Knížákův smutný pomník uprostřed Prahy za veřejné peníze

07. 04. 2008 | 08:57
Přečteno 8453 krát
Po delší době mediálního nezájmu se první program České televize rozhodl dát opět prostor debatě na téma Kaplického návrhu nové budovy Národní knihovny na pražské Letné (ČT 1, Máte slovo, 3. dubna 2008, 22.00. A to právem, neboť veřejnost dychtivě očekává výsledky několikaměsíční práce odborných týmů sestavených z iniciativy pražského primátora Béma.

Samozřejmě poznamenala průběh televizní diskuse nepřítomnost hlavního aktéra architekta Kaplického, jenž údajně krátce před vysíláním účast odřekl, jak na úvod snad až zbytečně sugestivně připomněla Michaela Jílková. Stejně se ovšem odmítl zúčastnit i kdokoliv ze zodpovědných úředníků Magistrátu hl. města Prahy. Za neúčasti architekta a příslušné územní administrativy byl tak z hlavních protagonistů přítomen pouze zástupce stavebníka/investora, generální ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. Pohled tvůrčího architekta obhajovala Eva Jiřičná, za občanskou společnost hovořil Jiří Dědeček. Kompetenční mezeru na straně pražského magistrátu nedokázal zacelit ani pražský zastupitel a starosta Prahy 13 David Vodrážka, mediálně proslavený svým fyziologickým přístupem k architektonickému návrhu, který označil za „chrchel“. Ministerstvo kultury zastupoval náměstek František Mikeš (ODS), roli nezávislého příznivce ODS s nevelkým talentem sehrál předseda Úřadu pro hospodářskou soutěž Martin Pecina, jednoaktovku pro závislého příznivce ODS pak generální ředitel Národní galerie Milan Knížák.

Shrnuto a podtrženo se tedy ani vlastně nedivím Janu Kaplickému, že se této debaty odmítl zúčastnit. Po kolikáté by to bylo a proč vlastně? Má jistě plné právo na to být poměry v českém rybníčku otráven. Opravdu se totiž zdá, že již zdaleka nejde o knihovnu samu, jak trefně poznamenal Jiří Dědeček, ale o nalezení způsobu, jak pokrytecky – schováni za obstrukcemi – její stavbě zabránit, protože si to prostě (někteří) politici přejí.

Veřejnost se tedy bohužel z debaty nové informace nedozvěděla a diskuse jen odhalila, do jaké míry je celá kauza zpolitizována, jakkoliv se tomu někteří brání. To však neznamená, že by celá záležitost nebyla politická! Vždyť každé rozhodování zasahující do života veřejnosti má i svůj nezanedbatelný rozměr politický, jak ostatně dokazuje původ tohoto slova odvozeného od řeckého pólis, které v antice znamenalo městský stát a politika pak byla označením způsobu jeho veřejné správy. A jak to vypadá u nás? To výmluvně ukázaly reakce zúčastněných na poslední otázku moderátorky, zda bude knihovna stát. Odpověď měla znít ano či ne. Optimisty podle očekávání hájila Jiřičná a Dědeček. Na druhé straně Pecina vyslovil nejdříve kategorické „ne“ (jako občanovi by mu ale stavba nevadila), poté však, co zjistil, že Mikeš to „nedokáže odhadnout“ a Vodrážka zase „nedokáže odpovědět“, se zalekl své unáhlené jednoznačnosti a přidal se k mlžícím kolegům.

A tak jediný, kdo si veřejně stál za svým negativním přístupem k umístění Kaplického knihovny na Letné, byl Milan Knížák. Jistě chvályhodná otevřenost a názorová jednota, která však u něj nepřekvapí. Stejně jako nepřekvapuje jeho osobitý způsob vedení veřejné debaty, do níž vstupoval osobními invektivami na adresu Kaplického a řadou nepodložených, zkreslujících polopravd. Je vůbec zarážející, že mediální bublina zvaná „nezávisle a objektivně smýšlející“ Knížák již dávno nesplaskla. Knížák, který všude prohlašuje, že knihovna má být „Kaplického pomník uprostřed Prahy za veřejné peníze“ si totiž vlastní smutný pomník udělal z instituce, kterou od roku 1999 autokraticky řídí.

Za Knížákova vedení opustila Národní galerii z donucení řada kvalitních odborných pracovníků; jistě mi teď může být vyčteno, že se namyšleně považuji za jednoho z nich – není to pravda, neboť jsem z Národní galerie odešel zcela dobrovolně krátce poté, co Knížák do ní nastoupil. Z mezinárodně uznávané instituce s pestrou paletou výstavních a vědeckých aktivit se stal uzavřený úřad nekomunikující s internacionální muzejní scénou, jak vím z nesčetných reakcí kolegů ze zahraničí. Absence veřejně diskutované a obhájené strategie dlouho- a střednědobého rozvoje naší přední muzejní instituce způsobuje nekoncepčnost sbírkové činnosti a forem její prezentace, s jejímiž výsledky se veřejnost má možnost průběžně seznamovat.

Hovoří o tom nejen úroveň v galerii připravovaných krátkodobých výstavních projektů, z nichž jen minimální část přesáhne provinční horizont, nemluvě o ztrátě kontaktu s velkými muzei připravujícími prestižní výstavní podniky, které se takto Praze pravidelně vyhýbají. A právě tady by se měla veřejnost ptát, proč musí za každou podobnou výstavou jezdit do Vídně nebo Berlína a proč jejich zastávkou nemůže být také Praha. O zjevném markentingovém a ekonomickém přínosu podobných kulturních projektů pro Prahu, potažmo naší republiku, se jistě nemusím dalece rozepisovat.

Se stejným znaménkem však můžeme hodnotit i Knížákovy rošády se sbírkovým fondem. V tichosti – a bez široké diskuse, po níž Knížák tak rád jinde volá – získala galerie Schwarzenberský a od prezidenta Klause i sousední Salmovský palác na Hradčanech. Od samého začátku bylo zjevné, jak problematické jsou tyto památkové objekty pro vystavení sbírek starého umění z hlediska klimatického i prostorového, a jak náročný bude jejich provoz pro kapsu daňových poplatníků – opět tedy aspekt, který tak rád Knížák připomíná jiným. Přesto byla v minulém týdnu otevřena expozice barokního umění ve Schwarzenberském paláci, kterou Právo nazvalo „pohřbem baroka v Čechách“ (Petr Kováč pro Právo, 5. dubna 2008. Chtěl-li bych použít Knížákovy populistické rétoriky musel bych se na tomto místě ptát, kolik to vše stálo? I když samozřejmě vím, že za kvalitu se platí. Na tuto otázku bych ale nenašel odpověď ani ve výročních zprávách Národní galerie, v nichž je právě pasáž ekonomika zpracována formálně sice podle účetních rozpisů, výpovědní hodnota je pro neekonoma ale takřka nulová; rok 2007 navíc nebyl ještě zveřejněn (zprávy najdete ZDE).

Jen v jedné větě se z galerijních webových stránek lze dozvědět, že se v květnu tohoto roku chystá k otevření další nová dlouhodobá expozice, a to 19. století v klášteře sv. Jiří na Pražském hradě. Ten je však dlouhodobě ve stavebně nevyhovujícím stavu, takže přenesení tohoto sbírkového fondu může být jen dočasným řešením. Navíc Jiřský klášter trpěl nízkou návštěvností již za mého působení v galerii, kdy v něm byla vystavena na svou dobu velkolepá prezentace českého gotického a barokního umění. Kolik návštěvníků pak malířství a sochařství 19. století získá ve stínu katedrály a královského paláce opravdu nevím, zvláště když jeho nejatraktivnější část po roce 1850 zůstane ve Veletržním paláci jako předvoj pro moderní umění. Knížák tak překvapivě bourá jeden z pozitivních rysů galerijního sbírkového uspořádání spočívající právě v možnosti výstavního propojení umění 19. a 20. století. Že by se tak za peníze daňových poplatníků chystal další pohřeb, tentokrát 19. století?

Na závěr bych panu Knížákovi připomněl biblické rčení „Kdo meč béře, ten odmeče schází“ (Mt 26, 52), které se v českém prostředí stalo základem pro přísloví „Čím kdo zachází, tím také schází“. A ke kauze Kaplického Národní knihovny? V Berlíně proběhlo tuto sobotu referendum o politiky léta živě diskutovaném osudu známého letiště Tempelhof – a 74 procent Berlíňanů se vyslovilo pro jeho záchranu. Nejsem stoupencem referend za každou cenu, nicméně v určitých případech to je zcela legitimní nástroj veřejné správy a důležitý korektiv pro rozhodování politiků.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy