Venezuelská zavařenina

22. 10. 2010 | 17:53
Přečteno 4460 krát
Moskva se chce s pomocí expanze do Jižní Ameriky vrátit na velmocenský vrchol. Spolupráce s Venezuelou však může být pro ni kontraproduktivní.

Za dob kolonizace stačilo, aby si Evropan za korálky a zrcátko získal přízeň náčelníka amazonského kmene. Dnes stačí přivézt do hlavního města euroasijské mocnosti banánovou zavařeninu a jihoamerickému revolucionáři se dostane vše, po čem zatouží. Projížďkou na nové, revolučně rudé, Ladě Priora počínaje, tanky a příslibem vybudovat jadernou elektrárnu konče.

Vztahy mezi Ruskem a Venezuelou jsou dlouhodobě na dobré úrovni. Potvrdila to i nedávná, již devátá v pořadí, návštěva venezuelského prezidenta v Rusku. S jejím výsledkem mohou být spokojeni obě strany, v první řadě však Caracas.

Hlavním úspěchem bolívarovské republiky je bezesporu podepsání s Moskvou smlouvy o stavbě jaderné elektrárny. Energii z jádra by Venezuela mohla podle Sergeje Kirijenka, šéfa ruské jaderné agentury Rosatom, získat do deseti let. Podle předběžných informací by v zemi mohla být do roku 2020 vybudována elektrárna s dvěma reaktory, každý o výkonu 1 200 MW.

Venezuela se v tomto směru snaží dohnat své jihoamerické sousedy jako např. Brazílii či Argentinu, kteří se o rozvoj jaderné energetiky ve své zemi aktivně zajímají. Jaderné ambice Caracasu nicméně mohou v regionu vyvolat napětí. Jak prohlásil Dmitrij Medveděv, toho si je vědomo i Rusko, nicméně důvody k obavám jsou zbytečné. Oba státy mají prý čisté úmysly.

Venezuelský jaderný program, byť budovaný pro mírové účely, může Kolumbie a dozajista i Spojené státy vnímat jako růst nového Íránu na sousedním dvorku. Obzvlášť, když Teherán a Caracas se netají svými kontakty a plány svorně brojit proti světovému imperialismu. Z venezuelské jaderné elektrárny se tam může stát stejný politický problém, jako v případě íránského Búšehru. A i v tomto případě jej Moskva bude využívat k nátlaku na Spojené státy.

Paralela s Íránem se nabízí také v případě rusko-venezuelské spolupráce ve vojensko-technické oblasti. V polovině října podepsaném Akčním plánu rozvoje rusko-venezuelského partnerství na období let 2010 až 2014, vážnou část tvoří dodávky vojenské techniky a zbraní do Venezuely. Vladimir Putin potvrdil, že Moskva plánuje jihoamerickému partnerovi prodat 35 modernizovaných tanků T-72.

A nejen je. Podle Igora Korotčenka, šéfredaktora časopisu Nacionalnaja oborona, komplety S-300, jež Kreml odmítl prodat Íránu, může získat Hugo Chávez. „Caracas projevuje zvýšený zájem o ruské komplety protivzdušné obrany malého, středního a dlouhého dosahu. Vzhledem k tomu nelze vyloučit, že komplety S-300 MPU1, původně vyrobené pro Írán, mohou být nabídnuty Venezuele,“ tvrdí expert.

Rovněž se již objevila spekulace, podle níž Venezuela nemusí být cílovou zemí pro ruské protiletadlové zbraně a Caracas je může, v rámci dobrých vztahů s islámskou republikou, reexportovat do Íránu. Ať už s tichým souhlasem Moskvy nebo, což je daleko více pravděpodobnější, za jejími zády.

Rusko přitom dlouhodobě zaujímá na venezuelském trhu se zbraněmi dominantní postavení. Podle Centra analýzy mezi lety 2002 až 2009 Moskva dodala jihoamerické republice zbraně za více než 3 miliardy dolarů, což odpovídá zhruba 77 % z celkového nákupu zbraní. Z hlediska výdajů na obranu se Venezuela drží na pátém místě v regionu, po Brazílii, Kolumbii, Mexiku a Chile. Její výdaje tvoří 1,13 % z hrubého domácího produktu.

Ani Rusko nepřišlo během Chávezovy návštěvy zkrátka. Kreml si opět trochu více ukousl z energetického koláče.

Ropný gigant Rosněfť se dohodl se svým venezuelským partnem PDVSA na nákupu 50% podílu v německé společnosti RuhrOil, která vlastní čtyři rafinerie a ovládá zhruba 25 % trhu. Ministři obou zemí rovněž podepsali smlouvu o podpoře prodeje venezuelských aktiv British Petroleum jedné z největších ruských nestátních ropných společností TNK-BP. BP vlastní ve Venezuele 16,66 % projektu těžby ropy v oblasti Orinoka, kde se má nalézat podle posledních informací až 1,3 bilionů barelů černého zlata.

Jižní Amerika se pro Moskvu znovu stává strategickým regionem. Po prvním desetiletí od rozpadu Sovětského svazu, kdy byly narušeny prakticky všechny vztahy s regionem a samy jihoamerické státy, jak přiznávají někteří ruští diplomaté, nové Rusko spíše vnímaly jako druhořadou mocnost, Kreml demonstruje chuť se na kontinent vrátit. Příčinou tomu jsou jeho geopolitické ambice.

Na rozdíl například od Asie je Jižní Amerika z hlediska vývoje zahraničněpolitické orientace tamních států dynamickým regionem. Příčinou tomu je jednak oslabování vlivu tradičního regionálního hegemona – Washingtonu, a politické procesy, ke kterým v jednotlivých státech dochází. Příklon k levicové ideologii a antiamerikanismus jsou živnou půdou pro ruské plány vrátit se na velmocenský vrchol, z něhož Kreml po skončení studené války spadl.

Právě navázání strategických vztahů se zemí, jako je Venezuela (ale také Ekvádor, Bolivie či Nikaragua), má Rusku pomoci rozšířit vliv za tradiční zájmové teritorium a najít podporu pro své geopolitické zájmy.

Není proto náhoda, že právě Venezuela a Nikaragua podpořily uznání nezávislosti proruských separatistických republik Abcházie a Jižní Osetie. Byť ne zcela nezištně. Caracas za svou solidaritu se separatisty získal půjčku na nákup ruských zbraní a investice do energetického průmyslu, Manague se Moskva odvděčila 130 autobusy a deseti milionovou injekcí nikaragujskému rozpočtu.

Neméně významnou roli hraje také poloha jihoamerického kontinentu. Upevnění vlivu v regionu má pro Rusko stejný význam, jako měla pro Washington po rozpadu SSSR expanze na postsovětské teritorium. Pokud by se Moskva usadila na zadním dvorku USA, mohla by pohodlně vyvíjet nátlak na svého partnera a v případě krachu restartu vzájemných vztahů a jejich nového vyostření by mohla Bílému domu adekvátně pohrozit.

První kamínek do mozaiky se již objevil v létě minulého roku. Hugo Chávez tehdy prohlásil, že je ochoten poskytnout základnu na ostrově La Orchila pro potřeby ruského strategického letectva.

Ruský zájem o Jižní Ameriku má však jeden problém. Sázka na Venezuelu a další levicové režimy je logická, nicméně v kontextu regionální a globální stability mezinárodních vztahů může být kontraproduktivní. Jako názorný důkaz tomu slouží napjaté vztahy bolívarovské republiky s Kolumbií, které div třikrát nevyústily v ozbrojený konflikt, nebo její již zmiňované nadmíru přátelské vztahy s Íránem.

Partie s takovými hráči má daleko k Moskvou prosazované politice multipolárních vztahů. Daleko více připomíná opakování chyb Sovětského svazu, který, jako dnes Kreml, slepě investoval do domněle loajálních režimů v zemích třetího světa. Investice do vztahů s Venezuelou mohou mít však daleko horší následky, a to nejen pro ruské daňové poplatníky. Rusko bude, ať už přímo nebo nepřímo, podporovat všechny eskapády Chávezova režimu a ten, pocítiv ruský patronát, může ještě zesílit snahy stát se revolučním motorem Jižní Ameriky. Tím prestiž Kremlu rozhodně nestoupne.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy