Příručka pro úspěšné vietnamské podnikatele

05. 11. 2008 | 17:12
Přečteno 16837 krát
V souvislosti s četnými dotazy na téma „Vietnamci a daně“ jsem se rozhodl napsat tuto Příručku pro úspěšné Vietnamské podnikatele. Pokusím se v ní zanalyzovat skutečnou situaci na českém trhu a nastínit potenciální byznys plán vedoucí minimálně k vile s bazénem a medvědovi v metle.

Druhotným podnětem k sepsání tohoto příspěvku je, přiznávám se, stále častější obdiv Čechů ke svým šikmookým sousedům. Pokud někde uslyšíte „jo, taky znám jednoho Vietnamce, ten je hrozně za vodou, prý má žraloka v akvárku“ , tak zbystřete smysly a položte si otázku „kde na to vzal?“.

Odpověd je nasnadě a najdete jí v této příručce. Příručka je koncipována jako koncept a realizace podnikatelského plánu na českém trhu, nebo-li bible pro Vietnamské podnikatele.
Česká republika, jako stát s velkým počtem Vietnamců žijících na jejím území, poskytuje dostatečně velký potenciál pro začínající podnikatele.


Zdejší komunita si za přibližných 15 let od dob rozdělení Československa dokázala vytvořit autonomní, symbiotickou společnost schopnou poskytovat širokou škálu služeb jak pro naše krajany, tak pro české občany. Vydělávat se dá téměř na všem, neboť poptávka po službách je dostatečně velká pro mnoho malých subjektů. Z hlediska současných trendů je třeba se vyvarovat investic do textilního a potravinářského sektoru, protože ochota kupovat levné věci klesá se zvyšující se kupní silou obyvatelstva.

Vymezení cílů podnikání
Naším cílem je vydělat na rodinný dům po rekonstrukci, v lokalitě blízké obchodnímu centru SAPA a na dostatečně reprezentativní auto, nejlépe s pohonem 4x4 v metle. Akvárko se žralokem pak bude jako bonus za naše úsilí.

Pro naše účely si zvolíme prozatím lukrativní oblast zkrášlování odumírajících kožních buněk. Na rozdíl od mini marketu a obchodu s textiliemi vykazují nehtové salony větší zisky, ale také vyžaduje už založené s.r.o. , silné sociální vazby s lichváři a dodavateli ve velkoobchodech. Záměrně se nepouštíme do výnosnějších, ale o to netransparentnějších způsobů podnikání jako je zprostředkování pracovních míst, zprostředkování studia na VŠ, pojištovnictví či pěstování marihuany. O tom snad zase někdy jindy.


Výhody investic do nehtového salonu
- Kožní buňky odumírají neustále a ženská mentalita se nikdy nezmění
- Současná česká konkurence nám poskytuje prostor pro cenovou kalkulaci
- Z bodu 1 vyplývá, že ženská mentalita je pro nás nevyčerpatelným obnovitelným zdrojem kapitálu
- Nic nevyrábíme
- Nic neprodáváme
- Nízké počáteční investice
- Vlastní dodavatel drogistických výrobků a příznivější ceny oproti maloobchodu
- Při vhodné volbě kvalifikovaných pracovních sil lze ušetřit na mzdách a návratnost investic se zvýší

Nevýhody investic do nehtového salonu
- Poměrně vysoké požadavky na hygienické normy
- Nestabilní denní poptávka
- Vysoké náklady na zaučení personálu
- Personál musí umět plynule hovořit česky
- Obtížný pronájem prostorů v frekventovaných lokalitách
- Laxnost úřadů při vyřizování potřebných povolení
- Nutná rekonstrukce interiéru a s tím navazující stavební ohlášení

Veřejné mínění
V otázce veřejného mínění na solventnost a důvěryhodnost vietnamských podnikatelských subjektů je těžké určit procentuální podíl negativních ohlasů ku pozitivním. Neexistuje žádná případová studie na dané téma, tím spíše, že veřejný zájem o vietnamské produkty a služby je značně znehodnocen častými zmínkami v médiích v souvislosti s hospodářskou kriminalitou.

S naším podnikatelským záměrem by však problém být neměl, jakmile by se podařilo získat prostory v obchodních centrech, kde klientela dává přednost ceně a kvalitě služeb před přátelskými vztahy se zaměstnanci. Nejčastějším argumentem proti nehtovému salonu by mohla být nedůvěra v kvalifikovaný personál, což minimalizujeme intenzivním školením.


Postup před realizací projektu
1) Využití poradenských služeb k za a) posouzení a výběr lokality , b) analýza bonity místního obyvatelstva
2) Vypracování projektové dokumentace a podání žádosti o změně užívání objektu
3) Vyplnit nadité obálky pro předem určené osoby
4) Zahájení stavebních prací

Stavba a rekonstrukce objektu
Pro náš příklad jsme vybrali bývalou prodejnu květin ve velkém obchodním centru. Tento malý úsek o ploše 6x10m nám poskytuje dostatečný prostor pro 5 pracovišť. Bude nutné vytyčit nové trasy pro vodovodní a kanalizační systém. Přísné hygienické normy také vyžadují předimenzování vzduchotechniky, protože současný systém stačí sotva na profukování kytiček.

Vlastní interiér bude strohý a minimalistický, postarají se o to vhodně umístěná zrcadla a ambientní osvětlení s vyšší svítivostí. Získání dojmu čistoty a sterility je důležité. Po získání potřebných povolení zadáme stavební práce odborným profesím.

Garance a údržba
Servis a údržbu zařizuje přímo obchodní centrum s pomocí externích firem. Naše vložené náklady budou obsaženy hned v prvním měsíčním nájmu. Doba životnosti obchodního centra se odhaduje na 30let.

Zaměstnanci
Jelikož je u této profese vyžadována manuální zručnost a reprezentativní vzhled, bude nutné využít služby zprostředkovatelských agentur, které nám zaručí levnou pracovní sílu za cenu vyšších vstupních výdajů. Zaměstnáme 4 lidi na směnu a jednoho pokladního. Směny budou 12 hodinové. Superhrubá mzda činí 10800 Kč. Nezaúčtované prémie činí 9200 Kč.

Právní forma
s.r.o.

Vklady tvořící základní jmění


Pojištění
Možnost pojištění jsme zavrhli. Budeme se spoléhat na štístko, že splníme náš cíl ještě předtím, než obchodní centrum strhne živelná pohroma.

Daňové zatížení
30% ze zisku

Podnikatelský záměr
- Salon bude v provozu 12 hodin denně, 7 dní v týdnu
- Pracoviště budou obsazená alespoň z poloviny

Financování
- Stavební práce a zařízení salonu bude ihned splaceno z úvěru. „Vietnamský provident“ nezná pojem hospodářská krize. Měsíční úroková sazba činí 30%. Maximální doba splatnosti je jeden rok
- Lineární odpisová sazba bude 10% z pořizovací hodnoty zařízení
- Úvěr splatíme nekonstantním úmorem do jednoho roku. Oproti obchodu s textiliemi a minimarketu máme počáteční výhodu - nepotřebujeme rezervu na účtu

Cenový rozpis investice

Počáteční bilance


Rozpočtová výsledovka


Cash flow


Závěr
Čísla hovoří jasně, na medvěda v plné palbě dosáhneme někdy okolo 11. měsíce provozu. Na dům si však našetříme nejméně po 3 letech činnosti. Neuspokojivý výsledek, že? Ale nevěste hlavu, není všem dnům konec. Obecně platí, že větších zisků lze dosáhnout dvěma způsoby - 1) umělé snižování provozního zisku; 2) umělé zvyšování provozních nákladů.

V účetní položce by se gel na nehty za 1200 Kč nevyjímal moc dobře, proto volíme možnost 1). Falšování účetních knih je přece běžná praxe a kdo by si nechtěl trošku přilepšit. Navíc se není čeho bát, v našem případě je penále zanedbatelné. Není ani jisté, zda by finanční úřad na daňové úniky přišel. Vždycky můžeme argumentovat tím, že obchody nejdou a musíme živit rodinu. Pro všechny případy máme eso v rukávu - korupci.

Úplný závěr
Chtěl bych jen dodat pár bodů. Za 1. všechna čísla jsou smyšlená a nemají žádnou souvislost s výsledky hospodaření jakéhokoliv nehtového salonu. Za 2. Daně nekrátí všichni, jen u Vietnamců je větší počet těch, kdo mají malé povědomí o vedení účetnictví a právních přepisech, a tak využívají „rad“ svých krajanů. Za 3. Malí živnostníci nejsou ti, kdo okrádá stát o miliony, jsou to ti v těch naleštěných pojízdných krabicích.

**************************************************

Srdečně Vás zveme na veřejnou debatu, kterou organizujeme v Českém centru Praha (Rytířská 31) ve čtvrtek 20. listopadu v 18h00.

Debata se bude týkat lidí z Bosny a Hercegoviny v České republice a zejména proměn současné situace vůči devadesátým letům.

K účasti na debatě byli osloveni paní Dana Němcová, pan Aldin Popaja, paní Jasenka Medenčević, paní Jelena Silajdžić, pan Filipa Tesař, pan Jaroslav Otčenášek a pan Sulejman Vlašić z ambasády Bosny a Hercegoviny v České republice.

Odkaz na portálu Evropské město: veřejná debata "Bosňané ve městě"

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy