický kodex, protože podle Štěpána Kotrby se jím sama neřídila. Dokonce se potýkala s policejním vyšetřováním, když nedokázala dobře vyúčtovat dotaci od vlády, která byla původně poskytnuta jako půjčka. A možná právě proto, aby nemusela TI nic platit, změnila se z občanského sdružení na ops. Poslední aférkou byl netransparentní výběr TI pro posuzování tendrů ministerstva zemědělství.

I když kritika přichází napříč politickým spektrem, mohlo by se říci, že je to zákonitá daň za to, že se TI snaží rozkrývat korupci a podvody v zemi. Když se ovšem podíváme na současné složení správní a dozorčí rady, je zřejmé, že se zde k rozhodování dostali především lidé navázáni na průmysl. Například předsedové obou rad jsou napojeni na účetní, auditorské a advokátní firmy, mezi jejichž důležitou agendu patří především tzv. daňová optimalizace, tedy hledání právních kliček, aby firmy nemusely platit daně.

Posledním počinem TI je projekt Transparentní volby, který by měl mapovat transparentnost kampaní prezidentských kandidátů. Ti jsou posuzování podle Kritérií dobré praxe, což je soubor třinácti otázek. Bohužel se nedá dozvědět, kdo konkrétně se na přípravě otázek podílel. Jsou tam napsány jen instituce, které na nich spolupracovaly. Tedy TI, sdružení Naši politici a Vysoká škola ekonomická Praha. První dvě občanská sdružení jsou vedena lidmi inklinujícími podle vlastních vyjádření k pravici, VŠE je svým postojem známá, navíc je tam prorektorem a vedoucím katedry ekonomické statistiky Jakub Fischer, syn kandidáta, který v takto sestavené anketě zvítězil.

Samozřejmě nemůžeme tvůrcům ankety vyčítat jejich politický názor, ale je velmi neprofesionální, pokud je výzkum připraven takto jednostranně s tím, že je předem jasné, kdo z ní vyjde vítězně a komu se hodí na hlavu netransparentnost.

Podívejme se, jak umě tvůrci manipulovali s otázkami a s jejich vyhodnocením.

V otázce, zda kandidát zveřejnil celkovou sumu na kampaň, získala Táňa Fischerová 0 %, protože už od začátku deklaruje, že je kampaň postavena na aktivitě občanů. Na transparentním účtu má 65 000 a nepřijímá dary nad 10 000. Naproti tomu má Jan Fischer 100 %, protože nahodil číslo 20 – 30 milionů! Tedy s rozptylem padesáti procentních bodů, které se rovnají cca třiceti průměrným ročním platům. To je skutečně transparentní představa rozpočtu v duchu megaschodkové Fischerovy vlády.

Další otázka se týká financování od politických stran. Fischerová žádné nemá, takže dostala 40 %, Fischer zveřejnil desítky milionů, nic od stran – za 100 %, Dienstbier má transparentní účet, nezveřejnil nic – 50 %. Logiku hledat jen těžko.

Zveřejňuje kandidát zprávu o vydaných financích? Fischerová podle TI informace zveřejňuje, ale dostane 0 %. Fischer platí novinářům z Práva a Týdne cestu do USA, nezveřejnil, že za ním stojí občanské sdružení, a dostal 75 %. Dienstbier má informace na webu, tedy 50 %. Takhle se dělá výzkum na VŠE pod vedením Jakuba Fischera?

Zveřejňuje kandidát jména agentur, se kterými na kampani spolupracuje? Táňa Fischerová s žádnými agenturami nespolupracuje, a to ani na dobrovolné bázi, tedy není co zveřejňovat, dostává kolik? Nula procent. Za Fischerem stojí mediální magnát Soukup a jeho agentura Medea, ale TI dala samozřejmě 100 % - za odpověď, že žádnou agenturu nemá. U Dienstbiera jsou podle TI agentury dohledatelné na webu, takže dostal 0 %.

No a nakonec Fischerová dostala jen 50 % za to, že si dovolila nekomunikovat s TI dost rychle a neodpověděla ve lhůtě, kterou jí TI stanovila. To se samozřejmě panu Fischerovi stát nemohlo, protože se sám chlubí, že s panem Ondračkou z TI věci pravidelně konzultuje, a tak má opět za sto. Zajímavé je, že zatímco stát za služby TI platí, pro pana Fischera pracují zadarmo...

Jako komentátor Deníku Referendum a člen volebního týmu Táni Fischerové jsem se pokoušel od TI získat nějaké informace. Komunikace probíhala na podobné úrovni jako byla vedena anketa – směšně. Do kanceláře se nedalo celý den dovolat. Napsal jsem tedy E-mail panu Ondračkovi, který mu byl doručen ve čtvrtek po jedné hodině. Dosud neodpověděl. Nakonec se mi podařilo sehnat číslo mobilu projektového vedoucího, který je zřejmě odpovědný za tuhle taškařici.

Hovor probíhal normálně, než jsem mu řekl, co potřebuji. Pak mi tvrdil, že tam fouká vítr, fí, hůá, on neslyší, fííáá, ne ne, fakt neslyší, zavolá mi později a zavěsil. To bylo naposled, co jsem o něm slyšel.

Kdybych anketu i jednání hlavních protagonistů nezažil, myslel bych si, že někdo špatně paroduje Felixe Holzmana.

Nezávislé výzkumy jsou samozřejmě potřebné. Bohužel to, co předvádějí agentury a podivné spolky jako Transparency International, Naši politici atd. voličům moc nepomůže. To ovšem neznamená, že statistika je špatná a sociologie nesmyslná. Naopak. Bohužel v Česko-Moravském kotlíku je už několik dekád jen nástrojem zamlžování a manipulace.

Těžko říci, proč Transparency International, sdružení Naši politici a lidé z VŠE Praha připravili tak špatný průzkum a ještě ho ani nebyli schopni správně vyhodnotit. Jisté je, že tím přispěli k dalšímu znedůvěryhodnění podobných kvízů. Škoda to je pro všechny občany, protože ne každý má možnost prověřovat veškeré údaje předkládané netransparentními agenturami a ještě v nich hledat střet zájmů.

Ale lidem, kteří dokážou z českých médií dostat desetimilionovou slevu na reklamu, jako Jan Fischer, tato situace vyhovuje. Tam, kde se nedostává relevantních informací, otevírá se prostor pro manipulaci. Šlendriánsky či manipulativně provedený výzkum není ostudou jen Transparency International a jejich spolupracovníků. Je ostudou i pro média ochotně papouškující tyto nesmysly, a je i ostudou nás všech, protože jsme dovolili, aby naše společnost došla do tohoto stavu.

Nemůžeme teď spoléhat na nikoho a na žádné osvícené vůdce. Je jen na nás, jak spolu dokážeme jednat a spolupracovat, aby se situace zlepšila. Experiment Táni Fischerové, nechat občany, aby nejprve sami sebrali podpisy na její podporu a aby si nyní sami organizovali volební kampaň, je jedním z kroků, jak lidi propojovat. A to, že to funguje, je výhra spontaneity a organizace občanů.

více také: Otevřený dopis týmu Táni Fischerové

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy