Pověry a pomluvy kolem vědy

28. 01. 2010 | 22:39
Přečteno 5164 krát
Spory a debaty o tom, jak řídit naši vědu pomalu přerůstají do otázky, co to ta věda vlastně je a co od ní chtít. Nejautoritativnější odpovědi většinou hlásají ti, kdo nejsou omezováni znalostí problematiky. Tak se na to zkusme podívat.

V posledních měsících se toho občas dost namluví o vědě, lhostejno zda na vysokých školách či v Akademii věd, a čím autoritativněji jsou soudy vyslovovány, tím nesmyslnější jsou. V poslední době jim vlídně popřála sluchu i pani ministryně školství a také se jí nejvíc líbily hlavně nesmysly. Dovolil bych si proto uvést na o něco pravější míru tři tvrzení, která v poslední době slýcháme od kritiků naší vědy nejčastěji a dodat jednu poznámku o metodě diskuse, jejímiž jsme svědky. Tak nějak si myslím, že o tom něco vím.

Nuže, nejčastější námitky vznášené proti naší vědě jsou:

1) Příliš ztrácí čas základním výzkumem, místo toho, aby na sebe vydělávala vývojem nových výrobků (nebo ještě raději příštipkářskými inovacemi těch starých), nejlépe na zakázku firem (neplacenou, samozřejmě, platil by to stát).

2) Stejná tématika výzkumu je řešena na několika pracovištích paralelně, čímž se tříští síly.

3) Tématika výzkumu pokrývá celé spektrum věd a jejich oborů a na to nemůžeme v naší malé zemi stačit.

Takže se na to podívejme.

K bodu 1. Ve světě panuje všeobecná shoda, že právě základní výzkum přispívá k pokroku nejúčinněji. Nejen k tomu intelektuálsky odtažitému, ale hlavně k tomu každodennímu, který vytváří kvalitu života. A světe div se, nepřišli s tím vědci, ale kapitáni ekonomiky, špičkoví výrobci, tvůrci prakticky používaných věcí, kterým by mohly být nějaké abstraktní teorie klidně ukradené. Je to jednoduché. Praktický vývoj, neřkuli inovace, pokud mají opravdu za něco stát, se neobejdou bez nových poznatků. Bez nich by dost brzy mlely jen prázdnou slámu.

Jistě, můžeme si myslet, že klidně vystačíme s tím, co vyčteme v nejnovějších učebnicích a co tam nevyčteme, to nakoupíme v licencích. Věda je jen zbytečná a drahá parádička – podívejte se třeba na takovou Ugandu, vědou se tam nezdržují a jaká je to kvetoucí a bohatá země. Ono to tak ale není (vynechejme tu Ugandu, to byla uštěpačnost). Do učebnic se znalosti musí odněkud dostat – ze základního výzkumu. Licence musí být na něco, co by bez základního výzkumu nevzniklo.

A to „levné“ nakupování v zahraničí? Nejen že levné ani zdaleka není a nedá se koupit právě to nejnovější, co teprve uzrává. Ale především, ve světě se moc dobře ví, který stát je součástí světové vědy a přichází do ní s něčím novým, a kdo se jen veze. Do vědy a do výzkumu teče, celosvětově vzato, poměrně hodně peněz a kohouty, které je regulují, vedou přes výzkumné programy a projekty – ty nejatraktivnější jsou mezinárodní. Každý vypisovatel i každý hlavní řešitel si moc pečlivě vybírá, koho do projektu přibere, jestli někoho, kdo se pravidelně osvědčuje jako tvůrce hodnotných poznatků, nebo někoho, o kom se v nejlepším případě tuší, že by asi zdatně přidržoval dveře od laboratoře. Je na nás, jestli chceme být součástí mezinárodního vědeckého dění (se všemi výhodami, které to hned i v budoucnu přináší), nebo jestli chceme jen zpovzdálí zvědavě přihlížet. Bude to možná znít nadneseně, ale je to doslova tak – bez základního výzkumu budou naše inovace zanedlouho řešit významný výzkumný problém, jestli se mají válečky na nudle vyrábět bleděmodré nebo z plexiskla.

Aby nedošlo k nedorozumění. Tohle není mířeno proti aplikovanému výzkumu – ten ke vědě patří a některé obory by bez něj byly, i v základním výzkumu, chromé. To, co dnes ohrožuje základní výzkum ohrožuje současně i kvalitní aplikovaný. Ve prospěch hodně krátkozrakého výdělku „hned zítra“.

K bodu 2. Ano, opravdu je to tak. A je to tak v každé zemi, která ve vědě něco znamená. Je pro to totiž velmi dobrý důvod. Monopol nesvědčí ničemu a pluralita je výhodná ve všem – od mobilních operátorů, přes krámky se zeleninou až po výběr z několika (v podstatě skoro stejných) značek aut. Ve výzkumu to platí tím spíš. Téma výzkumu, to je jiné jméno pro problém, který je třeba vyřešit. Že nějaké téma přitahuje hodně týmů, to znamená, že ten problém je hodně palčivý (nejen pro vědce, ale pro nás všechny). A vůbec nevadí, když na něm bude pracovat třeba patnáct týmů. Nemysleme si, že to bude výzkum nekoordinovaný – ty týmy o sobě budou zpropadeně dobře vědět a ti nejlepší se budou vzájemně koordinovat a komunikovat, ať už přímo nebo nepřímo. To za éry vyspělé socialistické společnosti platilo, že nejlépe fungují věci, které jsou pod společným velením, pěkně seřazené do vyrovnaných šiků a ovládané jedním povelem. Nenechme si vnutit, že pluralita je chyba. To se učilo ve VUMLu, spolu s tím, že „slučování“ je nejúčinnější kontrolní mechanismus, jak si zajistit, aby nikdo nepřerostl kýžený podprůměr. Ostatně, paní ministryně má v resortu také sport. Co kdyby zkusila sloučit (například) všechnu kopanou do jednoho klubu – ať se síly netříští.
K bodu 3. Zatímco předchozí dva body mají kořeny spíš v přičinlivě rozšiřovaných pověrách o tom, jak funguje věda, ten poslední je čistokrevná pomluva.

Ano, naše věda a náš výzkum, hlavně ten základní, zasahuje do velké většiny vědních oborů. Ale nepokrývá je. Vybírá si z nich témata a problémy, které naší vědě „padnou“. Třeba proto, že na ně máme světoznámé odborníky, že v nich máme osvědčené a uznávané zkušenosti, že pro ně máme vybavení či přírodní podmínky a také, že „to potřebujeme umět“. Některé z nich vypadají na pohled trochu exoticky a pro nás nepatřičně – no a? Myslíte, že třeba světová autorita našich egyptologů je na škodu? Pokud takové „odlehlé“ obory mají vynikající světové výsledky, tak se nám bohatě zúročí – třeba právě účastí na výzkumech, které jsou nám blíž. Je na zodpovědnosti těch, kdo takový výzkum zakládají a dál ho udržují, aby opravdu kriticky hodnotili, jestli přináší výsledky, odpovídající vloženým prostředkům. Od toho existuje propracovaný systém oponentur a hodnocení, zpravidla s mezinárodní účastí. Ono, upřímně řečeno, i bez něj by se dobře vědělo, kdo na mezinárodní úrovni obor vede a kdo přicmrduje. Administrativní omezování kvetoucího výzkumu by nadělalo víc škody než užitku.

Ještě slíbená poznámka na konec. V různých debatách o vědě a výzkumu slýcháme hodně často, že je co zlepšovat, že na to se máme soustředit a neplést se pod nohy těm, kdo si to s výzkumem chtějí jednou pro vždy rázně vyřídit. Ano, je co zlepšovat. Vždy je totiž co zlepšovat. Demagogové všech barev praporu mají stále v rukávu několik univerzálních frází, kterými se dá smést ze stolu cokoliv. „Vázne komunikace“, „Návrh není dostatečné dopracován“, „Problém vyžaduje širokou zasvěcenou diskusi“, „Dnes není v našich silách vyloučit nečekané důsledky v budoucnosti“, a také to slavné „Ještě je na stavu věcí co zlepšovat“. Nejzákeřnější na takových univerzálních větách je to, že vždy je na nich něco pravdy (a proto také nikdy nenesou žádnou informaci – věřte mi to, na to jsou v teorii informace dokonce matematické věty). Opravdu by komunikace mohla být vždy o něco pohotovější (a ještě pohotovější, a ještě pohotovější, …). Každý návrh, každý rozbor se dá udělat ještě podrobněji, přidat ještě další a odtažitější hlediska. Jistě by se mělo o věcech zasvěceně diskutovat a vyslechnout hlasy těch, kterých se týkají – ale kdo všechno to ještě je? Opravdu nevíme, co všechno se může nečekaně stát – v tom je podstata nečekanosti. A samozřejmě, vždy se dá ještě něco zlepšit. Ti, kdo takové soudy nebo námitky vynášejí, tím nic neriskují – vždy mají pravdu. A ti, kdo jimi byli napadeni, nemají účinnou obranu. Buď uznají, že svým způsobem pravdivé jsou (a dají tím příslušnému demagogovi za pravdu – nepochybujte, že to využije), nebo je popřou a pak ze sebe udělají blázny (a zase nepochybujte, že toho příslušný demagog využije).

Z téhle pasti je jenom jedno východisko. Je co zlepšovat? Jistě že je. A my se tím už dávno řídíme. Naši vědci (v Akademii i na vysokých školách) procházejí hodnoceními tak často a tak pravidelně jako málokdo v této zemi. Od vědeckých článků nebo malých grantů po celé instituce a velké programy. Od každého výsledku po každou vynaloženou korunku. Jsou hodnoceni svými kolegy, nadřízenými úředníky, vyzvanými zahraničními specialisty, i mezinárodní vědeckou komunitou (která, mimochodem, dovede být k těm nekvalitním pořádně nesmlouvavá). Jistě, budeme se hodnotit dál – je to v našem zájmu, jestli chceme něčeho dosáhnout. Ale tak, aby nás to od vědy neodvádělo.

Na závěr už jen dvě věty. V předchozích odstavcích se často vyskytuje slovo věda a jen málokdy slovo výzkum. Je to proto, abych podtrhl, že něco takového existuje, přestože instituce, která má v naší zemi badatelství na starosti, se jmenuje Rada vlády pro výzkum (vývoj, inovace a já nevím pro co ještě – jen pro vědu ne).

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy