In memoriam

13. 06. 2013 | 19:23
Přečteno 2388 krát
Vzpomínám na dva krajany, kteří se zapsali do aktivního života české exilové pospolitosti v Melbourne. Zajisté byli i jiní a v ostatních australských městech i jinde ve světě, nechtěl bych ukřivdit nikomu, ale tyto dva jsem znal po řadu let. To, že se o nich zmiňuji, není proto, že jsme byli v přátelském kontaktu anebo že jsem s nimi spolupracoval. Je to uznání důležitého významu a smysluplnosti jejich neúnavné práce, která by neměla upadnout v zapomenutí. Tento rok připomíná výročí narození jednoho a úmrtí druhého.

PhDr. FRANTIŠEK KNOPFELMACHER (1923 – 1995)


Pohřeb dr Františka Knopfelmachera nepatřil k těm, kterým jsme zpravidla svědky v pohřební síni všeobecného hřbitova v Melbourne. Ne snad proto, že k obřadu nedošlo v kostele či synagoze, ale k počtu těch, kteří zemřelému vzdali poslední poctu. Promluvilo tam šest Australanů, Knopfelmacherových souputníků, z Talmudu krátký úryvek přečetl jeho syn a 79. verš ze sbírky “Sklizeň ovoce” indického myslitele Rabinadranatha Tagore recitovala jeho dcera. Obřad uzavřel rabín modlitbou za mrtvé.

Uvedl-li jsem, že nad rakví mluvili Knopfelmacherovi souputníci, toto slovo jsem použil úmyslně. Bylo mezi nimi několik jeho žáků a kolegů, ale také ti, kteří stáli na jiném břehu filosofického názoru zemřelého. Knopfelmacher prožil dětství v Kroměříži, mládí v Brně. Prošel několika životními etapami, od obdivu ke katolicismu se vrátil ke svým kořenům – k judaismu. Sionismus po počátečním příklonu později v životě odmítl, Židem ale zůstal. Měl bych napsat českým Židem. Svoje křestní jméno nikdy nepoangličtil, většina českých Františků si v Austrálii říká Frank, trval na tom, aby mu všichni říkali “Franta” a toto jméno znělo i z úst všech australských smutečních řečníků. Z těch byl nejpozoruhodnější Bob Santamaria, prominentní až bigotně katolický politik, novinář a publicista, kterého s Knopfelmacherem pojilo jen jediné – nekompromisní antikomunismus. Franta ale jako mladík prošel fází obdivu ke komunismu, koncem války a po ní ovšem zcela vystřízlivěl a dobře rozeznal zločinnou a vražednou politiku, kterou nastolil Stalin.

Knopfelmacher na rozdíl od svého otce a rodiny vytušil záměr nacismu a jako dospívající chlapec emigroval do Palestiny. Tam nějakou dobu pracoval v kibucu, pak se stal strážníkem a když se otevřela fronta v severní Africe, přihlásil se do čsl.zahraniční brigády s kterou prodělal Tobruk a pak Normandii. Po válce vystudoval psychologii a filosofii na Univerzitě Karlově v Praze, po únorovém puči v roce 1948 emigroval po druhé, ve Velké Britanii získal doktorát a potom se natrvalo usadil v Austrálii. Do posledního dne svého života ale zůstal českým Židem.

V Austrálii Knopfelmacher přednášel filozofii politiky na univerzitě v Melbourne. Nikdy se netajil svým antistalinismem, antimarxismem a antikomunismem. Australské vysoké školy byly tradičně, tak jako v jiných západních zemích, protkány obdivem k internacionálnímu socialismu a to nejen mezi studenty, ale i mezi učiteli. Akademická obec byla v šedesátých letech levicově orientovaná a o sovětském komunismu měla nesprávné a naivní představy. V této atmosféře nebyla Knopfelmacherova pozice jednoduchá, ze svého přesvědčení neustupoval, získával si jak mnoho přátel, tak nepřátel. Odrazilo se to u něj i existenčně, byl jmenován profesorem filosofie na univerzitě v Sydney, u filištínů to tam vzbudilo neobyčejně vokální odpor, takže na toto prestižní místo ani nenastoupil. Nešlo jen o jeho antikomunismus, ale i to, že byl přistěhovalec, jehož mateřštinou nebyla angličtina a byl navíc Žid. Takový přístup neslouží Austrálii ke cti, Knopfelomacher nebyl ovšem jediný, kdo byl takovým zápecnictvím zasažen.

Knopfelmacher kromě pedagogické činnosti pilně přispíval do filosofického tisku vydávaného jak v Austrálii, tak v Anglii. Je autorem sedmi odborných publikací. Vychoval řadu dnes významných australských filozofů, kteří se stále k němu hlásí a pokládají ho za nejautoritativnějšího mentora. Podstatně ovlivnil, pokud přímo nezaložil, moderní poválečné chápání australského filozofického myšlení, které zbavil jeho izolovanosti, implantoval do něj proudy z ostatního světa a otevřel je pluralismu antitotalitní politiky. V roce 1991 byl pozván do Prahy, kde tři měsíce přednášel na filozofické fakultě UK. Argumentace a stylizace jeho publikací byla přesná a pádná. V dizkuzích se Knopfelmacher nevyhýbal sžíravému vtipu a sarkasmu, z těchto debat vycházel vítězně. Ovlivnil celé generace svých studentů a čtenářů. Stal se lakmusovým testem politického klimatu nejen na univerzitě v Melbourne, ale neváhám říci, po celé Austrálii. Politolog, filosof a psycholog Knopfelmacher se nepřikláněl k tehdy módnímu mělkému utopismu socialistických fantastů, ale nabádal k přijetí slušnosti a decentnosti demokratického systému. Politický život v Austrálii vděčí za svou slušnou úroveň člověku, který tam přišel z východní Moravy.

Přes to, že Knopfelmacher byl po druhé ženat s Australankou a měl s ní dvě děti a samozřejmě se v rodině komunikovalo anglicky (jeho první manželka vyrostla v masarykovské české židovské rodině, předčasně v Austrálii zemřela) a angličtina byla Frantovým pracovním jazykem jazykem (přednášet tak filosofii vyžaduje její dokonalou znalost), zachoval si bezchybnou češtinu. Měl stále kontakt s melbournskými Čechy. Prof. dr. František Knopfelmacher zanechal pozitivní stopu v akademické, politické a intelektuální atmosféře Austrálie.


JUDr. STANISLAV HOFÍREK (1916 – 1993)


S dr. Hofírkem jsem mluvil den před jeho skonem, ani slovem se nezmínil o nějakých zdravotních potížích, naopak, byl plný elánu. Také ale starostí, ne o sebe, trápilo ho, že život ve vlasti zbavené čtyřicetileté bolševické totalitní nadvlády se nevyvíjí podle jeho představ a bez problémů spojených s komunistickou minulostí.

Dr Hofírek, rodák od Kyjova, absolovent brněnské právnické fakulty, za nacismu vězeň v koncentračním táboře, po celý život hluboce věřící a praktikující katolík a příkladně nekompromisní exulant, připlul do Austrálie v roce 1950. Až do svého posledního dne se věnoval svým vízím o spravedlivém a svobodném světě jak ve vlasti, tak kdekoliv jinde. Měl přátelské styky nejen s katolíky po celém světě, kněžími i laiky, ale take příslušníky ortodoxní církve, s buddhisty, muslimy, židy a vlastně s každým, koho zajímala všelidská touha po svobodě a sebeurčení. Všechny svoje fyzické a intelektuální síly věnoval po čtyři desítiletí tomu, aby koncipoval svoje myšlenky a formuloval své názory jak v diskuzích, tak zejména vydáváním stovek oběžníků a informací. Psal je sám na stroji a rozmnožené rozesílal ze svých skromných prostředků (nepracoval v Austrálii jako právník) na adresy v Austrálii, tehdejším svobodném světě a i v totalitních zemích. Do ČSSR tak, že náhodně vybíral adresáty z čs. telefonních seznamů v přesvědčení, že jeden z desíti příjemců jeho textům popřeje pozornost. Po listopadu 1989 samozřejmě tuto konspirativní metodu opustil, v jeho adresáři byli např. všichni čeští a slovenští biskupové , členové vlády, poslanci atd.. Ukázal mi dopis místopředsedy vlády České republiky s pozitivní reakcí na Hofírkovu analýzu náboženského života v Austrálii.

Přednost měla u něj však vždy témata spojená s křesťanskou sociální etikou, antikomunismem a uspořádáním poměrů ve vlasti osvobozené od totalitního jařma. Tomu věnoval mnoho úvah již od roku 1970 se zřetelem na restituci zabaveného majetku řemeslníků, zemědělců a průmyslníků. Nezabýval se finančním odškodněním, měl na mysli nápravu škod způsobenou konfiskacemi a násilným převodem majetku zemědělců do družstev. Zajímalo ho, jak se půda, nemovitý a movitý majetek kdysi soukromých rolníků vrátí původním majitelům a zemědělství se opět stane produktivním.

Dr. Hofírek se v Austrálii podílel na činnosti křesťanských odborů a byl zakladatelem Společnosti nového řádu a Československého křesťansko-demokratického sdružení v Melbourne. Ve své edici Rozpravy vydal v roce 1983 studii Pravda a spravedlnost a v roce 1992 pražské nakladatelství Scriptum vydalo jeho Perspektivy lidskosti.

Stanislav Hofírek byl nejskromnější, nejpokornější a nejpilnější exulant s jakým jsem se v exilu setkal. Neměl na mysli svoji “vinici”, obohacoval nikoliv sebe, ale nás všechny, kteří jsme mu porozuměli. Svůj smysl pro pluralitu a demokracii demonstroval ve oběžnících, které v záhlaví uváděl Voltairovým citátem: Nesouhlasím s tím co tvrdíte, ale budu k smrti bránit právo, aby jste svůj názor vyslovil.

Miloš Ondrášek
Melbourne

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy