Eric Margolis - Hanba Americe

04. 05. 2009 | 00:11
Přečteno 6491 krát
Země, které se uchylují k mučení, morálně upadají. Jejich vojenské a policejní složky dříve či později propadnou brutalitě a korupci. "Omezené" využívání tortury se rychle vymkne svým mantinelům. Informace takto získané jsou většinou nespolehlivé.

Tyto pravdy jsem si vštípil během padesáti let novinařiny zaměřené na "pacifikační války", od Alžírska po Indočínu, Střední a Jižní Ameriku, jižní polovinu Afriky, Střední Východ, Afghánistán a Kašmír, kde se mučení používalo zcela běžně.

Navzdory celé řadě historických důkazů, že mučení je kontraproduktivní, začala Bushova administrativa po útocích 11. září 2001 podporovat mučení protiamerických militantů (alias teroristů). Všechna fakta ještě stále neznáme, ale to, co již vyšlo najevo, je odpudivé a hanebné. Británie a Kanada jsou našimi spoluviníky, jelikož obě země využívaly informace získané na základě tortury a ochotně nám předávaly podezřelé právě za účelem mučení.

Spousta Američanů a organizací zabývajících se ochranou lidských práv nyní žádá, aby představitelé Bushovy administrativy, kteří mučení prováděli a schvalovali, byli pohnáni před soud. Prezident Barack Obama naznačil, že nový ministr spravedlnosti Eric Holder by mohl do celé té opovrženíhodné záležitosti vnést světlo. Ale jinak se Bílý dům evidentně snaží zahrát vše do autu.

Republikáni, z nichž se vyklubali nejhlasitější zastánci války a mučení v Americe, se jakémukoli vyšetřování zuřivě brání a namísto toho vychvalují přínosy mučení. Když už se zdálo, že zpátečnická a křupanská Republikánská strana nemůže klesnout hlouběji, začala propagovat mučení coby správné a americké.

A připojili se k ní i někteří vysocí zpravodajští a armádní důstojníci, včetně Obamova nového šéfa CIA Leona Panetty, což je vzhledem k jeho postojům a zkušenostem obzvláště konsternující. Řada dlouholetých demokratických kongresmanů, kteří mučení posvěcovali nebo před ním přinejmenším zavírali oči, se k možnému vyšetřování celého skandálu rovněž staví zdráhavě.

Mučení je podle amerických zákonů zločin. Je to zločin i podle třetí Ženevské konvence a Konvence OSN proti mučení. USA jsou signatáři obou úmluv. A unášení podezřelých a jejich převážení do třetích zemí, kde jsou poté mučeni, je také zločin. Týrání je v rozporu s nejzákladnějšími americkými hodnotami.

V roce 1945 pověsili Američané japonské armádní důstojníky za provádění tzv. waterboardingu (simulace topení) na amerických zajatcích, což bylo považováno za válečný zločin. A přesto právě tuto techniku používala CIA proti svým muslimským vězňům. Agenti FBI udělali dobře, když se na mučení podezřelých členů Al-Kájdy odmítli podílet s tím, že tyto postupy porušují americké zákony a že se kvůli nim nechtějí v budoucnu ocitnou před soudem.

Republikáni a dokonce i Obamův nejvyšší šéf zpravodajství, admirál Dennis Blair, tvrdí, že díky mučení získali vyšetřovatelé cenné informace. Jenže co je to "cenné"? Al-Kájda stále funguje. Bin-Ládin je pořád na svobodě. Z Iráku a Afghánistánu zůstala monstrózní fiaska a účet na bilion dolarů. Americkým vojákům a zpravodajcům, kteří padnou do zajetí, hrozí nyní podobné zacházení.

V roce 2004 oznámil generální inspektor CIA, že neexistuje důkaz, že by mučení přispělo k odvrácení "konkrétních bezprostředně hrozících útoků". Tato informace pochází z nedávno odtajněné interní zprávy ministerstva spravedlnosti.

Ředitel FBI Robert Muller, jeden z nejčestnějších a nejuznávanějších lidí ve Washingtonu, rovněž prohlásil, že mučení nezabránilo žádným útokům na Spojené státy. Obě tato zjištění stojí v příkrém protikladu k tvrzením amerického Torquemady, bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho, že mučení zhatilo několik významných útoků.

Ameriku před druhým útokem neochránilo mučení, jak tvrdí republikáni. Ve skutečnosti se zdá, že 11. září bylo zcela ojedinělou událostí a že Al-Kájda tehdy byla pouze hrstkou extrémistů, nikoli celosvětovým spiknutím, jak začal prohlašovat Bílý dům poté, co se ukázalo, že usnul na stráži. Bushovo strašení špinavými bombami a biologickými zbraněmi jako antrax se ukázalo jako neopodstatněné.

Takzvané "cenné" informace získala CIA díky mučení dvou podezřelých - Chalíd Šejk Mohammed podstoupil waterboarding 183 krát (šestkrát denně po dobu jednoho měsíce) a Abú Zubajdá 83 krát, v říjnu 2003.

Kdybychom na Dicka Cheneyho vzali ruční vrtačku (oblíbené "vyšetřovací" náčiní amerických šiítských spojenců v Iráku), jistojistě by se do několika málo minut přiznal, že je převlečený Usáma bin-Ládin.

Šokující zpráva amerického Senátu nedávno vynesla na světlo informaci, že Bushova administrativa poté, co neobjevila vazby mezi Al-Kájdou a Saddámem Husajnem, které podle ní zaručeně existovaly, se po sovětském způsobu pokusila dostat mučením ze svých zajatců falešné přiznání, že tyto vazby opravdu existují. To by pochopitelně bylo mnohem lepší záminkou pro invazi do Iráku než výmysly o zbraních hromadného ničení namířených na Ameriku.

Senátní zpráva rovněž prozradila, že CIA a Pentagon odkoukaly své metody tortury od Severokorejců, kteří tak v 50. letech nutili americké zajatce ke lživému doznání o užívání biologických zbraní.

A Severní Korea se tyto techniky zase naučila od sovětských instruktorů KGB. Sověti našli ve 30. a 40. letech obzvláštní zalíbení v bestiálním bití, zavírání do mrazivých kobek, několikadenní spánkové deprivaci a nekonečných výsleších. Sám jsem tyto kobky viděl v moskevském ústředí KGB na Lubjance.

CIA a americká armáda tyto metody od Severních Korejců a Sovětů okopírovala a přihodila navíc zkroucené tělesné pozice, nahotu a ponižování, techniky odpozorované od izraelských vyšetřovatelů, kteří s jejich pomocí nutili palestinské zajatce ke spolupráci. Proto ty fotky nahých vězňů v Abú Ghrajbu.

Američtí lékaři a zdravotníci na mučení dohlíželi a vymysleli přitom řadu metod duševní trýzně, včetně izolace, děsivé smyslové deprivace a aplikace silných psychotropních drog.

Mučení posvětil prezident George W. Bush, viceprezident Dick Cheney, ministři Donald Rumsfeld a Condoleeza Riceová a do praxe je zavedli tehdejší šéf CIA George Tennet a tajnůstkářská sekce Pentagonu s názvem Velitelství zvláštních operací.

Čtyři patolízalští právníci a dva ministři spravedlnosti poskytli mučení sofistikované legální krytí. Ti všichni by měli být zbaveni svého statutu a postaveni před nezávislý soud. A tím nemyslím žádnou kašírovanou "vyšetřovací" komisi jako 9/11 Commission (Výbor pro 11. září - pozn. překl.), nýbrž skutečný nezávislý orgán, nejlépe Mezinárodní soud v Haagu.

Prezident Obama ovšem vzkázal představitelům CIA, že mučitele nehodlá stíhat, protože ti jen poslouchali rozkazy, které byly v souladu s řádnou právnickou analýzou. Stejně postupovali i nacističtí oficíři, kteří povraždili miliony.

Nacističtí právníci v souladu se zákonem rozsekali demokracii Výmarské republiky na kusy a zavedli tuhou diktaturu jen dva měsíce po "teroristickém" útoku na Reichstag v únoru 1933. Hitler se dostal k moci zcela zákonným a řádným způsobem.

Když jsem ještě sloužil v americké armádě, bylo mi vštěpováno, že ilegální rozkaz, i kdyby pocházel od samotného prezidenta, nesmí být uposlechnut a že týrání zajatců je zločin.

Prezident Obama musí ukázat světu, že Amerika je právní stát, že zavrhuje mučení jakéhokoli druhu a že žádný její představitel nestojí nad zákonem. Jedině tak můžeme podobným praktikám učinit přítrž i do budoucna.

xxx


Eric Margolis je americký novinář a přispěvatel deníku Toronto Sun. Zaměřuje se na americkou zahraniční politiku, zejména na Blízkém Východě a v Jižní Asii. Text původně vyšel zde a byl přeložen se svolením autora.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy