Janotovo nové šaty

11. 01. 2010 | 12:50
Přečteno 5851 krát
Pro minulý režim připravoval Janota rozpočty jedenáct let. Tehdy se mu to moc nepovedlo. Pokouší se nyní svým rozpočtem nastartovat další převrat?


Eduard Janota připravoval rozpočet pro naši kvetoucí vlast již v době, kdy Husákovi ještě bylo rozumět, co říká. Po jedenácti letech jeho působení v Odboru státního rozpočtu Ministerstva financí ČSR se komunistický režim zhroutil. Za dalších dvacet jedna let Janota připravuje rozpočet pro naši stále kvetoucí vlast a zase nám věší bulíky na nos, jak ho to naučili za normalizace.

Loňský rozpočet dopadl tragicky, jak už to ovšem je u nás pravidlem od roku 1996, kdy ekonomika pod vedením premiéra Klause narazila na dno a začala se zakopávat. Od té doby jsou naše rozpočty ve schodku. Pravda, ten loňský byl výjimečný vzhledem ke krizi i k přehmatům Topolánkovy vlády. Největší pokles zaznamenaly příjmy od právnických osob, tedy firem, kterým se několik dalších let budou daně snižovat. Bez ohledu na to stejně stále častěji volí off-shorové operace a úniky do daňových rájů před placením daní. Zatímco v USA, Francii a Německu hledají řešení, jak těmto spekulacím zabránit, naše ministerstvo průmyslu a obchodu radí podnikatelům, jak to udělat co nejšikovněji. Na daňovém výběru se tak nejvíce podíleli zaměstnanci svými daněmi z příjmů, platbami DPH a spotřebních daní. To byly také jediné položky, u nichž byl zaznamenán nárůst!

Vyřešit katastrofickou situaci měl za úkol ostřílený matador Janota. Stokrát omleté nicneříkající informace hovoří o úžasném úsporném Janotově balíčku, který měl připravit nízko-příjmové skupiny a rodiny s dětmi o další peníze. Pochvalovali si ho především dobře placení bankovní analytici, kteří reálnou ekonomiku neviděli ani z rychlíku a jediné, co znají, jsou indexy, které si sami vymysleli. Skutečnost multiplikačního efektu je ovšem nesmlouvavá. Každá koruna, kterou dáme obyčejným spotřebitelům, se v ekonomice otočí vícekrát, než když ji prostě jen prolijeme dálničním betonem tvrdícím platy superbohatých managerů a zprostředkovatelů ve stavebnictví. Rodiny s dětmi nebudou své peníze ukládat v daňových rájích, ale budou si za ně kupovat věci, které potřebují, a tím podpoří opravdu nezbytnou produkci. Ne tu, kterou si vylobbovaly vlivné zájmové skupiny.

Je ovšem mnohem jednodušší říkat prostým a neinformovaným občanům, že je zase a zase a zase třeba si utahovat opasky, než říkat totéž neefektivním kolegům ve vládě a Parlamentu nebo kamarádům z firem realizujících státní zakázky či přítelíčkům z bank, kteří obyčejným podnikatelům dělají ze života peklo.

Nevím, kolik lidí píšících o rozpočtu jej skutečně vidělo. Je to četba k popukání, já sám jsem se smál skoro celý den. Pokud se podíváte na jednotlivé položky, je jasné, že je kde šetřit, ne že ne. A rozhodně to nemusí být úspory na rodinách s dětmi, důchodcích a postižených.

Není zde prostor rozebírat všechny, takže jen dva příklady. Dost mě pobavilo, že Ústav pro studium totalitních režimů dostane v době krize 160 milionů na stovky svých zaměstnanců, z nichž historiky byste spočítali na prstech jedné ruky. Úkolem ústavu je hlavně zkoumat, jak to bylo špatné v době, kdy Janota dělal kariéru na reálsocialistickém rozpočtování a Topolánek si hrál na gymplu na vojáky – ochránce socialistické vlasti. Proto asi také ÚSTR spotřebuje na platy zaměstnanců dvaapůlkrát více než Akademie věd...

Dalším veselým příkladem z mnoha je Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který dostal na rozhazování 362 milionů. Pro srovnání si vezměme organizace občanského sektoru.

Například Diakonie ČCE, která je jedním z největších provozovatelů sociálních služeb v ČR se 123 středisky a tisícem zaměstnanců, má roční rozpočet kolem 500 milionů. Člověk v tísni s 200 zaměstnanci, misemi a projekty v několika rozvojových zemích a sociálními programy v ČR má rozpočet přibližně 300 milionů. Kdybychom se podívali na hospodaření normálních firem, viděli bychom podobné výsledky.

Samozřejmě že obě vybrané státem zřizované organizace jsou jen malé ryby, ale jak to pak vypadá na ministerstvech? Vezměme si, že Státní úřad pro jadernou bezpečnost potřebuje na platy 155 milionů. Při průměrné mzdě by to stačilo na 350 zaměstnanců. Dobře, řekněme, že jich musí být tolik, aby popřípadě dokázali zorganizovat blokádu Temelína, kdyby se tam zase něco stalo. Na co ale úřad potřebuje zbývajících více než 200 milionů? Mluví o výzkumu a vývoji, ale vypadá to, jako by si tam stavěli svoji vlastní malou jadernou elektrárničku.

Studenou sprchou pro regiony může být to, že Praha dostane skoro stejně jako všechny kraje dohromady a jednu desetinu toho, co všechny obce v ČR společně. Někdo prostě Bémovy machinace zaplatit musí, proč ne stát?

Rozpočet je již tradičně zpracováván naprosto nepřehledně, aby se v něm normálně uvažující občané a poslanci nevyznali. Pracuje systémem: řekněte mi výsledek, já vám udělám vzorec. Kdyby takhle odevzdávali rozpočet v zahrádkářském spolku, nejspíš předsedu vyženou. Ale čemu poslanec či ministr nerozumí, do toho úředníkovi nekecá, aby nevypadal ještě více jako hlupák. A to Janota dobře ví, vždyť se tím živí už třicet dva let.

Z výše uvedeného je patrné, že podobný rozpočet může navrhovat a schvalovat jen ten, kdo v životě žádný realistický rozpočet neviděl. A takových je bohužel ve vládě i Parlamentu většina. To by ovšem spravil krátký kurz, který je schopen pochopit kdekdo, tak snad i naši politici. Zatím nám však vládnou lidé, kteří se dosud hřáli na výsluní garantovaných příjmů od daňových poplatníků a polostátních monopolů, a pokud ne, pak si na to rychle zvykli. Tato výtka zaznívá také často v kuloárech svazů průmyslu či malých a středních podniků i proti NERVu, kde nebyl jediný „praktik“, jen samí teoretici. Pod jejich taktovkou nám roste státní dluh, přelezl tisíc dvě stě miliard a úspěšně šplhá výš.

Řešení je velmi snadné. Do státních institucí nastoupí schopní účetní a rozpočtáři, zkrouhají nesmyslné výdaje a budou držet rozpočtovou disciplínu a průběžně kontrolovat plnění rozpočtů. Jak je to běžné v každé organizaci či firmě, která se chce vyhnout krachu. Ale toto prosté řešení je zatím utopie. Pak by totiž ubylo peněz nejen pro ty nejvíce na ráně – sponzory politických stran, kteří získávají zakázky úřadů a institucí. Zmizelo by i pohodlí, v němž se vyhazují nesmyslné peníze za nepotřebné služby a zboží, dodávané příbuznými či kamarády.

Zadlužování státu a mrhání státními penězi je reálný problém v naší zemi. Mrháním ale nejsou investice do vzdělání, bezplatná péče o nemocné a podpora sociálně slabých či nezaměstnaných. To nám totiž zajistí soběstačnější a samostatnější občany, i nezbytnou společenskou a ekonomickou stabilitu. Základní problém je v naprosto neefektivním managementu státních institucí včetně škol všech stupňů i nemocnic; v zadávání veřejných zakázek na základě osobního profitu zadavatelů.

Korupce a hloupost vedou náš stát ruku v ruce. Dokud ovšem budeme k lidem, kteří jsou za to odpovědní, vzhlížet jako k vůdcům národa a dávat jim naše hlasy, nic se nezmění.

napsáno pro www.denikreferendum.cz 8. 1.2010

Zdroje:
Předběžné výsledky pokladního plnění státního rozpočtu ČR za rok 2009
Návrh státního rozpočtu

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy