Půl metráku masa do kapsy
Vždycky po návratu z dovolené sahám ráda po novinách, abych se znovu a znovu přesvědčovala, že se v tom našem marasmu nic nezměnilo. Tentokrát jsem v autě docela ráda před hranicemi přeladila na české stanice. A první zpráva byla o zkaženém mase v Delvitě - Bille. Bylo jasno – jsme doma.
Následující dny známý vývoj potvrdily: nikdo nic neví, to jen jeden zaměstnanec jen tak o své vůli vzal zkažené maso na mletí, aniž by o tom někdo jiný měl tušení. Čtenáři a diváci by měli uvěřit, že zřejmě není pohyb zboží v podobných obchodech vůbec sledován, když si jeden človíček, aniž by to někdo zaregistroval, může jen tak vzít půl metráku masa, které -co čert nechtěl - mělo prošlou dobu spotřeby a dát ho na mletí. V jiné prodejně podobné maso, byť v menším množství chutně okořenili a připravili na voňavé grilování. Pak se vymlouvali, že prý mělo jít do kafilerie. Zřejmě aby se mu lépe jelo, dostalo na cestu dávku exotického koření. Jak by se asi tvářili odpovědní pracovníci podobných obchodů, kdyby - řečeno s mírnou nadsázkou - zaměstnanec půl metráku masa odnesl z prodejny ven? Předpokládám, že by si určitě všimli. Jen by mě zajímalo, co takovému „obětavému“ pracovníkovi za to stoprocentní zatloukání slíbili…
Zákazníci (ti důvěřiví) se domnívali, že po problémech se zeleným masem loni v Hypernově v pražských Nových Butovicích se už nikde nic podobného opakovat nebude. Jak hluboce se mýlili! Jak z toho? Všímat si a nakupovat jen ve vyzkoušených prodejnách je pro zákazníka nejlepší cesta.
Když to vezmu ale z druhé strany, jak je možné, že se obchodníci nebojí zásadních postihů ze strany dozorových orgánů? I u nás je přeci možné uložit maximální pokutu až do výše 50 milionů korun. A když se chci pohybovat v reálných výšinách, proč není možné uložit při takových prohřešcích, které opravdu ohrožují zdraví lidí, deseti či dvacetimilionové pokuty? Jde přeci o podnikatelské subjekty, které si na půlmilionovou pokutu vydělají obratem ruky, tak proč neukládat citelnější? Že bychom se báli, aby ty úžasné firmy neopustily náš trh? Žádná škoda, přišly by jiné. Proč stojíme o takové, které nedodržují základní hygienické normy, naopak dá se předpokládat, že v nich platí heslo: Inspektoři nemohou být všude, hlavní je vydělat!
Následující dny známý vývoj potvrdily: nikdo nic neví, to jen jeden zaměstnanec jen tak o své vůli vzal zkažené maso na mletí, aniž by o tom někdo jiný měl tušení. Čtenáři a diváci by měli uvěřit, že zřejmě není pohyb zboží v podobných obchodech vůbec sledován, když si jeden človíček, aniž by to někdo zaregistroval, může jen tak vzít půl metráku masa, které -co čert nechtěl - mělo prošlou dobu spotřeby a dát ho na mletí. V jiné prodejně podobné maso, byť v menším množství chutně okořenili a připravili na voňavé grilování. Pak se vymlouvali, že prý mělo jít do kafilerie. Zřejmě aby se mu lépe jelo, dostalo na cestu dávku exotického koření. Jak by se asi tvářili odpovědní pracovníci podobných obchodů, kdyby - řečeno s mírnou nadsázkou - zaměstnanec půl metráku masa odnesl z prodejny ven? Předpokládám, že by si určitě všimli. Jen by mě zajímalo, co takovému „obětavému“ pracovníkovi za to stoprocentní zatloukání slíbili…
Zákazníci (ti důvěřiví) se domnívali, že po problémech se zeleným masem loni v Hypernově v pražských Nových Butovicích se už nikde nic podobného opakovat nebude. Jak hluboce se mýlili! Jak z toho? Všímat si a nakupovat jen ve vyzkoušených prodejnách je pro zákazníka nejlepší cesta.
Když to vezmu ale z druhé strany, jak je možné, že se obchodníci nebojí zásadních postihů ze strany dozorových orgánů? I u nás je přeci možné uložit maximální pokutu až do výše 50 milionů korun. A když se chci pohybovat v reálných výšinách, proč není možné uložit při takových prohřešcích, které opravdu ohrožují zdraví lidí, deseti či dvacetimilionové pokuty? Jde přeci o podnikatelské subjekty, které si na půlmilionovou pokutu vydělají obratem ruky, tak proč neukládat citelnější? Že bychom se báli, aby ty úžasné firmy neopustily náš trh? Žádná škoda, přišly by jiné. Proč stojíme o takové, které nedodržují základní hygienické normy, naopak dá se předpokládat, že v nich platí heslo: Inspektoři nemohou být všude, hlavní je vydělat!