Můj osmašedesátý

20. 08. 2008 | 16:39
Přečteno 3788 krát
Dvě nejvýznamnější knihy, vyšlé krátce po roce 1968 a věnující se Pražském jaru – Osmašdesátý od Petra Pitharta a Inženýři lidských duší od Josefa Škvoreckého se pozoruhodným způsobem shodují v jedné věci. A sice v kritickém hodnocení revolučně naladěných reformních komunistů. Oba autoři lídrům Pražského jara vyčítají, že ve svém zápalu pro demokratické reformy naprosto zapomněli na sovětské soudruhy, kteří s příkladnou bolševickou bdělostí sledovali průběh reforem, až je vývoj událostí vyprovokoval k ozbrojenému zásahu.

A kromě nedostatku realismu a špatného odhadu sovětských komunistů také sobeckost projevující se v tom, že se zcela oddali revoluční euforii a tomu, že se jako lídři obrozeného procesu stali miláčky davů. Škvorecký doslova vyspílal playboyům revoluce, jak nazval reformní komunisty v čela s básníkem Vrchcolábem, v němž jsme snadno uhodli Pavla Kohouta. Teze Škvoreckého byla zdrcující: po marxistické revoluci v roce 1948 si chtěli dnes už napravení revolucionáři užít ještě další tentokrát demokratickou revoluci.

Podobně uvažoval ve své knize Petr Pithart a rovněž tvrdými slovy odsoudil avanturismus vůdců Pražského jara, kteří zešíleli a snad i dokonce chtěli prosadit pluralitní parlamentní demokracii uprostřed socialistického tábora. Oba spisovatelé tesknili za zlatou érou let šedesátých, kdy se pod mírnou Novotného diktaturou dalo jakžtakž žít. Mohlo se cestovat na Západ, cenzuru se také často dařilo přečurat a život v podmínkách mírného pokroku v mezích zákona postupně se polidšťujícího režimu byl nakonec docela příjemný. Obě knihy silně poznamenalo zklamání ze Sovětské okupace a brutálního nástupu tuhého normalizačního režimu. Převážila nostalgie za obdobím postupného tání tuhých totalitních poměrů v šedesátých letech.

Kdeže ovšem někdejší sněhy jsou. Po roce 1989 se hodnocení Osmašedesátého zcela otočilo. Do módy se dostalo říkat, že osmašedesátý byla jenom rvačka mezi dvěma frakcemi komunistů, který neměl nic společného se zbytkem společnosti, natož s demokratizací nebo se svobodou. Byla to prostě mocenská šarvátka mezi těma nahoře, kterou nakonec rozťali Sověti vojenským zásahem ve prospěch jim bližší frakce. O svobodu nebo demokracii vůbec nešlo, protože socialismus je stejně nereformovatelný a tudíž bytostně nedemokratický. Zejména nejrůznější po listopadu nově zrození antikomunisté nekompromisně trvali na tom, že socialismus a demokracie se vylučují, takže Pražské jaro s demokracií přece nemohlo mít nic společného.

Domnívám se, že to bylo jinak. Pamatuji si dobře na to, jaký to byl pro společnost šok, když komunisté, kteří ještě nedávno likvidovali třídního nepřítele, náhle objevovali kouzlo svobody a demokracie. Dubček byl do čela strany zvolen nikoliv proto, aby zavedl demokratické změny, ale proto, že za ním stála lobby slovenských komunistů, kteří nemohli Novotnému zapomenout jeho protislovenské postoje. Jenže jeho zvolení uvolnilo lavinu, o jejíž síle neměl nikdo uvnitř KSČ tušení. Do popředí se začali dostávat další komunističtí funkcionáři, kteří začali neformálně zastávat daleko důležitější pozice, než jim oficiálně příslušelo. Smrkovský, Procházka, Císař, Kohout, Šik, Pelikán a další se razantně prosadili také díky tomu, že veřejné mínění začalo hrát významnou roli.

Ukázalo se, že mají ucelený program politický i ekonomický, pro který vymysleli marketingově skvělý název socialismus s lidskou tváří. V politické oblasti přišli s některými demokratizačními změnami, klíčové bylo zrušení cenzury, v ekonomické sféře přišli s projektem kolektivního vlastnictví podniků a se zavedením do jisté míry tržního systému namísto dosavadního administrativně direktivního řízení. Tento program si získal masovou podporu zejména uvnitř KSČ a probíhající okresní a krajské konference, které volily delegáty na nadcházející sjezd, jasně naznačovaly, že reformní křídlo na sjezdu drtivě zvítězí. Reformní program přitáhnul velkou pozornost západních levicových intelektuálů a komunistických lídrů, kteří v socialismu s lidskou tváří viděli vůbec budoucnost mezinárodního komunistického hnutí.

Sovětské vedení tlačilo na Dubčeka, který zřejmě také nebyl úplně nadšený z obrodného procesu, jenž se mu vymknul z rukou, aby učinil násilím přítrž „řádění kontrarevoluce“. Dubček odmítal zasáhnout do politického procesu silou. Jeho principem, z něhož neustoupil a za to mu budiž před dějinami přiznána velká pochvala, bylo politiku řešit pouze politickými prostředky. Tím musel sovětské vůdce doslova přivádět k infarktu, ale jejich tlaku neustoupil. Dubček asi nebyl žádný principiální demokrat, ale na jeho pozici samotné nepoužití síly proti politickým protivníkům stačilo k zásadnímu demokratickému uvolnění poměrů. Je nepochybné, že vývoj by, pokud by Dubček nepoužil sílu, nakonec dospěl k nějaké podobě pluralitní demokracie. A protože sovětští vůdcové nebyli žádní pitomci, aby jim tohle také nedošlo, tak vojenský zásah byl nevyhnutelný.

Osmašedesátý měl dva vítěze a jednoho poraženého. Vítězem byli Sověti spolu s konzervativními československými komunisty, i když Sovětský svaz invazi zaplatil definitivním rozpadem mezinárodního komunistického hnutí, které se z okupace Československy nikdy nevzpamatovalo. Z tohoto pohledu to bylo vítězství Pyrrhovo.

Druhým vítězem byli slovenští komunisté, protože v dějinném vichru změn roku osmašedesátého se jim podařilo hladce prosadit federativní uspořádání státu dvou zcela rovnocenných národů, Čechů a Slováků. Slovenští komunisté vůbec sehráli mistrovskou politickou partii. Nejprve prosadili do čela strany Dubčeka, který byl příznivcem federalizace, aby ho ale včas opustili tím, že nepřijeli na ilegální 14. sjezd KSČ. Tím si zase naklonili Moskvu, která pak shovívavě hleděla na federativní dělbu státu. Od této dvojfederace byl jenom krůček k samostatnému Slovenskému státu po roce 1989.

Slováci reprezentovaní slovenskými komunisty byli skutečnými vítězi osmašedesátého, nikoliv Sověti, kteří vojenský zásah zaplatili rozpadem mezinárodního komunistického hnutí a definitivní ztrátou kreditu socialistického konceptu. Naopak zcela poraženou stranou byli Češi usilující o větší demokratizaci socialistického režimu. Také následná represe a potrestání pravicových oportunistů v rámci normalizačního procesu byla jiná v Čechách a na Slovensku. Zatímco v Čechách řádily prověrkové komise a existenční postihy ve formě vyhození z práce a zákazu studia pro děti šly do statisíců, na Slovensku to bylo daleko mírnější.

Samotná invaze vojsk Varšavské smlouvy byla velkou dějinnou tragedií, která negativně poznamenala životy miliónů Čechů a Slováků. Měl jsem tu smůlu (štěstí), že mi v té době bylo patnáct let a že jsem tudíž již jako téměř dospělý člověk naplno vnímal tragédii tehdejšího dění. Pobíhal jsem po ulicích mezi sovětskými vojáky a roznášel letáky, které se bůhvíkde tiskly a které mi lidé rvali z rukou a které ničemu nepomohly. Později jsme na gymnasiu stávkovali za prosazení Palachových požadavků, marně.

Viděl jsem kantory, kteří náhle začali objevovat, že Solženicyn je špatný spisovatel a že není třeba o něm mluvit, ačkoliv donedávna byl jejich modlou. Spousta přátel emigrovala, někteří se ohnuli, aby tzv. mohli systém měnit zevnitř, a vstoupili do strany, jiní platili velmi draze za jedno svobodné gesto. Všichni jsme museli protrpět tu strašlivou nudu a blbost normalizace, ale celou dobu jsem věděl o tom, že to také může být jiné. Díky osmašedesátému a prožitku svobody během něj.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy